Състава и категорията на ретракционных направления в стоматологията

Ретракционная конец — стоматологично средство за чертеж на разстояние венците, при лечение на болести и патологични функции на зъбната редица, в ситуации, когато манипулация се извършва в близост до десневому ръба.

Такива направления широко практикувани в терапевтични, хирургични и ортопедични сфера, както и в детска стоматология при лечебна терапия постоянни зъби.

Целта на всеки ретракционного процес се състои в увеличаване на браздата до определена ширина, позволяваща задаване на материал за реставрация на десневого ръба на максимално ниска.

Състав ретракционной конци

През 1941 г. един учен Томпсън е един от първите описва процеса на десневой ретракции. За да механично, чрез разширяване на зубодесневую бразда, той се радва на обикновени въжета, увлажнив си.

Към днешна дата за накисване на материала са определени физиологични и химични составами, помага забави десневую тъкан и предотвратяване на кървенето на венците:

 1. Эпинефрин НСl. Синтетичен адреналин, притежава съдосвиващо имот.
 2. Двоен алуминиев сулфат и алкалния метал, така наречените стипца. Стягащо с гемостатическим и съдосвиващо ефект.
 3. Алуминиев Хлорид. Катализатор с антигидрирующим и стягащо качество.
 4. Цинк хлорид. Антисептичен компонент.
 5. Алуминиев сулфат. Коагулянт за почистване.
 6. Дубильная киселина. Ароматен елемент.
 7. Железен сулфат. Има лечебни свойства при недостиг на желязо. Има свойството за боядисване на тъкани на устната кухина.

Категория ретракционных нишки

Ретракционный материал на фирма-производител произвежда с различни размери, идващи от характеристики и показания за употреба. Зубодесневой период, при всеки един пациент се различава по размер, дълбочина и ширина, в зависимост от разположението на зъбите в челюстном ред. Правилно подбран материал, който предоставя гаранция за ефективна ретракции.

В зависимост от използвания материал направления са разделени на:

 • спално бельо (рядко се срещат);
 • памук (широко използвани).

Има три категории.

Памучни вити

Състои се от единични или групирани влакнести греди, притежават меки и абсорбирующими качества. Хлопчатобумажный материал повече препоръчва за употреба поради отличителната способност абсорбироваться. Течността, която изпълва конци, отлично предотвратява кървене. Могат да се разграничат като видове прежди от фирма Gingi-Pak, като:

 • Soft-Twist;
 • Gingi-Pak;
 • Crown-Pak.

Тъканни тръба

Притежават голямо удобство по време на процедурата, от усукана. Фирма Gingi-Pak пуска тръба Z-TWIST, които са най-новият материал при ретракции и на 100% състоящи се от памучни влакна, които заплетены в универсалната конфигурация. Те лесно се намират и са задържани в зубодесневой бразда, а също и надарен с добър впитывающим имот.

Конци, не импрегнирани химични съединения

Всяка отделна нишка има своя оттеночную маркировка за разпознаване на параметрите, задължителни за дадена манипулация.

Стерилитет материал Gingi-Pak гарантирана уникалност, опаковката контейнер, снабженного капак с отрезной функция.

Тези нишки са широко приложими за пациенти, страдащи от алергична реакция към определени химически компоненти.

При необходимост е възможно сами да се овлажнява по съответния състав, но това не трябва да се избегне предозиране.

READ  Комбинирано средство Гексализ: инструкция, мнения

Импрегнированные нишки създават комбинираното оттягивание десневой тъкан.

Видове и типове ретракционных нишки

Всички ретракционные материали по начина на производство могат да бъдат разделени на видове и типове:

Twisted (усукани)

Значителен недостатък им се състои в бързо разволокнении при настаняване в десневой бразда и се използва в слепке или възстановителни действия:

 • РеКорд (Владмива);
 • Gingi-Pak Cord (Gingi-Pak);
 • GingiYarn (Dux Грижи);
 • Pascord (Pascal).

Braided (плетенные)

Притежават повишена издръжливост, може да се каже, не са разволокнения при прилагането на:

 • Siltrax (Pascal);
 • Gingi-Pak Braid (Gingi-Pak);
 • GingiBraid (Dux Грижи).

Тъкани и knitted — crochet (узелковые и тъканни тръба)

Се характеризират с най-високите свойства на поглъщането. При настаняване на конеца като панти започват да се свиват, като допринася за отделянето на гемостатического на лекарството в тъканни воалите. Техните добре да се прилагат за ретракционного процес преди препарированием, за да се предпази целостта на меките тъкани на кориците:

 • Knittrax (Pascal);
 • Ultrapak (Ultradent);
 • GingilCnit (Dux Грижи);
 • Gingi-Aid Z-Twist (Gingi-Pak).

Stay-Put

Crochet нишки, подсилени тел от мед. Лесно се намират в бразда и не губят формата си.
Материали за ретракции се предлагат различни параметри и имат своята индивидуална маркировка, която е определена от фирмата производителя: «00», «0», «1», «2» (Knittrax Pascal, Gingi-Pak, Ultrapak) или «7», «8», «9», «10» (Siltrax и Racord Pascal).

Преглед на ретракционной направления Gingi-Pak

В денталната област широко се прилага ретракционная конец Gingi-Pak (Джинджи пак) от 100% памук, характеризиращо се с най-високи нива на надеждност и лекота се справя.

Тя има няколко съществени предимства:

 • изработен от плат с висока плътност;
 • переплетена плътно;
 • не разволакивается в период на манипулация;
 • намира се лесно, бързо, не се придържа към медицински инструменти;
 • сянка помрачи продукти за по-добро откриване в устната кухина;
 • промаркирована всяка опаковъчна кутия по цвят;
 • специална капачка, която може да се отсече определена дължина без да се скъса стерилитет остатъчния материал в контейнера.

Фирмата-производител на предлага възможности ретракционных нишки импрегнирана (эпинефрином хидрохлорид или средство за алуминиев хлорид):

 • дозировка импрегниране ясно контролирана — 0,5 мг на всеки 2,5 см;
 • съставът е собственост на контрол и вендузи, произтичаща от кървене.

Също така има и без накисване, в случай на самостоятелно подбора на състава или при алергична реакция у клиента на отделни химически съставки.

Gingi-Pak има широк размерный редица дебелина: 00; 1; 2; 3, което е много удобно за техника, където се радват на две нишки едновременно.

Когато се прилага на конци?

Десневая прибиране – популярна процедура, която има трудности и показан в определени ситуации:

 • задължително защита десневого ръба от нараняване в период на терапевтичен курс и десневой течност;

 • при процедура за почистване на натрупвания от емайла (плака и камък);
 • при кариесном поражение на зъбите в пришеечной област;
 • богато разрастването на меките тъкани на кориците;
 • при получаване на слепка (оттиска) при зубопротезировании;
 • премахване на източника на кървене;
 • при лечението на заболявания в детска възраст – за децата, не могат да седя спокойно в зъболекарски стол;
 • при отстраняване на патологични промени при близо до местоположението на зъбите;
 • при нужда на представителите на силния оголения десневого край.
READ  Тиранти маркиз от Ортопедия Technology: предимства и наличност

Методи ретракции

В стоматологична сферата на трите най-популярни и безболезнен техники ретракции десневой бразди с прилагането на материал от памук.

Хирургически метод

По-малко травматичен и най-сигурно. Не се прилага много често — когато без хирургическа намеса направиш невъзможно. Стоматолог-хирург елиминира разросшуюся мека кърпа около десневого краищата с помощта на специални инструменти (скалпел) и уреди (лазер) под местна упойка.

Химичен начин

Безопасен и ефективен, но не е особено приложим, поради алергична реакция пациенти в отделните компоненти на специални пасти, гелове или течни разтвори. Лекарства са именно в самата тъкан. Прониква между венеца и зъбите, имат оттягивающий ефект определено време, след което венци приема своето естествено положение.

Продължителност на гелове е над 5 минути, а в състава присъства на адреналин, че не е много добре действа върху тялото и е противопоказан много пациенти с болести на сърдечно-съдовата система.

Също така си струва да се отмени, че много средства имат ефект на оцветяване на тъкани в друг нюанс. Трябва ясно да се спазва дозировката на лекарства и време за намиране на средства за венеца да се избегне химическо изгаряне, различна степен.

Механичен начин

Се радва на популярност, въпреки че има много услуги: най-травматичный и болезнен метод, първи влакна в тъканите в процеса на ретракции, ниска защита десневого край при инсталиране на ортопедични конструкции. При тази методика най-често се ползват нишки от различни видове, а не на кръгчета, поради сложността на избора на необходимия размер. Се провежда задължително под местна упойка.

Комбиниран метод

Се радва на голяма популярност сред стоматолозите, особено техника на механично-химическа комбинация. Специалисти при прилагането на този метод се радват на конци или на парчета, напоени в течно със специални решения.

Тази техника е широко приложимостта, защото от дълго време достъп до зубу. Задължително се изисква измерване на дълбочината и ширината на зубодесневой бразди и да научат за възможни алергични реакции и заболявания на сърцето на пациента.

Техника ретракции

Има общоприета техника за пускане на материала:

 1. Специалист провежда диагностика в устната кухина, като измерване за определяне на дълбочината на място.
 2. Подбор на подходящи направления на всички необходими критерии.
 3. Осъществява анестезия на местен характер.
 4. Случва монтаж: тя тугими петлевидными движения внимателно без натиск се помещава в зубодесневом интервала с помощта на съответните инструменти, с фин нож и кръгла фитил. Например, универсален инструмент Stark малка по размер, не загораживающий преглед при инсталиране.
 5. След това, като лекар, съм сигурен в качеството на инсталиране на желаната дълбочина, спокойно пристъпи към процедурата.
 6. Материал оставят в устната кухина в продължение на 5 минути под ясно наблюдението на специалист. При появата на всеки неприятното чувство трябва да я извадите веднага.
 7. Завършвайки все манипулация за лечение, специалист острия инструмент подцепляет конец и с помощта на пинсета я извлича.
 8. При използване на материали от кровоостанавливающей омасляване след неговото оттегляне трябва да изплакнете устната кухина струя топла вода за отстраняване на кръвни съсиреци и други остатъци.
 9. Суха кухина при необходимост.
 10. След това можете да въведете материал за най-хвърля.
READ  Болкоуспокояващи средства при зъбобол по време на бременност

Изисквания към процедурата ретракции

Пространствата между зъбите и венците трябва да се разшири, така че може би е било в продължение на целия процес на облекчаване на слепка поставите в нея необходимото количество материал за оттиска. Контрол на кървене при използване на материал с подходяща кровоостанавливающей омасляване.

Процесът на разширяване на венците – това е комбинирана процедура и състояща се от следните манипулации:

 1. Механична ретракции. Отвеждане на венците по механичен начин.
 2. Химически ретракции. Компенсира десневой тъкан с помощта на въздействието на физиологични или химически препарати.
 3. Хирургична ретракции. Оперативно отстраняване на меките тъкани десневого край.

Цената на нишки

Прибиране на венците — това е краткосрочен процес, който се извършва по определени показания и под строг контрол на специалист. Не всички от тази процедура е показано. Затова се прилагат ретракционные методи с използване на нишки или не, реши само специалист.

Цената зависи от производителя и критерий за подбор:

 • Юни Pak, импрегнирана — от 410 лева;
 • Ултра Pak без накисване — от 785 на съвета;
 • Ултра Pak 1/244 см – от 1066 лева;
 • наситен Gingi Pak, 0; 1 — от 500 рубли;
 • наситен Gingi Aid, 0; 1 — от 500 рубли;
 • Racestyptine cord, наситен от 2670).
 • Gingi-Aid, 00 – от 5,30 $;
 • GINGI-PAK, 00 – от 5,30 $.

Да притежава холивудската усмивка и здрави зъби, трябва да следваме. Те трябва да се лекува, белина и дори ако е необходимо протезировать. Ето защо, преди такава манипулация трябва да устната кухина се подготви внимателно. В това ще помогне процедура ретракции венците.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00088 sec