Пукнатини на зъбния емайл: причините за възникване и лечение

Пукнатини в зъбния емайл

В повечето случаи на увреждане на зъбите хората обръщат внимание, когато се появява болка. Понякога дори зъбобол – не е повод за посещение при зъболекар. Пациентите се опитват перетерпеть, приемат болкоуспокояващи, и в резултат на това тръгват вече на хирург, за да изтриете окончателно разрушен зъб. Това е статистиката, с ниска култура, да се грижи за собственото си здраве и сложен, в ускорени темпове начин на живот пречат на способността на човек да се обръща внимание на «дребните неща». Още повече, ако зъбите не боли. Просто така да отидете на зъболекар, за да се чуе: «имате всичко в ред, всички зъби са здрави». В Европа и Америка, дори и с факта, че за преглед без лечение трябва да платите доста пари, това е норма. У нас – по-скоро изключение от правилото. Но тук случайно сте открили на зъбния емайл пукнатина. Нащупали език или видят при ярка светлина. Тя не боли, не се проявява, не се притеснява. Повод ли е да посетите стоматолог? Да започнем с това, че пукнатините по зъбите, както и причините за появата им, са различни.

Защо се напуква, паста за емайл

Емайла, покриващ тъкан на зъба, доста материал е здрав и устойчив. Въпреки това, човек се полагат максимум усилия, в рамките на живот (несъзнателно, разбира се, несъзнателно или пренебрежению) за това, за да я разруши. И много от тях са успешни. Върху емайла се появяват пукнатини.

 1. Първата и най-честата причина – кариозное поражение, предшестващ образуването на пукнатини. Всичко започва с едно малко петънце, на мястото на появата на които емайл размягчена. Ако ранната фаза на кариес остави без лечение, което мнозина правят, на мястото на засегнатата емайл възникне пукнатина. Не се отнасяйте се към нея, означава да се доведе до разделянето на зъба, увреждане на дентина и грижи кариес в пульпу.

 2. Втората причина – заболяване пародонтальной тъкан, водещи до оголению корена на зъба, сокрытого под венеца. Емайла на този участък е по-тънка, отколкото на коронке, така че пукнатините се появяват по-често. Ако в първия случай на крек може да не се разболеят, тук болка ще се появят при всеки контакт с нея храна или напитка, особено на кисели храни и напитки.

 3. Може да се напука емайла и при нарушаване на pH-баланс в устната кухина. Причината обикновено се крие в хронични или остри заболявания на стомаха или червата. Също баланс е нарушен при продължително приемане на лекарства и тези, които постоянно използва в храната-сладък, кисел и горчив.

 4. Контрасти температури, които са причинени запиванием (заеданием) студено горещо и обратното въздействат разрушително на гидроксиапатиты, които са елемент от структурата на емайла. Картофи пържени картофи със затоплена и лед и кока-кола. Кафе със сладолед. Ако това е постоянен навик, пукнатини върху емайла рано или късно се формират.

 5. Специален параграф, във връзка с температурни контрасти, струва пушенето на улицата през зимата. Горещ дим, който произвежда пушач през зъби, веднага отстъпва на леден въздух, който той през зъби вдишва. Дори ако пропуснете вредите от тютюнопушенето за здравето на зъбите и целия организъм като цяло, е само един факт тютюнопушенето в студа ще доведе до образуването на пукнатини.

 6. Злоупотребата с избелване. Тези, които предприемат множество опити да постигнем холивудска усмивка, възползвайки се от съмнителни или мощни начини, почти със сигурност ще страдат от напукване на зъбния емайл. Особено ако постоянно се въздейства върху нея химия или абразивами.

 7. Също треснутая емайл може да се покаже на тези, които похапване химикалки, ноктите, ядки и често яде семки. И за тези, които неволно се смила в съня си зъби.

Видове образуването на пукнатини

Възникнали по много причини, пукнатини эмалевого покритие могат да бъдат различни видове. В зависимост от вида, зъболекарят взема решение, в какъв вид помощ се нуждае пациентът.

Таблица. Видове пукнатини и степента на тяхната опасност

Вид Степента на опасност

Обикновено малки и плитки. Могат да се доставят някои неудобства, но по-скоро морален характер. Физическа болка, а също и реакция на студ/топлина не се наблюдава. По-нататъшното разрушаване на зъба, обикновено след появата на вертикални пукнатини не трябва да бъде. На зъболекар, разбира се, изглежда все пак трябва. Още повече, че днес има множество клинични методи, с помощта на които пляскане може да затвори без следа. Ако не искате да се маскира пукнатина, трябва да се грижи за нейните размери, за да не се увеличи, а също и за цвета на емайла наоколо, за да не помрачи.

Не е важно, е напукан емайл на преден резце, или дъвчене зъб се разцепи нашир, хоризонтални пукнатини са опасни и изискват веднага след откриването, незабавно стоматологична намеса. Най-вероятно имате вече има кариозный процес, който по-късно само ще се изостри, пляскане расте, повредится не само в емайла, но и на тялото на зъба до основата. От хоризонтални пукнатини се появяват пръчки, които може да се махне само специални протезными наслоявания.

Независимо от дълбочината и ширината, наклонени пукнатини, както и хоризонтални, са доста опасни. Те могат да означават кариозный процес, или да се превърне в следствие на вредни навици, или лошо третиране на зъбите. От наклонени пукнатини унищожаване на зъба е по-бързо, освен това, не само емайла, но и дентина, и на маса.

Важно! Ако сте открили на зъба пукнатина, веднага запишете се към вашия лекар. Съвременната стоматология позволява да се «закърпи» пукнатина, выровняв слой на емайла, но това може да стане само в случай, докато тя е дълбока. Ако се формира вдлъбнатина или настъпили разделят на зъба, може да се наложи коронката или онлей-винир, т.е. трябва да се обърнат към протезисту.

За да не се образуват пукнатини

Че препоръчват да предприема стоматолозите, за да се избегне напукване на емайла. Съвети за профилактика са прости и са общоизвестни.

 1. Храната трябва да бъде естествена, наситена с витамини, минерализирана, храна и балансирани.

 2. В основата на диетата трябва да бъде твърда храна, тя тренира слой на емайла, което по-късно служи като профилактика за пукнатини.

 3. Храна и напитки, които следват един след друг, не трябва да бъдат драстични температурни разлики.
 4. Спазването на цялостна хигиена на зъбите и устата – това е норма.

 5. След сладки и кисели храни на устната кухина трябва да споласкивать вода или да се мият ополаскивателем.

 6. Четката се сменя на всеки три месеца, паста периодично се използват с повишена концентрация на флуор и калций.
 7. Не си струва фанатично и непрестанно избелите зъбите си, особено с домашни средства, като например сода или бензоил.

 8. Дъвченето на дъвка може да се прилага само след ядене и за много кратък период от време.

 9. Лоши навици, които могат да навредят на зъбите механично, а също така пушенето от живота си струва да се изключи.
 10. Посещение на зъболекар за контрол задължително на всеки шест месеца през целия си живот.

Как навреме да открие пукнатина в емайла

В повечето епизоди пукнатина откриват визуално. Дори и малки, те са видими за просто око. Ако при ярка светлина върху емайла на видими фини линии-нишки, – е смахнат. Докато те все още са малки и не са опасни, особено ако болката не се усеща, и реакция на температура няма, но могат да станат по-задълбочени и в затруднено положение, доставка на значителни болки и дава до загуба на зъби.

Вторият начин да се открие пукнатина – да прекара език по зъбите. Нейната лесно да се чувстват, ако тя е достатъчно дълбока, наклонена или вертикално

Между другото. Ако подозирате наличие на пукнатини в емайла, но не можете да ги видите, посмотритесь в огледалото при добра светлина веднага след пиенето на кафе, чай, боровинки и други пигментирующих продукти.

При възрастни в постоянните зъби обикновено се появяват първо на тънки пукнатини. Но ако е повреден емайл дълбоко, изпитвате болка от допира на храната или неприятни – от студени/топли течности.

Между другото. Силно треснутая емайл е в състояние да отговори на студено или обратно горещ вятър, студ и други метеорологични явления, свързани с денивелация температури.

За да се разбере как въздействие смяна на температурата разрушава емайла, е достатъчно да представи следното. Вземете кубче лед от фризера и се налива гореща вода. Повърхността му е покрита с мрежа от пукнатини. Приблизително същото, само че не толкова бързо се случва и с емайл, при постоянно действащите механизма холодо-термично разрушаване.

Между другото, механично появата на пукнатини може да се дължи на травмированием. Ако на зъбите се оказва силен натиск, крек – това е най-доброто, което може да се случи, в сравнение със счупено под корен на зъб.

И така, вие сте открили пукнатина, която не боли и дори не изглежда като козметичен дефект. Не се заблуждавайте, започне да се примири с външния си вид механизъм за развитие на много болести, които ще доведат до загуба на зъби.

Анатомия на зъба е проста и ясна:

 • эмалевое покритие – твърд слой;
 • дентина – твърд слой тъкан;
 • pulp – мек корен слой.

Пукнатина в емайла се задълбочава в дентину и в процеса на дъвчене храни, за които, всъщност, се използват зъбите си, отива в пульпу – мек слой. Това е, когато смыкании на зъбите храната е запушен пукнатина, задълбочаването му. При размыкании треснутая емайл се свързва, но тъй като между ръбове вече се намират частици от чуждо тяло, човек се чувства болка. Болката е по-силна от пляскане по-дълбоко.

Тъй като при дъвчене челюст се движи постоянно, дразнене на маса е неизбежно. А в него, както е известно, са нервните окончания, увреждане на които са изпълнени сериозни усложнения.

Важно! В дълбока пукнатина заедно с храната лесно може да се инфектира. Тогава pulp почивки, възпалена, загноится, се образува абсцес, в резултат на което човек изгуби зъб.

Как да премахнете пукнатини върху емайла на

Тук трябва да се запомни и разбере, че средства на народната медицина треснутую емайла не се лекува. Това е твърда материя, която не е «проточи», от домашни средства. Напротив, всички може само да се влоши. Така че, колкото по-рано се проведе обжалване на зъболекар, толкова повече вероятността за изравняване на последствията.

При пукнатини стоматолог може да извърши реминерализирующие процедури (при повърхностни лезии) или (при дълбоки) препоръча виниризацию.

Реминерализация

При лечение на пукнатини зъболекар ще покрие зъби, гел, съдържащ калций и фосфор и флуор в съотношение, което ще позволи през емайла задоволи четка за плат данни елементи. Гел се прилага не боли. След това композитами маскирани (затваря) пукнатина. Отгоре се използват лак, който отвердевает под въздействието на специален светлина (светоотверждаемый). Слой лак се актуализира всяка година или на два пъти за годината.

Виниризация

В тежки ситуации, ако пукнатини, дълбоки и широки, или в тъканите на зъба случи да се разделят, лекарите препоръчват да се инсталира на него винир. Това е пластмаса-накладки, обхващащи развален зъб. Може да бъде керамика, порцелан или алуминиеви композитни панели. За прикриване на пукнатини най-често се използват композитную пломбировочную смес, но само ако дефектът не на предните зъби. Композити се различават от естествени тъкани на зъба по оттенку и степен на прозрачност. За предната редица, с голям дефект препоръчват изцяло винир на зъб, изработен от керамика и керамика с порцелан. За да го инсталирате ще трябва частично спиливание на зъба.

В процеса на избавяне от пукнатини трябва да се придържаме към специални правила.

 1. Не използвайте пасти с избелващ ефект и не осветляйте зъби, по никакъв начин.
 2. Не грызите твърда храна или предмети. Ако наистина искаш, например, сгрызть морков или ябълка, ги нарежете предварително на парчета. Що се отнася до орехи, химикалки, моливи и така нататък, тези навици по принцип е време да се забрави.
 3. Не е необходимо да се ползват за почистване на твърда четка. Също така не натискайте на четка при провеждане на хигиенни процедури.
 4. Не яжте кисели храни и всеки киселина, за да не предизвика ерозия на емайла.

Хоризонтална малка пукнатина не е задължително веднага да се лекува. Ако състоянието на устната кухина, имате добра, зъбите са здрави, има малка пукнатина, която не отива по-далеч эмалевого слой, няма да доведе до катастрофа. Опасни са само пукнатини, които през целия емайл проникнали до дентина или са влезли в зоната на маса. Въпреки това, при всички сигнали от тялото за възможно увреждане на эмалевого слой трябва веднага да уведомите стоматолога.

Видео — Възстановяване на пукнатини в зъбите

Видео — Крек 21 зъба

READ  Запечатване фиссур - как и за какво се извършва процедурата

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00133 sec