Пульпит — класификация — симптоми и съвременни методи за лечение

Пульпит — класификация, симптоми и методи на лечение

Добър ден или вечер, уважаеми читатели. Какво е пульпит, какъвто е, по какви причини възниква? Ако искате да знаете отговорите на тези въпроси, а в същото време да разбера, как правилно лечение е неприятно заболяване, статията, която съм написал, ще бъде за вас интересен и познавателна. Ще се опитам да бъде максимално разбираемо и » материал е на разположение за прости хора, не е запознат в стоматологията.

Пульпит — какво е това?

Признавам си веднага – аз още от детството си се е страхувал зъбни лекари. Дори и сега, когато добре запознат с темата, знам, какви са различните методи на лечение, медикаменти, средства за анестезия, детски под страх така и не е напълно отстранена.

С този феномен, като пульпит, аз съм дошъл не може да се спаси. Тази болест, като някаква чума – не щади никого, удря мъже, жени и деца от всички възрасти. Тя предизвиква маса усложнения, свързани с разпространението на инфекцията на околните тъкани – надкостницу, кост, пародонт.

В медицината, този термин се нарича състояние, при което изумена, вътрешна, нервно-съдова част от зъб – pulp. Като се има предвид наличието на вътрешната страна на зъбите, нервите, процесът на развитие на възпаление почти винаги е свързан с болка.

Много често хората се опитват да се отърват от чувството на дискомфорт и болезненост, като се прилагат традиционни средства или аптечные лекарства – аналгетици. За съжаление, този процес не може да спре своите сили, за колко време и пари сте инвестирали в лекарства.

Класификация пульпитов

За начало нека разгледаме най-простия. Аз отлично разбирам, че много от читателите лесно се объркват в терминологията. Подобно на повечето заболявания, пульпита има две основни форми – остра и хронична. За да разбере това, аз се радваше на класификацията по Платонову, която е най-популярна в съвременните зъболекари. Също така има отделна класификация, която взе Световната Здравна Организация.

Нашата «платоновская» определя два типа остър пульпита – очаговый и неорганизирани. В първия случай на заболяване обхваща коронковую част от маса, във втория – всички тъкани на маса, включително главната.

Според версията на СЗО, получаваме следващия, разширен вариант:

 • пульпит като такъв има обозначение К04.0;
 • първоначалната форма, проявляющаяся гиперемией – К04.00 часа;
 • остра форма – К04.01;
 • гнойная форма – К04.02;
 • преход към хронична форма – К04.03;
 • хроничната язвена форма – К04.04;
 • хроничен гиперпластический пульпит – К04.05.

Видео — Пульпит

Обикновената остра форма възниква при поражения на зъба кариес или в резултат на травми. Открита pulp реагира на температура, механични, химични дразнители. Започва възпаление.

Гнойный (дифузен) пульпит често е причина за затруднения при диагностициране. С какво е свързано това? Представете си една проста ситуация – имате болки в зъб. В устата си има кариес, но нито един от засегнатите им зъби не е разрушен до маса. В това време вътре в болния зъб се натрупва течност (гнойный ексудат), която оказва натиск върху пульпу, което води до напълно логичен отговор на нервната система под формата на болка. Лекар извършва проверка и не намира никакви видими причини за болки. Често лечението, са изложени на напълно здрави зъби. Не е най-приятната ситуация? Да, разбира се. Само тук проблемът е, че нито пациентът, нито лекарят не може да определи къде точно го боли. Такива ситуации се срещат в стоматологична практика навсякъде.

Ако пульпит не се лекува, той преминава в хронична форма. Но някои хора хроничен пульпит възниква без остра фаза.

Определят хроничен фиброзный пульпит, при който кариозная кухината на зъба може да не се отчитат с камера маса или изобщо липсват, а също и гипертрофический хроничен пульпит, наричан още полипом на маса.

При фиброзна форма лекар може да открие парцел, засегнатата зъбния кариес, без аутопсия рога на маса. След като кариозные тъкан се отстранява, оказва се, че pulp воспалена и реагира на външни дразнители болезнени усещания. Тя може леко кървене вследствие на увреждане на малките съдове. При това на снимката никакви промени не се забелязват.

Ако става въпрос за хипертрофична (гиперпластической) форма, кариозная кухина обикновено се свързва с пульповой камера. В повечето случаи става дума за кариесе, който се удивлява на дъвчене повърхността на зъбите. При дъвчене засегнатата pulp постоянно получава механична стимулация. Поради това вътре в зъба се разраства грануляционная кърпа, която оказва натиск върху нерва. Тази кърпа и се нарича полипом. При зондировании pulp видимо кървене. Ако направите снимка на зъба, а след това няма промяна на пародонта не е открита.

Един от проблемите в дифференцировании – често лекарите бъркат симптомите на това с растежа на тъканите тъкан на венците. Също растат, може да грануляционная плат пародонта. Тя, за разлика от маса, при зондировании не са болезнени.

Следващата в нашия списък – гангренозный пульпит. Този вариант на развитие на хронична форма и често се нарича язва-некротическим. Се появява той в два случая:

READ  Избелване на зъби в домашни условия

 • при преминаване на острата гнойной в хронична форма;
 • при преминаване на хронична фиброзна форма в гнойную.

Целулоза се разпада, което предизвиква масово размножаване на болестотворните бактерии. При аутопсията на зъба той е сив на цвят. В процеса се образува голямо количество токсини, които чрез коренови канали могат да проникнат в тъканите, около корена. Често увреждане засяга костната тъкан.

Фиброзная и гангренозная форми често са заточени. Тези процеси преминават незабележимо за пациента. Те са придружени от голяма болезненностью в областта на засегнатия зъб. Също така болката може да иррадировать в ухото, другите зъби, сб. При възпаление могат да бъдат увеличени лимфни възли (подчелюстные, по-рядко – шийни).

Симптоми

Да преминем към симптоматике. Именно проявите на болестта се създават най-голяма сложност. Например, гиперпластический пульпит може да протече почти без осезаеми дискомфорт. В същото време, много от пациентите се оплакват от ноющие болка по време на хранене, болезненост при термално въздействие. Също така много е трудно да не забележите колко от кариозной кухина показва разрастающаяся плат на маса. Интересен факт – при механични уведомяване, до неравности, то е по-малко болезнени, отколкото при натиск.

Освен това, ако възникне кървене, което се проявява дори когато човек дотрагивается до процъфтяващата тъкан език.

При остра форма на очагового гнойного пульпита на пациента непрекъснато се безпокоят болки. Тяхната причина може да бъде всеки стимул – топла, студена, твърда храна. Също така болки могат да възникнат без видима причина. Пристъп трае от десет минути до един час. След това идва продължително облекчение. Тя може да изневеряват на пациента, който започва да мисли, че всички проблеми са зад гърба си. В нощта болезнените усещания стават по-изразени. Също така те зависят от положението на тялото. Когато човек се намира, дискомфорт се усеща много по-силно.

Ако пациентът е остър гнойный дифузен пульпит, болката не зависи от дразнители и се появяват произволно. Те не се обръщаше, но може леко да отшумяват. Пациентът се оплаква от пулсираща, рвущие болка. Също така има реакция на топло, докато студ намалява общ дискомфорт. Но тук има един проблем – може да переохладить нервите и да печелят възпаление.

Освен това, при някои пациенти възпалителен процес в целулоза придружава от повишение на температурата до 37-38,5 градуса по Целзий. При тази форма на пациентите стават неприложими. Болката не дават да се съсредоточи върху някакъв урок. Проблеми с нормалното време за лягане, човек силно се изморява, бързо губи сили.

Симптомите на серозен дифузни пульпита изглеждат по следния начин:

 • продължителност на болка регионална пристъп може да надвишава пет часа;
 • интервали от липсата на болка кратко – не повече от половин час;
 • болезнените усещания се засилват с всеки изминал ден;
 • през нощта болката става по-интензивно;
 • много от пациентите се оплакват от това, че болката иррадирует в очите, сб или ухото;
 • също така се отбелязва, че при охлаждане на болния зъб усещания стават по-болезнени, но не са елиминирани напълно.

Пульпит на млечните зъби

Унищожение са подложени не само постоянно, но и временни зъби. Причината може да е дълбок кариес, травма на зъб, проблеми с калций или флуор в организма е наследствен фактор. След като слоеве на емайла и дентина, ограждащи пульпу, се оказват повредени, бактерии проникват в камерата на маса, което води до воспалительному процес.

Този вид заболяване, като пульпит млечни зъби, засяга деца от всички възрасти. Най-опасно е, че може да доведе до разпространение на инфекцията в тъканите, намиращи се под върха на корена. Това, от своя страна, води до риск от пъпки постоянни зъби.

 1. В зависимост от степента на увреждане на маса, лекарите решават, дали може да я спаси.
 2. Пульпит може да се случи дори и в зъба, който не е кариозен кухини. Инфекцията прониква в кръвоносните и лимфните съдове, което води до вътрешността на зъба производството на ексудати и натиск върху пульпу.
READ  Ефективността на спрей и разтвор Стопангин при заболявания на устната кухина

Лекарите препоръчват да се извършва профилактика на инфекциозните заболявания. Именно те често водят до появата на проблеми стоматологично характер, включително асептические форми пульпита. Също така е изключително важно своевременно откриване и лечение на кариес на млечните зъби. Ако не се провежда редовна диагностика, може да загубят временните зъби по-рано естествени срокове. Това е вредно за правилното формиране привеждане в съответствие хапят детето.

За съжаление, много родители не осъзнават е, че млечните зъби не са по-важни, отколкото постоянно.

Проблемът е в това, че детските зъби не са толкова силни, както при възрастни. Когато в устата на детето се появява анаеробна патогенна флора, развиваща се в засегнатата кариес зъба, тя не се нуждае от толкова много време, за да унищожи напълно дентина, който се отделя от маса. Пък и самият дентина е по-пореста структура, отколкото при възрастни, и не е някаква значима бариера за бактериите. Чрез канальцы те, за да проникне вътре, което води до възпалителни процеси, които могат да бъдат придружени от повишена температура, болка в зъба при накусывании и термична реакция.

Навременното обръщане към лекарите често помага да се спаси поне основната част от маса, която е важна за образуването на зъбите.

Методи на лечение

Тъй като в нашето «смутно време» лечение на стоматологични заболявания? Вие със сигурност ще реши, че аз сега ще започна да зъболекари? Тук не позна. Дори не отивам. Те и без това е трудна работа. Освен това, хората често идват с бягане със зъби, а после се оплакват от това, че във всичко са виновни лошите д-р.

Ако се съберат, след това има два варианта на лечение. Първият предвижда прилагането на медикаменти и спасение на маса, а вторият – неговото пълно или частично премахване.

Ако поражението на маса незначително, лекарите могат да се възползват по най-консервативни методи. Трябва да се отстранят тъканите на зъба, засегнати от кариес, обработка на повърхността на маса антисептици и други лекарства, които спират развитието на инфекции и възпаления.

При хронична хипертрофична форма пульпита няма никакви усложнения в лечението. Пульпу се отстранява, канали се затварят. Се изпълнява следната последователност от действия:

 • премахване на слюнка, както и за изолиране на зъба, за бактериите, не са попаднали на коренови канали;
 • аутопсията кариозной кухина, я чистене, unclogged канали;
 • лекарствена обработка на ензими, антибиотици, антисептици;
 • прилагането на специална паста, която облекчава възпалението и помага по-бързо да се регенерират тъканите;
 • запечатване на коренови канали и монтаж на постоянна пломби.

Ако става дума за хроничен язвенном пульпите, а след това, както можете да се досетите, процедура на вас ви очаква същото. В края на краищата, язва-некротический процесът се счита за необратим, и да поддържа засегнатата им тъкан е невъзможно.

Изключително важно е напълно да унищожи инфекцията вътре в канала, така че тя не е проникнала в тъканите на пародонта, осложнив лечение.

При хроничен гангренозном пульпите лечението се извършва, както следва:

 • лекарят инжектира лекарство за анестезия;
 • извършва се изтриване на емайла и дентина, засегнатите некротическим процес;
 • нанася се с паста, съдържаща арсен;
 • определя временната пломбата (превръзка от воден дентина);
 • през ден-два лекарят премахва пломбу, паста, вычищает държавата кухина с помощта на по дентална тренировка;
 • нататък се провежда отстраняване на маса, за да получите достъп до root канали;
 • канал пломбируют за предоставяне на напрежение;
 • зъбът се запълва с модерен пломбировочным материал, който придават на правилната подплатени анатомична форма, шлифована.

Лечение на хроничен фиброзного пульпита се извършва по традиционна схема:

 • прилага се локална анестезия (проводниковая или инфильтрационная);
 • се отстраняват повредените кариозным процеса на тъкани;
 • нататък се прилага посочените по-горе мышьяковистая паста, която е необходима за последващо безплатна извличане на маса;
 • зъбът се затваря временно пломбой;
 • на второто посещение пломбу заедно с «арсен»;
 • възможно сега да се премахне първо коронковую, а след това — главната част на маса;
 • с помощта на специални инструменти, канали се придава правилна форма шишарки;
 • сега можете да запломбировать обелени канали и възстановяване на коронку на зъба, за да го върне на пълна функционалност.

При лечение на гнойного пульпита задължително зъб се изисква депульпирования. Има два варианта за изпълнението на тази процедура. Първият предполага единоразовое посещение на зъболекар, в хода на която пульпу извадени под местна упойка. Тази техника се нарича жизнено нашата пульпэктомией. Се провежда в шест стъпки.

 1. От кариозной кухина са отстранени всички повредени тъкани (остатъци дентина, разложившейся на маса, остатъци от храна, не са изтрити при почистване на зъбите).
 2. Прилага антисептик.
 3. Разчленено кърпа върху паста за устната, след което лекарят внимателно иссекает коронковую част от маса и премахва си.
 4. Нататък се отстранява кореновата целулоза, кореновите канали се разширяват.
 5. Провежда се работа с канали за последващо пломбированию.
 6. Зъбът се затваря постоянно пломбировочным материал или се определя изкуствената корона.
READ  Лечение альвеолита след отстраняване на зъбите: методи в домашни условия

Вторият метод включва две посещения в кабинета на зъболекар.

 1. Първо кариозную кухина вскрывают и вычищают.
 2. Извършва се работа със съвременни антисептични лекарства.
 3. Рог на маса вскрывают за изготвяне на специална паста на основата на параформальдегида или арсен.
 4. Лекарят временно се затваря зъба със специален състав за определен период, който може да отнеме от една до десет дни.
 5. По време на второто си посещение временна пломбу се отстранява заедно с арсен, пульпу се отстранява, канали се почиства и герметизируют, зъб пломбируют.

При всички форми пульпита най-важната задача – да се спре развитието на инфекцията вътре в зъба. В противен случай този процес ще доведе до усложнения, включително поражението на пародонта.

Да Не забравяме, че зъбните инфекции са способни да покрият костни тъкани, което води до тяхното разграждане и пълно унищожение. В този случай ще бъде много проблематично не само за възстановяване на функционалността на зъба, но и да се спре процеса на загуба на костна тъкан. Защото така е важно навременното обръщане към специалист.

Характеристики на лечение и такси

Лечение у нас (ОНД) и някъде в Швейцария — това е, както казват одесситы, две големи разлики. Статистиката показва, че едва ли не 60% от пациентите се появяват усложнения. С какво е свързано това? Например, с това, че не е напълно пломбируются коренови канали. При някои пациенти лекарите успяват да пробия корен. Това се нарича «перфорация». В крайна сметка материал пломби се оказва под зъб. Развива киста, която съдържа в много лоши неща. Ако тя нещо се повреди, имате разпространява десну и бузата, зъб се отстранява заедно с кисти и дълго залечивают антисептици, антибиотици и други лекарства.

Стойността на услуги за лечение на това заболяване зависи от няколко фактора:

 • град на пребиваване. В големите градове цените са по-високи;
 • ниво клиника. В бюджета на градската ще бъде по-евтино, но не винаги е качествено;
 • сложността на лечение, прилагането на медикаментозно лечение, анестезия.

Например, много клиники пишат веднага, че цените зависят от самия зъб, а по – точно- от броя на коренови канали, които трябва да се изчисти и запломбировать.

Ми ето наскоро си падат цените на една питерской клиника:

 • лечение пульпита в едно посещение от 8 хиляди рубли (121 долара);
 • лечение пульпита в две посещения – не по-малко от 11 хиляди рубли (167 евро);
 • лечение пульпита млечни зъби – от 3,8 хиляди рубли (58 долара);
 • консултация от специалист – от 500 евро. единоразово (7,5 щатски долара).

В страните от ОНД далеч не всички, дори и частни клиники на прилично ниво, дават гаранция за своята работа. Това е, ако те са направили нещо нередно и имате усложнения, ще трябва да плащат отново. Справедливо ли е това? Разбира се, не. Просто всеки зъболекар разбира, че той не може да даде 100% гаранция, че няма проблеми, един месец, една година, две няма да се случи.

Например, ако под зъб по-горе спомената киста, която не показва на снимката. Лекарят не е супермен и не може да се просвети вашият зъб в търсене на някакви проблеми. Защото остава само да се надяваме на късмета си, надявайки се, че няма усложнения вас не се очаква.

Тук, може би, всичко, което бих искал да ви разкажа за тази болест. Повече и по-добре ще може да им каже само лекар по време на консултациите, а и тогава не съм сигурен, че ще чуете нещо съвсем ново за себе си.

Видео — Лечение пульпита

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00094 sec