Ретинированный и дистопированный зъби: премахване и лечение

Ретинированный зъб – това дентална патология, при която напълно оформен зъб пълноценно не прорезывается от венците.

Статус ретенированного на зъба може да се получи зъб мъдрост, премоляры, постоянен зъб или млечен зъб, който се задържа в прорезывании.

Към основните причини за появата на ретенции включват грешна отметка пъпки на зъбите в эмбриональном период, отклонения в развитието на анатомична част на челюстта, в който се случва формирането на зъбите, преждевременно отстраняване на млечни зъби, заболявания на съединителната тъкан и фоликули.

Повлияха проучване на зъби могат да се появят поради наличието на наследствени анатомични особености или, в зависимост от състоянието на организма.

Причините за това различни нарушения, обаче, тъй като практиката показва, ретинирование на зъбите по-често се случва поради ранната загуба на млечните зъби.

Основният успех в лечението на ретенции е правилната диагностика, което допринася за правилния избор на хирургичните техники. Успешна хирургическа намеса ще се оправи положението с помощта на брекет-системи, или чрез премахване.

Ретенция на мъдрец

При прорезывании на мъдрец много са неотложни и ноющую болка, а огнището на възпаление в такъв случай е възможно да се идентифицира

себе си. Ако усетите неразположение или повишение на температурата, това е напълно възможно, че причината за това може да бъде ретинированный зъб мъдрост.

Процесът на лечение осмици винаги е затруднено, тъй като към мъдрия зубу много трудно да се достигне и те имат сложна структура на корените.

Освен това, на мъдреците, които все още не прорезались изцяло, наполовина покрити с венеца, което допринася за неговото натрупване в областта на болестотворните микроорганизми. Без провеждане на задълбочено и своевременно почистване на тези зъби ги обиколката е затрупана с покритие, което води до кариес и други заболявания.

При неправилно разположение на зъбите, той оказва натиск върху съседните зъби, които могат да искривиться. Затова мъдреците често препоръчват да изтриете, отколкото да се лекува.

Защо ретенцию често придружава дистопия?

Тъй като ретинированный зъб представлява болестния процес в хода на която зъб не може напълно прорезаться, ретенция е свързана с непълна прорезанием. Това от своя страна може да се дължи на първоначално нетипично разположение на зъба и последващото покачване в грешна посока.

Може би необичайно място ренитированного на зъба може да се дължи на забавено до промяна на постоянния зъб, който затруднява или пречи на по-нататъшното начални и растеж на съседния зъб.

Много рядко, но се среща първоначално анормално положение ренитированного зъб, пълно прорезыванию което може да попречи твърде плътна тъкан на венците или се дължи на недостатъчен брой места в челюстта.

Тези причини са предпоставки за анормален растеж на зъб, в процеса на която той изкривени, се навежда и може да се измести поне начални. В тези случаи има място дистопия ренитированного на зъба.

READ  Реставрация на предните зъби пломбировочным материал: начини и технология

Какво е дистопия?

Още една разновидност на дентална патология се счита за необичайно разположение на зъб в нетипичном място за него. Тези зъби могат да имат наклон положение, ротированы около своята ос или да заемат своето място в зъбната дъга, но при този усложнения възникват в процеса на тяхното неправилно растеж.

Тази аномалия се нарича дистопией и може да се носи не само вродена, но и придобит характер.

Причини за развитие на дистопии може да бъде травма, бавен растеж на челюстта, закъсняло загуба на млечните зъби. Този проблем най-често се среща при юноши, въпреки че са наблюдавани случаи на поява на дистопированных на зъбите и при възрастни.

Ретенция на зъбите може допълнително осложняться дистопией. Такава ситуация се извършва в случай, когато по естествен път към прорезыванию зъб възникне пречка. При това се променя не само правилното положение на зъба, но и се наблюдава отклонение от нормата в процеса на техния растеж. Да страдат като аномалия могат не само американските, но и прости зъби.

Ретинированный дистопированный зъб човек носи значителен дискомфорт и може да влоши състоянието му. Така, много често зъбите с такава аномалия предизвикват възпаление на венците, така близо до него мускулни тъкани подуе. В допълнение, изместване на един зъб е придружено от разместване на останалите.

Такава ситуация е опасна за здравето на човека, тъй като намиращ се във вътрешността на зъба е изложен на разрушение и води след себе си много проблеми.

Клинична картина на необичайно оформление и развитие на зъбите

Често ренитированные зъби не носят на своя притежател дискомфорт и могат да бъдат открити само в процеса на провеждане на

изследвания рентгеном.

Клинична картина на подобен вид отклонение е липсата на местното зъба в определено място на зъбната дъга и наличието на млечен. Това води до промяна в разпоредбите на близо стоящи на зъбите и влияят върху развитието на правилното привеждане в съответствие хапят.

За да разкрие ренитированный основната зъб може да пропальпировать сгъстяване на короната или близък местоположението на този зъб на сайта алвеоларен процес. Може би наличието на леко възпаление или мравучкане в това място.

Дистопированные зъбите и влияят върху хода на развитие и местоположение на останалата част на зъба. Освен това, развитието на неправилно привеждане в съответствие хапят се допълва от съществени естетически и функционални недостатъци.

Нередности при прорезывании такива зъби може да доведе до развитието на декубитальных язви, които водят до патологични процеси в кровоснабжении устната кухина и да причини възпаление на околните тъкани.

Клинична картина ренитированных дистопированных на зъбите при неправилно положение е представена от наличието на множество рани и язви при наклон на зъба в щечную страна.

READ  Ноют зъбите по време на бременност-причини, възможни заболявания, лечение

Такава ситуация е благоприятна за развитието на гнойного процес. Приемът на храна се превръща в болезнено, е невъзможно хигиенни грижи в сила болезненост на окръжаващите зъба тъкани.

В бъдеще тази ситуация може да доведе не само до появата на кариес, възпалителни процеси, зъбобол, но и на развитието на къде по-сериозни заболявания на устната кухина и зъбите.

Какво да правите в зависимост от сложността на ситуацията?

В случай на откриване на никакви отклонения при прорастании на зъбите трябва да се обърнете към зъболекар. Самостоятелно лечение тук няма да помогне по никакъв начин. Само квалифициран специалист може да диагностицира правилно аномалия, прецени ситуацията и реши с един въпрос – струва лечение на зъб или е по-добре да го премахнете.

Колкото по-рано е забелязал такова отклонение, толкова повече има вероятност, че зъбът може да се лекува. Най-добре е ортодонтско лечение се поддават на дистопированные или ренитированные дистопированные зъби, аномалии на които са били забелязани още в юношеска възраст.

В зависимост от характера на развитие на зъбите, сорта и степента на развитие на аномалии се назначава подходящо лечение. Ако става дума за зъбите на мъдростта, то в повечето случаи се предприемат действия за неговото премахване, тъй като в лечението има трудности.

Дистопия кучешки зъби се лекува чрез отстраняване на втория зъб с отглеждането на привеждане в съответствие хапят. В повечето случаи за изравняване на аномалии използвам скоби.

При пълна липса на някакъв зъб може да става за протезирането или козметичен превръщането на съседните копия. Ако не е възможно да се проведе лечение, и има редица противопоказания, тези зъби подлежат на отстраняване.

Когато необходимостта от премахване на

Премахване на ренитированных и дистопированных на зъбите се прави в случай на наличието на редица противопоказания за лечението им. Този метод на лечение е най-често в случай на лечение на зъба мъдрост.

Освен това, болка в зъбите и венеца, отоци в устната кухина, главоболие, скованост на мускулите, увреждане на останалата част на зъба, развитие на заболявания на устната кухина и риск от увреждане на добри зъби в процеса на тяхното лечение, са най-съвсем валидни причини за отстраняване на необичайни зъбите.

Оперативната намеса

В зависимост от местоположението ренитированного на зъба се определя от степента на сложност на операцията. Премахването процес е задължително да се провежда под упойка, тъй като операция от този вид се предвижда хирургическа намеса.

За начало се правят необходимите разрези, в костите просверливается дупка, която дава възможност да извадя зъб. Ако зъбът е достатъчно голям, то неговото извличане преминава през няколко стадия.

READ  Лечение на венците при пародонтите - ефективни методи и лекарства!

В образувана дупка лекар полага специални лекарства. Ако тя е прекалено голяма, това го изисква шият. След извършване на операцията трябва да извърви дълъг възстановителен период.

Процесът на премахване на дистопированного на зъба е по-различен от процедури за отстраняване на ретинированного, тъй като той е скрит под венеца или на костната повърхност.

За да го изтриете и трябва с помощта на скалпел се направят разрези и изтрий този парцел венците, под която той се укрива. Ако това е костно плътна кърпа, за да я пробиване се използва хирургически бор. След приключване на операцията остри ръбове ости изглаждат, кухина на раната се обработва и сшивается.

Вместо скалпел може да се използва лазерен лъч или друга ултразвуков хирургически апарат, който се използва в стоматологията.

Възможни усложнения

Успехът на лечението зависи не само от качеството на извършената операция, но и коректността на постоперативни грижи. Появата на оток и наличието на болезнени усещания в продължение на няколко седмици след операцията – това е норма, но въпреки това подуване трябва да мине през седмицата. За облекчаване на оток се използват средства от народната медицина.

След изваждане на зъб не трябва да се приема топла храна или веднага изплакнете устната кухина, тъй като е дупката става суха.

Освен това, за да не предизвика кървене трябва да се откаже от почистване на зъбите и прием на твърда храна. Пациентът изпитва остра и тъпа болка, която е придружена от неприятен вкус в устата.

За да се избегне това въздействие върху дупката се прилага тампони със специален мехлем.

Продължително кървене, увреждане на нерви, изтръпване на отделни обекти устата, затруднено отваряне на устата,

увреждане на съседни зъби и челюсти, наличието на възпалителен процес в здрави тъкани – това са сериозни отклонения, които могат да възникнат в процеса на изтриване на зъбите.

В никакъв случай хода на лечение и възстановяване, трябва да стоматолог.

Някои функции на никнене на млечни зъби могат да бъдат причините за появата на ренитированных и дистопированных на зъбите. Тези аномалии могат да се проявяват както поотделно, така и да се комбинират помежду си.

Клинична картина при тази обща, но във всеки случай има своите особености. В зависимост от сложността на ситуацията може да бъде предположено лечение или отстраняване на зъба.

В случай на възникване на усложнения трябва незабавно да се потърси медицинска помощ.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00133 sec