Синдром на «горяща език»: основни причини, методи за диагностика и лечение

Повечето хора, независимо от расова принадлежност, пол и възраст възниква нередкое и неприятно явление – парене на езика или глоссалгия.

Това е хроничен болезнен синдром, характерен за много заболявания на устната кухина, възпалителни, така и не възпалителен характер. Болестно явление може да се прояви самостоятелно или сигнализират за наличието на конкретна болест.

В парламента такъв симптом е наречен синдром на «горяща език». При заболяване на глоссалгией се проявява с усещане за парене на езика, но без видими при това промени. При това може да възникне нарушение на дъвченето и глотательного рефлекс, в редки случаи, се наблюдава подуване на горните дихателни пътища.

Синдром на «горяща език» – това е вторична болест по отношение на главницата. Основният проблем може да бъде заболяване и нараняване, а именно:

 • нарушения в ендокринната и храносмилателната система;
 • заболявания на черния дроб;
 • невроза;
 • нараняване в резултат на инсталиране на зъбни корони;
 • оперативни интервенции в устната кухина.

За да се отървете от проблема, трябва да се намери причината за патология, след като прекара диагностика чрез идентифициране на симптоми, придружени именно усещане за парене на езика.

Причините за синдрома на

Причинява усещане за парене в устата и на езика могат да бъдат различни. Появата на синдрома се случва на фона на различни заболявания и заболявания.

Травмата на устната кухина

Възниква в следствие на:

 1. Патология на зъбната редица. При неправилна прикусе възможно увреждане на меките тъкани.
 2. Развитието на кариес.

 3. Травмата на храна. Консумирането на храни, които водят до нараняване на меките тъкани. Например, груба, остра или горчива храна, която щипит и бърнс, може да предизвика парене на езика и устните.
 4. Носенето на зъбни протезных проекти. Те могат да причинят дискомфорт и болезнено парене на лигавицата на устата се дължи на алергична реакция на компонентите на протезата или неподходящ размер импланта.
 5. Механични повреди. Явно в резултат на увреждане на епитела на езика. Усещане за парене може да забележите след приема на прекалено гореща храна, химически вещества, паднали на случаен принцип на поверхностную област на лигавицата.

Некачествена хигиена

Развива риск от разрастване на патогенни микроорганизми и възпаление на нечестието в (техните) участъци на устната кухина.

Зъбните отлагания възникват в процеса на жизнената дейност на микроорганизми върху зъбите, са придружени от образуването на твърда плака и търкаляне в зъбен камък.

Структура на този натрупвания токсична, патогенна и е с грапава повърхност.

Това води до нарушаване на целостта на епидермиса и причинява усещане за парене.

Развитието на анемия

Недостиг на желязо, фолиева киселина и витамини от група В, отличава се с:

 • бледностью кожата покрива;
 • склонност към понижаване на кръвното налягане;
 • чести головокружениями;
 • обща слабост;
 • недомоганием.

Проблеми с дихателните пътища УНГ-органи,

Проблеми с дихателните пътища, в резултат на които лигавица пресъхва, също могат да станат причина за симптома.

 1. Ксеростомия. По причина на недостатъчно отделяне на слюнка, се появява сухота в устата, която е придружена от усещане за парене по повърхността на езика възрастен. Мазен и мародери, образувайки пукнатини с чувство за пощипывания. Симптомите се засилват след прием на храна, особено тези с високо съдържание на сол и киселина. Ксеростомия често провоцируется при постоянна запушване на носа и формиране на навик да се диша през него.
 2. Болестта Шенгера. Нарушение на функциите на слюнчените жлези.
 3. Вредни навици. Поради горещ въздух или вредни навици става дразнене на дихателните пътища.
READ  Макроглоссия език: причини за появата и начини за лечение

Гъбични поражения

Кандидоза – инфекция гъбички Кандида, характеризиращи се с наличието на белезникави творожистого плака на езиковата повърхност. Понякога поражението се проявява със зачервяване, без плака.

Синдром на парене, често се появява в интерес на върха на езика. Основните причини за оттеглянето си от ремисия са такива заболявания, като:

 • онкологични заболявания;
 • дисбактериоза;
 • хронична патология-ЧРЕВНИ;
 • болести на кръвта;
 • — бери;
 • лъчева и химиотерапия;
 • прием на антибактериални и стероиди терапия.

Алергия

Алергична реакция към вещество и компоненти, попаднал в устата. Този знак се характеризира на първо място специфична симптоматикой под формата на «горяща език». То възниква в пряко взаимодействие с алергена. При обостряне на алергичен процес може да се наблюдава зачервяване, мравучкане, скованост и възпаление на местен характер.

Заболявания на устната кухина

Заболявания на устната кухина са най-често срещаните причини неприятни усещания в устата.

 1. Десквамативный глоссит. Придружени от отмиранием на епидермиса с образуването на червени очаговых петна, които след време да се лекува.
 2. Складчатый език. Се характеризира с образуването на симетрични и по-дълбоки гънки. Такава патология води до риск от развитие на възпаление, кандидоза и появата на свръхчувствителност.
 3. Стоматит. Придружени от образуването на ерозии на лигавицата на устата с образуване на язви и рязко повишаване на температурата.

 4. Гингивит и пародонтоза.
 5. Ангина, фарингит. Бактериално възпаление на ларинкса.
 6. Настинка. Най-често срещано заболяване не стоматологично на характера, което води до усещане за парене.
 7. Лейкоплакия. Нарушение беля епител с образуването на бели грубо плака. Тази патология се проявява често при пушачите и протича без видими симптоми. Пренебрегването на тези признаци може да доведе до ракови заболявания.

Проблеми с храносмилателната система

Причини сухота в устата и усещане за парене на езика също може да има някои проблеми на стомашно-чревния тракт.

 1. Гастрит. Придружени от рефлюксом (компромат на солна киселина в хранопровода от стомаха) и вкус на горчивина.
 2. Холецистит. Характеризира се с нарушение на выводящей функцията на жлъчката и поглъщане на стомашния сок нагоре по пищеводу.
 3. Отравяне. Придружени от повръщане и интоксикация на организма.

Хормонален дисбаланс

Възниква при нарушение на работата на щитовидната жлеза или на надбъбречните жлези и се придружава от:

 • чувство за мравучкане и парене;
 • значителен потоотделением;
 • обрив;
 • сверхчувствительностью.

Глоссит

Възниква на фона на много вътрешни болести:

 • патология в детството (рубеола, морбили, скарлатина);
 • хронично възпаление;
 • патология с кръв;
 • намаляване на имунитета.

Неврологични проблеми

Рядко отговор на въпроса защо се пече или изгаря езика могат да станат проблеми с нервната система.

 1. Болки в кръста. Неизправност в системата на кръвообращението и нервната проходимост. По-специално, при шийните остеохондроза пречи на притока на кръв към главата и се наблюдава виене на свят, усещане за мравучкане и парене.
 2. Психоза. Разстройство на възприятието, който се проявява след нервно разстройство, депресия или поради влошаване на психични заболявания и придружена от чувство за мурашек, мравучкане, парене, трудности в речта.

Съпътстващи симптоми

Патологична сайдер е придружено от дискомфорт в устната кухина, в момент на употреба на храна и в период на комуникация. Други симптоми, освен болка, се проявяват с нарастваща болезненностью и отечностью.

Език, става наситено червен цвят с белезникав разцвет. Появява затруднено преглъщане, дъвчене и говорене. Случва нарушение на вкуса и повишаване на чувствителността.

В редовна форма, без специални патологични промени явление протича в лека степен, без да се засяга дихателните пътища. Ако възпалителния процес обхваща по-силно, тогава се наблюдава наличието на плътен по-силен плака с образуване на ерозии и язви и придружени от отечностью цялата устната кухина.

При работеща ситуация е възможно:

 • миризмата на гниене в устата;
 • повишено рамките на слюнка;
 • увеличение на лимфните възли;
 • повишаване на температурата на тялото.

Диагностика за парене на езика

Диагностициране на синдром е възможно само при проверка на, пред и оценка на състоянието на пациента. За установяване на възможните причини за възникването на проблема е необходима консултация следните специалисти:

 1. Зъболекар. Ще устната кухина и установи, лезии. В случай на липса на стоматологични проблеми, се препоръчва консултация от специалист обща категория.
 2. Терапевт. Неговата задача да се извърши преглед и да назначи кръвни тестове, общ и на глюкоза, които ще позволят да се разбере района на поражение и да се определят конкретно заболяване.

 3. Невролог. Установи или опровергнет психологически нарушения, фалшиви симптом.
 4. Ендокринолог. Ще щитовидната жлеза.
 5. Гастроентеролог. Проверка при този лекар е задължителна, тъй като симптомите, свързани с език често казват за ЧРЕВНИ заболявания.

В отделни случаи и при определени патологиях може да се наложи да се намажете гърлото или на терени с повърхността на езика, както и визуален контрол и други изследвания.

Методи на лечение

За отстраняване на причините, предизвикващи дискомфорт и синдром на «горяща език», е необходимо да премине лечебен курс.

Лекарствена терапия

Лечението се адаптира индивидуално, но съдържа общ списък на действия, насочени към възстановяване:

 • за обработка на засегнатите площи антисептици с ефект на обезболяване и унищожаване на патогенни бактерии (Октенисепт, Метрогил Дента, Мирамистин);
 • грижи за устната кухина чрез изплакване сода за хляб, отвари на билки (лайка, невен, жълтурчета, жълт кантарион) и апликации с помощта на масло от морски зърнастец, дива роза, праскова (помагат за зарастване и регенерация на тъканите);
 • в случай на алергична реакция, трябва да се спре употребата на лекарства, съдържащи възможен алерген, и да антихистамини и хелатори;
 • при проблем с обмяна на вещества се изисква курс витаминотерапии;
 • ако синдром е причинен от инфекция, трябва да започне прием на антибактериални и антивирусни средства;
 • в случай на наличие на камък по зъбите направи хигиенни процедури за определяне на правилно и внимателно;
 • питейна режим не по-малко от 1,5 л течности на ден (ако не е патология на бъбреците).

Народна медицина

При цялостната терапия може да се прибегне и до народните методи на лечение на устната кухина, които притежават успокояващ, антимикробно, болкоуспокояващо, лечебни и антисептични свойства.

 1. Отвара от кора на дъб. 20 грама на 500 мл вода, довежда се до кипене, настояват и сцеживают. Полученият разтвор полоскают на всеки 4 часа в денонощието.
 2. Отвара от сухи цветя, лайка, жълт кантарион или бессмертника. 1 чаена лъжичка на чаша вряла вода, оставете за около 15 минути. Изплакнете устната кухина с разтвор до 3 пъти на ден.
 3. Извара със заквасена сметана. Разбърква се, увити в тензух и се прикрепва в размер на преводачи на 5 часа.
 4. Масло праскова и шипка. Намазва повърхността на езика.
 5. Силен зелен чай. 1 супена л. на чаша вода, да се запари и да се влеят комплект за 1 час. Гаргара с интервал от 5-6 часа.
 6. Содо-физиологичен разтвор. В чаена чаша вода 1 чаена лъжичка. сода за хляб и морска сол. Разбърква се добре и гаргара на всеки 2 часа.

Профилактика и препоръки

За да се предотврати появата на заболяването, трябва да се извършват превантивни дейности:

 • стоматологичен преглед;
 • да се спазват хигиенните правила за хигиена на устната кухина се прави редовно почистване на зъбите (използване на паста за зъби без лаурилсульфата натрий), специални средства след хранене (конец за зъби, дъвки без захар);
 • пие чиста вода;
 • изключи алкохол и напитки, съдържащи захар и киселина;
 • ограничаване на груба, остра и обжигающую храна.

В случай на проява на такива симптома, като парене на езика, трябва веднага да се обърнете за помощ към специалист, особено в случаи на продължително присъствие. Този синдром може да е сигнал за наличието на сериозни патологични промени в организма, които трябва навреме да се диагностицира и след това да назначи подходящо лечение.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00106 sec