Среден кариес — как да разпознават и да се спре унищожаването, добравшееся до дентина

Сред огромното количество зъбни заболявания на кариес се смята за най-често срещаните. Поражението на зъбите при това заболяване се определя от различни етапи от жизнения: първоначалната повърхностна, средна и дълбока.

Като правило, на зъболекар за помощ хората се обръщат вече в случай на сериозно поражение на зъбната повърхност, т.е. при кариесе дентина. Обуславливается за това е, че предишните две фази (петна и увреждане на емайла) могат да протекат незабелязано и да не предизвика у човека неприятни усещания.

Поражението на дентина — още не е късно, но вече не навреме

Кариес на дентина, или по друг начин средният, подлага на унищожение дентиноэмалевые връзка. Тези части от зъба са най-чувствителни.

Среден кариес следва състояние на повърхностни лезии и представлява сериозен проблем за здравето на зъбите, по своето проявление тя може да прилича на кариес на емайла, но има и съществени различия в симптоматике и клиника.

Засегнатата в този случай локализуется на границата на средно дентинного слой на емайла. Терапевтична стоматология нарича този процес на поражение на зъб най-често.

Първо се развива дефект повърхността на зъба и без навременно лечение на тази форма се влива в джобовете на унищожаване на дентине. Ако и тогава не се вземат никакви мерки, след поражението придобива глобална форма – дълбок кариес.

Предимно средна форма на заболяването може да се срещнете на възраст от 20 и повече години. Но не може да се изключи факта, че и млечни зъби могат да страдат от разрушение на дентина, ако навреме не се потърси професионална помощ.

Най-често тази форма на заболяването се формира в пришеечной област, в фиссурах и при контакт със съседните зъби.

Причинители и причини

Има три основни фактора за развитие на кариозного лезии:

 • наличието на бактериална микрофлора в устната кухина;
 • висок процент на въглехидрати в храненето;
 • ниска степен на защита от неблагоприятни въздействия.

В съвременната стоматология се въведе ново понятие «кариесогенная ситуация». Това означава, че има някои фактори, влияещи върху бързото прогресиране на заболяването. Сред тези фактори са следните:

 • лошо е спазването на хигиена на устната кухина;
 • наличието на бактериална плака или зъбен камък;
 • аномалии в структурата на зъбите;
 • захапка;
 • преждевременно начални зъбите;
 • ранната смяна на млечни зъби;
 • кървене на венците.
 • соматични заболявания;
 • не е пълен диета;
 • некачествена питейна вода (малки съдържание на флуор, калций).

Характеристики на симптоматиката

Не винаги можете да забележите разрушителен процес в зъба. Често не се разбираме без наблюдение, за да се идентифицират засегнатата област.

READ  Избелване на зъбите с помощта на водороден - мнения

Също така има случаи, когато човек при самостоятелно разглеждане на обявления полостное образование. Кариес на дентина се характеризира с богатата на симптомите на клинична картина.

Основните признаци:

 • усещането за дискомфорт по време на дъвчене;
 • краткосрочни проява на болка при термално въздействие;
 • лош дъх;
 • естетическо несъвършенство.

Появата на болка могат да причинят множество дразнители, но той отзвучава при премахване на контакт с тях.

В някои случаи поражението на дентина може да не се прояви, но все пак симптомите дават за себе си знае и хората да се потърси помощта на зъболекар.

Естетически нарушение е образуването на кухина, където се запушва частици храна, доставка на тези неприятни усещания. Този знак провокира появата на неприятна миризма.

Най-голямата опасност среден кариес носи при бессимптомном протекании, когато човек дори не подозира за наличието му, като по този начин се пропуска възможността за навременно лечение.

Как се развива заболяването?

При заболяване на засегнати не само в емайла, но и дентина, който и така се характеризира с пореста структура. В дентине е много

канали, помисли които без специално оборудване невъзможно.

Канали са проводник за развитие на болестта. Чрез тях микроби прониква дълбоко в зъба, руши отвътре навън. Започват некротические, дистрофические промени. Случва деминерализация на зъба, в резултат на което тя става мека и склонни към бързо унищожение.

Формира кариозная кухина, за която са характерни три дентинные зони:

 • размягченная (напълно компрометирана структура);
 • бистра (без калций);
 • заместителна (вторична, иррегуляторная).

Това заболяване има две форми:

 1. Остър процес. Характеризира се с болезнена клиника.
 2. Хроничен процес. Преди известно момента пациентът не може да гадаем за наличните проблеми със зъбите. Затова препоръчително е да се извърши стоматологични прегледи на всеки шест месеца.

При откриване на зъба съмнителни петна струва, незабавно се обърнете към лекар. В противен случай болестта ще напредва бързо и израстват в следната форма с разрушаването на дентина.

Поставяне на диагноза

Посещение на зъболекар започва с выслушивания оплакванията на пациента, за които вече може да се сгъва общото мнение за проблема. След това се извършва проверка, с помощта на които може да се установи само предварителна диагноза.

За да се постави по-сигурен диагноза изисква провеждането на следните дейности:

 • наблюдение кухина;
 • ударни (постукивание на зъбите);
 • пальпация около повреден зъб;
 • термометрия.

За наблюдение се използва специален стоматологична сонда със заострен връх. По време на провеждане на размягченной тъкан сондата ще започне да се заяжда, или проваливаться в кухината. Най-често това е съпроводено с остра болка.

READ  Защо зъбите стават прозрачни - причини и ефективни техники!

Ударни дава да се разбере за състоянието на площадката около корените. Появата на болка по време на тази процедура е доказателство за наличие на инфекция, която вече навлизат в канали или кърпа около корените. Това поведение на зъба говори вече за по-сериозно заболяване – пульпите. А ето и липса на болка потвърждава предположението за наличие на вторичен кариес.

Палпация дава възможност за определяне на видими огнища на инфилтрация и дори скрити. Ще стане

разбираемо е, има ли подуване около зъба, или не. Ако знаците липсват, т.е. сложна форма на кариес не.

Термометрия изважда зъб, който е причинно-следствена кариозного усложнения. Оплаквания на пациента на температурное експозицията и посочване на област появата на болка дават възможност да се определи кой зъб страда. Благодарение на това може да се изпращането на зъбите струя вода.

Цялостно лечение

Лечение на вторичен кариес задължително трябва да е изчерпателна и навременна. Основна методика е инструментална обработка на дентина и емайла. Сондата се премахват прах и инфекциозни лезии от дъното на кариозной кухина и стени, след което тя се попълва пломбировочным материал.

Зъболекар с помощта на по дентална тренировка рассверливает болен зъб. Това е направено да се избегне образуването на рецидивного кариес около нова пломби.

Не трябва да се остатъци на заразените тъкани на дъното формирана кухина. Или появата на повторно поражението е просто неизбежно. В най-лошия случай болестта може да започне да прогресира и дорасти до етап пульпита.

Етапи препарирования на дефекта:

 • премахване на ръбовете на засегнатата кухина;
 • премахване на меко дентина;
 • почистване формирана кухина;
 • образуването на мухъл кухина.

Всички етапи се провеждат с използването на различни свиня. За да дисекцията е минало бързо и качествено да се нуждаят от добро осветление и достъпност до мястото на засегнатата област.

В края на препарирования следва процедурата антисептичен обработка. След това просверленная кухина обезжиривается и се обезводнява с. На следващия етап – кухина е покрита от специално лепило, след което в нея се поставя самата пломбата. Формира на повърхността на зъба и се подлага на химично или светлинно втвърдяване.

Последен етап – обработка на твърд бор, с помощта на което се коригират повърхност, получена пломби. След това се полира със специална паста.

Превантивни мерки

При проява на първите симптоми трябва незабавно да се обърнете към лечащему лекар. В кабинета на стоматолог се извършват следните профилактични дейности:

 • професионална обработка на устната кухина;
 • възстановяване на минералния състав на зъбната повърхност, за тази цел се използват специални фторсодержащие средства.
READ  Антибиотици при пародонтите - имена на лекарства, прилагането и разходите

Увреждане на емайла се обработват комбинирани решения с цел укрепване и придаване на допълнителна плътност. Освен това се препоръчва да се правят реминерализацию емайл сами в домашни условия.

За това е необходимо да се насладите на специални ополаскивателями и укреплена паста за зъби. По този начин, ще се окаже, фиксиране на получения ефект. Сред най-популярните зъбни пасти могат да се разграничат Сплат биокальций, Silca Natural Extrakte, PresiDENT Unique.

Ополаскиватели могат да бъдат на основата на бульон от билки, съдържа Хлорхексидин, или да притежават специализирани интервенции.

Изплакване на устната кухина се извършва най-добре по няколко пъти на ден. Всеки прием на храна трябва да завършва с използването на зъбни конци за почистване на межзубных парцели.

Струва си да намалите потреблението на захар до умерени количества, тъй като той влияе неблагоприятно върху състоянието на повърхността на емайла. По-голямо внимание на храните с богато съдържание на микроелементи, такива като мляко, фасул, яйца, зеленчуци, зърнени храни, месо, риба. След хранене е добре да се ползват дъвченето на гумена лента, в състава на която влиза ксилитол.

А най-важното правило – два пъти в годината да се справят в стоматологию за провеждане на професионално разглеждане. Тези прости съвети ще помогне да се запази здравето на зъбите, предотвратив по този начин нежелано развитие на кариес.

Каква е опасността?

Ако кариес е бил открит в начален стадий, тогава ще бъде по-лесно да се лекува. Достатъчно ще бъде едно посещение при зъболекар. Картината ще бъде много по-зле, ако поражението е скрита форма и стигна до средна или дълбока фаза.

В такъв случай разрушаването ще бъдат много по-сериозни и изискват сложно лечение. Ако навреме не се консултирате с вашия лекар, патогенный процес ще се развие и ще се движат във вътрешността на зъба, което води до възпаление на маса.

А това застрашава не само дълбока форма на кариес, но и отстраняването на зъба.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00100 sec