Роля, методи и етапи на пломбирования в съвременната стоматология

Пломбированием се нарича процесът на възстановяване на форми и функции на разрушения зъб. Обикновено унищожаването се дължи на кариес, но понякога част от зъба чакъла по други причини – например, вследствие на удар или падане.

Пломбирование помага за предотвратяване на кариес и изолиране на чувствителни тъкани кухина от микроби и бактерии, които провокират развитието на кариес.

Разновидности на запълващи материали

Срок за използване на разграничаване на временни и постоянни пломби:

 1. Временна обикновено се поставят в процеса на лечение, като например, когато лекарят не е сигурен, изумен зъбния нерв кариес или не. В такива

  случаи пречистена от кариес зъб се затваря пломбой на време, за да се провери дали болката се притеснява пациента. Ако няма болки, нерв на листата, както и на зъб поставят постоянна пломбу. И временно пломбой затварят лекарства, които са установени в продължение на няколко дни, или арсен, ако нерв все още се отстранява. Пази временна пломбата до две седмици. След като тя изпълни своята функция, да я променят постоянно.

 2. Постоянни служат с години. Те са произведени от различни материали.

За използваните материали

Днес в стоматологията се използват следните видове пломби:

 1. Циментови пломби – най-евтини. Те не са полирани далеч, се открояват на фона на естествената емайл и могат да разрушават зъбите, с които се допират в прикусе. Се използват рядко, главно в детска стоматология.
 2. Метални (альмагамные) са произведени от сплав от сребро и мед. Те се отличават с издръжливост, но както и циментови пломби, са много видими. Обикновено ги поставят поставят на дъвчащи зъби. Сред недостатъците отбелязват висока токсичност.
 3. Комбинирани са произведени от смес от различни компоненти, сред които – фино смилане на стъкло и изкуствена смола. Такива пломби преди са били считани за крехка, затова са посочени само на предните зъби. Но с течение на времето материалът усовершенствовался. Алуминиеви композитни панели пломбата се наслагват слоеве. Всеки слой трябва да се проведе светлинно въздействие в продължение на 30-40 секунди. Този материал може без проблеми да се побере под естествения цвят на емайла, защото за реставрация на предните зъби лекарите обикновено избират ги.
 4. Разделите – това керамични пломби. По вид и състав са много близки до зъбния емайл. Изготвяне на таба отнема до една седмица, така че инсталацията пломби на зъб се случи на няколко етапа. Керамични пломбата устойчиви на промяна на температури и не петна зъб. Сред нейните предимства – естетичност. Тези пломби обикновено подгоняются с цвета на зъба и почти незабележими.

Как става инсталацията?

Процедура пломбирования зъб, независимо от използвания материал започва еднакво:

 1. Първо зъболекар уколом упойка обезболява околозубные тъкан.

 2. Когато започва да действа болкоуспокояващо, лекарят пристъпи към прочистване на зъбната кухина. Неговата задача – да се премахнат останките на мъртва тъкан, напълно се изчисти зъбите от потемневшей на емайла и дентина. На този етап се прави необходима за дълбочината и формата на кухина.
 3. След това се проверява състоянието на маса. Ако тя не е повредена, кухина дезинфекцирани антисептичен разтвор. Но ако pulp вече започна воспаляться, зъболекар започва процеса на нейното отстраняване от кухината на зъба, а това, което се случва пломбирование на коренови канали.
 4. Когато кухината на зъба напълно изпразнени и на възпалителния процес, не, зъболекар да пристъпи към нейното изсушаване. След това под основния пломбирующий материал се поставят специални антимикробни и изолирующие уплътнения.
 5. Едва след това зъболекарят може да премине към пломбированию. Когато пломбата е инсталиран, се случва на последния етап на лечение – полиране и шлайфане.

Използването на цимент

Циментови пломби се приготвя от стеклоиномерных, фосфатни и силикатни цимент. Една от основните характеристики на цимент е втвърдяване под действието на химична реакция по време на смесване с течност.

Поради това при зъболекар не е толкова много време на инсталирането на пломби и образува релеф на повърхността е доста трудно.

Друга особеност на циментова пломби е дълго време за да я окончателното втвърдяване. Защото след лечение не се препоръчва да се приема храна в продължение на два часа.

В зависимост от вида на използвания цимент трябва да се вземат предвид:

 1. Пломби от фосфатного цимент – най-евтини. Те не са, бързо се размиват и се различават лошо гранични приляганием. Последното означава, че по такава пломбу често попадат на останки от храна, поради което възниква вторичен кариес.
 2. Стеклоиномерные циментови пломби са много по-плътно към тъканите на зъба, което значително намалява риска от появата на вторичен кариес. Инсталира такава пломбата с помощта на ултравиолетова лампа. Това има лекар бавно формира зъб, докато пломбата още е мека, а след това с помощта на uv «отвердевает» я, сключване на работа.
 3. Пломби от силициев диоксид цимент се отделят безплатна фосфорную киселина, която действа зле на живо пульпу. Затова им се препоръчва да се поставя на тампон. Сред плюсовете на тези пломби – възможност за избор на цвят и добро пределни прилепване.

Инсталиране и функции на метални пломби

Сред достойнствата на метални пломби се откроява твърдост и устойчивост на корозия. Тези пломби са достатъчно пластични и са устойчиви на влага.

Сред недостатъците се откроява токсичност, тъй като тя се прави от амалгама — сплав от различни материали с живак.

Разширяване — друг недостатък на метални пломби. Заради него често се случва, откол близост до пломбе на стената на зъба. Разбира се, днес риск струпеи сведени до минимум, но все още е налице.

Цвят на такива пломби не съвпада с цвета на емайла. Затова най-често метални пломби, поставени под корона.

Инсталиране на достатъчно трудно. Втвърдява тя дълго време – две-три часа. На следващия ден след инсталирането на тази пломбата изисква полиране. Въпреки това, може да служи десетки години.

Композити — пробив в областта на стоматологията

При композитном пломбировании кухината на зъба се обработват адгезивом. Това вещество помага за вклеить пломбу в кухината на зъба.

След това зъболекарят поставя пломбу слоеве, отсвечивая всеки 20-40 секунди. Когато всички слоеве, са инсталирани, пломбата подтачивается по форма на зъба и полирани.

След инсталиране на композиране пломби пациентът може да се наблюдава повишаване на чувствителността на зъбите. Също така тези пломби може да получите тъмно, ако пациентът често се пие чай или кафе. Въпреки това, ако покрият пломбу прозрачно фолио, промяна на цвета може да се избегне.

Инсталиране на паста за раздела

По цвят, светоотражению и здравина керамика повече от други материали, подобна на зъбния емайл. Цвят поставили на зубу раздела почти напълно се възстановява изначальную сила.

За разлика от други видове пломби, разделите са произведени в лаборатория, а не в устата на пациента.

Най-често керамични пломби се поставят, когато зъбът е силно разрушен, но при това още жив. Раздел ви позволява да го спаси, т.е. да се избегне депульпирования и монтаж на корони.

Монтаж на керамични пломби се случи на няколко етапа. Първо зъболекар напълно изчиства зъбите от мъртви тъкани и премахва печат с мрежа, за производство на раздела. След това раздела е направен в лаборатория. След това се случва прилепнала.

Ако всичко е наред, зъболекар садит раздела на специално лепило, а след това яденето си на нередности и лъскане.

Характеристики на пломбирования канали

Ако в процеса да се отървем от мъртвите тъкани на устната зъб се оказва, че pulp ударена от кариес, зъболекар премахва си и пломбирует канали. Качествено запломбированные канали – гаранция, че зъбът е в състояние да поддържа.

Пломбирование канали започва веднага след отстраняване на маса.

За да пломбирование канали успешно, зъболекар трябва да знаете формата и подреждането на корените на зъба, за което може да се наложи рентгенова снимка.

Обикновено коренови канали са много тесни, защото зъболекар ги разширява, преминавайки инструмент по цялата дължина – от основата до върха – и обработва медикаменти.

Това, което се случва пломбирование канали гуттаперчей. На този етап от канала са въведени специални твердеющая паста (силер) и гуттаперчевые пина (първо основно, след това – допълнителни). Допълнителни щифтове са с по-малък диаметър.

След като щифтове трамбованият стената на канала е пълен, върховете на щифтове срезаются специален огнените инструмент.

На видео гуттаперчевое триизмерно пломбирование зъби:

Няколко думи за болката

Възрастните хора често се страхуват от зъболекари. Това е страх, запазен от времето на съветския съюз. Но днес медицината направила огромен скок напред. Разнообразие от упойка, применяющихся в съвременната стоматология, е огромен. Дори алергия сега не пречи на комфортному лечение.

Най-често в процеса на пломбирования пациентът, на когото е направена на анестезия, не изпитва никакви болезнени усещания. Изключение – силно възпаление. В този случай се препоръчва да се увеличи дозата на упойка.

След като зъбът е излекуван, пациентът може да има малка чувствителност, която обикновено се провежда през ден-два.

Възможни усложнения

След инсталиране на пломби са възможни следните усложнения:

 1. Болка под пломбой се смята за норма в продължение на дни след инсталацията. Ако тя продължава по-дълго, означава, кариозная кухина е била обработена слабо и изисква повторно лечение.
 2. Същото означава и загуба на пломби.

Пломбирование днес остава най-популярният начин за лечение на кариес. Разнообразие от материали позволява на пациента да изберете оптималния вариат, а упойка – да лекува лесно и безболезнено.

Въпреки това е важно да се разбере, че кариес – това е болест. И като всяка болест изисква лечение. Колкото по-рано е открит кариес, толкова по-лесно и по-евтино да се отървете от него.

READ  CAD/CAM технологии при проектирането и производството на зубопротезных проекти

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00144 sec