Растат зъби в два реда — «акульи челюсти» в устата на децата ни

Зъбите на човека, особено в ранна възраст, често са подложени на различни проблеми, отклонения от нормалното развитие, болести. Сред зубочелюстных аномалии рядко, но понякога се среща такова явление като зъби, които растат в 2 реда.

Популярно го наричат акульими челюсти. Разбира се, това явление не може да рисува детето, но още по-възрастен, по същество разваля външния вид, усмивка, ги кара да се чувстват изключително дискомфортно. Много е важно да не тече проблем и колкото се може по-бързо да се обърнат към лекар, за да я коригирате.

Акульи зъбите се появяват по очевидни причини и в ръцете на добър зъболекар проблем се решава сравнително лесно и бързо. Но не подценявайте и възможните опасности – ако не се започне лечение навреме и просто да игнорират проблема, това може да доведе до негативни последици, нарушаване на нормалното развитие на местните зъбите.

На общо изстреляна проблем може да доведе до възникването на други проблеми и да се справят с всички тях, веднага ще бъде вече не е толкова просто и лесно. Ще разгледаме по-подробно, защо детето расте основната зъб вторият в близост до това колко ще се падне млечен, че това допринася и как да се коригира дефект, така че тя да не доведе след себе си други проблеми и заболявания.

Основни причини

Втората сверхкомплектный зъби редица това е проблем, който в преимущественном повечето случаи ми пука точно при деца на възраст 4-6 години. Точно в този период започва постепенна подмяна на млечните зъби местни, което се случва като цяло в доста строга последователност, добре проучен дантистами.

Процес на постепенна смяна на зъби скоро е индивидуален и при някои деца може да се забави до около началото на юношеството (12-13 години). Тоест, теоретично втората редица на зъбите може да се повиши дори и на тази възраст.

Основната причина, поради която расте два реда зъби – това е моделът на растеж на местните, а когато млечни продукти в някои позиции още много да се държим здраво за мястото си, и не искат да го предавай. Коренному не се получава покълнат добре на точното място и поради това той трябва да расте там, където това позволява на ситуацията. Като правило, такъв растеж е успоредна или изместена от млечни зъби, което и поражда ефект на втория ред или челюсти на акула.

READ  Най-добрата паста за зъби, за избелване на зъбите: топ рейтинг и коментари

Да повлияе на вероятността за този дефектен развитие може различни фактори. Към тях могат да бъдат отнесени:

  • характеристики, генетична наследственост, когато проблемът се наблюдава и при роднини;
  • пережитый дете рахит, който възниква поради недостиг на витамини и може да доведе до отслабване на развитие на организма;
  • последици от пережитых в ранна възраст инфекциозни заболявания.

Също така от голямо значение може да играе и начин на живот на детето. Ако е на възраст 4-5 години дете яде много малко твърда храна, а след това някои от неговите зъби ще бъдат доста издръжливи, че и може да стане причина за началото на растеж на втория ред зъби.

Това са основните причини за развитието на перки на челюстта, въпреки че са напълно възможни и други, по-често срещаните фактори.

Да могат да бъдат придружени проблем

В повечето случай на развитие на аномалия се дължи на факта, че някои от млечните зъби още са трайни или растат на криво и не искам да отстъпя място на нова революция. Нови зъби заради това растат на криво, но нещата с времето бавно се променя в правилната посока. Но има и такива случаи, в които подобно явление се дължи на наличието на някои аномалии в развитието на устната кухина.

Като цяло, могат да се разграничат два основни предразполагащи фактори:

  1. Сверхкомплектность. Това е сериозен проблем, същността на което се състои в това, че човек се появява необичайно броя на зъбите. От тях може да бъде или по-малко от нормата (20 млечни и 32 местните) или, което се среща по-често, на повече. Такова отклонение е заложено генетично и доста твърдо се предава по наследство. Доста случаи, когато излишните 33-ти зъб е при баба, а след това е и нейният внук. Тази аномалия се случва по различни причини, но обикновено тя не е отговорна за проблеми на своя притежател и той може нормално да живее с това. Разбира се, ако е необходимо сверхкомплектные зъби могат да бъдат отстранени. Съвременната стоматология е в състояние да го направи.
  2. Изостаналостта на зубочелюстной система, която в медицината си има име микрогнатии при слаба развитието на горната челюст и микрогении – по-ниски. Причини, поради които може да се развие такава аномалия, доста много. Тук може да се дължи на недостатъчно или неправилно хранене на жените по време на бременност, нарушения в обмяната на веществата на плода, проблеми с захапка, твърде ранна загуба на млечни зъби, същата негативна генетичната наследственост.
READ  Восък за скоби - комфорт и удобство при носенето

Това са основните аномалии в развитието, които най-често soputstvuyut появата на втория ред зъби.

Като видите абнормно развитие навреме?

За да не пропуснете период на развитие акульей челюстта и не тичам на проблема, е необходимо, първо, внимателно да наблюдавате бебето и му зубочелюстной система по време на началото на растеж на местните зъбите. Това е напълно възможно, че това дете ще се оплаче от някаква болка в устната кухина, неудобство при откусывании твърда храна.

Трябва да се погрижим за усмивката на детето – ако е на 4 г. между зъбите му не се проявяват всички известни големи щелки, това може да е сигнал за това, че се развива стесняване на реда. Това явление е в състояние пряко да повлияят върху появата на втория ред или на това, че американските зъби растат на криво.

Дейности за корекция и превенция на

Лечение на аномалии може да се извършва по различни начини в зависимост от нивото на проблема и свързаните с него фактори. Първото нещо, трябва да изтриете тези «молочки», които пречат на нормалното развитие на местните. Обикновено това е напълно достатъчно, за да отиде проблем изчезна. Нататък се случва саморегулация, благодарение на постоянно изложени на устните и езика е малко искривленный зъб приема

нормално положение.

Ако зъболекарят след прегледа реших, че е патология се развива много активно и механизмите на саморегулация не са в състояние да го поправя, тогава трябва да се прилагат по-драстични мерки – обикновено това е носенето на специални брекет-системи, които в продължение на дълго време влияят върху зъбите на втория ред и да ги принуди да се върнат в нормалното си положение.

READ  Боли зъб след пломбировки канали: причини усложнения след лечение

Никакви методи за превенция, които да са 100% избавляли дете от вероятността анормално развитие няма. Тук може да се препоръча само с такива действия:

  • включването в диетата на бебето с твърда пиши, която ще помогне на «молочкам» своевременно да падне;
  • своевременната борба с случват в устната кухина проблеми;
  • също така трябва да се грижат за това детето ви да учи да диша с носа си, а не с устата си.

Като цяло, акульи челюстта това е доста рядък проблем, но в повечето случаи тя е сравнително безобидните и лесно се коригира.

Достатъчно е да бъдете внимателни към детето си и навреме да забележите, които изпитал проблеми, бързо и без особени усилия ги коригира.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00105 sec