Средства при прорезывании зъби при бебето — изберете най-доброто!

Средства при прорезывании зъби при бебето

Начални зъби – болезнен процес, сопровождающийся силен сърбеж, опуханием венците и възпалителни процеси в мукозните мембрани, които са покрити с мека тъкан. Повечето от децата са млечни зъби прорезаются на възраст от 5 до 8 месеца, но в някои случаи първият зъб може да се появи в рамките на 2-3 месеца или до възраст 9-10 месеца. Всички тези варианти се считат за индивидуална физиологична норма и не изискват лечение към специалист. Много рядко се случва така, че детето се ражда с един или повече зъби – тези деца се нуждаят от по-честа контрол на зъболекар, тъй като ранните зъби обикновено се характеризират с висока крехки и податливи на кариозным и инфекциозни процеси.

Да се справят със сърбеж и болка в периода на никнене на млечни зъби могат да бъдат народни или медикаментозными начини. Педиатри предпочитат втория вариант, тъй като дори и най-ефективни методи на алтернативната медицина не могат да се справят със силната болевым синдром. Лекарства с болкоуспокояващо и противовъзпалително действие за кърмачета се предлагат под формата на зъбите гелове, които могат да съдържат анти-микробни компоненти, анестетици, антисептични и дезинфектанти вещества, а също и на растителни екстракти и екстракт от лечебни растения, положително влияние върху състоянието на венците и на епитела.

Охлаждащи лекарства с анестетиками

Това е най-широката група лекарства, които се използват за облекчаване на болезнените усещания при деца в периода на никнене на млечни млечни зъби. Повечето от тях съдържат лидокаин – средство за локално облекчаване на болката, която започва да действа в рамките на пет минути след нанасяне. Лидокаин притежава същите свойства, че и новокаин, но ефектът от прилагането му настъпва по-бързо, така че този упойка се счита за лекарство на избор при производството на болкоуспокояващи гелове за бебета.

Към минусите на средства въз основа на лидокаин специалисти включват:

 • кратък срок за облекчаване на болката (при бебета с нисък праг на болка и повишена чувствителност болезнени усещания могат да се върнат в рамките на 20-30 минути след нанасяне на препарата);
 • голяма вероятност от алергични реакции;
 • голям списък на странични ефекти, сред които затруднения с дишането, неврологични нарушения, припадъци и други тежки последици;
 • изтръпване на устната кухина, което може да стане причина за допълнително безпокойство грудничка.

Един от най-популярните средства, в чийто състав влиза лидокаин, е стоматологичен гел «Калгель». В състава му влиза също цетилпиридиний (под формата на хлорид) – антисептичен препарат, осигуряваща дезинфекция на устната кухина и унищожават патогенните бактерии и микроби. Прилагат тя може да бъде пет месеца на възраст не повече от 5-6 пъти на ден.

Подобно действие има дентальный гел «Камистад». За премахване на болка регионална синдром в периода на никнене на млечни зъби може да използвате детска форма на препарата – «Камистад на «Бейби». Той не съдържа лидокаин, така че се смята за по-безопасна лекарствена форма и е подходящ за използване с три месеца на възраст. Аналгетичен ефект се постига чрез добавяне на охлаждащата ароматизирующей добавки. Екстракт от лайка успокоява венците, намалява интензивността на сърбеж, намалява тежестта на възпалението и дезинфекцира устната кухина, пречи на развитието на инфлуенца флора.

Да се прилага «Камистад Baby» може да бъде 2-3 пъти на ден. По-добре да прави това, след хранене или в интервалите между хранене. Последна нанасяне се препоръчва да се правят преди нощния сън.

Аналог на «Камистада» е зъболекарски лекарство «Дентинокс», който се предлага под формата на разтвор или дентального гел. Той съдържа лидокаин и качулки аптечната лайка и спомага за премахване на болката, за намаляване на възпалението и намаляване на интензивността на сърбеж. Прилага средство трябва до три пъти на ден. Ако средство се използва под формата на разтвор, единична доза е 2-3 капки. Те трябва да бъдат внимателно разтривайте на венци на мястото на никнене на млечни зъба с помощта на пръст или се покрива с памучна свещ пръчки.

READ  Грилзы — новата тенденция в де зъби или начин да се сдобият с болестта?

Важно! Всички средства, в чийто състав влиза лидокаин, имат противопоказания и странични ефекти. Данни лекарства не може да се използва, ако детето ниско кръвно налягане. Противопоказание за употреба са и сърдечна недостатъчност, дисфункция на черния дроб или бъбреците, брадикардия. След изтеглянето на средства от лидокаином трябва да се следи за състоянието на детето, тъй като един от страничните ефекти е нарушение на глотательной функции.

Билкови препарати – помагат или не?

Повечето родители предпочитат да използват средствата на хомеопатичната група, в състава на които влизат само съставки с растителен произход. Такива лекарства са безопасни за бебето (при условие на липса на алергия към компонентите на лекарства), е добре прехвърлят, почти нямат странични ефекти и могат да бъдат използвани с 3-4 месеца.

Въпреки това, педиатри и зъболекари се предписва на бебета с традиционните лекарства с добавянето на упойка, тъй като средства с натурален състав имат ниски болката свойства и кумулативен ефект и не може да премахне болезнени усещания след първото му прилагане.

«Дантинорм Бейби»

Един от най-ефективните билкови препарати е многокомпонентное хомеопатично лекарство «Дантинорм на «Бейби». Лекарството се предлага под формата на капки и се състои от специално пречистена вода и екстракти от три лечебни растения. Лекарството е предназначено за вътрешно приложение в почивките между храненията.

Хомеопатичен разтвор на расфасован в специални пакети-саше, съдържащи една доза наркотик. За да даде на детето лекарство, трябва да се отвори пакета и се изсипва съдържанието в устата си. Може да се използва за тези цели, малка бутилка с соской – в този случай точното количество разтвор трябва да се разрежда с 30 мл преварена вода (не е позволено да се смесват средство с кърма или млечна смес).

«Дентокинд»

Още един ефективен стоматологичен лекарство на базата на растителни екстракти – «Дентокинд». Средство разполага с напълно натурален състав, помага купировать остър болковият синдром, рядко предизвиква странични ефекти и е отлична поносимост. Лекарството е одобрен за употреба при бебета над 4 месеца. Основните услуги средства са с висока стойност и формата на издаване – «Дентокинд» се предлага под формата на таблетки за резорбция.

READ  Баралгин при зъбобол - метод на прилагане, колеги, заместители на

За да се даде лекарство били познати да възпрепятства дете, е необходимо:

 • една таблетка се смила на прах състояние;
 • смесете маса с една супена лъжица преварена вода;
 • да даде на детето лекарство от лъжичка или от шише.

В остър период на никнене на млечни зъби «Дентокинд» трябва да се даде 6 пъти на ден през всеки час (в 1 таблетка). След намаляване на интензивността на болезнени симптомите трябва да продължите приема на лекарства в продължение на три дни (по 1 таблетка дневно).

Отличителна черта на хапчета е комплексно въздействие върху организма на бебето. Средство помага не само да се премахнат болковият синдром, но и да се справят с поносом, висока температура и възпаление на венците. Растителни екстракти, които влизат в състава на таблетки, имат умерен седативен ефект и премахване на повишено безпокойство на бебето, помага за нормализиране на психо-емоционалното състояние.

Моля, обърнете внимание! Таблетките съдържат млечна захар, затова са противопоказани за деца с различни форми на лактазной недостатъчност (дефицит на лактаза, която отговаря за разграждането на млечната захар).

За какво да използвате, ако воспалились венците?

При някои деца, появата на всеки млечен зъб е придружен от възпаление на лигавицата и венците. Това засилва интензивността на болка регионална синдром, тъй като начални зъб допълнително травмирует възпалени области. За да се избегне и намали дискомфорта на бебето, се препоръчва да се използват препарати с противовъзпалително действие. Най-често те съдържат антисептици, антимикробни и антибактериални компоненти, които помагат за бързо облекчаване на възпалението и премахване на болезнено усещане.

Към медикамента от тази група се отнася стоматологичен гел «Холисал». Той притежава изразено противовъзпалително действие, успокоява травмирани от венците, намалява интензивността на сърбеж, осигурява дезинфекция на устната кухина и предотвратява развитието на инфекциозни заболявания, например, стоматит, които страдат около 30% от бебетата кърмени възраст.

Да се прилага «Холисал» на възпалени участъци се нуждаят от 2-3 пъти на ден. За да се намали тежестта на болка регионална синдром, се препоръчва да направи това между храненията или преди хранене. Максималният срок на употреба на наркотици в ранна детска възраст – на 5-7 дни.

Таблица. Цената на болкоуспокояващи средства при прорезывании на зъбите.

Лекарство Цена (средни стойности на територията на Русия)
«Калгель» 300-350 лева
«Камистад» 210-300 рубли
«Камистад Бейби» 390 лева
«Дентинокс» 300-430 рубли
«Дантинорм Бейби» 360-400 лева
«Дентокинд» 630-800 рубли
«Холисал» 290-410 рубли
«Вибуркол» 250-420 рубли

Ако детето се издига температура

В случаите, когато синдром на никнене на млечни придружени от повишена температура, втрисане и повишена температура, средства за местни действия за облекчаване на състоянието на детето ще бъде недостатъчно и се наложи прием на системни лекарства. Незначително повишаване на температурата при прорезывании на зъбите се счита за норма, ето защо, родителите трябва да знаят в кои случаи се препоръчва да се свалят.

Да дадете на детето антипиретични и болкоуспокояващи медикаменти е необходимо при следните показания:

 • повишаване на температурата над 38°С;
 • липсата на положителната динамика в продължение на три дни;
 • изразен болезнен синдром, който влияе върху общото благосъстояние, апетита и съня на детето.
READ  Стоматит: психосоматика заболявания, съвети за лечение

Най-безопасни за деца кърмене възраст са средства на базата на парацетамол. Те се предлагат под формата на сироп и на ректума свещи и са подходящи за приложение с три месеца на възраст. Преди да използвате сиропа трябва точно да се изчисли дозата на лекарството, тъй като тя зависи от теглото на бебето. Препарати на базата на парацетамол: «Панадол», «Цефекон Д», «Парацетамол».

По-ефективни лекарства, се считат за лекарства, в състава на които влиза ибупрофен («Ибуфен», «Нурофен», «Ибуклин», «Ибупрофен»). При необходимост ги предписват на деца с 1 месец. Да се вземат лекарства от тази група в продължение на дълго време, не може, тъй като те влияят отрицателно на състоянието на черния дроб и работата на сърцето.

Към медикамента с антипиретични и обезболяващо действие се отнася и с хомеопатичното лекарство «Вибуркол». Това е ректално свещички, състоящи се от твърда мастна основа и смес от растителни екстракти, които помагат да се намали тежестта на болка регионална синдром и премахване на болезнени симптоми в периода на никнене на млечни зъби. Средство притежава и противовъзпалителни свойства, така че често се назначава в състава на комбинирани терапевтични схеми при заболявания на дихателната система.

Дозата на лекарството и схемата на приложение, зависи от възрастта на детето и клинична картина:

 • деца до 6 месеца – по 1 свещ 2 пъти на ден;
 • деца до 6 месеца, при температура над 38°С — по 1 свещ 3 пъти на ден;
 • на децата на възраст над 6 месеца – по 1 свещ 2-4 пъти на ден;
 • на децата на възраст над 6 месеца при температура над 38°С — по 1 свещ 4-6 пъти на ден.

Моля, обърнете внимание! В много редки случаи на фона на използване на «Вибуркола» детето може да започне неинфекционная диария. При поява на подобни симптоми е необходимо да се откажат от по-нататъшно използване на препарата.

Всички тези лекарства се считат за безопасни за деца от кърмачета на възраст, но преди прилагането им се препоръчва да приемат съвети със специалист, тъй като дори средства на базата на растителни суровини могат да предизвикат сериозни странични ефекти като кожни обриви и други признаци на алергия. Особено внимателно трябва да се отнасят до използването на средства, в чийто състав влиза лидокаин, тъй като този упойка може да доведе до трудности с дишането, нарушение на глотательной функции.

При неосложненном прорезывании да се справят с болката могат да бъдат народни средства за защита – много от тях резултати, не отстъпва на хомеопатични мазям и гелям и лесно се приготвят в домашни условия. Ако никакви начини не помагат, препоръчително е да използвате медикаментозными методи, но изберете всички лекарства, най-добре с лекар, гледане на дете.

Видео — Начални зъби: като се облекчи страданието на бебето?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00032 sec