Реставрация на зъбите чрез изграждане

По време на реставрация на зъбите може да се възстанови не само формата, но и функцията.

Правилно подбран материал позволява да се образуват почти подобна на издръжливост и външен вид, с постоянни зъби дизайн, подобряване на естетиката и нормализират отделянето на физиологично състояние.

Какво разбират под реставрацией на зъбите

Обикновено говорим за възстановяване на зъб, предполагат не само за възстановяване на зъб натрупване, но и привеждането му в подходящ вид в съответствие с останалата част на зъбите. Така че реставрацията се нарича козметика, художествена или естетическа.

По време на процедурата лекар-стоматолог провежда съответните манипулации, оптимизиране на формата на зъба и цвета му. За тази цел се прилагат съвременни материали, имитиращи структурата, външния вид на дентина и зъбния емайл, благодарение на различните варианти на прозрачност и цветове.

Показания и е поправимо дефекти

Реставрация на зъбите се препоръчват в случай на:

 • налага корекция на цвета на зъба, неговата форма и размери;

 • неправилно положение на зъба в един ред;
 • наличието на криви зъби;
 • лечение на дълбок кариес, повлекшего силно кариес;
 • нарушения на цвета на емайла под формата на пигментация или нейното потъмняване.

С помощта на различни методи за възстановяване, може да се постигне премахване на следните дефекти:

 • неправилна форма на зъба;
 • бичен и нередности;
 • целта на между зъбите.

Възможни ограничения и противопоказания

Да се подходи към процеса на вземане на решения за възстановяване на зъбите с повишено внимание трябва в такива ситуации:

 • развитието на алергична реакция към използваните в хода на процедурата composite или лепила;
 • невъзможност да се осигури изолация на зъба от попадане на влага;

 • наличието на прякото привеждане в съответствие хапят и патологична стираемости на зъбите;
 • патологична скърцане със зъби;
 • липсата на хигиена на устната кухина;
 • наличието на дълбок резцового се припокриват;
 • възпалителни процеси на венците или обширен кариес;
 • инсталиране на пациента стимулатор на сърдечния ритъм;
 • разрушаването на зъбните тъкани, повече от една трета;
 • разрушаването на поддесневой част на зъба;
 • инсталиране на зъбите-антагонистах корони от метал или металокерамика;
 • липсата на зъби, дъвченето на група, провоцирующее неправилното разпределение на дъвченето на натоварването.

Също така, реставрацията не се извършва на млечните зъби или сменивших ги постоянно, в които активно формиране на корените, протичат процеси на минерализация на тъканите.

Въз основа на състоянието на зъбите на конкретен пациент, лекар-стоматолог може да предложи директно (всички манипулации се извършват в устата си и се прекратяват в рамките на едно посещение) или индиректно възстановяване на (по-голямата част от работата се извършва без участието на пациента).

Директен метод за изграждане на: плюсове и минуси

Този метод се характеризира с възстановяване на коронковой част на зъба с помощта на следните материали:

 • светоотверждаемых композитни материали или фотополимеров. Това могат да бъдат компомеры, композити, гелио — или нанокомпозити;

 • специални табове, които образуват кухина на зъб;
 • пин барабан конструкции изработени от титан, фибростъкло, сребро (щифт първо се записва в главната канал, след което се извършва натрупване на зъба).

Последният метод е доказано, че при силна разграждането на коронковой част.

Особености на прилагането на раздели

При избор на този метод, реставрация говорят за микропротезировании. Разделите са с изглед изкуствени пълнежи, изработени по конкретен пациент. Размери на разделите се определят от лекар-стоматолог, който предава данни протезисту.

Тази техника е ефективна при наличието на дълбоки кухини след лечение на кариозен процес.

За запълване на празно задълбочаване на раздела е най-добрият вариант, тъй като тя запълва всички свободно пространство и повтаря очертанията на фиссур зъб за разлика от обикновените пломби.

По този начин, може да възстанови не само зъбите, но и за предотвратяване на промяна на привеждане в съответствие хапят. Също така, свидетелство за използване на табове са вредите, повлекшие кариес поради струпеи голяма част от коронки.

Очевидно предимство на табовете е тяхната изработка от порцелан или керамика, които са в състояние надеждно да служи в продължение на дълъг период от време, не променят цвета, формата. При желание може да избере като материал разделите по-евтин метал, ако при усмивка травмированная област на зъба не се вижда хората около себе си.

Потвърждение за пряк метод зъби не създават дискомфорт в устната кухина, благодарение на свързване на пломбата и зъба в едно цяло. Тази функция за възстановяване позволява да се гарантира правилното функциониране на височно-челюстного става, като поддържа здравето на целия организъм.

Директен алуминиеви композитни панели, възстановяване на преден джолан:

Косвени метод

Се извършва чрез настройка на фасети, коронки или стоматологичен проекти. Най-голяма естетичност осигуряват фасети, външно с оглед покриване на предната повърхност на зъбите микропротезов.

Коронки и мостовидные дизайн, ефективен, когато се наложи подмяна на липсващи зъби, особено, ако е за зъби, дъвченето на групи, които в процеса на приемане на храна се пада основната тежест.

Използването на фотополимеров

Външен вид и свойства на фотополимеров зависят от вида им:

 • компомеры са в състояние да отделят флуор, стягащ покрит с емайл на зъба;

 • гелиокомпозиты незаменимымы при необходимост пресъздаване на естествената светопроницаемости и подбора на необходимия цвят;
 • нанокомпозити по най-добрия начин имитират оптични свойства на зъбни тъкани.

Създаването на химичните връзки се използват и емайла на зъба се постига чрез използването на специално лепило или адгезива.

По време на реставрация се провеждат следните процедури:

 1. Подготовка на подлежащо на корекция на зъбите. Състои се от хигиенично почистване на зъбите с премахване на плака и зъбен камък, определянето на цвета на материала по специална скала и въвеждането на аналгетик препарата (ако реставрируется «на живо» на зъб с неудаленной пулпа).
  При наличие на кариес или стари пломби, высверливаются засегнатите тъкани.

 2. Инсталиране на фотополимера. Преди да инсталирате пломби обрабатываемую кухина изолирани от потока на слюнката, с помощта на съвременен материал коффердам, който е латексный кърпичка с дупки за зъби. В крайна сметка се осигурява плътен контакт пломбировочного светоотверждаемого материал с тъканите на зъба.

Фотополимер нанасят слоеве, промяна на различни нюанси на пломби и нейната прозрачност, за постигане на максимално естествен външен вид. Когато зъбът е напълно оформени, преминават към финала на обработка, чрез симулиране на формата чрез смилане на свиня. Крайната фаза е полиране фотополимерной пломби.

Има мнение

В мрежата има много отзиви на пациенти, на които е направено възстановяването на зъбите с някаква трудност.

Се е стремила винаги да направи своите зъби бели, но дори и след професионално избелване на зъби след известно време отново придобиват жълт цвят.

В крайна сметка решавах да инсталирате фасети на предните зъби. Вече година зъбите ми изглеждат абсолютно бели, вярно е, че трябва да се ограничавате в храненето, като отказва от твърда и груба храна, която може да стане причина за повреда на фасети. Така че, заедно с положителен момент е налице и негативни.

Катерина

Травма се обърна нарушение на формата на зъба. Важен естетичен дефект ме накара да се замисля за реставрация. Лекарите са препоръчали коронку, но аз се спря на фотополимере. Резултатът напълно отговаря на очакванията и на възстановения зъб става неразличима от постоянни.

Татяна

Появата на постоянни зъби се превърна в истинско разочарование от тяхната мелкости и криви, на наличието на големи межзубных цепки. Като възрастни, отидох на консултация с ортодонт, които възнамеряват да инсталирате тиранти, но той отговори, че ми показва реставрация при зъболекар-терапевт.

В крайна сметка е бил избран метод пломбировки с помощта на светоотверждаемого материал. Аз дори не очаквах такъв зашеметяващ резултат. Първоначално изпитвах лек дискомфорт поради изменившейся дикции, но доста бързо е адаптиран и напълно свикнала с нови зъби.

Ирина

Отваряне на бутилки със зъби води до сколу парчета преден зъб. Два пъти подред са правили натрупване пломбой, но след известно време тя отпадала.

В крайна сметка се направи раздела и са установили болт, след което са изградили зъб до необходимата дължина. Сега той изглежда и функционира точно така, както и преди.

Сергей

Въпроси зъболекар

Какво най-често се интересуват от пациентите във връзка с този въпрос.

Какво да изберете за изграждане на предните зъби?

Могат да се разграничат два най-често използвани опции за възстановяване на предни зъби:

 • Керамични винир — позволява възстановяване на зъб, при увреждане на повече от една трета, премахване на дефекти под формата на режещи ръбове на зъбите предна група, осигурява висока естетика и обслужва повече от 5 години, запазвайки външната привлекателност.
 • Фотополимерная пломбата — най-добрият избор за леко възстановяване на разрушени зъби с минимални разходи, при условие, че се осигури подходяща хигиена, редовното полиране пломби (на всеки 6-12 месеца), да я смени 5 години по-късно.

Боли ли се изгради зъб?

Реставрация на зъби не са по-болезнени, отколкото тяхното лечение. Дискомфорт може да възникне при обточке на зъбния емайл или в процеса на определяне на винира или закрепване.

При необходимост зъболекарят взема решение за обезболивании, намаляване на негативните усещания на пациента до минимум.

Като изграждане на зъби и възможно ли е това да се направи в домашни условия?

Кучешките зъби може да се увеличи по следните начини:

 • с помощта на светоотверждаемую пломбу;

 • определяне на коронку на желаната форма.

И В двата случая си върне предишната форма на зъбите вече да не е възможно поради необходимостта от задължително обточки, нарушающей целостта на емайла.

Също така, трябва да се отбележи, че наличието на нарощенных кучешки зъби предполага по-задълбочено провеждане на хигиенни процедури и ограничения в храната (при избор на фасети).

Тези зъби са просто декоративен елемент, утрачивая своето физиологично предназначение под формата на осигуряване на качествено дъвчене на храната.

Освен това, стойността на зъби по-големи от 4 мм и може да доведе до нараняване на лигавицата на устата, венците и устните с развитието на възпалителен процес.

Изграждане на зъби е възможно само в условията на зъболекарски кабинет.

Как се извършва възстановяване на зъб с една преграда?

Ако коренът на този зъб е здрав и живее в нормално състояние, козметично възстановяване се извършва чрез използване на закрепване с последващо натрупване или чрез определяне на коронки след инсталацията в основата на культевой раздели.

Според стоматолози, вторият начин е по-за предпочитане, тъй като осигурява висока надежност и естетичност (при избора на керамика).

READ  Флуороза на зъбите: лечение на лекарства и народни средства за защита

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00085 sec