Срока на експлоатация на металокерамични корони — можете ли да го удължите?

Срока на експлоатация на металокерамични корони

В съвременната стоматология възстановяването на зъбната редица е възможно с помощта на зъбни протези или корони, и един от най-популярните материали за реставрация е металлокерамика. Такива проекти могат да комбинират атрактивен външен вид с удобството и издръжливост, а цената на инсталацията е сравнително малък. Както всяка друга разновидност, металокерамични коронки имат свой живот, който може да варира от 7 до 15 години. Тази разлика се дължи на вида на материали, внимание, грижа за зъбни протези, индивидуалните особености и ниво на професионализъм на лекар, установившего коронки. За да удължи живота на изделията, трябва да се спазват и редица препоръки за грижа.

Видове металокерамични коронки

Конструкцията се състои от няколко части. Горната, имитирующая външния вид на зъба, се извършва от плътен или корк, както керамика, а основата на коронки може да се извърши от следните метали.

 1. Никел хром-никелова сплав. Никел се характеризира с повишена пластичност, той може да даде желаната форма, тя струва евтино. Основните минуси на това сплав – висок риск от появата на алергии и бързо износване на: корони на базата на хром и никел, за да имат минимален експлоатационен живот.

 2. Кобалт хром-никелова сплав. Този материал е най-популярен, защото има оптимални характеристики биоинертности, надеждност и достъпност. Минус смята риск потъмняване на венеца в областта на вживления протеза и възможност за индивидуална непоносимост. Продължителността на използването на коронки от кобалт-хромна в основата на по-високи, отколкото за предишния си вид.

 3. Палладиевый сплав, на 85% състоящ се от злато, 9% – от платина, 4% и 2% — от паладий и други метални примеси, съответно. Корони на такава основа рядко предизвикват алергия, се различават засаждане на висока точност при вживлении, липсата на необходимост да провежда сериозна refacing зъба, но цената им е доста висока, поради използваните благородни метали.
 4. Титан сплав. Въпреки най-висока цена на материалите и на работата, титан е много популярен, благодарение на максимална биоинертности, устойчивост на корозия, на малкия теглото и продължителен срок на служба.

Плюсове и минуси на металокерамика за протезиране

Тази разновидност на коронки има своите предимства и недостатъци; така, до достоинствам може да се дължи на следните моменти.

 1. Висока якост. Благодарение на по-солидна структура, металокерамични конструкции често се използва за монтаж на малки и големи коренните зъби, които изпитват най-голямо натоварване при пережевывании храна. След инсталиране и пълно присаждане на коронки пациентът не получава наранявания на венците, когато яде.

 2. Естествен външен вид. Благодарение на това, че част от керамични може да се извърши по цвета на естествените зъби, корони не ще се открояват и усмивка ще остане естествено. За избор на цвят при моделиране се използва скалата на Вита, благодарение на което може максимално точно да се определи тон.

 3. Лекотата на грижите. Металокерамични коронки не се нуждаят от редовни процедури за избелване, не се плъзга при използване на почистващи препарати. Керамична повърхност лесно се поддава на механично почистване.
 4. На разумна цена. В зависимост от условия, сложността на изработката и ценовата политика на клиниката, цената за коронки е от 15 до 25 хиляди рубли.

Към недостатъците се отнасят следните свойства.

 1. Дълбока обработка на зъбни тъкани и възможност за бързо стачивания страничните части на зъбите, разположени близо.
 2. Рискът от оголване на рамката: това може да се случи, като за причина за отпадане на венците след 5-8 години след инсталирането, така и в случай на просвечивания, което може да се случи с всички видове, с изключение на модели на базата от цирконий.

 3. Възможността за индивидуална непоносимост. Алергия може да доведе до метална основна част от дизайна, особено често тази реакция се появява при избора на продукти с основа от никел. Характерни признаци на алергия към метална сплав или отделен компонент – чувство за парене, подуване, зачервяване на венците и лигавицата тъкани. За да се избегне алергична реакция, преди избора на материали корони трябва да мине тестове тестове в имунологична клиника.
 4. Възможност за развитие на кариес под корона. Се случва, ако под керамична повърхност попадат частици от храна или твърди късове; за да се избегне този риск, трябва да изберете внимателно, стоматологична клиника и специалист, който ще инсталирате.

Какъв е срока на експлоатация на металокерамични конструкции?

Според проучване на организацията на СЗО, тези коронки запазват качеството си в продължение на 7-9 години средно, а на срока на експлоатация могат да окажат негативно влияние следните фактори:

 • Неправилна грижа, небрежно отношение към оралното здраве;
 • индивидуалните физиологични особености;
 • честата консумация на твърди и вредни храни (ядки, семки, газирано и т.н.).

В 90% от случаите пациентите се сблъскват с атрофией десенной тъкан, което води до подмяна на коронки се изисква по-късно от 6-7 години, в някои случаи е загуба на съседните зъби, поради което трябва да се направи друг проект за възстановяване на реда. Рецесията на венците обикновено се случва по причина на възрастови промени в организма — това е естествен процес, в резултат на което под коронку могат да попаднат частици от храна, течности и други малки елементи, промият цементирующий състав и чупене на продукта.

Практиката познава редица случаи, когато пациенти не променя металокерамични корони от 12-15 години, а понякога това може да се обясни внимателно поддръжка и добро физическо състояние на тъканите на венците, но по-често става дума за твърде късен обръщение към лекар. Често зъбите под коронките, които не са се променили по-дълъг от 10 години, се унищожават почти напълно, поради развитието на кариес. Тъй като емайла и дентина скрити керамични повърхността, за наличието на заболяването пациентът може дълго да не гадаем.

При замяна има случаи, когато вместо корони трябва да се поставят импланти на зъби, възстановяване на който по друг начин вече не работи.

Повечето клиники дава официална гаранция за металокерамични коронки, срокът му на действие е от 1-3 години в зависимост от конкретния заведения и материали. Гаранция изисква, за да коронката е цяла и не е разрушена при механични натоварвания в рамките на определения срок, както и при преждевременно разрушаване на конструкцията може да смените безплатно.

Таблица. Сравнение на сроковете за обслужване на различни видове зъбни коронки.

Тип корони Съставни части Срок на експлоатация Цена
Металлокерамика на имплантах Рамка – метал, покритие от керамика 8-12 години 15 хиляди и по-висока
На базата На сплави на благородни метали Сплав от платина, злато и паладий, керамично покритие 10-12 години 25 хиляди и повече; стойността на база на основата на благородни метали се оценява индивидуално
На базата На цирконий Циркониевое основа с покритие от керамика 10-15 години От 25-27 хиляди рубли

Как да се удължи срока на експлоатация на коронки?

За да конструкцията е пазила своите качества максимално дълго време, трябва да се вземат предвид редица препоръки на стоматолозите.

 1. Преди края на гаранция трябва да се направи рентгенова снимка на зъбната редица, за да провери дали вътре възпаления на венците: наличието на такъв проблем, говори за слабо прекарана инсталация. Проблема се решава за сметка на клиниката.
 2. От менюто трябва да се изключат прекалено твърда храна — бисквити, ядки, семена могат да предизвикат преждевременна деформация на коронки или вдлъбнатина на страничната част.
 3. Почистване на зъбите е необходимо отгоре-надолу и обратно, налягането трябва да бъде средно.

 4. След прием на храна на устната кухина се изисква внимателно изплакнете с вода или със специален състав.
 5. Препоръчително е да се откажат от тютюнопушенето, тъй като никотинови компоненти водят до пожелтению керамика по-късно в продължение на 2-3 години.

Изводи

Металокерамични корони – популярната форма на проекти за възстановяване на зъбната редица, като съчетава оптимално качество с разумна цена. Срок на експлоатация на изделията е 7-9 години, с внимателни грижи и грижи за здравето му може да се увеличи до 10-15 години. Препоръчително е редовно посещение на зъболекар и за да провери състоянието на зъбите и корони, за да може при поява на проблеми навреме, за да останат и да ги отстранят.

Видео — Металокерамични зъбни коронки

READ  Пластмасови зъбни протези - 6 най-важните въпроси

MAXCACHE: 0.41MB/0.00080 sec