Реставрация на зъби — композитами — винирами — барабани

Реставрация на зъби — ефективни методи за възстановяване на красива усмивка

Здравейте, уважаеми читатели! Реставрация на зъби – процедура, която прави чудеса, прави хората бели усмивки и повдига самочувствието. Дефекти, които природата обича «възнагради» за нашите зъби, могат да попречат на нормалната комуникация, карат вместо усмивки преса натянутую гримаса. Постепенно това води до депресии, пречи на намирането на добра работа и дори да установи нормални отношения, да не говорим за това, за да създадат семейство.

Красива усмивка – това е…

Ако не скривам и не се разхожда, може да се каже и да се обадите на компоненти красива усмивка:

 • бели равни зъби, без петна и пукнатини;
 • венците, които плътно до зъбите и не са възпалени;
 • на устните.

Така или иначе, съвременната медицина е в състояние да определи на всеки компонент. Става, както се досещате, ще отидат не за уголемяване на устни, както за зъбите. Естетически привлекателен зъб и, от своя страна, има определени параметри:

 • цвят;
 • форма.

Говорейки за цвят, трябва да разберем, че абсолютно бели зъби в природата не съществува. И когато от зъба отпрыгивают слънчеви зайчета, а след това, може би, над него е работил специалист. Всеки има право сам да реши, да има естествен цвят или придобит. Ако с цвят като на всички е ясно, след като формата на зъбите чисто индивидуална. Няма двама души с еднаква форма на зъбите, но общоприети норми не съществуват. Нормално се смята за един зъб, който се разширява от шийката към дъвчене повърхност, без пукнатини чипс и петна.

Зъбите трябва да се намира точно определена дъга, не говори за своите граници и прилепва плътно един до друг.

Тези проблеми са особено разпространени при децата. Вече са отишли в огледалото да гледам? Някой се зарадва, а някой огорчился. Не бързайте да се разстрои, ако видя при себе си проблема. Ние ще ви кажем, като с нея могат да се справят.

Интересна дума — реставрация

Съществуват различни методи и начини за коригиране на стоматологични и ортодонтски дефекти. Един от тях — това е реставрация на зъбите, композитни материали. С помощта на специален пломбировочного материал зъболекар директно в устната кухина трябва да възстанови изначальную форма на зъба, повтаряне на всички могили и фиссуры, и да върне на зубу на предишната или купена естетическа привлекателност.

В идеалния случай възстановения зъб или част от него ще бъде невъзможно да се различи от обичайните здрави. Много хора ще кажат, че това е обичайната пломбировка. Не съвсем. При реставрация на зъбите композитом постига еднакви колорирование, подобно с цвят на дентина и емайла. В кръга на стоматолозите това е един вид изкуство. Реставрация на зъби има няколко показания.

 1. Травма на зъба. Към него могат да се лекуват различни чипове, пукнатини, счупване на зъб, възникнали в процеса на дъвчене на твърда храна или удари. Такъв проблем, постоянно преследва спортисти. При по-големи натоварвания на челюстта се слива толкова силно, че на емайла започва да се разпада и зъб постепенно се размива. Професионалистите използват специални капы в такива случаи, а това са деца на такава защита се пренебрегва.
 2. Богато кариотическое поражение. В процеса на лечение на кариес зъболекар се случва да се занимават с бягане етапи от жизнения, когато се налага обработка на до половината зъб. За възстановяване на зъб, трябва да се увеличи, често засилване на пломбу барабани.
 3. Вторичен кариес.
 4. Наличието на различия между зъбите. И от тях може да избавят.
 5. Промяна в цвета на зъбния емайл или дентина. Благодарение на бавното изстиване на послойному закладыванию пломбирующего материал и се постига ефект на естествения зъб. Долен слой определя основния тон, а на горния, почти прозрачен, имитира самата емайл.
READ  Млечен хапка - решаваща роля във формирането на усмивки

Както и при всяко лечение, тук също си има своите противопоказания. Категоричен отказ ще получат пациентите:

 • с установените кардиостимулятором;
 • с алергия към някоя от композитни материали и помощни материали;
 • които зъб поради анатомични особености не може да се изолира от влага (слюнка, кръв).

Не се отчайвайте, съвременната стоматология е задължително да вземе алтернативно лечение. Има случаи, в които не са преки противопоказания, но изключително специалисти не препоръчват да се проведе това лечение, ако пациентът:

 • нарушение на привеждане в съответствие хапят, при който се отбелязва повишено износване на емайла. Този проблем е най-добре да реши цялостно, като се започне в кабинета на ортопед;
 • скърцане със зъби;
 • злонамерени и очевидно незачитане на правилата на индивидуалната хигиена на устната кухина. Това наистина може да послужи като повод за отказ за този вид лечение. Още повече, че, най-вероятно това няма да доведе до дълготраен ефект, който самият пациент може да се сведе до нула.

Как се случва процеса на реставрация на зъбите

Всичко започва с посещение при зъболекар. Само той може да реши и да предложи едно или друго лечение. Нашата задача е да разберем същността на процедурата, за да знаете какво ще има на тези лекари да правите със зъбите.

Когато става дума за предните зъби, малки сколах и възстановяване на цветове, тази процедура ще отнеме от д-р не повече от час. На един зъб достатъчно ще бъде едно и също посещение. През това време той ще вземе материал и слой по слой го положи. Обаче трябва да помним, че със семена, ядки и други прекалено твърда храна си струва да се сбогува. Те значително намаляват срока на експлоатация на пломби, могат да провокират дори откол или пукнатина.

Като говорим за зъби, които отговарят на дъвченето на натоварването и имат силно разбиване, трябва да се разбере, че и внимание те се нуждаят от повече. Най-вероятно в такива случаи трябва да се премахне нерв, за да е в състояние да въведе в главната канал специален щифт. Той ще даде допълнителна сила за бъдещ зъба, който ще бъде изкуствено създадена.

Съвременната стоматология се радва на различни барабани. Най-търсени пина на основата на стъклени влакна, титан и сребро. Те са се доказали висока съвместимост с живи тъкани и ниски аллергенностью.

Осигуряването на щифт чрез цимент, започва процес на възстановяване на зъба. Слой след Слой, д-р налага запълващ материал. Към днешна дата най-често използваните, се счита за светоотверждаемый composite (фотополимер) или стеклоиномерный цимент (компомер). Един или друг материал, закрепени, посредством нанасяне на адгезива, с прости думи, лепило. Между фотополимером и компомером има една ключова отменность. След нанасяне на компомера той започва да се насити на емайла съединения флуор, които влизат в състава му, като допринася за нейното природното укрепване. Слой след Слой, постепенно зъб придобива нова форма и очертания, се формира дъвченето на повърхността, се регулира на височина.

Когато д-р убеден, че зъб не пречи на прикусу, той го шлифует, след това се полира. Като правило, цялата тази процедура малоболезненная и не изисква анестезия, така че лекарите прекарват си дори за бременни. Но изведнъж смятате, че зъб пак боли малко, в наркозе ви никой няма да откаже.

Така се извършва реставрация на зъбите на прекия метод. Но често се използва косвени методи.

Фасети или люминиры

За много от тези думи може да се окаже нещо напълно ново и непонятно. Но именно тяхната инсталация се отнася до непрямому метод за възстановяване. Непреки той се казва поради причината, че винир – това е изкуствена конструкция, която е направена извън устната кухина, в специални технически лаборатории. Винир е тънка керамична плоча, която затваря видима част на зъба. С негова помощ може да се маскира видими цветови дефекти в зъбния емайл и дентина, които не се поддават на отбеливанию, за да се предотврати чипс, да се скрие един процеп между зъбите.

Фасети използват предимно в предните резцах в зона усмивка. Процедурата по инсталация, за разлика от реставрацията композитами, изисква време и повторно посещение на клиниката.

Първото нещо, пациентът идва на проверка, получава препоръки за здравето, ако е необходимо, след това с го на зъба се прави гласове, който ще бъде основа за бъдещето винира. В следващия етап на обучение с изваден зъб тънък слой от емайла на не повече от полмиллиметра. Много рядко се налага да стреля емайл с дебелина от един милиметър. След това индивидуално изработен винир се фиксират върху зъба. От този момент нататък той предпазва зъба от по-нататъшно разрушение и изпълнява козметична функция.

READ  Като си миете зъбите с брекетами: инструкции и препоръки

Цвят винира се подбират предварително, за да не му се открояваше на фона на останалите зъби. Керамика, от която те се изготвят, позволява да се постигне почти пълно сходство с обикновен зъб. В дентална практика също са популярни композитни фасети. Възстановяване на зъбите с тяхна помощ може да се извършва дори и за един път без продължителна подготовка. Цвят подбрани по специални таблици, така че нищо не выдавало наличието на разделите на зъба.

Ако се направи сравнение с порцеланови или керамични, композитни фасети изискват по-малко изтриване на емайла, а това значи по-малко ще страдат жива тъкан. Но външно ще им бъде трудно да се конкурират, тъй като композитен материал не е от тези оптични свойства, като керамика.

Към днешна дата е последната дума в областта на микропротезирования и реставрация на люминирами. Те са изключително тънки и здрави. Те практически не се отличава от зъбния емайл. Им е присъща на така наречения ефект на хамелеон. Когато светлината попада върху емайла и люминиры, това води себе си той е почти еднакво. За човешкото око различи им става невъзможно. Въпреки своята дебелина не надвишава дебелината на контактни лещи, производителите твърдят, че служат на люминир ще бъде не по-малко от 15 години. За удоволствие не е евтино, но от друга страна, ако в следващите няколко десетки години да забравите за проблема, защо не.

Какво казват самите пациенти за реставрация?

Може би, това е единственият сигурен източник, до който може и трябва да се обърнем. Всички мнения тук са разделени на лагер доволни и недоволни. Но трябва внимателно да се оправи, точно от хора, недоволни. Отидете на всеки сайт на дентална клиника – ще видите, че има много ентусиазирани ревюта на клиенти. Част от тях е вярно, част от написана от самите служители, но отрицанието не е там.

И ето, когато излизаш недоволен, така е и във форума. Там, където има срамни гощавки и побросаться кал. От Нас се е интересувал конкретно процедурата за реконструкция и реставрация на зъб. Мисля, макар и на някой, който се изразява в полза на смесена или на същия люминира? Няма. Хората е важно сроковете на лечение, като към него бил подозрителен д-р и като косо към тях погледна сестра. Това е много изненадан, така че трябваше с форумчанами се смесват в личке.

Ето какво успях да разбера. Основно, д-р работили качествено. Никой не се оплака, че трябваше да се върнем отново към вашия лекар. Реставрацията на светоотверждающими цементами правят почти всички клиники. Това е най-евтиният вариант, а така често срещан. Що се отнася до фасети, да не говорим за люминирах, за това е взето далеч не всеки. Една от медицинските сестри малка частна клиника за първи път чух тези думи от нас. Народът е недоволен, че след реставрацията, особено на предните зъби, ги сполетя тегло ограничения. Може би това е цената на красотата, която трябва да плати. Но по-добре да яде ябълки, леко, отколкото да ходят с жълти поколотыми зъбите.

READ  Паста за зъби Сплат: преглед на популярните серии и мнения

Реставрация на зъби — цена на въпрос

Ние решихме да промониторить цените на няколко столични клиники, които се чувстват добре са се доказали и са в щата специалисти, работещи с винирами и люминирами (по тази причина частните търговци и държавни клиники ние не взимаме под внимание – не се занимават с това) И ето докъде стигнахме. Понятието «евтино» не съществува. За възстановяване на зъба е необходимо:

 • провеждане на огледи — 50 usd;
 • при необходимост да се пролечить канали – от 300 usd;
 • инсталиране на закрепване – 100-200 евро;
 • директно възстановяване на зъби — 400-600 долара.

В Русия почиствам малка вдлъбнатина ще струва от 1500 рубли, а ако разрушенията са значителни и има дълбоко поражение на зъбния кариес, след което цената се увеличава до 4 хиляди души. Ако зъбът се нуждае от пълно възстановяване, след което тя ще струва не по-малко от 5 хиляди рубли. Оказва се, че хората отиват не за това, което искат, а за факта, че достатъчно пари. Такава е суровата реалност на съвременната стоматология. За собственици на имоти е бизнес, а за лекари — приходи.

Зъболекар-терапевт никога не ви посъветва да отидете да винир или покриване на зъб корона. Той по-скоро ще предложи да се проведе пълно възстановяване фотополимером, а това не винаги е оправдано. Това е всичко от това, че терапевтът не иска да губи приходи, като ви протезисту.

Реставрация на зъби — подводни камъни

Да, нищо идеална няма, своите минуси има. Дори и най-качествен фотополимеризирующийся материал с течение на времето накърняват или и придобива по-тъмен цвят. След известно време изчезва блясък след реставрация съвсем престава да бъде подобен на естествения зъб. Тази ситуация не се страхува. Ако това се случва с жевательными зъбите, които никой не вижда, но на предните това «оценят» всички. Единственото решение — отново да се обърнете към зъболекар. Тук нищо не може да се направи, това не е вина на лекарите, е толкова свойството на този материал. Още повече, че пациентът сам често ускорява процеса на потъмняване на полимер, консумирането на чай, кафе, злоупотребяват с пушенето.

Още един минус възстановявания, свързани с риск от счупвания и отломов зъби и корен. Това се отнася и за тези зъби, които восстанавливались наполовина и повече. Като правило, това е депульпированые зъби, девитализированные, които не получават храна, с една дума мъртви.

Те не са в състояние да издържат на предишната тежест, стават крехки и чупливи.

В един момент не издържат на свободно напрежение и се чупят лесно. Лимит на товара трудно да се установи, това може да бъде парче месо, а може да бъде и една ябълка. И ако коренът е счупен, а след това зъб трябва да се премахне окончателно и безвъзвратно.

Обобщавайки, бих искал да се съсредоточи вниманието върху това, че здравето на зъбите трябва да се доверявате само на доказани специалисти. Не се колебайте да задавате въпроси за процедурата, интересуйтесь квалификация на лекарите, необходима гаранция за работата си. А още по — добре- обърнете внимание на зъбите си, погрижете се за тях, покажи им на профилактични огледи!

Видео — Реставрация на зъбите

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00376 sec