Резорцин-формалиновый метод на лечение на зъбите е игра, която не си струва труда

Резорцин-формалиновый метод на лечение на зъбите е предложен от д-р Альбрехтом още през 1912 година. Той е пломбировании на засегнатите райони зъб на формалин, наситен резорцином.

Резорцин формальдегидная паста има бактерицидни и бальзамирующие свойства, което позволява да се спре разлагането на остатъците на маса. Зъболекари от онова време смятат, че формалин се втвърдява в разби устната, като по този начин герметизируя си.

Този метод е бюджетен и е много лесно да се прилага, може да го използвате дори и неопитен лекар. В съветските времена, резорцин-формалиновый метод се прилага в почти всички случаи. Той се радва на популярност и днес, но това лечението се счита за опасно за здравето.

Как протича процедурата пломбирования

Пломбирование метод на Албрехт се състои от няколко етапа. Най-първо – това е подготовка. Първо пломбируются коренови канали, които успя да премине по цялата дължина.

Останалите канали пломбируют в максимално възможна дължина. След това ги устието на рассверливают и некротизируют останки от тъкани на маса. Целият процес се извършва за три сеанса.

Първа сесия

Процесът започва с това, че подготвя резорцин формалиновая паста:

 • 5 капки на формалин се нанася върху стъклена плоча;
 • добавен резорцин и размешивается, докато формалин го напълно, не ще погълне.

При завършване на процеса на готвене на пациента са в зъболекарски стол. Ако се приеме лечението на зъба на долната челюст, човек трябва да бъде в седнало положение. Ако е необходимо лечение на зъба на горната челюст, на пациента трябва да лежи и запрокинуть главата.

След това се провежда пропитывание канал разтвор:

 • се отстранява слюнката;
 • взетия се нанася две капки резорцин-формалин;
 • с помощта на ендодонтско инструмент в засегнатата част на кореновия канал се инжектира разтвор;
 • излишните вещества се отделят покрива с памучна свещ пръчка, цялата процедура се повтаря три пъти;
 • в случай, че преминаването през устието на канала е невъзможно, се наслагва тампон, който предварително навлажнена в резорцин-формалиновой течности (без използване на катализатор);
 • устата плътно се стяга дентинной превръзка.
READ  Седация в стоматологията — решението на въпроси от болка и страх

Втора сесия

На следващата сесия се провежда в рамките на няколко дни. Се отстранява дентинная превръзка и се провежда повторно импрегниране (пропитывание) на зъба резорцин-формалдехидно разтвор.

Трета сесия

Специалист отново подготвя разтвор на резорцин, само с добавяне на катализатор:

 • провежда се подготовка на течност върху стъклената плоча;
 • добавен две или три капки хлорамин, който служи като катализатор (и понякога, вместо да хлорамин добавят се две капки от 10% разтвор на натриев хидроксид);
 • всички съставки се смесват.

На следващия етап – пломбирование на кореновия канал. Канал обработват резорцин-формалиновой паста до състояние на плътна маса. Остатъци от вещества напълно се премахват.

След обработка на канала се провежда пломбирование на зъба. На устието се наслагва фосфат-циментова уплътнението, както и в пастите за коронку – постоянен запълващ материал.

Защо метод на Албрехт е вредно за здравето

Резорцин-формальдегидная паста е много токсичен и канцерогенен химикал. Доказано е, че след въвеждането на зъб смес се разпространява в други органи: черния дроб, на мускулите, бъбреците, белите дробове.

Това е напълно възможно, че онкологические и други тежки заболявания могат да бъдат предизвикани от точно този разтвор. Поради това повечето специалисти е отказало от този метод на лечение.

След лечение с помощта на техники на Албрехт човек е все още много години може да не усещат болка в областта на вылеченного на зъба. Но се оказва, че лечението все още не е дала ефект. Възпаление на прогрессировало, но незабелязано.

Скоро се в корените на появиха кисти. В крайна сметка венците напълно атрофирали поради вредните ефекти на разтвора. В повечето случаи е необходимо повторно лечение. Но перелечить такъв зъб е много трудно.

READ  Колко боли изтриване на мъдреците и от какво зависи?

На рентген коренови канали изглеждат празни, защото от това, което възпалителен процес не се диагностицира веднага. Болен зъб постепенно се свива, цветът му се променя до тъмно сиво или розово (на снимката вляво), и той почти не се поддава на отбеливанию.

Последствията от такова лечение е почти невъзможно да се отстранят. Също резорциненный зъб не може да бъде покрита с изкуствена корона. Могат да се използват само подвижни протези, който е много неудобен за използване.

Въпреки всички слаби последици, този метод все още се прилага в някои клиники. Това се дължи на факта, че такова лечение е много евтин.

Много от пациентите са много лекомислено се отнасят към собственото си здраве и се стремят да се спаси, а някои зъболекари отиват да ги посрещне. Защото, ако планирате лечение на коренови канали, задължително попитайте вашия лекар, по какъв точно начин ще се ползват. Ако той каже, че ще използва резорцин-формалиновый метод, откажете се от лечението и се обърнете към друг зъболекар.

Безопасни аналози

Постепенно зъболекари използват пломбирование гуттаперчей. Този метод включва попълване на зъбен канал гуттаперчевыми барабани и гъста паста, която бързо се втвърди.

Гуттаперчевые щифтове не се унищожава в зъба. Паста служи като мощен антисептик и запушва канала. Такова лечение е напълно безопасно и ефективно.

MAXCACHE: 0.39MB/0.00084 sec