Системни и локални противогъбични лекарства за лечение на кандидоза

Кандидоза на устната кухина — това е поражение на лигавицата с характерен бял филм, причинени от гъбична инфекция на рода Candida albicans.

Причината за заболяването е с общ спад в имунитета, благоприятства разпространението на гъбични инфекции. Кандида причинява сърбеж и парене в устната кухина, а също така и други неприятни симптоми, за лечението му се прилагат съвременни противогъбични лекарства.

Медицински комплекс за борба с гъбичките

Антимикотические средства — лекарства, които оказват пряко противогъбично действие, насочени към предотвратяване на по-нататъшен растеж (фунгистатический ефект) или пълно премахване на причинителя (фунгицидный ефект). Антимикотики са назначени като за превенция на заболяването, така и за лечение на всички форми на кандидоза.

Модерни антимикотики се делят на:

 • полиеновые антибиотици, които причиняват разрушаване на гъбични клетки чрез прилагане на нейната мембрана и нарушения на обмяната на веществата (най-ефективни при кандидозе Натамицин, Амфотерицин В, Леворин, Нистатин);
 • имидазолы, блокиране на определени ензими, необходими за функционирането на гъбични клетки. Към тях се отнасят Миконазол, Имидазол и Клотримазол;
 • бис-четвертичные аммониевые съединения (Декамин) също имат противогъбично действие, се прилагат, като се прилага локално върху лезията, така и в системна терапия;
 • эхинокандины (Каспофунгин, Микафунгин) потискат синтеза на полизахариди гъби, използвани за изграждане на клетъчната стена.

Антисептици, използвани като изплакнете с цел предотвратяване на разпространението на инфекцията и за саниране на съществуващите огнища на възпаление. Към тези средства се отнася разтвори Хлорхексидин и Стоматидин. Предлага се също и смазване на лигавицата разтвори на Лугол, Фукорцина и Резорцин.

Като профилактика на заболявания, за стимулиране на имунитета се използва съвет с оглед покриване на дефицит от групите А, С, е, В1, В2, В6.

Какво трябва да знаете за противогъбични средства: фармакологичните характеристики, класификация, нюансите на приложение:

Средства за лечение на възрастни пациенти

Задача терапия е същевременно са изложени на инфекция с няколко точки приложения. Това е локално потискане на инфекцията, същността на която се състои в нанасяне на антимикотиков и други лекарствени средства директно в джобовете на засегнатата лигавица на устната кухина, и система за кандида лечение чрез прием на антибиотици.

Средства за локално въздействие

Лечение на кандидоза започва с прилагането на лекарства, действието на които е насочена към санацию на устната кухина. Като правило, за тази цел могат да се използват анилиновые оцветители:

 1. Хоросан комплект за изпитване на метиленово синьо. Използва се за нанасяне на гъбични участъци на лигавицата на покрива с памучна свещ пръчка навлажнена

  разтвор. Свойства на боята са насочени към поражението на мембраната на гъбични клетки. Лекарствени взаимодействия с други лекарства не се случва. Обаче при по-нанася синька може да предизвика изгаряне на лигавицата, а също така увеличава риска от предозиране, проявляющейся на алергични реакции.

 2. Препарати на базата на йод (Разтвор на Лугол или Йодицирин). Лекарства могат да се използват под формата на разтвор за апликации или спрей за напояване на необходимите места.
 3. Нистатиновая миро. Особено ефективен при гъбични заедах и кандидозе, проявляющемся хейлитом (загуба на устните под формата на пукнатини). Ефект се намалява при едновременно използване с Клотримазолом. Маз се нанася на тънък слой върху желания участък на лигавицата два пъти на ден, в продължение на една седмица.
 4. Промива с 2% разтвор на борна киселина или натриев тетрабората. Използват се за дезинфекция на лигавицата, а също и по-добро отделяне на гъбични плака, намаляване на възпалението и подобряване на регенерацията на тъканите. Изплакването се прави на всеки 3 часа, след хранене и преди лягане с продължителност до две седмици.

Системна терапия

За системно лечение на кандидоза при възрастни пациенти, се използват следните лекарства:

 1. Леворин. Представлява антибиотик с широк спектър на действие, се предлага във вид на таблетки форма. Притежава ниска токсичност и не се натрупва в организма. Назначава прием по 3 пъти на ден в продължение на 12 дни. Може да доведе до кашлица и в редки случаи повишаване на температурата. Прилага се с цел системното потискане на гъбична инфекция в организма. Противопоказан при чернодробна недостатъчност и язва-ЧРЕВНИ лезии.
 2. Fluconazole. Представен под формата на разтвор на 0.2%. Е противогъбично лекарство със специфичен подавлением синтез на гъбични съединения. Прилага се през устата под формата на капсули и сироп, както и интравенозно веднъж дневно курс до 2 седмици, но е възможно използването на лекарството и до 30 дни. От странични ефекти е възможно диария, метеоризъм и алергичен обрив.

 3. Кетоканазол. Инхибира синтеза на фосфолипиди вид гъбички Кандида. Прилага се 1 път дневно по време на хранене курс от 2 седмици до 2 месеца. Възможна е диария, главоболие и алергичен сърбеж, а също и намаляване на либидото. Предлага се под формата на таблетки. Може да се използва и като профилактика на кандидоза при намаляване на имунитета.
 4. Нистатин. За системно приложение се използва като хапчета до 4 пъти на ден в продължение на две седмици. Не предизвиква странични ефекти. Може би комбинацията му с нистатиновой мехлем. Лекарството представлява полиеновый антибиотик, чието действие е насочен към вид гъбички Кандида.

Лечение на деца и грудничков

Терапия на кандидоза при деца е по-сложна от гледна точка на изписване на лекарства, има само ограничен списък на разрешените лекарства, сред които за локално приложение се използват производни оксихинолина-8-4, четвертичные аммониевые връзка и растителни.

Местно въздействие на гъбички

До разрешени средства се отнася:

 1. Хинозол. Е синтетичен антибактериален препарат с широк спектър на действие. Използва се за

  за дезинфекция на устната кухина от гъбична инфекция. Използва се под формата на разтвор и крем 5 %.

 2. Этоний. Използва се като мехлем 0.5%, се прилага локално върху засегнатите части. Препаратът е препарат с бактерицидно действие, а също притежава местноанестезирующим ефект, което позволява намаляване на клиничните прояви на кандидозного плесен детето. Намалява степента на възпаление на лигавицата на устата. Използват под формата на приложения с продължителност от 15 минути 3 пъти на ден в продължение на една седмица.
 3. Сангвиритрин. Има противогъбично въздействие. Прилага апликации върху лигавицата на устата. Използва 1% воден разтвор 3 пъти на ден в продължение на една седмица. Е Противопоказан при епилепсия, бронхиална астма.

Системна терапия

За подаване на експозиция се използват:

 1. Амфотерицин. Почти не е токсичен, което ви позволява да го използвате по никакъв детска възраст. Има висока активност по отношение на дрожжеподобных гъби. Предимно се използва при внутривенном въвеждане. При това лекарство се инжектира една капка в продължение на 4-6 часа с интервал от един ден. Противопоказан при недостатъчност на черния дроб и бъбреците, също е възможна индивидуална непоносимост. Може да предизвика гадене, повръщане, главоболие и намаляване на налягането.
 2. Миконазол. Има паразитите действие. При кандидозе предписват противозачатъчни хапчета, по-рядко средство под формата на гел или разтвор в ампули за интравенозно приложение. Назначен в изчисляването на 20 мг на 1 кг 4 пъти на ден в продължение на една седмица. Възможни са алергични реакции и тромбофлебит при многократни инжекции на лекарството.

 3. Натамицин. Противогъбично средство, което води до разрушаване на клетъчната стена на гъбичките. Представлява прах. Назначава вътре по 100 мг 2 пъти на ден. Възможно гадене, повръщане и диария.
 4. Нистатин. Също така може да се прилага при деца с доза 100 — 125 хиляди мер. 4 пъти на ден във вид на таблетки форма.

Средства за лечение на кандидоза на гърлото и сливиците

Засегнатите участъци на гърлото и сливиците трябва да се справи с навлажнена покрива с памучна свещ пръчка с антисептични средства. За тази цел се прилагат:

 1. Разтвор на меден сулфат. Действа като обеззараживающее стягащо. Използва разтвор с концентрация 0.25%. Обрабатывание парцели лигавицата се случва по три пъти на ден до пълното изчезване на клиничните прояви на гъбична инфекция.
 2. Копане в глицерине 20 %. Се прилага по отношение на огнища на засегнатата на лигавицата на гърлото и сливиците, с цел эрадикации на гъбична инфекция.
 3. Люголь. Притежава същите качества, че и други течности.
 4. Резорцин. Прилага 0.5% разтвор за прилагане върху лигавицата на гърлото. В редки случаи са възможни алергични реакции.
 5. Хоросан Фукорцина. Може да предизвика временно локално парене и болка. Прилага се от 2 до 4 пъти на ден.
 6. Хоросан азотнокислого сребро. Притежава бактерицидно и противосполительным ефект. За нанасяне върху лигавиците на устната кухина се прилага 2% течност.

Локално лечение трябва да бъдат придружени от системна терапия, която включва прием на следните лекарства:

 1. Микостатин. Модерен противогъбични лекарства. Назначава вътре във вид на таблетки с форма на 3-4 пъти дневно по 500 хиляди

  мер. в продължение на две седмици. От странични ефекти са възможни нарушения диария, втрисане, индивидуална свръхчувствителност.

 2. Леворин за промиване на сливиците с разтвор, по-рядко се използва като инхалация в продължение на 10 минути, два пъти на ден, до пълното изчезване на болезнена симптоматика.
 3. Diflucan. Активен срещу гъбички Кандида. Бързо се абсорбира от СЧ и оказва своето влияние върху бацили. Назначен в рамките на 0.2-0.4 грама на ден в продължение на 6 седмици. Обикновено не причиняват странични действия, но не се назначава по време на бременност и в периода на кърмене.

Също така при кандидозе на ларинкса е ефективността на физиотерапевтични дейности с редуване на процедури през всеки два дни.

Избор на редакторите

Сред разнообразието лекарствата трудно да изберете най-добрите противокандидозные лекарства от гледна точка на ефективност и сигурност, но ние се опитахме да го направим. Нашия ТОП 5:

 1. Флуканазол. Лекарството има системно подтискащ ефект върху синтеза на биологични съединения на гъбична мембрана, благодарение на които се случва неговото унищожаване. Има широк спектър на действие и ниска степен на токсичност.
 2. Леворин. Няма да има кумулативни свойства на организма, което намалява риска от странични ефекти. Се радва на популярност в лекарите и пациентите.
 3. Амфотерицин Век Потиска всички видове гъбички. Широко се използва в педиатрията и почти няма странични действия.
 4. Нистатин. Лекарството може да се прилага в големи количества, без риск от странични реакции. Взаимодейства с всички противогъбични лекарствени средства.
 5. Кетоконазол. Назначена както за външно, така и вътрешно приложение. Неговото дозиране позволява да се прилага лекарството веднъж дневно.

Няколко съвета)

Всички противогъбични лекарства трябва да бъдат предписани от лекуващия лекар и само след преглед и диагностика. По този начин при назначаването на един или друг средства специалист ще се вземе под внимание съпътстващите заболявания, индивидуална чувствителност и степента на тежест на кандида.

При прием на лекарствени средства е необходимо да се спазват функционално дозата за избягване на нежелани действия. Лечението трябва да бъде комплексно и се състои от няколко терапии (местни и системна).

Трябва да се помни, че лечението трябва да се проведе курс, както му прекъсване може да доведе до рецидив на заболяването. При поява на странични ефекти на всяка трудност трябва да се обърнат към лечащему лекар за корекция на терапията и премахване на показаната на симптоматиката.

Кандидоза се нуждае от специално внимание, съвременно лечение и точна диагностика. В момента има много групи лекарства, които индивидуално са подбрани в зависимост от тежестта на заболяването, съпътстващи заболявания или съществуващите противопоказания.

Този вид гъбична инфекция, при спазване на правилата на лечение изчезва завинаги, без повторни прояви и усложнения.

READ  Отстраняване на зъбен камък с ултразвук - характеристики, процедури, цени

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00098 sec