Първите зъби на детето: симптоми, състоянието на здравето

Първите зъби на детето: симптоми, състоянието на здравето

Начални зъби — болезнен процес, както за майката, така и за бебето. Научете повече за симптомите на появата на първите зъби, както и за успокояващи средства, които ще облекчи този оплетени житейски етап.

Накратко прорезывании

Начални — процес, при който зъб на детето разбива през десну. Обикновено се случва от 6 до 24 месеца.

  1. До симптоми на никнене на млечни включват раздразнителност и меки и подути венци. Бебе постоянно изпитва желание поставя в устата си предмети или пръсти, за да се намали чувството на дискомфорт. Висока температура, кашлица, диария и симптомите на настинка по време на никнене на млечни зъби при детето не са открити.

  2. Орални болкоуспокояващи средства (Ацетаминофен или Ибупрофен), обикновено облекчаване на симптомите.
  3. Местни лекарства, които съдържат бензокаин, може да причини сериозни и потенциално фатални странични ефекти, така че не трябва да се използва за лечение на симптомите на никнене на млечни.

Когато са първите зъби?

Началото на появата на симптомите на никнене на млечни обикновено изпреварва появата на зъб в продължение на няколко дни. Докато първият зъб на бебето може да се появи на възраст от 4 до 10 месеца, той обикновено избухва около 6 месеца. Някои стоматолози отбелязват семейния модел на «началото», «средни» или «късно» прорезываний.

Натальные зъби — е сравнително рядко състояние, което се характеризира с наличието на зъба в момента на раждане. Честотата на тези събития е една по 2000-3000 деторождений. Обикновено такъв самотен и често зле оформен зъб — уникално събитие за нормално дете. Рядко присъствие натального на зъб е само една от няколко необичайни физически находки, които съставляват синдром. При съществуващата вероятност за възникването му може да бъде полезна консултация със стоматолог и/или генетик. Натальный зъб често пада и обикновено се отстранява до изписване от болницата новородено, за да се изключи риск от аспирация в белите дробове.

Какви са симптомите на появата на първите зъби?

Начални обикновено е свързано с дискомфорт в областта на венците и челюстта, тъй като зъб на детето се подготвя до разкъсване на меките тъкани. Тъй като той се движи под повърхността на венците, последната може да изглежда леко червено или опухшей. Понякога над прорезывающимся зъб се вижда напълнени с течност област, подобна на «кръвен балон». Някои отиват навън зъби могат да бъдат по-чувствителни от други. Моляры често предизвикват силен дискомфорт поради голямата им площ, която не може да «реже» тъканта на венците, как може с този нож. С изключение на трети моляров (мъдреците), начални постоянни зъби рядко причинява дискомфорт, свързан с появата на «детски» (първичен или млечни) зъби.

По-долу е даден списък на често срещаните симптоми на появата на първите зъби.

Раздразнителност. Я причинява дискомфорт от никнене на млечни. Най-много неудобства на детето донесе първите зъби и моляры.

Как да се помогне: допълнително време, прекарано с малко дете, може облекчаване на зъбобол, осигуряване на утеха и успокоение.

Слюнка/обрив по кожата. Начални зъби стимулира отделянето на слюнка, което води до образуване на акне.

Как да се помогне: опитайте се запази чистотата на лицето, периодично почистване на слюнката. Лесен крем допълнително да се справи със суха, напукана и болни кожата.

Кашлица. Слюнката, изобилно, което настъпва при прорезывании на зъбите може да причинят кашлица.

Как да се помогне: ако кашлицата е придружено от висока температура и симптоми на настинка или грип, се обърнете към педиатър. Високата температура не е свързан с прорезыванием на зъбите, а в действителност е знак, че детето е болно.

Кусание и грызение. Противодействие на натиска от венците може да облекчи болката.

Как да се помогне: работи чудесно нещо студено.

Леко повишена температура. От 36,6 ºC ºC до 37,7: случи това, от което бебето се поставя нечисти ръце в устата си.

Консултирайте се с педиатър, ако температурата достигне ниво по-горе 38ºC или не се понижава, защото това може да бъде не начални зъби, а по-сериозно заболяване.

Как да се помогне: използвайте подходящи за възрастта на бебето, аналгетичен наркотик и да се консултирате с педиатър по отношение на производителя и правилната дозировка.

Потирание бузите и дръпна ушите. Болката на венците може да се даде на бузата и ухото си, особено, когато прорезываются моляры. Бебетата се втрива тези области, защото изпитват силен дискомфорт и дразнене. Имайте в предвид, че на участък или триене на ушите може да е признак на ушната инфекция, така че консултирайте се с педиатър, ако този симптом продължава, или е придружено от висока температура.

Как да се помогне: да помогне с това неудобство, потирайте и масаж на венците с чист пръст в рамките на една-две минути.

Диария. Мнозина смятат, че повишено слюноотделяне, което се случва по време на никнене на млечни зъби, може да доведе до отслабване на стола. Не забравяйте, че диарията може да бъде признак на тежка инфекция, така че се консултирайте с педиатър, ако изпражненията стават воднисти. Такъв симптом може да се посочи това, че детето се намира под риск от дехидратация. Контакт със специалист е особено важно, ако диария, придружени с повръщане или висока температура.

Важно е да се отбележи, че появата на зъби не е свързан със следните симптоми:

  • висока температура (особено на по-38ºC);
  • силна диария, течащ нос и непрекъснат кашлица;
  • непрекъсната нервност;
  • тежки обриви по тялото.

Насърчава ли начални зъбите висока температура?

Изследванията не показват причинно-следствена връзка между прорезыванием на зъбите и развитието на висока температура. Вирусни инфекции, които обикновено се появяват независимо и едновременно с появата на първите зъби, могат да предизвикат повишаване на температурата. Обаче на вируса на никнене на млечни не съществува.

Може ли начални да се предизвика повръщане?

Появата на зъбите не е причинно-следствена връзка с повръщане. Както е отбелязано от професионални зъболекари, начални не причинява висока температура, хрема, кашлица или с диария. Единственото нещо, което той причинява — появата на зъбите.

Какъв е реда на никнене на млечни при бебета?

По-долу е графика за появата на първични зъбите.

Каква е продължителността на никнене на млечни зъби?

На възраст от 6 до 12 години се коренят 20 «бебешки» зъби вырождаются, което позволява да нарасне 32 постоянен «възрастни» на зъбите. Трети моляры («мъдрец») не са на по-ранната «детска» версия и обикновено прорезываются в средата на края на юношеството. Те често са извадени от склонност към изтласкване и на кривата на ориентация.

Децата обикновено изпитват променлив дискомфорт в продължение на няколко дни преди никнене на млечни зъба чрез линията на венците. Някои се притесняват повече от другите, особено по време на прехода зъби дълбоко в тъканите на венците. Най-вероятно, моляры, заради формата си, свързани с дискомфорта по време на появата на зъбите.

Когато трябва да се докладват на зъболекар за прорезывающей болка?

Тъй като са изключително чести, тъй като появата на зъбите, така и на висока температура, нервност и диария — те непрекъснато възникват едновременно. Други заболявания или разстройства (например, вирусни инфекции) най-често предизвикват повишаване на температурата, нервност и/или запушване на носа, кашлица и диария. При появата на тези или други симптоми, е важно да се консултирате с лекар. Не си мислете, че ги провокира начални зъбите.

Какви лекарства се използват за лечение на зъбобол?

Необходимостта от използването на болкоуспокояващи средства предизвиква някои противоречия.

Лекарства, проведена на венците

Докато някои родители одобряват местни лекарства, изследвания, които не винаги се оказват в тяхна полза. През май 2011 г. FDA публикува предупреждение за необходимостта да се избягва използване на перорални лекарства, съдържащи местна упойка — бензокаин (например, Orajel). Това е основна съставка на много отс спрейове, близалки и гелове. Предупреждение от FDA показва на сдружение бензокаина с метгемоглобинемией — рядко, но изключително тежко усложнение. Този страничен ефект е значително ограничава способността на червените кръвни клетки за транспортиране на кислород в организма, което може да доведе до сериозни фатални последици.

Хората, които развиват метгемоглобинемия, станала бледа, чувстват замаяност, объркване и отдышку. Също така често сърцебиене. Тази нежелана реакция може да се развие при първото или след няколко въздействия бензокаина. Всеки човек, който има такива симптоми, трябва незабавно да се потърси медицинска помощ. За преодоляване на тези странични ефекти се нуждаят от специални медикаменти.

Алкохол никога не трябва да се използва за мравучкане на венците.

Лекарства, приемани навътре, за да намали болката

Ибупрофен (Адвил или Motrin) или ацетаминофен (Tylenol) може да помогне с болка. Първият не може да се предпише и бебета под 6 месеца. Лекарства трябва да се използва само няколко пъти, когато други домашни методи за грижа, които не помагат. Трябва да се внимава да не се прекалява в периода на никнене на млечни зъби. Лекарството може да маскира някои симптоми, които са важни за разбиране на ситуацията. Не давайте на децата си лекарства, съдържащи аспирин. Няма рецепта лекарства при прорезывании на зъбите обикновено не се предписват.

Какви домашни средства за облекчаване на болката?

Бебетата, които прорезываются зъби, често се чувстват по-добре, когато ги венците оказват лек натиск. По тази причина много лекари препоръчват внимателно търка венците с чист пръст или да поиска детето да захапе чиста кърпа. Ако болката по време на никнене на млечни причинява проблеми с кърменето, а след това на друг зърното или използване на чаша ще ви помогне да отнемат дискомфорт. Студени предмети и намаляват възпалението. Опитните родители използват за тези цели замразени гъба и кубчета лед.

Бъдете внимателни и се опитайте да се избягва продължителен контакт много студени обекти с венците. Никога не поставяйте нещо в устата на бебето (включително «бисквитки», за никнене на млечни зъби), които могат да предизвикат задушаване. Хомеопатичните лекарства за никнене на млечни следва да се разглежда с повишено внимание, тъй като не е гарантирано качеството и концентрацията на съставките. Тези продукти не са предмет на преразглеждане от FDA (Управление за контрол на храните и лекарствата).

Как да се грижим за нови зъбите на детето си?

Хигиена на устната кухина може да се стартира още преди никнене на млечни първия зъб. В това отношение много ефективна ежедневно почистване на венците сутрин и вечер с помощта на тоалетна мивка, използван за почистване на лицето и ръцете след хранене. Доказано е, че флуорът е изключително ефективен за намаляване на развитие на кариес и свързаните с него зъбни кухини. Тъй като количеството флуор, варира в зависимост от източника на вода, се консултирайте с педиатър или зъболекар относно всички необходими добавки.

Препоръки често се основават на концентрацията на флуор в консумирана вода и възраст на детето. Излишък може да предизвика флуороза — трайно оцветяване на зъбите. Детски зъби изглеждат най-уязвими в рамките на първите три години от живота си. По тази причина фторированная паста за зъби рядко е необходимо, за деца до 3 години. Употребата на майка добавки на флуор по време на бременността няма да донесе никаква полза плътност на зъбите и не се допусна млечни или постоянни зъби на детето от последващо образуване на кариес.

Бебетата и децата никога не трябва да бутилка в своята яслата. Млечна смес, кърмене, краве мляко, соево мляко и сок, може да бъдат свързани с образуването на кариес. Проглатывание лепкави сушени плодове (като стафиди) или други продукти, силно притеснени захар (например, шоколадови бонбони), също така е свързано с увеличаването на образованието на кухини.

Таблица. Характеристики на грижи за млечни зъби.

Начин на грижа Описание
Възходът на устните си всеки месец Внимателно повдигнете горната устна на бебето пъти на месец, за да провери състоянието му на устата. Това е най-бързият и лесен начин да се види има ли там кариес (дупки).
Използването на чаши Когато бебето навърши 6 месеца, е важно да го подготви за выпиванию течности от чаша. Започнете с малка, и ще ви бъде по-лесно да отбиват го от гърда или бутилка.
Паста за зъби с флуорид Дете нужда от паста за зъби със съдържание на флуор не повече от 1000 части на милион (ppm).
Почистване на зъбите два пъти на ден Измий си зъбите с малко дете и сутрин и вечер, като се използва четка с мек косъм.

Когато отмести детето на зъболекар?

Първи стоматологичен посещение трябва да бъде на възраст една година. Ако е избран голямото график, последно време за първото посещение на специалист е 3 години. Травма, проблеми с развитието на челюстта, зъбобол, оцветяване на зъбите и необичайни промени тяхната форма задължават родителите да се потърси професионална помощ.

Видео — Първите зъби на бебето. Три основни правила

READ  Зъбен абсцес на венеца: причини за появата и начини за лечение на абсцес

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00130 sec