Реставрация на зъби композитным материал — начини, технология

Реставрация на зъби композитным материал

Трябва да се има предвид, че даден композитен материал, избиран от зъболекар, не е единственият фактор за успеха или провала на процедурата по възстановяване на зъбите. Например, изследванията са показали, че 50% от специалисти по целия свят използват фотополимери устройства, които предават енергия под приетия ниво (600 mw/кв. см), което води до последващи чувствителност на зъбите, е началото на промяна на техния цвят, некрозу маса и други проблеми.

Успех композитен възстановяване зависи от 3 основни фактора — избор на качествени композитен материал, правилното използване на съответните системи за свързване, използване на системата светоотверждения, която е в състояние да осигури достатъчно енергия за правилното завършване на процеса на полимеризация. Следователно, всяка техническа грешка, допусната по време на един от тези три стъпки, може да доведе до клинични провал.

Стоматологични композитни смола представляват видове синтетични смоли, които се използват в стоматологията като възстановителен материал. Съвременните композити са много важни предимства.

Разновидности на съставните

Композитни смоли се използват в почти 50 години, и година след година се подобрява техния състав и обработка. От 60-те години е въведена множество класификации на полимерни композитни материали. Повечето от тях основно се различават използваната система пълнители. Има обичайните или традиционни, микро — или фин композитен материал, изпълнен с микрофильтрами, силициев диоксид, а също така и хибриди (микрогибридные, минигибридные, субмикронные хибриди и наногибриды).

Основните недостатъци на традиционните материали са липсата на реалистична естетика и трудности в постигането на адекватни и с дългосрочен блясък. Недостатъци микродисперсного тип са свързани основно с по-слаби механични свойства. Хибридни композити съдържат по-големи частици като пълнител и малко количество коллоидного, силициев диоксид (SiO2) за постигане на по-висока трайност. Те много по-добре от традиционни и мелкозернистых композитни материали, тъй като съчетават в себе си качествена естетика с отлични физически и механични увреждания.

Техника на лепене

Стоматологичен composite химически се свързва със структурата на зъбите. Той ги укрепва и възстановява първоначалната физическа цялост. Реставрация композитом предполага премахване на по-малко здрави зъби, тъй като използваният материал е «залепен» плътно.

 1. Вытравливание — се осъществява с помощта на фосфорна киселина, която произвежда емайл и премахва неравностите на дентина в рамките на от 5 до 30 микрометра в дълбочина.
 2. Свързване — за операция се използва специално лепило представител. Той идва заедно с композитом и допринася за микромеханической връзка с зъбите, както и осигурява качествена адхезия.

Composite, най-накрая, поставя се и се втвърдява.

Клинично използване

Функция за свързване на композитни терени играе важна роля при използването им за различни видове възстановявания.

Пломби

Композитни пломби, за разлика от амальгамных, слепени (свързване) с зъбите, така че не е необходимо да използвате упорити структура, чупене повърхността му.

Адгезионные композитни мостове

В този случай невярно съставен зъб се прикачва към съседните с помощта на процедури за лепене. Основното предимство на този метод е, че не се извършва шлифоване на съседните зъби.

Разделите

Алуминиеви композитни панели раздела — е следствие невъзможността (направени в дентална лаборатория), който е на обработени кухината на зъба, като по този начин се укрепва цялата му структура.

Фасети

Зъболекарят може да поставите директно композитно винир в устата или косвено измислям в дентална лаборатория, а след това се свързват с зъбите.

Естетика

Основното предимство на зъбен на съставните над традиционните материали, като амалгамата, е по-добра естетика. Композити имат широка гама от нюанси, така че те почти се сливат със зъб, пломби може да е почти перфектен избор на цвета на съществуващи зъби.

Таблица. Степента на разрушаването на зъбите и вида на правилното възстановяване.

Степента на загуба на зъб Минималната Разумни От умерена до тежка Пълна загуба на корональной структурата на зъбите
Централна/вътрешна (окклюзионный кариес) Амалгама или композитен материал (PRR или възстановяване с помощта на закрепване) Циментова основа и амалгамата Болт прът и корона Не е достъпно
Периферна/външна (кариес повърхност на зъбите) Амалгамата, composite или RMGI (полимер-модифициран стеклоиономер) Амалгамата, composite или RMGI (полимер-модифициран стеклоиономер) Коронката Не е достъпно
Комбинация от по-горе Амалгамата, composite или RMGI (полимер-модифициран стеклоиономер) Амалгамата (голям зъб) или формовани златна раздела (малък зъб) Болт прът и корона Болт прът и коронката (моляры) или корен лечение и пин прът + коронката (премоляры)

Composite срещу керамика

При косвените реставрациях, особено големите, композитен материал е най-подходящ решение от гледна точка на здравина и издръжливост. Дори ако на днешния композитни материали могат да предоставят естествен, красив външен вид и да служи дълго време, керамика е по-устойчива на петна и сколам. Все още тя не се износва под налягане, устойчив на потемнениям и естетически изглежда най-добре.

Все пак композитни възстановявания обикновено са по-евтини.

Преки и косвени дентални композити

Паста за смесено застраховане може да се използва по два различни начина.

Директни дентални композити

Директни дентални композити са поставени стоматолог в клинични условия. Полимеризацию обикновено се извършва с помощта на лазер, удерживаемого ръчно, който излъчва светлина с определени дължини на вълните за започване на процеса на полимеризация.

Директни дентални композити може да се използва за запълване на кухини или по-малки интервали между зъбите си, едно леко промени на зъбите, тяхната форма, цвят или дължина.

Косвени дентални композити

Индиректни композитни материали се втвърдяват извън устната кухина — в специални устройства, които могат да предоставят по-висока интензивност и по ниво на енергия от ръководството на светлинните тела. Косвени композити имат по-високо ниво и дълбочина на втвърдяване, отколкото пряка.

Директни дентални композити могат да се използват за:

 • запълване на кухини на зъбите непреки метод за поставяне и/или накладки;
 • попълване на пропуски (диастем) между зъбите;
 • re-adjust зъбите;
 • пълни или частични корони на отделни зъби;
 • мостове, обхващащи 2-3 зъба, а също така адгезионных;
 • фасети.

Композитни зъбни коронки

Композитни корони не са толкова трайни, тъй като златни, цирконий или порцеланови, така че трябва да ги сменяте по-често. Те могат да имат метална обвивка, но има ситуации, когато трябва да се направи пълна композитни корони.

Металлокомпонентные корони често са произведени заедно с частичен виниром. Той покрива само тези страна на зъба, които могат да се видят с невъоръжено око. Когато естетически изисквания са високи, си струва да се покрият всички страни корони композитом.

Показания за употреба

 1. Пациенти, които не могат да си позволят по-скъпи видове коронки.
 2. Пациенти с повишена чувствителност към метал, които също не понасят и керамика (много рядко).
 3. Като временно или мидълуер варианта за пациенти с изоставен кариес.

Метални композитни зъбни мостове

Подобно на коронкам, композитни зъбни мостове могат да имат метална обвивка, в която се помещава композитен материал, обикновено под формата на фасетите, обхващащи видими части.

Адгезионные композитни мостове

Адгезионные композитни мостове се използват, когато липсва един зъб (обикновено предно предаване). Процедурата включва прикрепяне на композитни на зъба, който се моделира или стоматолог, в офиса, или зубным техник, към съседни зъби с помощта на метод за свързване. Основното му предимство е, че няма нужда да извършва шлифоване на съседните зъби, така те не се повреждат. Това означава, че пациентът може по всяко време да се върнете към своите естествени зъби.

Понякога съставна мост може да се армирован на фибри. Композитен мост изглежда и функционира по-добре, отколкото подвижна протеза, но не толкова силна, колкото фиксиран мост. Той също няма да служи на толкова много, тъй като зъбни зъбните импланти.

Показания за употреба

 1. Когато костната тъкан не е достатъчно и не може да вмъкнете зъбните импланти.
 2. Когато шлифоване и увреждане на съседните зъби за вмъкване на обикновен зъбен мост не се приема от пациента.
 3. Когато стойността на алтернативни методи за лечение на твърде висока за пациента.

Разделите

Раздел — това косвени невъзможността, състоящ се от твърдо вещество (злато, порцелан или съставна смола), прикачения към кухината на зъба и зацементированного на място. За разлика от злато и порцелан, композитни разделите са монтирани вътре кухини, с помощта на технологии за лепене.

Въпреки че съставният разделите по-добре са задържани поради посочените по-горе технологии, те да се мерят златото и фарфору в сила, издръжливост и срока на служба.

Фасети

Винир представлява тънък слой от материал, който се намира над зъб или за подобряване на естетиката, или за защита на повърхността от повреда. Има два основни вида на материала, използван за производство на порцеланови фасети, композитни и керамични.

Композитен винир може да бъде директно поставен (затворени) в устата или произведени зубным като техник в дентална лаборатория. Той се монтира на място с помощта на технологии за лепене.

Керамични фасети са устойчиви на петна и сколам, те са по-трайни и по-добре изглеждат.

Процедурата за възстановяване на композитни

Нуждата от упойка. Обикновено анестезия не е необходима, но ако е повреден зъб се възстановява композитом, пациентът може да изпита болка при подготовка на кухини и премахване на разложившейся структурата на зъбите. Тогава за скован от нерви може да се наложи упойка.

Подготовка на устната. Ако зъбът се разпада, зъболекарят го премахва гнило част, а също така придава правилна форма, минимално да се намесва в структурата. Ако за козметични подобрения се прилага съставна пломбата, трябва и минимално намаляване на структурата на зъба, за да осигури необходимото пространство за композитни материали.

Почистване на зъба. Composite не се свързва със зъбната структура правилно, ако на повърхността има някаква вдлъбнатина или плака. По този начин повърхността на зъбите правилно се почиства и полира.

Избор на цвят. Композитен материал се предлага в различни нюанси. В крайна сметка е избран този вариант, който максимално съответства на цвета на зъба, подлежащо на възстановяване.

Изолация. Повреден зъб изолирани с помощта на ролките или гумена подплата. Тази стъпка е много важна по време на композитни възстановяване, тъй като всеки контакт на зъба с различни течности при поставянето на пълнителя ще попречи на механизъм за подвързване, и composite не ще се свърже с зъбите правилно.

Вытравливание повърхността. Как емайла и дентина вытравливаются с помощта на 30-40% фосфорна киселина. Я получават под формата на гел и се нанася върху повърхността на зъбите в продължение на 15 секунди. След това измийте с помощта на водни струйки, а самия зъб се изсушава на въздух. Емайл след изсъхване трябва да има матиран вид, а ако това не се наблюдава, а след това в процеса вытравливания се повтаря отново.

Прилагането на свързващо вещество. Лепило течен представител нанася върху повърхността на вытравленного на зъба с четка или апликатор. След това той се втвърдява в продължение на 10-20 секунди с помощта на специален източник на светлина.

Настаняване композитен материал. Composite се поставя и се втвърдява постепенно, тъй като източник на светлина може да обработва материала само до дълбочина от 2 мм. Всеки слой се втвърдява за около 40 секунди след правилното формиране. Composite се предлага в два варианта.

 1. Този пластилину материал (предлага се в тюбиках) е взето и се нанася върху зъба с помощта на ръчни инструменти. След това той се формира в съответствие с формата на зъба и се втвърдява под специален светлина.
 2. Течения композитен материал, достъпен в спринцовки, нанася се директно върху повърхността на зъбите. След това той се формира с помощта на ръчни инструменти и се втвърдява/закаливается с помощта на специална светлина.

Втвърдяване на композитни материали. Composite се втвърдява под въздействието на втвърдител.

Формиране. Обвързващи материал се нанася малко в излишък, а след това приема формата на зъба под действието на режещи инструменти (като bora).

Проверка на една хапка. След помещения се използват памучни ролки или гумена подплата се изтриват, на пациента се предлага свързвам зъби заедно, за да се провери наличието на някаква висока точка на повърхността на пълнителя. Ако такъв перваза все още е налице, за да го маркиране и последващо отстраняване се използва въглеродните хартия (например артикуляционная).

Довършителни и полиране. В края на краищата зъболекар лъскане на композитен материал с помощта на малки свиня, за да му се даде по-гладка повърхност.

След поставяне на композитни пълнител, не се изискват никакви предпазни мерки, тъй като той се определя веднага. Композитен невъзможността готов за употреба, след като се свързва с зъбите.

Видео — Естетична реставрация на зъбите, композитни винирами

READ  Зъбните импланти на зъби: видове, избор, как се поставят и се отстраняват в алвеолата

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00031 sec