Щампован корони — средство за защита и възстановяване на зъби

Малцина от съвременните младежи е чувал за такива стоматологични продукти, като щампован корони, но все още може да се срещне при хора на средна и напреднала възраст.

Тези елементи са изработени от метална основа, те обличане на зъба и заместват неговата функция. Тъй като щамповани изделия имат евтина основа и са сравнително лесни за производство, а след това цената им е доста ниска.

Щампован коронки са един от достъпни начини за възстановяване на повредената структура на зъбите.

Конструкцията е проектирана под формата на метална капсула, която просто се облича върху повърхността на зъба. Този метод за протезиране се прилага вече доста дълго време, но в последно време тези коронки са престанали да се насладите на търсенето сред пациентите.

Това е свързано с естетически външен вид на тези продукти в сравнение с алуминиеви джанти и други видове коронки. Смяна На штамповке идват по-скъпи продукти, структура е максимално приближена до външния вид на истинските зъби.

Какви материали са използвани

Щампован коронки са изработени от метален материал, който може да има спрей или да бъде без него. Спрей

обикновено се извършва от благородни материали – злато или сребро. Най-търсени са корони с покритие от злато.

По-рано тези изделия са обработени, без пръскане и се радва на високо търсене.

В момента на пробиване, обикновено се използват от хора с малки доходи, защото други проекти, които са изработени от керамика или висококачествена пластмаса, струват доста скъпо.

Показания за инсталиране

Настройки на метална корона се използват в следните случаи:

 • за възстановяване на зъбни единица при наличието на дефект в коронковой част на зъба;
 • за да се защитят здрав зъб, на който по-късно се инсталира бюгельный протеза;
 • използва се като защитен елемент за подкрепа на зъбите при инсталиране на мостове;
 • в детска стоматология за защита на млечни зъби, които са в процес на разрушаване.

Предимства и недостатъци

Към положителни качества щамповани изделия са следните моменти:

 • най-ниската цена, толкова по цена на щампован коронки могат пълноценно да се конкурира с пластмасови изделия, и, разбира се, те са много по-евтини порцеланови изделия, които са изработени от металокерамика;
 • с проста конструкция;
 • бързото производство;
 • може да се използва в тези случаи, когато е доста трудно да се прилагат и други начини за протезиране.

До отрицателни качества се отнася следното:

 • след известно време се наблюдава пълно рассасывание циментова фиксирующей смеси;
 • ако коронката е хлабава прилепване, а след това през интервали между нея и зъбите, може да попаднат остатъци от храна, които по-късно предизвика кариозное поражение на зъбния емайл;
 • рафтинг подпечатан корони не се различава със своята якост и по време на продължителна употреба се случва на износване основите му;
 • изгубената функция се възстановява напълно.
READ  Гингивэктомия: показания, лазерна операция, рисковете и рехабилитация

Характеристики и етапи на производство на

По време на клиничен етап се извършват следните процедури:

 • на първо място се извършва подготовка за инсталиране на корони – се прави обтачивание на зъб;
 • след това се подбират цвета на продукта в зависимост от предпочитанията на пациента;
 • с паста за единица, в която е планирано инсталиране на коронки, отстранява гласове;
 • след това гласове се предава на техника, който изготвя необходимата коронку;
 • лекарят произвежда примерку коронки на зъбите и прекарва по-нататъшно корекция;
 • в края на произведени определяне на корони.

Лабораторни етапи на производство:

 • на базата на най-хвърля се извършва модел от гипс;
 • дефинирането на помещение на челюстите в област централна запушване;
 • на следващ етап се извършва нанасяне на разтопен восък материал под формата на слоеве в областта на венците и се извършва производство на восъчни модели;
 • допълнително се прави печата от гипсового материал, а след това от леки метални сплави;
 • нататък се извършва избор на обвивка, която задължително се придава необходимата форма;
 • в края на целия процес на производство се извършва пробиване корони и тя се предава на зъболекар за по-нататъшно я инсталирате.

Всички етапи на производство подпечатан корони ясно с видео и снимки:

Процедура препарирования

Дисекцията на зъба под штампованную коронку притежава отличителни характеристики в сравнение с други видове изделия. По време на този процес се извършва отнемане на тънък слой от тъкани.

Целият процес препарирования се извършва по следната схема:

 1. В първия етап На дисекцията се извършва с помощта на диамантени кръгове, с помощта на които се отстранява най-горния слой на зъба с дебелина до полумиллиметра. Дебелината на слоя може да се поколебае, всичко зависи от вида на материала, които ще се прилагат при изготвяне на корони. Също така в размер снимаемого слой влияе спрей коронки. Например, ако коронката е напръскат от злато, а след това теглене ще бъде достатъчно голям.

 2. На следващ етап се извършва проверка на място, което споделя зъб и го антагонист. Размерът на място трябва да се подхожда под установените норми. За проверка се прилага специална ивица от восък материал. Пациентът прикусывает ивица. След това се прави оценка на печат, който остава на лента.
 3. След това се извършва дисекцията на проксималния повърхности. За тази цел се прилагат специални дискове от диамантения материал.
 4. В края на целия процес се извършва дисекцията като устната и небной повърхността, за да даде на пъна цилиндрична форма. Важно е да се размера на диаметъра на пъна не се различава от диаметъра на шийката на корена.
READ  Повишена чувствителност на зъбите: причини и лечение

Важни нюанси производство и монтаж на

Условия, които трябва да се вземат предвид по време на производство и монтаж на щамповани изделия:

 1. Инсталиран продукт трябва здраво стиска областта на шийката на зъба. Ако коронката ще бъде широка, то може да възникне процес на дразнене и оттеснение тъкан на венците, както и по-нататъшната си атрофия. Но разликата при изготвяне на корони все пак остава, той е изпълнен с цимент, който с времето се резорбира напълно.
 2. Потопете се в област каналите не трябва да бъде повече от 0,3 mm. Ако потапяне, ще бъде повече, тогава може да се образува остра форма на провинциалните пародонтит.
 3. Инсталирана коронката трябва напълно да се възстанови не само за дъвчене функции, но и пълната функционалност на зъба.
 4. Коронката трябва да се съобразят с пълна подплатени анатомична структура на зъба. Тя трябва да има всички необходими могили, экваторы.
 5. По време на контакт коронкового на зъба със своя антагонист не трябва да превышаться межальвеолярная височина, в противен случай може да се увеличи риска от нараняване.

Характеристики на грижи

След инсталиране на корони штампованного тип трябва да се спазват същите правила за хигиена на устната кухина, което е и нормално. Най-важното условие за грижа за устната кухина трябва да бъде внимателен и редовен.

Препоръки за грижи:

 • трябва всеки ден сутрин и вечер производство на почистване на устната кухина с помощта на паста за зъби и четка;
 • устната кухина се препоръчва почистване или споласкивать след всеки прием на храна и пушенето;
 • за това, за да премахнете остатъците от храна от трудно достъпните места, се препоръчва да се използва специална четка за конци.

Не трябва да забравяме, че три месеца след инсталиране на корони си струва да дойда на преглед при зъболекар.

Лекарят ще може да се види и да се оцени състоянието на корони.

Задължително трябва всеки три месеца да отидат на лекар, това помага да се избегне появата на сериозни проблеми, например, кариозного поражението на зъба под корона.

Срок на експлоатация

Срокът на служба, те подпечатано коронки не е голям, само 2-3 години. Но много зъболекари препоръчват да ги промените през годината, защото през този период, могат да се образуват пукнатини между корона и зъбите, в резултат на това вътре може да попаднат частици от храна, които в бъдеще могат да окажат вредно въздействие върху структурата на зъба.

READ  Сверхкомплектные зъби — трябва ли да ги премахнете или може да се остави?

Мнението на пациентите

Отзиви на пациенти, които са били инсталирани щампован коронки.

В резултат на дълбок кариес, който доведе до усложнения, трябваше да го изтриете наведнъж няколко дълги зъби. В крайна сметка се появиха на неудобство при консумация на храна и дъвчене.

Зъболекар препоръчва да инсталирате щампован корони с покритие от злато. След като цялата материя е възстановена, аз се обърнах към лекар, за да инсталирате тези изделия.

Процедура разбира се дълго, но по принцип е поносима. След две седмици ми задали коронку, към която аз бързо е свикнал. Докато го нося от около година, като цяло всички са доволни.

Иван, 45 години

Се занимавам с професионален зимни спортове, а именно катаюсь на ски. В поредното силно състезание падна и удари в областта на челюстта. След известно време открих силна болка в зъба и веднага реши да се обърне към зъболекар.

При проверка се оказа, че имам фрактура на зъба. Лекарят всички пролечил, инсталиран пломбу, но се препоръчва допълнително да настроите коронку.

Аз избрах штампованную коронку с облицовка под пластмасата, тя почти не се различава от този зъб. Разбира се, инсталирането е много дълга, но сега знам, че повреден зъб защитени от негативното въздействие.

Сергей, на 36 години

След като съм родила да имам просто един след друг паднаха зъбите. В резултат на това е загубил почти 5 дъвчащи зъби. Първоначално исках да се поставят импланти, но те са и доста скъпи.

Зъболекар ме посъветва да се възползват от штампованными коронките. Аз избрах корони с облицовка от пластмаса и покритие. Все пак е много по-евтино, отколкото вживление импланти.

Може би в бъдеще успеят да се натрупват пари за зъбните импланти, но засега ме устройва и така.

Ирина, 33 г.

Какво ще струва?

Цената е подпечатано корони зависи от състава и външно покритие:

 • метална струва около 1500 рубли;
 • настройки на коронката с покритие струва 1700 лева;
 • с облицовка от пластмасовия материал струва 1900 лева;
 • продуктът е с облицовка и с покритие на стойност почти 2100 рубли;
 • изделия с бюгельной конструкция струват 1800 рубли, с покритие – 2000 рубли.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00105 sec