Силно боли зъб след лечение пульпита

Защо боли зъб след лечение пульпита? Чести грешки на лекари

Ние говорим днес за проблеми със зъбите, да разберете защо ви боли зъб след лечение пульпита, и да се обсъдят възможните варианти за решение на проблема. В статията ще се съсредоточим върху това, какво е пульпит като цяло и защо това се случва. Както и поговорим за тежестта на последиците и как да не ги предотврати.

Що за звяр е този пульпит?

Преди всичко, опитайте се да си представите зъб. Всички това се получава добре. Външна красива обвивка, която виждаме – това е феята на емайла. Тя, макар и тънка, но е с много висока твърдост, която позволява на някои цепя ядки и за отваряне на бира в бутилки, но не за дълго. Под емайла скрито тялото на зъба, наричан дентином. Така че тук, в този най-дентине има кухина, в която се намират кръвоносните съдове, които подхранват зъб и нерв. Тази кухина, наречена пулпа. Съответно, увреждане на зъба, свързани с поражение на маса — пульпиты. Има много различни видове и тя вече беше за тях, но днес няма да говоря за това.

Лекува пульпит в домашни условия е невъзможно. Всеки ден, докато чакате и отмени екскурзия на зъболекар, атакува зъб все по-дълбоко. По зубному канал, тя убива нерв, системата на кръвоснабдяването на зъба и стига до върха на корена. А там вече и до кости под ръка. Така че, усещайки болки, консултирайте се със специалист.

И повярвайте на думата, при пульпите болката не ще се чака.

Някой по-рано, кой по-късно, но всички ние трябва непременно да отидем на лекар — зъб пак боли, не дава нито яде, нито спи спокойно. Ние ставаме най-силните нашите страхове и седна на един стол в очакване на дългоочакваното облекчение. По-нататък локална анестезия или закладывание специални форми в пульпу за терапевтични цели.

В резултат на зъболекар вычищает пульпу и зъбните канали, обработва дезинфекционен разтвор, изпълва каналите пломбирующим материал, затваря ги, като всичко това е дело на пломбой. Всичко, зъб като нова, само е мъртъв, и без нерви. Ето ядки не поколешь, но той дъвче дълго време, за да успее. Но винаги всичко завършва по този начин?

Зъб полечили, откъде е болката?

След като пульпит пролечили, болезнени усещания и дискомфорт е неизбежно, особено при натиск на зъба. За това ви сигнализира лекар и със сигурност ще ви предпише противовъзпалителни средства с анальгезирующим ефект. Характер на болката може да бъде тъпа или ноющий. Както искате? Д-р изкачи във вътрешността на зъба инструмент, прилагат антисептици. От него могат да страдат и околните тъкани. Преносимостта на това или друго средство при всеки пациент е различно, може да възникне различна реакция.

READ  Металокерамични коронки на предните зъби: производство, монтаж, грижи

По този начин, остра болка ще продължи през първите няколко дни, а малки болка при натоварване на зъб — до един месец. И това е нормално. Ето само това не винаги е така. В редица случаи, след известно време пациентът може да усетите следните симптоми:

  • неразположение;
  • температурата може безвъзмездно да отиде;
  • ще се появи остра силна болка, особено при накусывании;
  • венци около вылеченного зъб воспалена и цветоизменена;
  • на подпухналостта и подуване на бузата от страна на болния зъб.

Това всичко говори, че нещо се обърка. И най-вероятно е виновен в този, занимавали се с лечение на зъб и е допуснал грешки при лечението на канали, повлекшие началото на възпалителен процес.

Грешки зъболекари

Веднага ще кажа няколко думи в защита на лекарите. Не винаги грешки се допускат за злоупотреби. Много често корените на зъба имат извилистую форма, което значително затруднява тяхното лечение и се увеличава вероятността за грешки. Но сега за тях.

1. Канал запломбирован не напълно

Всеки зъб, го вътрешната част съдържа свой микрофлору. По време на депульпирования в кухина, може да получите на трети страни микроби и да остане там дори и след обработка. Незапломбированная част на канала става фермите бактерии. Те се разпространяват по главната канал към върха, отвъд и по-нататък става инжектиране всички прилежащи тъкани. По-нататък това може да доведе до нагноению и появата на абсцес. С други думи, това се нарича периодонтитом.

И тя се лекува много трудно, с лоши последствия за зъбите.

Както се избегне това помогна на обикновена рентгенова снимка, които често се стоматолозите са пренебрегвани. Такива «дефекти» спешно трябва да се поправят, притежаващи почистване на канали и отново да ги затвори, но вече качествено. Понякога се налага в такива ситуации провеждат резекцию върха на корена (проста стоматологична операция), като се избягва распломбировки канали.

2. Може да възникне огледално противоположна на първата, когато зъболекар, пломбируя канали, го прави много активно

Тогава запълващ материал излиза извън границите на върха на корена. И тук има няколко варианта за развитие на събитията. Най-резултатен за пациента — когато материалът е покрит с капсула и не го притеснява изобщо. Но това не винаги се случва. Прекомерно количество пломби може да оказва натиск върху околните нерви и съдове. Проява на това ще се превърне в болка и нейната интензивност ще послужат като отправна точка за д-р в съставянето на по-нататъшно лечение.

READ  Възпаление на венците — причини, лечение, симптоми

Ако болката продължава и става по-интензивна, изтриване на излишък пломби трябва да бъдат отстранени оперативно, вскрывая десну и извършване на дупка в игра на зарове срещу зъба.

3. Лош момент за лекар и пациент, когато в процеса на почистване на канала там обламывается инструмент

Отговорен специалист му ще получи, ако това е възможно. Но изникват ситуации, когато метални парчета просто цементировались и пациентът щастлив си тръгнах за вкъщи. Д-р отлично разбира, че се притеснява на останалата част от ще започне не веднага и, когато това се случи, пациентът да се върне отново с болка и отново ще плати за прием.

Човек трябва да разбере, че лентяй инструмент — това е изцяло вина на зъболекар, означава, че той не спазваше инструкциите и са нарушили правилата на работа.

4. Перфорация на корена

Една от най-неприятните ситуации, в която може да се случи с пациента и лекаря. Перфорация с прости думи — това е дупка в основата, която се появява вследствие на действия на зъболекар. Това е любимата грешка интернов, за която трябва да плащат сметката си зъби.

Доколкото ми е известно, такъв проблем идва само – пращат на хирург за отстраняване. При това за естетиката, никой не гледа, а ако това е длето, или зъб… Усмивка на симпатия точно няма да доведе. Възстановяване на целостта на корена. Това е въпрос на дълго и скъпо лечение. За заделывания дупки се използват скъпи цимент, оттук и високата стойност на процедурата, но далеч не всеки лекар за това се заеме. Процедурата изисква голям опит и по-дълго време на лечение.

Не винаги отстраняване на проблема успява традиционните методи. След това да се спаси един зъб трябва да се прибегне до операция намеса. В този случай достъпът до корена се осигурява чрез десну костната тъкан. Така че, ако сте пролечили пульпит и след известно време усети внезапна болка в зъба, подуване на венците, повръщане, време е да се нанесе повторно посещение на лекар и да се направи рентгенова снимка на вылеченного на зъба.

Не трябва да се колебаеш, да се потърси консултация с други специалисти. Това е здравето на вашите зъби и остана никой, освен вас, не ще бъде.

Са били лекувани пульпит, получили кисту

За съжаление, и така се случва. Това заболяване може да се прояви по-късно много време след лечение на пульпита и да предизвика много проблеми. Ще можете спокойно да живее с мисълта, че зъбите на реда, докато в един момент не започнат да чувстват дискомфорт. Първо на това не се придава значение, защото зъбът не боли, визуални прояви няма, но в това време кистозна мехур нараства, унищожаване на костната тъкан. Откриване на кисту е възможно само, след като направи рентгенова снимка.

READ  Пластмаса юздите език: операция с лазер и 11 на най-добрите упражнения

Такава киста се нарича радикулярная. Тя се появява при върха на корена, локализируя инфекция, която може да проникне при неправилно лечение. Обикновено, тя не се притеснява, но може да предизвика и гнойни възпаления с тежки последствия. За решаване на този проблем може да бъде два варианта:

  • премахване на зъб;
  • премахване на кисту и да резекцию корен.

Първата опция, която се нарича, евтин и весел. Бързо, ефективно и луксозен дупка между зъбите. Втората ще изисква време, търпение, пари и усилия на доктор, и не един. Трябва отново да анализирам депульпированный зъб, распломбировать канали, почистете ги. На този етап трябва да се придържат към засилена хигиена на устната кухина, изплакнете с различни разтвори и отвари.

След 7-10 дни канали ще запломбированы, поставена временна пломбата, направен е контролен изстрел. И, ако всичко е наред, спокойно може да се (или с кръстосани заетостта) да отида на хирург. Под местна упойка чрез разрязване на венеца и дупка в костите киста ще бъдат извлечени, също ще бъдат премахнати и част от корена, която е била повредена. Кистозную кухината е запълнена със специален материал с антибактериални свойства. След няколко месеца кухина зарастет и ще бъде възможно да се извърши реставрацията измъчвани зъб.

Както виждате, от грешки никой не е застрахован, а да ги отстраним трябва с цената на здравето и нервите, така че е много важно да ходи с доказан стоматолози, които са лекувани с вашите приятели, приятелки, познати. Ако те са посетили стоматологичен кабинет веднъж и следващия път, когато се появи там след половин година за рутинна проверка, знайте, че има един добър специалист. Така, отново с един проблем не ходят.

Може би, това е всичко, което исках да разкаже своята статия. Сега знаете какво да правите, защо зъбите си струва да се пази и да се доверите на тяхното лечение само за професионалисти. А най-добре е да внимавате и да се грижат за тях, да не забравят за ежедневните процедури.

Поздравявам ви! Абонирайте се за актуализации, споделяйте статията и не забравяйте да коментира!

Видео — Усложнения при лечение на корена на зъба

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00079 sec