Скоби за зъби — какво е това и за какво са ни

Скоби за зъби — начин да получим красива усмивка

Добър ден, скъпи посетители. Днес темата на статията ще скоби на зъбите. Ние ще разкажем за техния вид, функциите, метода на инсталация и други нюанси, които може да се поинтересувате.

Какво е зъбни скоби и за какво са ни?

Милиони хора по света имат едни или други проблеми с захапка. Зъбите могат да растат на криво, в редица могат да бъдат тремы и диастемы (уголемено разстояние между зъбите). Някои известни личности не са особено загрижени за това. Да вземе за пример Мадона, Ванессу Паради, Элайджу Ууд, Бриджит Бардо. Но диастемы – далеч не най-сериозната от проблеми, с която може да се сблъска човек. Зъбите често растат «се проваля и на случаен принцип», за превръщането на нашата усмивка в грозни крива ограда от колове.

Дефекти привеждане в съответствие хапят водят до много нарушения, като се започне с неправилно разпределение на товара и завършва с проблеми с пародонтом и ЧРЕВНИ заболявания. Много прости хора нямат представа дори как се наричат средства за отстраняване на дефекти привеждане в съответствие хапят.

Първият е «бъг», с които се сблъсква всеки човек, решил да търсите в Интернет информация по същата тема, свързана с условията. Расставим точки над «i». Скоби и тиранти — това е едно и също нещо. Защото, когато жалко stuffer в Мрежата ги издава за отделен тела, това е въпрос на неговата лична некомпетентност.

Има в английския език думи прости, но рядко попадающиеся в учебната програма за студенти в страните от ОНД. Така че, запомнете, че bracket – «скоба» на английски.

Инсталиране на скоби се занимава стоматолог-ортодонт. Той проучва всеки конкретен случай, избира подходящия модел. Скоби за зъби са установени в една или две челюсти и допринасят за изглаждане на разпоредбите на зъбите в редица. Срок на такава корекция зависи от няколко фактора:

 • тип скоби;
 • сложността на дефекта;
 • възрастта на пациента.

Скоба се състои от метална гъвкава дъга и специални замочков, които са монтирани върху повърхности на зъбите с помощта на специален цимент. Дъга се добавя в специални дупки на замочках, оказвайки натиск и ги зъби се сменят в посочения посока.

С течение на времето, трябва да извърши корекция на дъгата.

Какви видове скоби са?

Има много видове такива коригиращи устройства. Те се различават по конструкция, както и материала, от който са изработени.

 1. Стоманени или произведени с добавка на в сплав титан или никел. Това са най-често срещаните и достъпни модели. Те осигуряват висока ефективност на процедурата за извършване на корекции и са признати за класика в ортодонтски стоматология. Основният недостатък се счита за видимостта. Защото, ако за вас е много важно естетически фактор, ще трябва да плащат повече и да определят други видове скоби.

 2. Естетически съвършени са скоби, изработени от керамика и други материали, в цвят сходни с емайла на зъбите на пациента. Предлагат се дори замъци, изработени от изкуствено отглеждани сапфир. Цената на тези продукти е значително по-висока. Това вече не е просто скоби, а истинско произведение на изкуството.

 3. В сплавта могат да се добавят скъпоценни метали. Например, злато. Това се прави не само за красота, но и когато пациентът се откриват алергични реакции на никел в състава, а чиста стомана не изглежда твърде впечатляващо.
 4. Също така с успех се ползват вътрешни скоби. Наричат ги лингвальными, тогава има «безработни». Те са определени не от външната, и от вътрешната страна на зъбите на пациента. Следователно, напълно невидими. Но трябва да свикне да инородному тяло в устата и, всъщност, да бъдат преквалифицирани да се говори с оглед на появата на този специфичен дизайн.

 5. Най-съвременните системи разполагат с микрочип, който да се погрижи за това, какво усилие прикладывается към всеки зубу. Това позволява значително да се подобри ефективността на процеса на корекция.
 6. Също така има подвижни скоби за зъби. Те имат формата на буквата «А».

Също така са лигатурные и безлигатурные скоби. В безлигатурной (самолигирующей) системата дъга се закрепва с помощта на замочков, изработени от метални или керамични материали, а не с гумени лигатурами. Тази скоба е по-скъпо, но това си има своите предимства:

 • срокове за корекция на деформация на няколко месеца;
 • по-малко натиск върху зъбите, по-малко болка и дискомфорт;
 • по-рядко се налага изтриване на зъбите, за да компенсира корректируемых;
 • лесна грижа, благодарение на липсата на лигатура.

Най-популярните системи от този тип са Daemon Clear, Яснота SL, «Инкогнито» и Daemon Q.

Скоби за зъби — детски и за възрастни

Ако сте решили да инсталирате скоби на зъбите на детето, е важно да решат кога и как трябва да се направи. Сложи пълни скоби в детската градина безсмислено. Защото млечните зъби все още отпадат, а на тяхно място ще започнат да растат постоянно. Как точно ще се промени положението на зъбите в редица, да се предвидят невъзможно. Най-вероятно ще трябва да започне всичко от нулата.

Специалистите смятат, че трябва да се обърне към ортодонт на възраст дванадесет-тринадесет години. Точно в този момент всички млечни зъби вече отпадат и се заменят от постоянни. В тази възраст зъби още достатъчно гъвкави, а защото са по-податливи на корекция. Скоба тежи на зъб, за зъб – на дупка. В резултат на костната тъкан постепенно се резорбира и изместен зъб. Мястото му запълва естествена костната тъкан.

В държавните болници може да се постави безплатни коригиращи плочи. Но с напредване на възрастта, все още трябва да се извърши допълнителна корекция, като пълни скоби.

На децата често се поставят пластмасови скоби. Те са по-малко издръжливи, могат да повредиться в процеса на експлоатация. Също така материал в състояние с течение на времето, да променят цвета си.

Ако корекцията се изисква привеждане в съответствие хапят възрастни, ги веднага предупреждават за това, че бърз резултат може да се очаква. Средно процес отнема две – две и половина години. След 25 години на зъби здраво закрепляются в лунках. Защото ги компенсира се случва много по-бавно, но се движат може да стане причина за дискомфорт и болки.

Инсталиране на скоби

И така, да преминем на време към въпроса за практическото. Ви защото със сигурност е интересно да научите, като поставят скоби на зъбите. Първо трябва да дойде на първичен преглед при лекар ортодонт. Той изучава твоя случай, ще направя снимки на челюстта. След това със зъбите, ще бъдат поставени гласове за производство модели. На нея и ще се опитат детайла скоби.

Преди инсталиране на скоби, задължително трябва да санацию устната кухина. Завършете почистването и отстраняването на зъбен камък. Също и подробно ще консултират относно характеристиките на грижи за зъбите си. След инсталиране на скоби за зъби, осигуряват, че точно те са подходящи за вас. След известно време (лекар уточнит) трябва да дойдеш за корекция. Тези посещения ще бъде толкова, колкото е необходимо.

Противопоказания за прилагането на зъбни скоби

За щастие на всички нас, не е толкова много ситуации, в които лекари се отказват от инсталиране на скоби:

 • при наличието на различни инфекции в устната кухина;
 • при заболявания на пародонта, които изискват лечение (гингивит, пародонтит);
 • при значителни вреди на емайла и присъствието на големи пломби;
 • по време на бременност. В този период организмът изпитва значителен недостиг на калций. Това се отразява на здравината на емайла. Също и при бременни често се появяват хормонални смущения, водещи до възпалителни процеси на венците;
 • диабет;
 • туберкулоза;
 • На ХИВ;
 • при респираторни заболявания, ангина и т.н.

Особено носенето на

Съгласие на, инсталиране на скоби, трябва да се разбере, че носенето на това средство за корекция ще донесе в живота ви немалко промени. Освен това, да се носят специфична конструкция в устата си, трябва да не е за ден и дори не един месец. Минимален срок за успешни промени привеждане в съответствие хапят — това е година или година и половина. След това не по-малко от пет месеца, трябва да използвате ретейнеры, които закрепят ефект.

Но и това не е всичко. Първо, вие ще изпитвате дискомфорт и дори болезнени усещания, свързани с това, че зъбите са разселени под натиска на staples.

Също така трябва да забравите, че по време на носенето на много от любимите си храни, включително вафли, хрупкава картофи, бисквити и ядки, карамел, карамельки, дъвка. Никакви бонбони и други неща. В крайна сметка, ще трябва сериозно да ограничи себе си в потреблението на различни екстри.

Следващата сложността, която ви очаква, е свързана с особеностите на хигиената на устната кухина. Сега ще трябва да ершиком, който позволява на вычищать частици храна. Също така може да дойде по-удобно иригатор. С помощта на миене на зъбите ще стане много по-лесно.

Планирано наблюдение от специалист

Както вече беше отбелязано по-рано, в периода на носене трябва да се посети ортодонт (приблизително веднъж на всеки два-три месеца) за подмяна на дъг и динамично коригиране на дефекти на зъбната редица. Което е характерно, смяна на дъг се случва последователно: първо се поставят еластични, а след това, с всяко ново посещение – все по-строги. Благодарение на това, зъбите постепенно се измества. От дъги, които се прилагат в съвременните брекет-системи, разполага с памет на формата, но тъй като те се стремят към възвръщане на първоначалното състояние, характерно за правилното привеждане в съответствие хапят. Паралелно с дъга, всъщност, се измества на самите зъби. Този процес не е болезнено, тъй като тече доста бавно. За да забележите първите резултати (т.е. промените в положение на зъбната редица), трябва да се носят тиранти поне няколко месеца.

Освен това, на ортодонт е задължително да се обърнете, ако тиранти спонтанно отклеились, и това също се случва, макар и не много често – най-вече при неаккуратном да се справя със система за корекция на привеждане в съответствие хапят (например, в случай на употребата на твърда храна) или при използване на низкокачественной дизайн.

Цени за монтаж

Основният въпрос, на интересен клиенти — това е цената на най-ортодонтски конструкции и процедури я инсталирате. Цената на различните системи на Украйна:

 • метални скоби скоби различни видове, включително нископрофилни и противоалергичен, разбираме клиента от 6000 до 7700 гривни ($228-293);
 • керамика/сапфир – от 13000 до 17200 гривни ($495-655);
 • вътрешна (лингвална) – от 22400 гривни ($853).

Както виждате, колкото по-эстетичная конструкция е необходимо на клиента, толкова по-скъпо струва. В руските стоматологични клиники цените са приблизително такива:

 • метални лигирующие система – 43 000 рубли (662,5 долара);
 • самолигирующая керамика (Яснота и други подобни) – 73 000 рубли (1125 долара);
 • самолигирующие Daemon Clear – от 78 000 евро. (1202 долара);
 • лингвална от 133 000 евро. (2050 долара).

Както виждате, цените в руски клиники (цените са приели на Москва) са много по-високи киев. Някои услуги са два пъти по-скъпо.

Мнения за инсталиране скоби за корекция на привеждане в съответствие хапят

Казват, че в Русия два проблема – глупаци и на пътя. В стоматологията на пътя може да се замени с «високата цена», а глупаци — те и в Африка такива остават. Негативни коментари често са свързани с работата на некомпетентни частни лекари, които идват да извърши сложни и скъпи процедури, а след това се отказва от всякаква отговорност. В крайна сметка човек получава много проблеми и загуба на голяма сума пари. Да се докаже, че някога е изключително проблематично. Да не се окаже в подобна ситуация, моля свържете се само на доказани клиники, които имат добра репутация. Иначе рискувате да направим повече проблеми, отколкото са имали преди да отидете на лекар.

Още един проблем – самите хора. Както вече споменахме по-горе, след като се оттегли скоби, мъките не окончены. Трябва да се определи ефектът от носенето на ретейнеров. В противен случай зъбите ще започнат да се връщат към предишните си места. При това вината ще бъде изобщо не е лекар, както ти би искал да мисля, а пациентът не желае да изпълнява важни предписания. Спестяване на време и пари, тук е без значение. Плащат 500-1000 долара, глупаво да се губят време и пари, просто се отказваме от важна процедура.

Друг момент, на който мнозина се оплакват – психологически. Ако сте направили избор в полза на класически метални скоби, възползвай се от това, че усмивката ще изглежда, меко казано, не е така, както преди. Красотата наистина може да претендира за жертви. За щастие, няма човешки и това явление е временно.

Най-трудното се пада на тийнейджърите. В тази възраст хората не осъзнават, че техните издевки, на пръв поглед безобидни, могат да наранят други. Родителите трябва да се подготви за сина или дъщерята на това, което някои може да не харесва новият им облик. Но няма нищо страшно. Дори известни личности носеше скоби в младостта си. Сега е пълна с техните детски снимки.

За да се избегне психологически дискомфорт, някои хора определят вътрешни скоби (лингвална скоби). Но ефективността им е малко по-ниска. Защото и да носят такава конструкция трябва да продължи по-дълго.

Това е, всъщност, всичко, което исках да ви кажа за такъв важен етап, като скоби за зъби. Очаквам вашите коментари. Абонирайте се за ъпгрейд и да не пропуснете интересни новини на нашия сайт!

Видео — Ортодонтия. Тиранти. Разположението на зъбите

READ  Избелване на зъби в системата Zoom 3: характеристики на процедури и мнения

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00097 sec