Ретинированный зъб — какво е това? Виж отговорът тук!

Ретинированный зъб — какво е това

При преминаване на планираните задълбочен преглед от лекар-стоматолог много пациенти се предлага изпълнението на рентгенова снимка на двете челюсти. Често на снимката може да се очаква изненада под формата на зъба вътре в челюстната кост. Ретинированный зъб — какво е това, защо той се появява и в от причините за забавяне на никнене на млечни? За всичко това ще говорим в тази статия.

Как се случва начални зъби в норма?

Механизмът на поява на кариес в устата – загадъчен и сложен процес. Ясно и убедително доказани изследвания механизми за никнене на млечни все още не са идентифицирани. Има само повече или по-малко верни теории и хипотези, рассматривающие някои фактори, които могат да играят роля в прорезывании. Тук се отнася пръкват на зъбите с пореден развитието на корена, опъване на колагеновите връзки зъб, натиск върху венците при дъвчене и други фактори.

Така или иначе, кости, положени основите на зъбите, или фоликули, които постепенно се увеличава, отвердевают и да се превърне в пълноправен коронку на зъба, която напира към повърхността на костите и деснам. При този резорбира костите по пътя выдвигающегося зъба и образува отново зад него. Венци пред прорезыванием малко променя състава си, става по-плътен и эластичнее, а след това от натиск на зъба на местно ниво atrophies, за да се освободи място за нов зубу.

Когато се говори за правилната прорезывании на зъбите, предполага спазването на няколко критерии.

 1. Зъбите трябва да се появи в устната кухина в определен период от време. Времевата рамка, запазени на начални един или друг зъб, бяха идентифицирани по време на множество изследвания. Са взети средни стойности, но никой не изключва генетични характеристики, по естествен начин сдвигающие тези граници при отделните пациенти. Не си струва да изпадате в паника, ако детето ви зъби прорезываются малко по-късно или по-рано, отколкото при останалите. Въпреки това изпълнението на рентгенова снимка за да се определи наличието на пъпки зъбите, костите е желателно.

 2. Зъбите трябва да се прорезываться веднага от двете страни. Симметричность никнене на млечни, може би, по-към нас е фактор, от спазването на определени срокове образование на зъбите. Ако те прорезались малко по-късно, но едновременно и симетрично от двете страни – няма повод за преживявания.

 3. Трябва да се спазва строг ред на никнене на млечни. Всеки вид на зъба е реда си на опашката начални, което е свързано с течение на времето отметки фоликул зъб, а също така правилното и навременно неговия растеж и минерализация. Нарушение на реда може да служи като сигнал за това, че някакви наченки не са били установени или спира растежа си. За диагностициране е необходимо да рентгенова снимка.

Какво е ретенированные зъби?

Развитието на зачатка зъба в случай на пълна ретенции най-често протича без отклонения. Това означава, че в по-дебели кости е нормално и правилно се формира пълноценна зъб. Въпреки това излезе на повърхността, той не бързам поради влиянието на външни фактори. Такъв зъб може да се задържат за няколко години, след това едва се излюпят един бугорком, а може да остане в игра на зарове за цял живот. Обаче коварность такива зъби в това, че позицията им в костите не винаги е изгодно за околните. Опити ретинированных зъбите прорезаться може да доведе до воспалениям и постоянно главоболие в областта на челюстта.

Какви са зъбите по-често са изложени на ретенции?

Тъй като млечните зъби са значително по-малко постоянни, а челюстта на бебето, постоянно се увеличава, трудности при прорезывании на зъбите при децата се появяват относително рядко. Така че ретенция е по-характерна за постоянно привеждане в съответствие хапят. Логично е, че най-трудното прорезаться по зъбите, които стоят в зъбната редица по-късно от другите – кучешки зъби, а вторите малки местни зъби и мъдреците. След като прорезалась голяма част от зъбите, им е трудно да се намери свободно място, особено, когато има дисхармония в размер на зъбите и челюстите и изместване на привеждане в съответствие хапят.

Таблица. Какви са видове ретенции.

По наклона на оста на зъба По отношение на околните тъкани По степен на никнене на млечни
Мезиальная ретенция – зъб наклонен напред, този тип ретенции най-често срещаният. Мягкотканная ретенция — зъб частично излезе от седиментите на костите, но открих нещо покрити плътно венеца. Полуретенция – зъб по-голямата си част е скрита под венеца. Можете визуално да откриете само една къртичина 1-2 коронки.
Вертикална ретенция – зъб е разположен правилно, има перпендикулярно на венеца, но не разполагат с достатъчно свободно място, за да излезете на повърхността.
Хоризонтална ретенция – зъб е на страна на по-дебели кости. Ретенция на твърди тъкани — зъб е изцяло заобиколена от костната тъкан. Пълна ретенция – нито една част от зъба не е бил прорезыванию.
Дистална ретенция – зъб наклонен кзади.

Какви са причините за развитие на ретенции?

Среднестатистически всеки човек трябва да има комплект от 28 зъбите на своя совершеннолетию. Следващите 2-3 години се очаква начални най-късно четири зъба – горните и долните зъби на мъдростта. Обаче еволюционната биология се случи така, че челюстта на човека с всяко поколение стават по-малко, тъй като нашата храна е в основата на лесен за усвояване и пережевывании. Преминаването към мека и высокоуглеводистую храна позволи на обема на човешкия мозък да се увеличи, а масата на челюстните кости може да се стопят, че е възможно да напусне натоварване на гръбначния стълб непроменена.

Въпреки това броя на зъбите на много хора все още се запазва «старото» и всички зъби не могат да прорезаться в по-малка челюст. Често именно с това е свързана ретенция на зъбите.

Друга причина ретенции служат за всяко нарушение на привеждане в съответствие хапят, които се появяват при човек с раждането или свързани с детски вредни навици. При това положение на зъбите се променя, се появява изтласкване или разстояния между зъбите, че да не дава нови зъбите прорезываться в поставен места.

До сравнително рядко, но срещан причини ретенции може да се дължи на наличието на «излишни» или сверхкомплектных на зъбите. Появата им често се дължи на наследственост. Такива зъби дефектны по форма и разположение и почти винаги са изложени на премахване, тъй като не разполагат с поставен антагонист, нарушават позиция на съседните зъби и да пречат на почистването.

В някои случаи причина за ретенции може да се показва неправилна ангуляция на зъба. По тази причина може да не прорезываться горните кучешки зъби, които поставят положение перпендикулярное или наклон на нормалната ос на никнене на млечни. В таблицата, представена по-горе, посочени множество възможности положение на зъба в костта, да се предвидят което е невъзможно. Обаче само строго вертикално положение може в крайна сметка да доведе до пълноценен прорезыванию на зъба.

Ретенция на всеки постоянен зъб може да се дължи закъснял загубата на млечни предшественик. Ако временен зъб по една или друга причина не падна (това може да се дължи на усложнения на зъбния кариес, травма или генетични характеристики), мястото на постоянно да бъде зает и той не може да прорезаться.

Как да се определят симптомите на ретенции?

Въпреки факта, че ретенция на зъбите се среща достатъчно често, за много тя не се проявява през целия си живот. Откриване на напълно скрит в костите на зъба в тази ситуация се случи случайно при извършване на пълен рентгенова снимка-снимка на челюстите.

Обаче бессимптомное продължение на може би далеч не винаги. На първо място, съмнение за «запрятанном» хитър зъба мъдрост може да се появи тогава, когато останалата част на зъбите започват да се измести напред, без видима причина. Това се случва, когато трети дъвчене зъб отхвърлен към второто и оказва натиск върху него, което води до отместване. В края на краищата, изтласкване възникне и в предния отдел, нарушаване на естетиката веднъж плоска усмивка. В някои случаи подобен наклон на третия моляра е причината за локалния резорбция на корените на съседния зъб, което в крайна сметка може да доведе до мобилност и премахване на двата дъвчащи зъби.

Често една от водещите оплаквания при пациенти с частично прорезавшимися зъби е като лош дъх в устата. Този симптом е свързан с факта, че коронката на зъба частично покрити венеца, че не дава на пациента внимателно отпушване на зъб. Във връзка с това нападение продължава да се натрупва и развива кариес и зъбен камък, а от тук и зловонен мирис от устата.

Натрупване на плака в буграх полуретенированного на зъба води не само до галитозу, но и на местно възпаление на венците. С течение на времето и влошаването на състоянието на процеса не може дори да се появи гнойное отделяемое, и следователно, изисква незабавно оперативно лечение. При упадък гнойном процеса ще се появи ограничено отваряне на устата, остра болка, невъзможност за нормално да се храни или дори да си миете зъбите.

В отделни случаи разположение на зъб в костта е такова, че той една или друга част от отдавливает преминава в близост до нервите и кръвоносните съдове. На свой ред, това може да доведе до постоянно главоболие в челюстта, към непроходящим седалище главоболие и намаляване на общото благосъстояние.

Визуално да се определи наличието на ретинированного зъба може би, когато той излезе от костите, но напълно или частично скрит венеца. На мястото на бъдещия никнене на млечни венци ще има набухший вид, се различават червен оттенък и особена чувствителност. Полуретенцию да се определи по-лесно, защото част от короната на зъба, ще се вижда.

Често при затруднено прорезывании зъби и трети моляров се появява болка в лимфните възли на главата и шията. Можете да ги усетите и самостоятелно под формата на малки подути «шишечек» под челюстта или в областта на шията.

Без съмнение, най-добрият помощник при точно поставяне на диагнозата е била и остава на рентгенова снимка-снимка. Той може да бъде изпълнена в апартамент формата за обща преглед на картини. Въпреки това, ако се планира операция за отстраняване или оголени ретинированного на зъба, необходима съраунд снимка, изработени с помощта на компютърна томография.

Как се лекува повлияха проучване на зъбите?

В случай, че зъб има вертикален наклон, не доставя неудобства, не причинява изместване на съседните зъби и изобщо не се вижда в устната кухина, лечението може да не се наложи. Със скрити в челюстта, зъбите могат да живеят цял живот и те по никакъв начин няма да се отрази на състоянието на здравето, ако не започнат да се движат.

В случай на поява на болки от никнене на млечни ретенированного зъб или обостряне на възпаление около зъба е допустимо да се вземе една таблетка от упойка и по възможност скоро да се обърнете към лекар-стоматолог за планиране на операцията за изтриване.

Трети моляры не са функционални стойност, ако те не разполагат с достатъчно пространство за правилното място в зъбния ред. Проблем е и фактът, че тези зъби, често не са на горния или долния съсед. А това означава, че те не вземат участие в дъвкателните и се намират в устната кухина без цел, при това натрупване на повърхността дебелината на плака и кариес. Вычищать тези дълбоко разположени зъби е изключително трудно, което, отново, допринася за натрупването на инфекция и възпаление не само на зъба, но и на венеца. Лечение на каналите (нерви), като на зъбите също е почти невъзможно с оглед на факта, че эндодонтический инструмент, просто не ще получи до зъб за правилната и подходяща терапия. Във връзка с всички описани факти, полуретинированные или с неправилно положение на трети моляры в повечето случаи служат за кандидати за отстраняване.

Друга тактика се прилага в случай на ретенции кучешки зъби. Този проблем е малко по-рядка, отколкото на недостиг на никнене на млечни трети моляров. Подход за лечение се променя поради факта, че липсата на кучешки зъби не е в норма и драстично нарушава хармонията усмивки, създавайки впечатлението, че с нея нещо не е наред. Често за подобряване на ситуацията трябва да се прибягва не само до помощта на зъболекар-хирург, но и към подпомагане на ортодонт.

В случаите, когато фанг е разположен вертикално или наклонът му е малък, може би така наречената разкритие на коронки на зъби чрез провеждане на хирургическа операция. Освен това на всички зъби, включително зъби, се определя брекет-система и се провежда теглене на зъбите в правилното положение. Пред такива очевидни манипулации се извършва освобождаването на пространство за издигане на зъби. Ако кучешките зъби са разположени перпендикулярно и предизвикват рассасывание корените на съседните ножове, те най-често се отстранява по подобен начин ретинированным зъбите на мъдростта.

Когато е добре да се премахне ретенированный зъб?

Идеалното време за отстраняване на трети моляров е на възраст до 20 години. В това време корен ретенированного зъба още не са се появили, което значително улеснява процедурата за отстраняване от игра на зарове. Това е също така значително ще улесни оздравяване и на възстановителния период след операция. Тежка операция за отстраняване разположени хоризонтално мъдреците могат да осложняться голям оток, със затруднения при преглъщане, хранене, говор и отварянето на устата. Изваждането на зъбите в по-късна възраст, също е сложно за сметка на огрубения структура на костите и подобряване на нейната крехкост. В отделни случаи са възможни и фрактури при операции от този вид в грешното възраст.

Какви усложнения могат да възникнат от ретинированных на зъбите?

При продължителна липса на лечение ретинированного или полуретинированного на зъба може да се развие редица усложнения:

 • абсцес, нагноение в областта на зъба мъдрост;
 • хроничен дискомфорт и болка в устната кухина;
 • разпространение на инфекции;
 • кариес на съседните зъби, поради натрупване на плака върху частично да се покрият венеца зъба;
 • нарушения на запушване (привеждане в съответствие хапят), дисхармония усмивки, изтласкване в странично/предния отдел на зъбната редица;
 • заседнала храна и плака в области полуретенированных на зъбите, което води до възпаление на венците;
 • пародонтоза, образование пародонтальных джобове и гноетечение от венците;
 • увреждане на нервите на долната челюст при близо до местоположението на зъба мъдрост на канал, в който се намира този нерв; проявява във вид на пристъпи нестерпимой болка.

Отделен списък на усложнения, може да се сблъскате при изтриване непрорезавшихся на зъбите – от набъбване до фрактура на челюстта. Така че премахването на такива зъби не трябва да се отлага, дълга кутия, по-добре се отървете от досаждающих на зъбите е за предпочитане да се извършва в по-млада възраст, особено когато шансовете са на тяхна успешна начални близки до нулата (плътно разположение на зъбите, нарушенный захапка, малка челюст).

Избягване на усложнения при извършване на операция за премахване на трета моляра, следвайте всички указания на вашия лекар, както и извършване на съраунд рентгенова снимка на компютърния томографе, за да стоматолог-хирург може по-точно да се определи местоположението на зъба, изберете удобен достъп и да ви освободи от зъба без последствия.

Видео — Екстракция на ретинированных на зъбите на долната челюст

READ  Грижи за устната кухина след екстракцията: важни съвети зъболекари

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00021 sec