Ред на никнене на млечни зъби при деца — срокове и съвети на родителите

Ред на никнене на млечни зъби при деца

Появата на първия зъб – великото събитие в живота на едно дете, което всички роднини, които чакат с голямо нетърпение. Но заедно с това, мама и татко се притесняват за това, че този процес е започнал навреме и мина максимално лесно. Как протича процесът на никнене на млечни зъби при бебетата: ред, срокове и важни нюанси, за които трябва да се помни родителите си.

Когато се изчака първо зубик?

Запомнете първите зъби на бебето започва още в утробата на майката около третия месец от бременността и продължава през целия месец. В това време една жена много важно е да се консумират колкото се може повече продукти, богати на калций и флуор за зъбите на детето отглеждат здрави и силни.

Прорезываться зъби започват около половин година, но процесът може да започне по-рано или по-късно, в зависимост от редица фактори:

 • генетично предразположение – ако майка зъби са започнали прорезываться късно, това означава, че бебето ще има същата ситуация;
 • качеството на храната – липса на витамини и микроелементи, особено калций, може да «забави» начални;
 • характеристики на кърменето – «искусственников» зъби обикновено се появяват по-късно, отколкото при деца, които са кърмени;
 • хронични заболявания – това включва ендокринни смущения и дисфункция на СЧ, свързани с невъзможност за нормално засмукване и смилане на храната;
 • адентия – рядка патология, характеризиращо се с липса на пъпки зъбите.

Съответно, да се тревожи, в случай на бебе до една година не се появи на зъбите, не си струва. 25% процента от децата на първия зъб се появява само след постигане на дванадесет възраст поради индивидуалните особености на организма, но се консултирате с вашия лекар все пак не пречи. В средно, с тригодишен син възраст при дете вече разполага с пълен набор от зъби – 20 броя.

В редки случаи детето се ражда с един или повече зъби – за родителите на такива деца трябва да се консултирате с вашия лекар, за да вземе правилното решение (най-често на твърде ранни зъби се отстранява, тъй като те пречат на сосанию).

Ред на никнене на млечни

Реда на приоритетите, с която детето се появяват зъби, също е относителна и зависи от същите фактори, така и времето на никнене на млечни. Има два основни правила, които определят реда на появата на зъби при бебета.

 1. Ръст обикновено започва с долната челюст – изключение правят страничните резци, които прорезываются отгоре.
 2. Обратното (одноименные) зъби растат едновременно – например, ако бебето е нараснал горния ляв нож, може да се очаква появата на дясното кътър.
READ  Златни скоби - предимства и недостатъци, видове скоби, златни

Таблица. Приблизителна схема и срокове за появата на млечни зъби.

Името на зъб Възраст в месеци
Долните централни резци 6
Горни централни резци 8
Горните странични резци 10
Долните странични резци 12
Първите моляры 12-15
Зъби 17-20
Втори моляры 21-24

Понякога резци и вторите моляры разменени – първият кучешки зъби се появяват, а след тях (на последно място) растат моляры.

Освен това, родителите могат да се ориентират формула, основана на дългогодишен опит педиатри и зъболекари. За да разберете колко зъба трябва да има дете в определена възраст, трябва да се приспадне от размера на пълните месеци цифра 4. С други думи, в 6 месеца при дете трябва да има 2 зъба, в 8 – 6 на зъбите и т.н.

Симптомите на никнене на млечни зъби

Понякога начални млечни зъби са асимптоматични, но в някои случаи могат да бъдат придружени със следните прояви:

 • сърбеж и дискомфорт на венците – детето започва да вървят в устата на детски играчки и други неща, се опитва да залъгва тях;
 • безпокойство, раздразнителност и промяна в настроението;

 • загуба на апетит, която се причинява от все същия дискомфорт в устната кухина;
 • съкращения на изпражненията, диария;
 • силно слюноотделяне;
 • обриви и раздразнителност в областта на устата и брадичката;
 • повишаване на температурата;
 • хрема, понякога с примеси на гной, жълтеникав или зеленикав цвят.

Ако се види венците на бебето, за да можете да видите бучка, пълна с течност – точно на това място трябва да се появи зъб. Докосват бучка не трябва да бъде – в случаите, когато тя е силно пречи на бебето, може да се обърне към зъболекар, който ще направи разрез и ще пусне на съдържанието.

Съвети за родителите

Първото нещо, което трябва да направите родителите да проявят търпение и разбиране, защото начални зъби в никакъв случай доставя на бебето дискомфорт. За намаляване на сърбежа на венците, се препоръчва да се направи на бебето масаж чист пръст или да си купите специални играчки от каучук или пластмаса, които детето ще може да дълбае. На възраст от шест месеца, децата могат да предложи дъвчете салфетка, напоена със студена вода.

READ  Лечение на флюс — не е лесно, но е възможно

За намаляване на температурата се използват свещи и сиропи, които отговарят на дете, според възрастта, както и за намаляване на неприятните усещания в устата – специални гелове и мазила.

Начални зъбите често е последвано от загуба на апетит, но се хранят бебето си е нужно, тъй като в този деликатен момент му на организма са необходими сили. Не е нужно да инсталирате твърд график на хранене (това ще достави бебе сериозни затруднения), а даване на гърдите по поръчка. Ако бебето вече се използва не само в майчиното мляко, но и друга храна, трябва да въведете в диетата сирене и други храни, богати на калций.

Възможни проблеми

Много родители бъркат симптомите на никнене на млечни зъби с признаците на сериозни заболявания, което е много опасно за здравето на детето. Важно е да се помни за това, че е висока (от 38 градуса) температура, която продължава повече от 3-4 дни и е придружена от поносом, повръщане, силна кашлица и хрема, не са свързани със зъбите. Това са симптоми, ОРИ или интоксикация след чревни заболявания, така че трябва да се възможно по-скоро да се консултирате с лекар.

Рани и обриви в устата и не могат да бъдат признак на естествения процес – те са характерни за стоматит или други инфекции, и също се нуждаят от медицинска помощ. Да се консултирате с педиатър трябва и в случай, когато малко дете постоянно трие брадичката и ушите – понякога и това се случва заради болки във венците, която подарява на близките на региона, но в някои случаи е симптом на възпаление на ухото.

Въпреки това, което срокове и ред на никнене на млечни зъби, се считат за относителни понятия, родителите трябва да обърнат внимание на следните отклонения:

 • твърде рано начални, напред средни срокове за 1-2 месеца;
 • нарушение на правилата парности – ако един зъб е нараснал, а неговият «брат» от другата страна силно се забави;
 • неправилна форма на зъба или позиция във венеца (ако зъбът се разраства извън основната дъга);
 • пълна липса на зъби и симптоми техните начални след дванадесет възраст.

Подобни явления могат да бъдат признаци на патологични процеси, които протичат в организма на бебето. Най-често това рахит, недостиг на витамин или нарушение на функциите на щитовидната жлеза, по-рядко – адентия и други вродени заболявания.

READ  Колко дни се държи при температура прорезывании на зъбите при деца

Грижа за млечни зъби

Започва да се грижат за устната кухина трябва веднага след появата на първия зъб. Млечните зъби може да се почистват с чисто парче марля или да използвате специална гелевую дюза, която се облича върху пръста на мама. След една година бебе, което трябва да си купите собствена мека четка и да го свиквам да си миете зъбите с вода. В 1,5-2 г., може да закупите детска паста и започне да пълни хигиенни процедури.

Много е важно да се паста не съдържа флуор и е безопасно за организма на детето, особено в случай на поглъщане. За пълноценно почистване на зъбите на малките деца е достатъчно малък, с размерите на грахово зърно, порция паста.

Млечните зъби са податливи на кариес в по-голяма степен, отколкото постоянни, и болестния процес обикновено е обширен и засяга няколко зъби наведнъж. Много възрастни смятат, че се лекува първите зъби, не е задължително, тъй като ги все пак с течение на времето ще замени постоянни. Но в действителност дори и мляко зъбите е необходимо професионално лечение, тъй като под тях от самото начало са началото на постоянните, които може да удари кариозный процес. Обикновено лекарят просто изчиства зъбите от заразените тъкани и провежда процедура фторирования, която защитава зъбния емайл от загниване. Изтриване на млечните зъби не се препоръчва, тъй постоянни впоследствие могат да растат правилно.

Смяна на млечните зъби

Около шестилетнем възраст млечните зъби започват да падат, а на тяхно място растат постоянно. Този процес протича много по-лесно, отколкото на процеса на никнене на млечни – корените на млечните зъби рассасываются, след което постоянни просто пускам ги. Никакви специални препоръки за този период от време специалистите не дават – на родителите е достатъчно да внимавате, за да постоянни зъби израстват в спретнати и здрави.

При подходящи грижи и внимателно отношение на процеса на никнене на млечни и смяна на зъбите при деца минават достатъчно лесно, а награда се превръща в здравословна снежно бяла усмивка.

Видео Ред на никнене на млечни млечни зъби

MAXCACHE: 0.41MB/0.00102 sec