Ремонт на зъбни протези в домашни условия — начини, технология стъпка по стъпка

Ремонт на зъбни протези в домашни условия

Протезирането се счита за една от най-търсените стоматологични процедури. Правилното му изпълнение дава възможност за възстановяване на зъбната редица на пациента, и, като резултат, красотата и белоснежность усмивка. Но понякога се случват такива неприятни моменти, като увреждане на зъбния дизайн. За това, как да се извърши ремонт на зъбни протези в домашни условия, и ще бъдат обсъдени в тази статия.

Когато е необходим ремонт

Въпреки по-високата якост на материалите, използвани при производството на зъбни протези, с течение на времето изделия все още могат да се счупят. С такава процедура, като ремонт на зъбни протези, често трябва да се изправи носител на тези проекти, и често – спешно.

Към основните причини, които могат да доведат до необходимост от извършване на ремонт, се дължи на:

 • промяна на цвета на проекти;
 • появата на неприятни усещания или дискомфорт при носенето на протези, с колкото по-рано пациентът не се намира;
 • откачите една малка част на протезата, ексфолиране или откол;
 • механично увреждане, което може да възникне по различни причини.

При поява на повреда на протезата е желателно веднага да се потърси помощта на специалист, който участва пряко в производството на изделия и неговото инсталиране. Само в този случай всички необходими условия за ремонт ще бъдат изпълнени. След внимателно проучване на лекар ще бъде в състояние да извърши анализ на щети на протези, обяви на разходите за възстановяване на протеза (ако това изобщо ще е възможно във всеки конкретен случай).

Ако се сравни ремонт на изкуствени зъби с производството на нови, то със сигурност ще струва много по-евтино. Но в редки случаи могат да възникнат такива дефекти, с които не може да се справи дори и квалифициран специалист, да не говорим за ремонти в домашни условия.

Причини за счупване

Тъй като такива проекти се връщат в обичайния начин на живот на тези хора, които не се случи загуба на един или няколко зъба, тяхното право може да се нарече истински спасител. Инсталирането на една или друга конструкция, лекарят дава на пациента всички необходими знания за грижа, се гарантира дълъг срок на експлоатация протези. Разбира се, продължителността на този период, на първо място, зависи от използвания при изработката на дизайн на материала.

Често протези са повредени или изцяло да загубят своята активност, освен това в повечето случаи това се случва в най-неподходящото време. Има достатъчно много причини, за да излезете от строя, да разгледаме най-честите.

 1. Приключи срокът за експлоатация на протези.
 2. Увреждане на проекти в резултат на падане на пода или на друга твърда повърхност.
 3. Нарушаване на технологията при производството на изделия или неспазване на необходими пропорции материали в състава.
 4. Появата на въздушни мехурчета (кухини) в процеса на протезиране.

Бедата не идва сама, така че заедно с счупване на зъбната протеза пациентът е принуден да се сблъска с множество други проблеми. Освен това, на повредената конструкция могат да се появят дефекти във вид на пукнатини или хлътва по повърхността. В редки случаи се дължи на увреждане на цвета на зъбите може малко да се промени. Доста често се развали цялата конструкция, както и нейните отделни детайли — например, които определят елементи. Всичко това ме кара бързо да се вземе решение за ремонт на бижута, но за начало трябва да се запознаете с този процес по-отблизо.

READ  Катарална делене възпаление на венците: описание, признаци, симптоми и лечение

Характеристики на реставрация

Често хората погрешно смятат, че ремонт на зъбни протези – това е скъпа процедура. В повечето случаи, възстановяване на зъбни конструкции силно, че няма да удари на портфейла, въпреки че може да има и такива ситуации, когато по-евтино ще се плащат производството на нови протези от ремонт на стари. Всичко зависи от конкретния случай.

За начало е необходимо да се разбере е, че от себе си представлява процес на реставрация и как той грубо изглежда. На първо място, се извършва цялостно почистване на фаянс, след което с помощта на специални смоли, използвани в стоматологията, повредени части от проекти заедно. Това дава възможност за създаване на оптимална херметизацията. В резултат на всички части на протези здраво слепени, а самата конструкция на практика не се различава от нова и отлично изпълнява своите задачи.

При откриване на промени цвета на изкуствени зъби в резултат на излагане на тютюн, вино, кафе или чай, е необходимо почистване на повърхността на силни вещества. Тази процедура трябва да се отдадете на професионалист, за да може в резултат на това прочистване гланцираната повърхност на протезата не е била счупена. Външен вид трябва запазена идеално.

Дори и ако цялата конструкция остава цяла, но отцепи една малка част от нея или зъб, а след това силно се тревожите по този въпрос също не си струва. Квалифициран зъбния техник без особени проблеми може да замени изгубената част от зъба или да си на своето място, ако загубата не е силно повреден.

Което се използва за лепене на

За производството на зъбни коронки се използват надеждни и трайни материали, така че ако решите да се присъедините поломанный протеза себе си, не забравяйте, че тази процедура е временна. Ако се появи такава възможност – посетете специалист, който ще артикул, и, ако е необходимо, да коригира грешките си.

В домашни условия също може надеждно да поправите продукт, трябва само да спазвате някои препоръки:

 • преди започване на ремонт трябва малко да се затопли дизайн за растапливания восък, едва след това може да премине към действията. Разбира се, става дума за подвижни конструкции;
 • придайте специален гипсовым выступам конична форма. За тази цел е необходимо да се въздейства върху протези на топлината;
 • когато процесът на лепене ще бъде завършен, задължително третирайте всички образувани скала шкурка. След това поставяне на коронки на проекти. Опитайте се да не се бърка им места;
 • когато всички частици ще бъдат разположени правилно, склейте ги заедно с помощта на восък или друг склеивающего средства. Не прекалявайте с пъргав състав;
 • изчакайте необходимото количество време, за да конструкцията е в състояние окончателно да изсъхне след залепване. След като примерите реновирана протези, премахване на излишния восък.
READ  Циркониеви фасети: ползите и разходите

За залепване може да се закупи в специализиран магазин за лепило, която е предназначена за определяне на елементите на протези. Определено е манипулация», създадена в домашни условия, не са вечни, така че по възможност поверете това е дело на истински майстор, който за такса «повишаване» конструкция. Ако позволите да се извърши някаква грешка при ремонт, а след това, най-вероятно, тези протези ремонт вече не ще бъдат подложени.

Поставяне на сменяеми протези

За качествено възстановяване на зъбни конструкции се изисква добър опит и да се цака, така че преди да се пристъпи към ремонт процедури, трябва добре да се претеглят всички за и против. Това се дължи на възможни рискове: например, след ремонт конструкция от найлон могат да възникнат по-сериозни щети, а също така може да се счупи захапка. Това ще направи продукт безполезно, защото основните му функции няма да бъдат екзекутирани.

Всички основни характеристики и свойства на протезата ще бъдат възстановени само при професионален подход. В този случай, пациентът ще може да усетите върху себе си през цялото това удобство, което той изпитва, когато носенето на цялата конструкция. По-долу е представен стъпка по стъпка инструкции за крепежни зъбни конструкции с помощта на специално оборудване.

Таблица. Инструкция за ремонт плоча на зъбната протеза.

Стъпки, снимка Описание действия

За начало съпоставят всички части на протезата е в правилната позиция, а след това закрепете ги с помощта на блокиране на елементи и лепкав восък.

Нанесете изолирующее средство за протези от страна на протезного легло. Това се прави, за да се предотврати сцепление гипс и пластмаса. За депозиране на средства използвайте специална четка или четка за рисуване.

Изготовьте подлиток (определяне на модел) от гипс. За тази цел трябва да се използва гипс за първи клас. Всички части на зъбната протеза се отделят, а линията на фрактура на дизайн внимателно се обработват с помощта на микромотора и ножовете. Периодично част на протезата са подлиток, но в резултат разстоянието между тях е на мястото на счупване не трябва да бъде повече от 3 mm.

На последния етап формирайте избират, при спазване на ъгъла на вдаването в 45 към основата на протезата. Това е необходимо за по-плавен преход на нова пластмаса в старата, а също така и тяхното по-добро химическо съединение.

Нанесете на повърхността на отливка от специално изолирующее средство, необходимо, за да използваният материал за лепене не напоена течност от пластмаса, тъй като това може да доведе до порьозност. Лечение на всички склеиваемые част на протезата мономером и определяне на техния модел, се пристъпи към замешиванию пластмаси. Това трябва да става строго по инструкции.

След като готвена пластмаса се подува, нанесете я на протеза с излишък, леко натискане с пръсти. След тази конструкция се поставя в специален апарат за полимеризация на пластмаси.

Премахване на излишък на материала с помощта на микромотора и ножовете. Повърхността на протезата внимателно заровняйте специални инструменти, след което отполируйте. След внимателна обработка конструкция готов за употреба.

Реставрация на протезата в клиника

Оптималния метод за възстановяване ще бъде избран след определяне на степента на увреждане на протезата чрез визуална инспекция. Разглеждане трябва да се отдадете на квалифициран зъбния техник.

READ  Ацикловир при стоматити при деца: дозировката и препоръки за подготовката на

Както вече беше отбелязано по-рано, преди ремонта на проекти необходимо да се извърши почистване. Ако правилното почистване на повърхността не е извършен, тогава използвано клеевое вещество не може добре да се заключва всички части на протезата. След залепване специалист осигурява херметизацията на протеза в местата на свързване.

Важно! Ако дизайнът е твърде много щети, а след това на пациента се препоръчват, вместо за ремонт на производство на нови зъбни протези. Това се прави с цел спестяване на време и парични средства.

Само при наличието на незначителни щети изделия все още може да се спаси. В повечето случаи проблемът се крие в загубата на един или няколко опорни корони. За решаване на този проблем може да бъде, вклеив нови корони на място. Образувани пукнатини заедно, след което запаиваются. Работа трябва да се проведе по такъв начин, че в резултат на това се оказа една част на зъбната конструкция, без дефекти.

Ако се сравни самостоятелен ремонт с работата, професионално зъбен техника, лепене на протезата в домашни условия – не е нищо повече от временни мерки. В крайна сметка все пак ще трябва да се потърси помощта на специалист. Само зъбния техник, с помощта на необходимите материали и инструменти, за да може да осъществим тази работа възможно най-бързо и качествено. Освен това пациентът ще се появи възможност да се върне изначальную белотата на изделия, което за годините на експлоатация успя да загубят своя цвят. Опитен майстор ще може да си върне красив външен вид протезам без никакви повреди.

Забележка! За съжаление, ремонт подлежат не всички изделия. За да оздравее невъзможно щампован дизайн, както и тези протези, които изготавливались, без използване на метали.

Цена на въпрос

В зависимост от степента на сложност на изпълняваната работа и материала на проекти, разходите за ремонт на зъбни протези може да се промени. За отстраняване на тези дефекти, като счупвания, пукнатини, както и реставрация на металокерамични изделия може да се направи в 1500-1800 лв.

Когато е необходимо да се определи в изграждането на нов изкуствен зъб, пациентът ще бъде принуден да плати не по-малко от 2500 рубли. За извършване на професионално почистване на повърхността на протеза, както и за премахване на всички нежелани прояви трябва да се раздават от 600 до 1200 рубли. Цената може да варира в зависимост от материала изделия, както и на комплекса се извършват процедури. Във всеки случай, работата на специалисти трябва да плащат. Ако решите възстановяване на зъбни протези собственоръчно, тогава пригответе се, че скоро конструкция може да се разпадне отново.

Видео — Поставяне на протезата от найлон

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00131 sec