Рак, поселившийся в устата: причини и лечение на тумори

Рак на устната кухина е много опасно заболяване, при което се образуват по лигавицата на злокачествени заболявания. Патология-често засяга мъже, като възрастта на пациентите, обикновено над 40 години.

Измамничеството на рак на устата се състои в това, че само 50% от пациентите с това заболяване живеят долее 5 години. Доста високо ниво на смъртност от рак се дължи края на лечението на пациентите медицинска помощ.

Някои хора просто игнорират появата на първите симптоми на заболяването, а когато най-сетне се решават да отидат на лекар, често се случва, вече е твърде късно.

Къде може да се установят тумор в устата си?

В зависимост от мястото на разпоредбите на тумори на рака на устната кухина може да локализироваться:

 1. В областта на езика. Обикновено са засегнати от средната странична част и корена на езика.
 2. Поражението ротового дъното. Локализация на новообразувания в тази част е 25% на всички видове тумори в устната кухина. При

  тумор на долната челюст, дори и в началото на развитието си около една трета от пациентите са диагностицирани регионарные метастази.

 3. Подуване на лигавицата на бузите. Хистология на това нарушение се провежда по вид рак на езика и дъното на устната кухина. Обаче малигнен тумор на бузите се среща много по-рядко, отколкото предишните два вида. На първия прием, лекарят може да разкрие регионарные метастази само в редки случаи.
 4. Рак на лигавицата на небето. Злокачествени новообразувания на твърдо небето най-често идват от малки слюнчените жлези, но понякога могат да се наблюдават смесени тумори, диагностика на които затруднительна дори за гистологов.
 5. Туморните процеси в района на лигавицата альвеолярных ръбове на челюстите. Това е плоскоклетъчен карцином, който се проявява доста рано, тъй като на пациента започват да измъчват зъбни болки. Които Не разбират от истинската причина за болезненост, зъболекари често премахване на зъб, в резултат на раковите клетки безпрепятствено проникват в пастите за дупката и след това смайват кост.
 6. Раков тумор задната повърхност на устната кухина протича по-остро, болезненнее. Раковите клетки се развиват бързо и метастазируют, така че този вид тумор лошо се поддават на лечение.

Форма на заболяване

В медицинската практика има три форми на рак на устната кухина:

 1. Язва – в устата се появява кровоточащая язвочка с назъбени ръбове.
 2. Инфильтративная – на пациента се развива интензивна локална болезненост. При палпация лекар разкрива плътен, неравен инфилтрация, не разполагат с ясни граници. Мазен покривка над инфильтратом много тънък.
 3. Папиллярная – малък тумор, обслужващи от лигавицата на повърхността. За тази форма на рак (в сравнение с други) се характеризира с бавен растеж.

Стадий на рак

Има четири етапа на развитие на рак новообразувания в устната кухина:

 1. Първо – язва или тумор е с размери до 2 см и да не излиза извън границите на отдела (небе, на езика, на бузата», венците). Метастази в

  лимфоузлах не са идентифицирани.

 2. Второ – в регионарных лимфоузлах диагностицирана подвижни метастази, в останалата част на същото поражение прилича на първата стъпка, само размерът на новообразувания и малко повече.
 3. Третата – метастази проникнали в меките тъкани, но не излезе извън границите челюстна периоста. В този етап е възможно разпространението на тумора в съседни отдели на устната кухина. В лимфните възли се отбелязват многобройни движими метастази.
 4. Четвъртата (последната) – се характеризира с разпространението на тумори, язви или инфильтрата на други отдели на устната и в околните меки тъкани. Метастази засягат костната тъкан, тяхното присъствие се отбелязва в лимфните възли. Кожата на лицето на пациента се покрива изъязвлениями.

Пушенето, алкохолът и непълноценно хранене — трио убийци

Провокира рак на устната могат да имат различни причини, но в групата на риска са на първо място са хората, злоупотребляющие алкохол. При тях честотата на заболеваемост 6 пъти по-висок, отколкото при хората, водещи здравословен начин на живот.

Малко от алкохолици изостават в това отношение пушачите и тези пациенти, които имат навика да дъвче тютюн. При пушене на тръбата при пациенти най-често се развива рак на устните, а жующие тютюн страдат от злокачествени заболявания в бузите си. За съжаление и пасивни пушачи често плащат цената за лошия навик на околните хора.

Провоцирующим фактор за рак на устната кухина може да се превърне в непълноценно хранене. Обикновено това е дефицит в диетата на зеленчуци и плодове.

По същата причина не могат да се насладят зубными протези с лошо качество, често излагане на ултравиолетови лъчи, също допринася за подуване на устните.

Основните симптоми и симптоми на заболяването

Фактът, че в ранните стадии на рак на устната кухина, много от пациентите не се забелязват никакви симптоми на заболяване негативно влияние върху ранната диагностика.

Най-често пациентите идват при онколог вече в напреднал етап от увеличават статистиката на смъртността.

Въпреки това, признаци на рак на лигавицата на устата има:

 • засегнатата област е покрита с бели или червени петна;
 • в устата се намират незарастващи рани;
 • езикът се подува и ме боли;
 • яви изведнъж новообразование не минава повече от месец;
 • празнува болки в челюстта и разхлабване на зъбите;
 • наблюдават дрезгавост на гласа;
 • в областта на шията се появява тъпа болки.

Въпреки това, някои от тези симптоми могат да бъдат проява на друго заболяване. Въпреки това, при лекар трябва да се обърнете при първите съмнения за наличието на тумор. В този случай е по-добре да играят на сигурно.

Диагностични дейности

За първи път се удря в онкологичен център, пациентът трябва да премине през редица диагностични процедури:

 1. Биопсия – техника, която позволява да се разкрие присъствието в тъканите на раковите клетки. По време на биопсия лекар отщипывает на малка част от засегнатата тъкан.
 2. Ендоскопия гърлото, белите дробове и бронхите.
 3. Рентгенография на челюстите в предмет на наличието на метастази.
 4. Ядрено-магнитен резонанс и компютърна ТОМОГРАФИЯ – и двете от тези методи позволяват да се определи границата на тумора и на етап патология.

Интегриран подход към терапията

Метод, който е лекар прецени най-подходящ за лечение на злокачествен тумор на устната кухина, зависи от небрежност на болестта.

Във всеки конкретен случай лекарят ще се опита да изберете една техника, която по-вероятно ще доведе до положителен ефект.

Оперативната намеса

В началните стадии На развитие на рак е доста ефективен може да се окаже операция по иссечению тумори, последвана от прилагането на лъчетерапия. При наличието на новообразувания в големи размери се прилага комбинирано лечение.

По време на операцията се случва премахване на тумор, а заедно с нея улавят малък участък от здравите тъкани. За да се намали вероятността от повторно развитие на рак, са отстранени и лимфните възли, в които често се разпространяват метастази.

Трансфери ситуации изискват частично премахване на кости на челюстите или езика. Подобни операции провежда по орална и лицево-челюстна хирург и следоперативния период се изисква намиране на пациента в отделение за реанимация.

Понякога хирурзи прибягват към микрографическому операционному намеса. Същността на този метод е да се послойном иссечении тъкани и изучаването им под микроскоп, точно по време на операция.

Когато в тъкани престават да выявляться раковите клетки, операцията се прекратява. Този метод най-често се ползват при рак на устните.

Рентгенотерапия — колко ефективно?

Известно е, че раковите клетки се разрушават при излагане на рентгенови лъчи, но в по-малка степен страдат и здрави тъкани.

Рентгенотерапия в ранните стадии на рака на устната кухина се прилага като самостоятелен метод. Освен това, облъчването лъчите на рентгена понякога предписват преди хирургическа намеса, което увеличава благоприятен изход на операцията.

Прилагането на химиотерапия

Химиотерапията, която се показва след операцията намалява вероятността от рецидив на болестта. Това се дължи на факта, че химическите лекарства са в състояние да унищожи раковите клетки. Обаче при рак на устните химиотерапия, обикновено не се предписва.

Лекарството се инжектира чрез интравенозни инжекции. Това лечение води до намаляване на броя на белите кръвни клетки в кръвта, че е изпълнен с различни инфекции. Така че по време на провеждане на химиотерапия лекар трябва непрекъснато да следи състава на кръвта.

Химиотерапията има и други негативни прояви:

 • гадене и повръщане;
 • разстройство на стола;
 • болка в устата;
 • прекомерна умора;
 • загуба на космения покривка (алопеция).

Химиолучевая терапия

При малки тумори операция може да се замени комбинация от лъчи рентген и химиотерапия. Това лечение по-малко влияние върху речта и функциите на преглъщане, което не може да се каже за операция.

За съжаление, не винаги е общото състояние на здравето на пациента позволява да приложите тази техника. Противопоказания дължат на силно изразени странични ефекти.

Усложнения и прогноза

Развитие на злокачествен тумор на устната кухина изпълнен нагноением тялото на самия новообразувания и околните тъкани, при прорастании големи съдове може да кървене и образуване на фистула. Голям тумор, може да блокира дихателните пътища, което ще доведе до задушаване.

Прогнозиране изхода на заболяването лекарите могат, въз основа на неговата форма. Най-трудно се поддава на терапия улцерозен рак, а ето папиллярная форма дава най-висок процент на пълно възстановяване.

При рак на устните 90% от пациентите живеят 5 години и повече. Този процент пада до 65% при злокачествен тумор на задните участъци на устната кухина.

Как да предупреди беда?

Като превантивни дейности лекари препоръчват на своите пациенти:

 • да се откаже от злоупотреба с алкохол и спиране на тютюнопушенето;
 • защитава лицето от преки попадения на ултравиолетовите лъчи;
 • по възможност се опита да се избягва контакт с химически реагенти;
 • да следи за състоянието на устната кухина и зъбите по-специално;
 • навреме се лекуват хронични заболявания на устната кухина;
 • обогатете вашата диета с витамини и микроелементи.
READ  Лечение на откритите венците - основни причини и ефективни техники!

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00115 sec