Седация в стоматологията за деца: видове, характеристики, провеждане на

Седация в стоматологията за деца

Стоматология при всички постижения на тази област на медицината остава болезнена тема в много отношения. Повечето пациенти неудобно се чувстват в зъболекарски стол, страхувайки се, че лекарските манипулации ще бъде по-малко неприятни. Не е тайна, че някои хора с години избягват посещения при зъболекар, тъй като се страхуват от непоносима болка.

Съвременната стоматология – това е не само нови методи, материали и инструменти, това е още и максимален комфорт за пациента. Защото аналгезия се предшества от много видове лечение на зъбите, анестетици намалява степента на възпаление процедури до минимум. Но и тук има проблем: не всички пациенти са готови да издържат дори и най-лесният аналгетичен убождане в десну. Ами и децата и всички се страхуват дори повече, отколкото по дентална тренировка.

Какво да правя? Като убеди бебето в магически «хапка комарика»? Дълбока анестезия – мярка, е твърде сериозна за лечение на детските зъби. Има още един по-съвременен вариант, работещ в комплекс с обезболиванием, той се нарича седация.

Че разбират в стоматологията, под седацией

Ако говорим в по-широк смисъл, под седацией предполагат по-дълбоко състояние на релаксация. Човек спира да се страхува, доверяется лекар и лечението се извършва без смущения. Но при стоматологична упойка болка ще се запази, защото подкрепления местна упойка все още е необходимо.

Важно е да се разбере, че под действието на тези лекарства, които са въведени детето, у него възниква фрагментарная загуба на паметта – всички подробности за лечение, той не ще запомни. Понякога малко дете и съвсем забрави, че е лекар.

Извършват седацию по различни начини.

 1. Инхалация. В този случай се говори за прилагането на специална упойка газ. На неговия пациент ще издишайте през маската.

 2. Перорален начин. Човек приема лекарства, които предизвикват състояние, подобно на наркозу. Обикновено се използват за тези цели модерни успокоителни.

 3. Интравенозна начин. В духа на човек са въведени анестетици, като propofol или тиопентал натрий.

Някъде след един час след края на лечението пациентът се връща в нормално състояние. Ако се използва маска, след това на газ спира да работи веднага.

Повърхностната и дълбоката: видове упойка

Конкретно в стоматологията може да се прилага 2 вида упойка – съответно, дълбока и повърхностна. Но не може да се каже, че тези видове и има анестезия или анестезия, са понятия, които не са еквивалентът. Седация ефектът е точно в психологически аспект, фактор на обезболяване не.

Видове упойка:

 • surface – при нея пациентът остава в пълно съзнание, той е максимално отпуснат, дишането не е нарушено;

 • дълбоко пациентът потапя в сън, на външни дразнители реакция не, съзнанието се запазва в по-малка степен, при това дишане може да бъде нарушен.

Трябва да се разбере – това не е избор на родителя, какъв вид упойка може да се използва на детето. Forestalls лечение на задължително изследване на малкия пациент лекар. При метод има доста противопоказания, които е невъзможно да се игнорира. Защото за провеждане на седация има някои доста ясни показания.

Кой е показан метода на седиране

Обикновено до такава степен се прибягва в случаите, когато за лечение на зъбите е много необходимо, но бебето е невъзможно седалище в стол за пациента. При това лекарите го съветват още няколко опции, като допринесат за по-традиционния метод на лечение, но има случаи, когато без упойка, наистина не може да направи.

Седация е показан за:

 • необходимо дълги стоматологични манипулации;
 • сериозен дентофобии (пристъп на страх от зъболекари);
 • много чувствителна психика или дори присъствието на някои психични заболявания;
 • изразена в висока степен на рвотном рефлексе;
 • алергична реакция към стандартни анестетици;
 • на разположение на тежки соматични заболявания (например диабет, онкология, TBI), както и постоперационном период.

При това на лекарства упойка също може да бъде алергична реакция, защото лекарят предварително да събира информация, дали пациентът е алергичен.

Когато седация е противопоказан за деца

Определено, не може да бъде реч за седация при индивидуална непоносимост към компонентите на препарата. Не може да се направи седацию децата до три години. Всички респираторни заболявания е още едно противопоказание за провеждане на начина за релаксация. Фактори, които влияят на силно притиснати дишане през носа, също трябва да се вземат предвид, при наличие на седацию не допускаме.

Също така не използват този метод, ако е хронично заболяване на детето към момента на терапия в напреднал стадий. Не може да се направи седацию при епилепсия. Не се извършва тази процедура е в претъпкан стомаха. Също гипервозбудимость дете – още една точка в списъка на противопоказанията на седация.

Плюсове и минуси на методика за седиране

Определено, ако са под въпрос сигурността на провеждане на упойка за деца, никой не би тази техника не се използва. Но и тук има своите малки забележки. Така че, не може да прибегне до седация, често. Както и не може да се направи процедура без предварително проучване. По време на терапия заедно с вашия стоматолог в кабинета трябва да бъде лекар-анестезиолог.

От безусловни плюсове техники упойка:

 • детето престава да се чувстват страх, отпуска, и лекарят може да работи спокойно;
 • никакви наркотични лекарства не се прилагат;
 • тактильная чувствителност на период процедури липсва;
 • дълги процедури не се отразяват негативно върху психиката на детето;
 • възстановителен период е много кратък.

Ако говорим за недостатъците на седация, заслужава да се спомене странични ефекти, които все пак са възможни. Към тях се отнасят резки скокове АД, слабото състояние на детето и, както вече споменахме, алергични реакции.

Като цяло, седация безопасно: последствия след правилно проведена процедура не може да бъде, самите лекарства не вредят на здравето. Но още веднъж припомняме, че се прави се седация на показанията, тогава има повод за провеждането на методика трябва да бъде адекватна. Възможно е използването на упойка при всяко посещение на зъболекар.

Кислородна седация

Това е един метод, който се използва за точно по детска стоматология. Кислородно-азотна смес и назальная маска – така ще се постига ефект на релаксация. Т.е. като такива седативни лекарства, използвани няма, но при това дете е спокойно, липсват дразнители.

Но има един важен момент: процедурата не се извършва, ако детето вече е в истерическом състояние. Под действието на маски тази истерия не се махне. Защото малко пациента трябва малко да се отвлече вниманието, да не говорим за това, че днес на лекар, ще се лекува зъбите.

Кажете на детето си, че отидете на специалната сесия за децата – там момчета дишат кислород чрез весела маска, и ако той го хареса, лекарят просто реши зъбите.

Когато всички действия, извършени стоматологични проблеми бъдат решени, маска се отстранява. Кислороден релаксиращ престава да действа веднага. При други видове упойка, възстановяването отнема повече от час. Нататък детето ще отнеме час-два и успокояващи действие. Не трябва веднага да го доведе в залата за игри е такова насърчаване за успешно лечение, разбира се, е допустимо, но с известна отсрочкой. Вместо ненужно активни действия може спокойно да се разходят с детето си из парка, за да почетат му книга, порисовать и т.н.

Седация в стоматологията: да или не

Първото нещо, което трябва да вълнува родител при въпрос да се направи или няма тази процедура, е репутацията на клиниката. Ако ви показва седация, а след това се уверете, че в клиниката има право да се отдадат на данните процедури е, че лекарят е опитен, система развит. Задължително детето преминава проверка преди процедура – ако това лекарите не го правят, не си струва да се доверите на такива специалисти.

Таблица. Седация по детска стоматология

Показания за седиране Достойнство на процедурата Недостатъците на процедурата

Детето престава да се страхува лечение Рискът от развитие на алергични реакции

Възможност за дългосрочна терапия, без отрицателно влияние върху здравето и психиката на детето си Възможни са скокове на кръвното налягане

Подобрен достъп до място за лечение, което положително се отразява на качеството на терапия Не може да се седацию, ако детето вече е в състояние на истерика

Детето бързо се връща в нормално състояние Процедурата не се извършва на деца до три години

Още един условен минус упойка – тя се провежда далеч не във всички клиники. Това е модерна услуга, не е често срещана все още навсякъде. Не може да се нарече евтина процедура, което също може да се разглежда като недостатък на тази услуга. Пълна консултация сравнително нов метод можете да разберете от вашия стоматолог – той да прецени степента на нуждата процедура точно за вашето дете.

Успешно лечение!

Видео – Кислородна седация по детска стоматология

READ  Как да направим мека четка за зъби: чудо методи

MAXCACHE: 0.41MB/0.00112 sec