Реставрация на предните зъби пломбировочным материал: начини и технология

Реставрация на предните зъби пломбировочным материал

Има много материали и методи за възстановяване на форми и цветове на предните зъби. Също така има много причини, поради които си струва да се прибягва до тези методи, включително промяна на цвета на коронки след лечение, ерозия, чипс емайл, клиновидна дефекти, обрат на зъба около оста си, на погрешен наклон на зъбите, процепът между тях (диастема, тремы), неравномерно изправени зъбите. За да компенсира дефекта на зъба, най-често трябва да го отпрепарировать, премахване по този начин част от тъканите.

В случай на предна група от зъбите тази загуба на тъканите, винаги трябва по възможност се сведе до минимум, за да се постигне максимално запазване на здравите тъкани на зъба, а оттам и естествена естетика. Доста са удобни за качествено възстановяване на предни зъби на запълващи материали от група композитни материали. Обаче с тази задача ще се справи не всеки зъболекар, тъй като е необходимо опитното око на специалист за точното пресъздаване на анатомична форма и функция, за перфектния подбор на цветове, за придаване на блясък при полиране и обща естествен вид на зъба.

Директна реставрация композитами – предимства и недостатъци

За директни реставрации на предни зъби в стоматологична практика най-често се прилагат композитни полимери. Композитни материали – материали, съответстващи на цвета на зъбите, те могат да се прилагат на останалите повърхности на зъбите, за да ги възстанови изгубената структура и форма. Този запълващ материал е в състояние да «се слее» с останалата част от зъба в едно цяло благодарение на физическа ретенции. Той също така отговаря на плътност на зъба, което е важно за разпределение на дъвченето на натиск и е показател за издръжливост, като най-пломби, така и на зъба като цяло.

Едно от основните предимства на композитни материали е възможност физически съединител за сметка на сцепление пломби на зъб – на емайла и дентину.

Съвременните изследвания показват, че по време на дъвчене зъбите няколко променят формата си, като че ли «прогибаясь» под жевательным натиск, а композитните материали са в състояние този товар, за да издържат, тъй като притежават съответната зъб пластичност и затова са идеални за пломбирования. Друго предимство на композитни материали е възможност за възстановяване на зъб, за едно посещение, без помощта на зъботехници, необходимо за облекчаване на най-хвърля и преминаване на многоэтапного процеса на изграждане на коронки. Това дава възможност на пациентите да се спести време и да намали паричните разходи за лечение.

Пломби се използват, за разлика от металокерамични коронки, неспособни при натоварване постепенно да подтискам тъкан антагонирующих на зъбите. Също така при отломе част на възстановяване, не е необходимо да се произвежда цялата конструкция отново, е загубил част от пломби могат да бъдат възстановени не повече от 1 час.

Въпреки това не може да се отрече някои недостатъци на метода на директно възстановяване композитами. Първо, композитни пломби имат определена степен на свиване, индивидуална за всеки конкретен вид материал. На второ място, композити да се мерят с останалите материали по цветостойкости, така че в някои случаи за трайни възстановявания за предпочитане да се възползват от керамични коронките или винирами. На трето място, доста е трудно да се постигне добра и дългосрочна прилепване на материала към стените на устната, което може да доведе до рецидив на кариес. На четвърто място, композитни материали е много взискателна към влажността на околната среда за правилното полимеризация, неспазване на технологиите пломбирования може да доведе до загуба на пломби.

READ  Начини за ортодонтско лечение при деца - описание на методите

Има и други недостатъци, като например наличието на ингибированного кислород слой, необходимостта от ясна послойной полимеризация, чувствителност към качеството на източник на светлина, преждевременно втвърдяване на материала при работа с него, но всички тези качества може да се върне при подходяща работа с материал и от наличието на съответното оборудване. За пациента важният детайл е неизбежна необходимост от редовно посещаване на стоматолог за контрол на качеството на възстановяването, нейната корекция и полиране.

Състав и свойства на композити

Композитни материали в състава си съдържат органични полимерную матрица, неорганичен пълнител и обвързващи представител. Тези компоненти определят всички свойства на материала, от неговата издръжливост до естетически свойства. Първоначално композити състоеше от прах и течност и отверждались химически. Частиците на пълнителя са били толкова големи, че дори и след полиране пломбе беше невъзможно да се даде достатъчно мекота и блясък.

Второто поколение на композитни материали е представяла себе си две пасти за смесване, втвърдяване и се случва за сметка на химическа реакция. Такива материали е трудно за месене точната и правилна пропорция, те могат да предизвикат алергични реакции с отпускането на мономер, лошо се поддават на полиране и дълго запазват цвета. Силен недостатък е липсата на сцепление към дентину, което може да доведе до значително намаляване на трайността на пломбите.

Съвременни материали се състоят от една паста, която отверждается при излагане на светлина. Светополимеризуемые композити са удобни за приложение, тъй като паста първоначално е готов за работа, пластична, е собственост се придържат към тъканите на зъба. Послойное нанасяне и втвърдяване позволява точно възпроизвеждане на всички части от анатомията на зъба, включително фестончатый режещи ръба и функционален прицелно.

Видове композитни материали

В зависимост от размера на частици, отделят няколко вида от композитни материали.

Таблица. Видове смеси, размер на частиците.

Наименование Кратко описание

Имат най-голям размер на частиците на пълнителя, така че се различават неясен цвят и бърза изнашиваемостью.

Доста силна, но не притежават достатъчно естетически свойства, могат да кандидатстват за възстановяване на моляров и премоляров.

Универсален вид материал, приложим за всички групи зъби. Такива пломби са достатъчно здрави, трайни, устойчиви на износване и промяна на цвета, добре полируются.

Притежава най-естетически свойства, позволяват да се създаде гладко шлифована повърхност, визуално близо до натуральному глиц на емайла, без образование става между тъканите на зъба и пломбой. Недостатък е по-високата цена и намаляване на якостни характеристики в сравнение с материали с по-голям диаметър на частиците на пълнителя.
READ  Самостоятелно регулиране скоби: предимства и недостатъци

Техника за възстановяване на предната група на зъбите прекия метод

  1. При наличието на кариозен кухини в предните зъби се провежда дисекцията и поставяне на пломби. Особеност е необходимостта от премахване на всички засегнатата тъкан, поддържане на възможно вестибулярную и контактна повърхност на зъба. Подобни предположения отнасят за полостям в страничната група на зъбите и се използват изключително за запазване на естествената естетика.

  2. За затваряне на козметични дефекти – дисколоритов, чипс, ерозии и клиновидна дефекти – използва се минимално дисекцията, може би използването на техника микроабразии. Сложността се състои в постигането на ретенции пломби в образувана кухина, която е преодоляна с помощта на адгезивных системи композитни материали, осигуряване на химически сцеплението на материала с тъканите на зъба.

  3. Закриване на диастем и три – на интервалите между централните и страничните резцами. Пространствата между зъбите, които не представляват опасност от биологична гледна точка, но много от пациентите, които желаят да се постигне подобряване на естетиката на усмивката и вземат решение да затвори тези интервали. Методът е пряко наслояване композитен материал в този случай ще бъде най-малко инвазивни видове. В процеса на възстановяване на ножове леко се увеличава в ширина, а разстоянието между тях изчезва. Въпреки това, в случай на период от прекалено голямата си струва да се прибегне до прилагането на алтернативни проекти или за помощ ортодонтия и инсталиране на брекет-система.

  4. Естетична реставрация на композитите винирами. Подобно на керамични винирам, можете да използвате композитен материал за създаване на «нова» повърхността на зъба за подобряване на външния вид на усмивка, без да увеличава дебелината на зъбите. Това означава, че преди създаването на композитни винира е необходимо незначително отнемане на емайла с вестибуларния повърхността на зъба. Тази процедура е безболезнена и може да се извършва в едно посещение.

Колко дълго продължават пломби се използват?

Всички композитни възстановявания имат свойството да получите тъмно с течение на времето. За насипни пълнежи също става проблем на разнищване и скалывания. Изследвания от последните години показват, че в продължение на пет години около 15% пломби се използват поискаха възстановяване в известна степен. При това, нито една от тях не беше напълно загубена, се изисква само една малка козметичен «ремонт» или полиране.

Избор между преки и косвени реставрацией

Модерни запълващи материали позволяват възстановяване на изгубени структура на зъба, без да се налага препарирования здрави тъкани. В същото време керамични коронки се препоръчват в случаите, когато тъкан на зъба значително разрушени и са отслабнали, както и след лечение на коренови канали. Това доведе до подобрения както в медико-биологичен аспект, така и само от социо-икономически, тъй като новите материали, използвани за директно възстановяване, по-бережны към тъканите на зъба и по-евтини.

Избор на метод и материал във всяка конкретна ситуация се приема зъболекар, като се позовава на научни знания, опит, клинична оценка на ситуацията. При вземане на решение кой метод е за предпочитане – възстановяване на пломбировочным материал или инсталиране на винира/коронки, произведени в лаборатория, лекарят трябва да се съпоставят не само клиничните възможности, но в известна степен и за собствените си творчески способности.

Още преди 20 години, когато е необходимо да се постигне възможно най-добрия естетически резултат на това е взето винаги индиректни възстановявания. Съвременните технологии значително са подобрили качеството не само на самите материали, но и адгезивных системи, осигуряващи здравина, стабилност и дълготрайност на реставрацията, вдигане на пряка техника за възстановяване на ново ниво.

Реставрация композитом се извършва в едно посещение и се случва точно в стола на зъболекаря. В същото време се изисква перфектно владеене техника и високи творчески умения на зъболекар. Често реставрация композитом се прилага за затваряне на малки периоди, минималната поправка на зъбите, при травматични отломе част на корони, за временно възстановяване до поставяне на перманентных проекти.

Керамични коронки и фасети обикновено изглеждат по-естествено, тъй като притежава почти стъклена прозрачност, докато композити имат по-опаковый цвят и не толкова добре пропускат светлина, което ги отличава визуално от структурата на емайла.

Друго предимство косвени техника е идеална гладкост керамика, която позволява да се инсталира конструкцията под нивото на венеца. Микрошероховатость на съставните ще допринесе за неговото натрупване на плака и бактерии в пломбе под венеца, което може да доведе до възпаление. Това обаче може да се избегне при внимателно спазване на индивидуалната хигиена на устната кухина.

Дизайн на керамика и позволяват да се затвори по-значителни дефекти корони, но изискват повече отнемане на тъканите на зъба и да му предостави определена форма за стабилност. Още едно положително качество на керамика е липсата на свиване и точно съвпадение на граници на устната, което предотвратява образуването на вторичен кариес и поднутрений.

В крайна сметка, избор на метод за възстановяване трябва да се вземат съвместно с лекар, в зависимост от клиничната ситуация, възможности на лекар и клиника, финансовите и времевите възможности на пациента и на общите изисквания/изисквания за реставрация.

Видео — Реставрация на предните зъби с материали Coltene

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00181 sec