Спукани зъб вертикално: какво да правя? Научете методи за премахване на пукнатини на зъбите от нашата статия!

Спукани зъб вертикално: какво да правя?

Появата на вертикални пукнатини в зъбите – доста неприятно явление, изискващи намеса на лекарите по дентална медицина. При това, някои експерти смятат, че при наличието на малки пукнатини, зъбите може да не пломбировать в случай, че те не създават дискомфорт и не водят до болезнени усещания.

Ако пукнатина се появява в запломбированном зъба врачебное намеса необходимо. Само зъболекар ще бъде в състояние да назначи опитен лечение, а също и да разберете, колко крек прониква дълбоко в зъба и какво представлява опасност.

Особено заслужава да се види пукнатини в зъбите, които реагират на резки промени в температурата, сладка или кисела храна. Възникнал дискомфорт може да е сигнал за началото на кариес или пародонтит, тъй като здравословна емайла не реагира на подобни характеристики на храната.

Важно! При появата на нехарактерен и трудна за диагностициране на зъбобол или наличието на пукнатини, минаваща дълбоко в корена на зъба задължително допълнително намеса на зъболекар-эндодонтиста, която е специализирана в отстраняване на дефекти на маса и зъбни канали.

Причините за напукване на зъбите

Основните причини, приводящими до появата на вертикални пукнатини зъби, води:

 • прекомерната употреба на контрастни по температура ястия (студено сладолед и горещ чай);
 • прекомерната употреба на кисели сокове и сильногазированных напитки с фосфорна киселина, която разрушава и разваля зъбния емайл;
 • редовни микротравмы на зъбите в процеса на гризе твърда храна, разгрызания ядки, бонбони, семки;
 • нерегламентирани скърцане със зъби по време на сън, отваряне на зъбите кутии, здравите капаци;
 • постоянно ползване на избелващи зубными пастами със съдържание на сода и други агресивни абразиви;
 • началото на развитието на болестта на зъба – възпаление на венците, пародонтит, кариес;
 • нарушаване на киселинно-алкалния баланс на устната кухина, към който води лоша и некачествена хигиена на устната кухина;
 • наличието на вредни навици – пушене, употреба на алкохол и наркотици;
 • получените наранявания на зъбите – силни удари по челюстта, синини, падане.

Важно! Често се появяват пукнатини поради недостиг в организма на калций. В този случай е необходимо да се преразгледа меню и да проведе процедура за укрепване на зъбния емайл.

Симптомите на наличната пукнатини

Да се определи наличието на микротрещин може само специалист, обаче, наличието на явни пукнатини лесно да се определи по наличните симптоми:

Симптом Честотата на възникване на
Присъствието на периодичната блуждающей болка, на мястото на която е трудно да се определи Рядко
Присъствието на остра болка при натиск Често
Продължителна болка след попадения на зъб, на студено или на горещо Често

При отстраняване на външен стимул, болката продължително време не може да се върне. Ако пукнатината е голяма и се намира в зоната на видимостта, на нейната лесно да се открие и запломбировать. Въпреки това, вертикални пукнатини могат да се намира между зъбите си, на корените, извън зоната на визуален преглед, след това, без обстоен преглед и рентгенова снимка не винаги може да се намери дори един специалист.

Така че, при наличие на остра и периодично повтаряща се болка е необходимо веднага да се консултирате със специалист, който да може да диагностицира и да намерят пукнатина в процес на минимални разрушения. Лекува напукани необходимо, тъй като при наличието на микроповреждений, впоследствие могат да воспаляться на меките тъкани около зъба, което води до кървене и възпаление на венците.

Важно! Вертикална пукнатина без подходящо лечение бързо ще доведе до възпалителни процеси в целулоза и силна унищожение. Да се определи това е да потъмняване на емайла в резултат на развиващия се некроза или лош вкус, мирис в устната кухина. Около болните зъби може да се развива подуване на венците, болка при натиск. Понякога на крек може да допринесе за развитието на подвижността на стените на корена на зъба, в този случай, пукнатина се диагностицира доста просто.

Внимание! Здрави зъби изискват редовна проверка при зъболекар.

Наличието на вертикална пукнатина в коронке

Пукнатини в коронках често се появяват в резултат на постепенно намаляване слой на емайла в резултат на механично въздействие при пережевывании или откусывании храна. Появата на малки и малозаметной пукнатини в последствие ще допринесе за появата на счупени или неизправност на цялата корона. Незначителна травма на зъба, да не засегна тъкани маса, се лекува сравнително лесно пробированием или инсталиране на нови коронки.

По-дълбоко увреждане с явни признаци на началото на възпалителни процеси в целулоза зъб трябва да се лекува възможно най-бързо. Зъб трябва да депульпировать, качествено дезинфекция и запломбировать. След което е възможно поставянето на нова корона.

Появата на пукнатини в основата на зъба

Появата на вертикални пукнатини в основата на зъба е по-сложно и трудно диагностируемым вариант увреждане на зъба. Да се определи възможно само в процеса на внимателно изследване с помощта на микроскоп. Ако няма съпътстващи разрушения и възпаления, малки пукнатини в корените не се определя, дори и при рентгеновском проучване. Тази пукнатина с течение на времето може да премине в rift в зъба, в който ще попаднат микроби и в крайна сметка зъб може напълно да се разпаднат.

Да се обърне внимание! Крек корен, без необходимото лечение постепенно ще се увеличава от долу на горе. При такъв вариант за развитие на разрушаването на болезнените усещания са изчезнали и пациентът да разбере, повредата е само, когато зъбът се разчупва напълно и да го спаси, не е възможно. Тези лезии най-често се развиват в депульпированных, вече пролеченных зъбите.

Вертикална фрактура на зъба мъдрост

Мъдреците са в сила определени функции — продължително прорезывании, постоянно изложени на въздействието на болестотворни микроби, труднодоступном режим, се разпадат много по-често от други. При възникване на пукнатини зъба мъдрост, най-вероятно лекарят ще вземе решение за премахване на зъб, тъй като по силата на труднодоступности да се излекува това не е възможно. Освен това, никаква функционалност на тези зъби не са, така че премахването не ще се отрази негативно на функциите на дъвченето.

Внимание! Пукнатини мъдреците се възстановява рядко.

Пукнатини от вътрешната страна на зъбите

Вътрешни пукнатини на някои от най-трудните. За да се проявяват вътрешните пукнатини, често вече, когато зъбът е разрушен и се лекува много трудно. Започват най-често на вътрешни пукнатини от корена нагоре до дъвченето на повърхността. Почувства такова унищожаване може да бъде само в случай, ако парцели щети ще боли за постоянно травмируемую пульпу, в резултат на което пациентът може да почувства неприятни, болезнени усещания. Ако болковите усещания са изчезнали, зъб постепенно ще се срине, което ще доведе до отколу стена или счупване.

Методи за лечение на пукнатини

Вертикални пукнатини са класифицирани и се третират в зависимост от вида и степента на разграждане.

 1. Вертикални пукнатини, не носещи дискомфорт и болезнени усещания стоматологична намеса не се изискват. Въпреки това, те трябва да бъдат редовно проверявани, за да е своевременно лечение и да се предотврати разрушаването на зъбите.
 2. Пукнатини, които се превръщат и създават дискомфорт в процеса на консумация на топла, студена, сладка или кисела храна се изискват намеса на специалисти. Да се отървете от такива пукнатини дава възможност за възстановяване на емайла. В продължение на няколко сесии, зъб обработват със специален разтвор, който съдържа калций, флуор и други микроелементи, укрепване зъбния емайл. Пукнатини са пълни и зъб да стане по-силна, нечувствителен към външни дразнители.

 3. Пукнатини, които водят до потъмняване на емайла, може да бъде затворена винирами. Фасети – малки плочи, които не само придават на зъбите за по-естетичен вид, но и ще допринесе за укрепване на емайла. Обаче инсталирането на фасетите има множество противопоказания и при инсталирането им трябва да се прецени всички плюсове и минуси. Инсталиране на фасети е възможно на напълно здрави зъби, без наличието на кариозен и други болестни прояви.

 4. Налични пукнатини горната част на зъбната повърхност, най-често от специално лечение не се предвиждат, тъй като не засягат тъкан на маса. Дъвченето на повърхността се възстановява натрупване или корона.
 5. Пукнатини, преминава вертикално през целия зъб, често засягат пульпу, което води до воспалениям. В процеса на възстановяване на зъб, първо депульпируют, дезинфекция и затворете корона.

Важно! Невылеченные време на крек може да доведе до пълно унищожаване на зъба. В този случай лекарите ще са почти безсилни да възстанови разрушения зъб. Той се отстранява и се поставя мост или в алвеолата.

Профилактика на вертикални пукнатини

За да се предотврати появата на пукнатини с различна етиология на зъбите е необходима превенция, базирана на укрепване на зъбния емайл. На превантивни дейности включват:

 • систематична качествена хигиена на устната кухина, на всеки шест месеца, изпълнението на професионално почистване в клиника с премахването на камък, отлагания, плака;
 • прилагане на гъвкава четка за зъби, която не травмирует венците и в същото време добре почиства зъбите;
 • прилагането на пасти за зъби, ополаскивателей, гелове, съдържащи укрепване на емайла компоненти;
 • пиенето на достатъчно мляко и млечни продукти, пресни зеленчуци, за да сведем до минимум употребата на газирани напитки, съдържащи ортофосфорна киселина, оцветители и захар;
 • ограничение на екстремни температури, по време на хранене;
 • отказ от вредни навици.

Данни превантивни мерки са насочени не само към предотвратяване на появата на пукнатини, но и за профилактика на различни заболявания на устната кухина – гингивити, пародонтоза и запазване на здрава усмивка.

Видео — Възстановяване на пукнатини в зъбите

Видео — Фрактура на корена или зъб

READ  Грижа за зубными протези - актуални и ефективни методи

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00131 sec