Серебрение зъби: ползите и възможните вреди за деца

Серебрение млечни зъби — ефективността на техники за деца

Добър ден, уважаеми читатели. Ако имате малки деца, тогава най-вероятно сте чували за различни стоматологични процедури за тях. Много родители, които се оплакват от лошото състояние на зъбите при деца, могат да предложат варианти за решаване на този проблем. Сред тях е толкова популярен техника, като серебрение на зъбите.

Както е известно, химичният елемент на сребро (Ag) има антибактериални свойства, а основната причина за разрушаването на зъбите от кариес, причинен именно на тяхната дейност. Разбира се, има и други причини, включително деминерализацию, ние също така ще разгледаме в процеса на изследване на тази тема.

За какво серебрят на зъбите в детска възраст?

Много често, за да плаши майките се успокои поне за момент. Страх, че бебето sours/ще падне по-рано от предвиденото зъби, преследва много млади родители. В края на краищата, това е напълно реално и те виждат примери на подобни ситуации при децата, за техните съседи, познати, роднини.

Ако говорим за медицинска гледна точка, то се счита, че серебрение на млечните зъби помага за предотвратяване на кариес и дори спира развитието му в началните етапи. Както показва практиката, често тази техника се оказва доста ефективно.

Забелязали ли сте, че съм написал «често»? Факт е, че не съществуват две еднакви деца, на които всеки метод/препарат, прилаган в медицинската практика, се отразяваше да е 100% еднакво. Простете за тавтологию, но иначе този прост факт, аз няма да опиша.

При серебрении емайла на зъбите значително потъмняват. Защото този метод се прилага за млечни зъби, които все пак след това ще падне.

За постоянните зъби такъв начин за профилактика се прилага безсмислено. В края на краищата, изглежда, на повърхността на преработени зъба, съвсем не е естетичен.

Да открия у дете с видими признаци на кариес, родители бягат в детска четка за клиниката или до частни лекари, с молба за спиране на разрушителните процеси. Много е важно детето да не загуби млечни зъби. Тук детето на зъболекар трябва да реши, пломбировать зъб или посеребрить. За предните резци пломбата – не е най-добрият вариант. Пази тя е изключително лошо. Професионализъм зъболекар играе много важна роля. Той не трябва да избират методиката на принципа «колкото по-скъпо, толкова по-добре».

Причини

Защо възниква по себе си е проблем? Кой как, но най-често причината за хранене и лоша хигиена на устната кухина. Например, вие давате сладки сокове, лимонада, особено през нощта. Резултатът е очевиден – на кариес. Детето яде бонбони и сладкиши? Захар и въглехидрати – добра «храна» за бактерии, които рушат зъбите му. Ако в храната липсва калций, витамин Д и други ценни за зъбите вещества, това също може да стане причина за разрушаване на емайла и други тъкани.

READ  Преглед на иригатор на устната кухина Waterpik WP-450

Понякога децата могат да бъдат вродени дефекти на емайла. В тези случаи серебрение се прилага за предотвратяване на по-нататъшни проблеми. Но не бъдете мързеливи, за да попитам, какво още трябва да направя, за да защити неокрепшие зъбите.

Как се извършва процедурата серебрения на зъбите?

Лекарят използва сребърен нитрат AgNO₃. Разбира се, не в чист вид, а под формата на 30-процентен разтвор. Има и по-съвременни препарати, които са комбинирани флуор и сребро. Те имат ярко изразен ефект в борбата с кариозными бактерии.

Как работи това? Препаратът образува на зъбния емайл филм от твърди неразтворими соли, които не само печелят, бактерии, но и пречат на разрушаването на емайла, дори и при наличието на нея липиди (деминерализация или начален етап на кариес).

Лекарството се прилага в продължение на няколко минути, защото дискомфорт не носи. Гарантирана пълна безболезненность по време на прилагането на действащите компоненти.

Колко често е необходимо серебрить зъби?

По мнението на детски зъболекари, най-ефективно въздействие на лекарства, съдържащи сребро, ако се действа, както следва:

  • серебрение на зъбите се повтаря 3 или 5 пъти;
  • това може да се направи поредни или през ден;
  • оптимално направи това на всеки 4 месеца. Ако това не е възможно – два пъти в годината.

Серебрение на зъбите при децата оказва положителен ефект по отношение на защита не само на твърдите тъкани (емайла), но и меки (дентина). Честота на повторение на процедурите е индивидуален за деца на различна възраст. И тя зависи от това колко качествено се реализира хигиена на устната кухина, за да се хранят, дали детето по естествен начин.

Серебрение зъби — мнения на специалисти за техника

Сред стоматолози има много различни мнения. Те постоянно спорят, водят плюсовете и минусите на серебрения на зъбите, позовавайки се на изследвания.

Факт първи – сребърен нитрат, ако прониква дълбоко в тъканите на зъба, може да навреди на пульпу.

Какво предлагат лекарите? В днешно време има много комбинирани медикаменти, които са ефективни, но са по-безопасни.

Факт втори – комбинираната лекарства съдържат флуориди, които, по мнението на някои учени, могат да бъдат вредни.

Мнението на стоматолозите да се различават. Някои казват, че доза от това, халогенни е незначително и не може да нанесе вреда на човек. Други твърдят, че дори малки дози, надвишаващи реална нужда на организма, са заплаха за здравето.

  1. Ако кариес засегна дъвчащи зъби, процедура едва ли ще е от полза.
  2. При упадък кариесе също така няма гаранции, че сребърен нитрат може да спре процеса.
  3. Не забравяйте, че на повърхността на емайла покрита кафяв или дори черен филм.

Защото, преди да отида на лекар, помислете, струва ли си да правя серебрение на зъбите или се прилага друга техника. Докато в зъба има малко бяло петънце, изобщо не е необходимо да се прибегне до радикални мерки. Може би има смисъл да се започне процедура demineralize. За това има специални средства, приложими на емайла. Също така трябва да се грижи за едно дете правилно почистване на зъбите си, обясненията.

READ  Изкуствени зъби – видове, методи на имплантиране

В САЩ и повечето европейски страни този метод вече не се използват, като се има предвид остаряла. В страните от ОНД и съща докато малко достойни алтернативи, които биха били достатъчно ефективни и не са имали странични ефекти.

Не забравяйте и за това, че преди да нанесете лекарства сребро, от зъбите трябва напълно да премахнете меки и твърди отлагания. Когато в зубоврачебном стол седи три-годишно дете, това е доста проблематично. Той ще се въртят, като се избягва «лошите» му поглед медицински инструменти.

Да се прилага «Сафорайт», «Аргенат» или други средства за нечищеные зъби не може. Тези два препарата представляват диамин флуор, сребро – комбинираната средства, които се считат за най-модерни и безопасни.

Важно е да се знае, че. за разлика от фторирования, серебрить зъби себе си в домашни условия е противопоказано. Като се има предвид, че процедурата не е най-скъпо, няма смисъл да нарушава предписания на експерти и да се отдадете на самолечение.

Други възможности за защита на зъбите

Най-често, ако на зъба все още няма дупки, значителни щети, специалистите могат да препоръчат на флуориране – нормално или по-дълбоко. Също така са съчетани със специални пасти и други средства, помагащи за спиране на процеса на разрушаване на емайла.

Прилагането на флуор натрий – популярната алтернатива на серебрению, но този метод не е панацея. Освен това, ако във вашия регион фторируют вода или се намира предприятието, дейността на който някак е свързана с емисии на флуорид, прилагането на подобни методи може да бъде дори опасно. В края на краищата, отравяне съединения флуор предизвиква флуороза, и други заболявания.

Освен това фторировать е възможно само след 2 години, когато емайл формира и достатъчно е трайна. Иначе флуор ще предизвика обратна реакция – размекване на тъканите на зъба, която ще ускори тяхното унищожаване.

При избора на методика много зависи от професионализма на лекаря. Неговата задача – да се определи по какъв начин ще бъде от значение за всеки конкретен пациент.

Серебрение зъби — какво пишат родителите?

Изучавайки многобройните отзиви за серебрении на зъбите, написани от майки на малки деца, аз дойдох до заключението, че често лекари предписват тази процедура просто за пари. Т.е. правят това, напълно наясно с факта, че детето това няма да помогне.

Не всеки иска да им дете ходило с черни зъби. Възрастни-все пак, ето и други деца ще дразни. Те не разбират, че това лечение е такова. Защото много майки с папи не са изложени на риск, осъзнавайки, че зъбите напълно ще сменяте не утре и дори не за един месец. Ако детето ходи на градина и там с такива зъбки един, чакайте, че ще се върне у дома в сълзи.

READ  Временната протеза - показания за инсталиране и срокове за адаптация

Вторият момент е наследствен фактор. Той, както и различни ситуации по време на бременност, може да повлияе за унищожаване на млечните зъби е не по-малко от кариес. Тук ви няма среброто не ще помогне. С този проблем се сблъскват много родители и зъболекари или отгледани ръце, или се използва флуор и сребро на принципа «изведнъж ще помогне».

Третият момент на стрес. Разбира се, серебрить зъби не е болезнено. Само че сега, ако вие сте на лекарите бебето, която е едва на година и половина, той ще бъде много по-нервен.

Има и такива родители, които са ентусиазирани. За да ги процедура за прекарано време и, освен черни зъби, никакви негативни последици не са настъпили. Кариес спря, а това означава, методът им помогна. Такива коментари също толкова много, колкото са и тези, в които се говори за безсмислието на прилагането на този метод.

Много деца страдат от нарушения на минералния баланс. Които Не разбират, както трябва, зъболекари би предписват им серебрение. Разбира се, полза от такава работа почти няма. В края на краищата проблемът «вътре» и със зъбния кариес не е свързана. Защото разрушението продължава. За да помогне на детето при подобни обстоятелства, е необходим стабилен, и най – важното- интегриран подход, който включва:

  • корекция на диета;
  • определяне витамин минерални комплекси;
  • външно приложение на пасти и други средства demineralize на емайла;

Най-интересно – да чете, като под натиска притесняват родителите серебрят постоянни зъби седемгодишния на децата. Това са глупости и да правите това в никакъв случай не си струва. Особено, ако става въпрос за кариесе постоянни зъби. Те не промяна и завинаги ще остане в черно! Детето, когато то ще порасне, ще бъде много трудно. Какво да правим тогава? Поставят коронки или фасети след 18 години? Не създавайте деца с допълнителни проблеми в бъдеще.

Все още може да ви посъветва банални, но важни неща – като че ли е децата капризничали, нито талази, трябва да се почистват им зъбите си два пъти на ден. Изберете добра четка и паста за зъби. Да расте – благодаря ви кажа за здрави зъби. Не давайте сладко на нощ, не се хранят, не поите сокове. Всички тези типични грешки на родителите завършват винаги са еднакво лоши.

Видео — Серебрение зъби – полза или вреда?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00098 sec