Спрей и разтвор на Лугол: инструкция за употреба, мнения

Люголь – популярно антисептично средство, което има местнораздражающее действие. В основата на това лечебно средство е молекулярен йод. Този медикамент има бактериален ефект, унищожава патогенните микроорганизми, а също вид гъбички Кандида. При продължителна употреба средство, в повечето случаи се случва премахване на флора стафилококи.

Йод има резорбтивным въздействие при употребата му в по-кожном пространство. Йодид, находящ се в калие, допринася за улучшенному разжижению на йод във вода, глицерол, притежава успокояващо действие.

В някои лекарствени форми се произвежда и от какво се състои

Люголь се извършва под формата на спрей и разтвор от глицерин, се използва за външно приложение. Лекарството се предлага във флакони – капельницах обем в 25гр, средство може да се намери във всяка аптека.

И двата вида на Мон са предназначени да работят на изхода, както в устната кухина, засегнати от сливиците, а също така и за изплакване на гърлото. Категория на препарата са едни и същи лечебни качества и съвети за употреба. Техните различия се състоят само в начина на прилагане.

Люголь съдържа в състава си следните компоненти:

 • пречистена вода;
 • йод;
 • йодид калиев;
 • глицерин.

На хората, това лекарство е известен като «мехлем на Мон», въз основа на неговата дебелина, но това е грешно решение.

Фармакологично действие

Този медикамент има бактериален ефект, унищожава патогенните микроорганизми, а също вид гъбички Кандида. При продължителна употреба, в повечето случаи се случва премахване на флора стафилококи.

Йод има резорбтивным въздействие при употребата му в по-кожном пространство. Йодид, находящ се в калие, допринася за улучшенному разжижению на йод във вода, глицерол омекотява излагане на агресивния компонент на препарата.

Показания и противопоказания за приложение на

Люголь използват при развитието на възпаление на лигавиците на устата, на гърлото и ларинкса, инфекциозен характер.

Най-често Люголь под формата на разтвор и спрей се нанася върху засегнатите участъци на гърлото при ангина. Най максимален терапевтичен ефект се наблюдава при неговото нанасяне върху заразения район в първите дни на заболяването и особено при проява на ранните болезнени симптоми. При своевременно прилагане на медикамент не може да спре до края на проявившееся заболяване.

Доста рядко медикамент се използва при развитието на възпаление на сливиците, вирусен произход. Обикновено лекарството се използват за предупреждение за появата на бактериална инфекция.

Активно се бори с стрептокок в гърлото гъбични и бактериален произход, особено при сложни състояния на болестта. При гнойной ангина лечебно средство, може да се прилага само при наличието на нормална температура.

Също така използването им Люголь намерил при следните заболявания:

 • ангулярный хейлит;
 • стоматит;
 • възпаление на средното ухо;
 • фарингит итд.

Медикамент е предназначен само за външно приложение.

Противопоказания за използване на:

 • повишена чувствителност към съединения на лекарството;
 • декомпенсированная сърдечна недостатъчност;
 • болест на бъбреците или на черния дроб в тежка форма;
 • възраст до пет години;
 • по време на бременност;
 • период на кърмене;
 • туберкулоза на белите дробове;
 • заболявания на кръвоносната система;
 • различни новообразувания в устната кухина;
 • хронично поражението на гной на кожната покривка.

Монолечение данни разтвор е противопоказан при заболявания на гнойной стрептокок в гърлото, тъй като най-честите патогени, сърдечно – стрептококи. Тези бактерии предизвикват сериозни усложнения във вид на ревматизъм или гломерулонефрит. Въз основа на това, при гнойной ангина се използва за терапия на базата на антибиотици. Впоследствие лекуващият лекар може да предпише медикамент в подкрепа на помощ.

READ  Пасти за зъби Crest — достъпно, ефикасно и ефективно

От специалисти, е налице двойна мнение за нанасяне на препарата върху сливиците, при гнойни инфекции в сложно степен. Има вероятност, че средството може да се превърне в пречка изхвърлянето на гной.

Схема на приложение и дозировка

При заболяване на гърлото го използват шампоан. За напояване на лигавицата на гърлото с разтвор на Лугол трябва да са от два до шест пъти на ден в продължение на два – три дни. Всичко зависи от тежестта на заболяването.

При заболявания на носоглътката е препоръчително да я мият лекарство два – три пъти седмично в продължение на два – три месеца.

При отите трябва да копаят средство в ухото, в рамките на период от две седмици до един месец.

При възпалителни процеси в областта на сливиците в остра или хронична форма трябва да се смазват кухина и гърлото тампон от бинт или от памук, предварително напоени в средство. Като вариант, марля можете да увийте пръста си, за да се потопи в разтвор на Лугол и намажете ги сливиците. Памук може да се навивам на молив. Памучен тампон трябва да се държат с пинсети. Процедурата произвежда пет – шест пъти на ден, в продължение на три-четири дни.

При заболявания на устната кухина, можете да използвате спрей и хоросан Люголь. Форма средство и начин за нанасяне на всеки пациент взима си сам, въз основа на комфорт на приложение.

Честото използване на медикамент не се препоръчва, тъй като йод може да предизвика обжигание тъкани. След извършване на обработка се консумират храни може да бъде не по-малко от 30 минути.

Люголь под формата на спрей се използва същата доза, че и хоросан с глицерин. Преди пръскане на спрея трябва да задържате дъха си, след това 1 път окаже натиск върху бутилка отгоре.

Прилагането на средства в детска възраст се допуска само с пет години.

При бременност нанасяне на медикамент не е желателно, на кърменето терапия Люголем е възможно в случай, че положителен ефект от прилагането на лекарството ще бъде по-висока, отколкото на възможни рискове за детето.

Лекарствена форма под формата на спрей в прилагането на много по-удобно, отколкото хоросан, тъй като в този случай не са необходими допълнителни инструменти, както и на лекарството е под формата на спрей е по-точната дозировка.

Пръскане се случва в рамките на няколко секунди, което значително допринася за спестяване на време, а също така улеснява използването за деца, които, като цяло, негативно понасят размазването на устната кухина, гърлото и сливиците.

Предимствата и недостатъците на лекарства

Предимство може да се дължи на:

 • висока ефективност на лекарства, активната съставка е пагубен ефект върху причинителите на инфекции;
 • достъпна цена;
 • след проява на ранните признаци на заболяването си може да премахнете за кратък период от време.
READ  Каква е коронката по-добре за дъвчене зъб: препоръка на лекарите

Чрез «против», от своя страна, може да се дължи на:

 • неприятни усещания след изтеглянето на средства на сливиците;
 • след използването на лекарството в гърлото е налице чувство за парене и вкус на йод;
 • при деца е възможно, не мога да понасям рефлекс;
 • неравномерното разпределение на терапевтични средства поради големия обем струя спрей или плътността на разтвора;
 • възможно проява на алергия към една от съставните вещества, най-опасно е алергичен оток на гърлото или фаринкса, който може да предизвика признаци на задушаване.

Специални указания

Използва средство трябва да е с повишено внимание. Преди прилагането трябва да се провери реакцията на организма към лекарството. За това трябва да намажете с медикаментом вътрешната повърхност на устните или малък участък от кожата.

Не е предназначен за вътрешна употреба. Забранено е да поемат и да вдишват дадено лекарство. Трябва да се избягва попадане на медикамент в очите. С акуратността се използва при ларингит поради възможно развитие ларингоспазма, туберкулоза, както и при геморрагических диатезах.

Температурен режим по-висока от четиридесет градуса и слънчевите лъчи допринасят за ускоряване на разпадането на активен йод.

Люголь не може да се използва, ако се провежда терапия с радиоактивен йод. В такъв случай е забранена експлоатацията на лекарството в продължение на 14 дни преди и след използването на радиоактивен йод. Също медикамент не е съвместим с етерични масла и аммиачными течности.

Странични ефекти и предозиране

Сред странични действия се наблюдават:

 • усещане за парене;
 • оток на лигавицата;
 • алергични реакции на кожата покровах;
 • ускорен сърдечен ритъм;
 • нарушение на съня;
 • нервност;
 • дразнене на лигавиците.

При не спазване на дозировката на лекарства или прекалено дълго лечение Люголем може да йодизм. Проявява той в големи слюноотделении, слезотечении, акне, подпухналостта на лицето и лигавицата на носа, ринореей, разстройство на храносмилането, също така тук може да се отдаде поражението на лигавиците (бронхит, ринит, конюнктивит, трахеит, ларингит).

При пациенти с повишена чувствителност към йоду възможно е повишаване на телесната температура, общо неразположение и вкус на метал в устата.

При предозиране си струва да откажете използването на инструменти и спешно да се потърси медицинска помощ.

Мнения на специалисти

Отзиви на лекарите за този препарат са неясни, някои съветват прилагането на средства, а други, напротив, силно не се препоръчва употребата на Люголь.

Аз вярвам, че Люголь отлично се справя с тази задача. Лично съм използвал лекарство при заболяване на ларингитом. Честно казано, на вкус тя няма да е много приятно, но, както се казва, какво да не правим в името на здравето. Има сравнително ниска цена и дава добър резултат.

Съветвам този медикамент за всички възрастни. Естествено, преди да го използвате трябва да посетите специалист за консултация.

Терапевт Олег Василиевич, на 42 години

Категорично не препоръчваме да използвате Люголь за лечение на заболявания на гърлото, носоглътката, сливиците, а особено на децата. Аз съм изненадан, тъй като това лекарство все още се радва на голямо търсене на нашите граждани.

Този инструмент гори лигавиците, понякога дори възниква открита рана като изгаряне. Това причинява адски болки в гърлото, което е по-лошо болезнени усещания, които се появяват при болки в гърлото. Никого не съветвам да се прилага лекарството.

READ  Гипертрофический възпаление на венците: причини, симптоми, диагностика и лечение

УНГ Александър Валерьевич, 31 години

Какво казват обикновените хора

При пациенти своя гледна точка.

Когато имам силно се разболяват гърлото, жена надникна в нашата домашна аптечка. Там се оказа години доказан Люголь, го глицерин решение. На вид той е тъмно кафяв цвят, сладникав вкус.

В периода на лечение аз бях на вълна, която смачивал в разтвор. Я аз mazal сливиците около пет пъти на ден. Такава процедура прекарах след хранене и преди да отиде за сън. На сутринта, на следващия ден за лечение, стана ми по-добре, след още един ден бях почти здрави. Вместо памук в гърлото може да се намаже покрива с памучна свещ пръчка, но на мен и така всичко е наред.

Предимство мога да се дължи на ниска цена и ефективност.

Сега за минусите. Опитахме да се лекува детето си, когато той се разболя от стрептокок в гърлото. Но той Люголь предизвика мога да понасям рефлекс. В крайна сметка синът отказал да го прилагат. Още един минус — това е трудно да се уплътняват петна от лекарството. Тъй като в състава му се намира йод, капка от разтвора, класирани на дрехи, става неприятно «бонус» за лечение.

Чух, че има още remedy под формата на спрей. Когато завършите с хоросан, ще се опитам в действие спрей.

Юрий, 53 г.

Цялото ми семейство се използва Люголь при болки в гърлото. Той добре се бори с микробите, възпрепятства тяхното проникване в тялото. Това лекарство е добре обезболява.След неговото нанасяне върху болния участък по-лесно дъх, а усещането за болка намалява. Решение, разбира се, не е толкова удобно, като спрей. Но аз просто наскоро научих за съществуването на второто. Привлече ме и цената на лекарственото средство. Нищо лошо за лекарство да се каже не мога.

Елизабет, на 48 години

Когато се разболя гнойной стрептокок в гърлото, след това реших да си купя спрей Люголь. Распылял лекарство на сливиците, след няколко нанесений имам страшно се запалил всички гърлото и сливиците са започнали още повече распухать.

Струва ми се, че съм «спечелил» горят от лекарства. Никога повече няма да се използва средство нито под формата на спрей, нито под формата на разтвор и никого не съветвам.

Иван, на 35 години

Закупуване на лекарството и неговите аналози

Средната цена на средства е около 90 рубли, хоросан Люголь струва малко по-евтино, отколкото спрей.

Да се съхранява лечебно средство трябва да бъде в тъмно и хладно място. Срок на годност – 3 години. След изтичането му да използват медикамент не се препоръчва.

Люголь може да се замени подобни по свой медицински ефекти (но не и по състав) препарати:

 • Орасепт;

 • Мирамистин;
 • Хлорофиллипт;
 • Доксициклин;
 • Листерин;
 • Хлорхексидин;
 • Гексикон;
 • Фурацилин;
 • Биммунал;
 • Декатилен.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00121 sec