Стоматит език: причини и лечение на заболяването при възрастни пациенти

Стоматитом се нарича патология на лигавицата на устата. Често възпалителен процес локализуется на повърхността на езика. Ако стоматит удари само език, тогава болестта носи името на глоссит.

Проявява заболяване, появата на плака и язви на езика, което дават на пациента, на много неудобства.

Възможни причини — много, да се определи специфична — трудно

По състоянието на езика, лекарят често оценява общото здравословно състояние. Стоматит може да протече като самостоятелно заболяване или да е симптом на сериозна патология (нарушаване на СЧ, онкологични и други заболявания).

Да предизвика заболяване могат да са различни фактори:

 • бактериите и вирусите;
 • механично или химично увреждане на лигавицата;
 • заболяване на зъбите (кариес, пародонтит);

 • неправилно хранене (прекомерна употреба на пикантни или твърда храна);
 • неправилна или недостатъчна хигиена на устната кухина;
 • гъбички Кандида;
 • намаляване на имунитета;
 • нестандартни зъбни протези или неправилно ги инсталация;
 • прием на лекарства;
 • употребата на алкохол;
 • тютюнопушене и други вредни навици;
 • алергични реакции;
 • хормоналните промени (особено при жени в период на бременност и кърмене);
 • глистная нашествието;
 • заболявания-ЧРЕВНИ;
 • болести на кръвта и други заболявания.

Сами открият причината за стоматит език в повечето случаи е невъзможно. За това е необходимо да се консултирате с лекар и да положат изпит, да положи необходимите тестове.

При поява на болезнени язви по повърхността на езика е нужно да се обърнете към зъболекар или лекар.

Възможни разновидности нарушения

В зависимост от причините за появата на стоматит класифицират на следните видове:

 1. Бактериална. Причината за появата действат стрептококи и стафилококи. Проявява тази форма на болестта на мимолетна образуването на гнойни пъпки, които бързо очертани и се превръщат в рани и ерозия.
 2. Вирусен или герпетический. Причинена от вируса на херпес симплекс, че дълго време може да остане в организма на човека, без

  прояви. Характеризира се с появата на мехурчета с прозрачна течност по повърхността на езика, бузите и венците. След отваряне мехурчета се превръщат в ерозия.

 3. Грибковый или кандидозный. Наречен размножаване на гъбички от типа на Кандида, които са налични в организма на всеки човек. Тласък за развитие на болестта служи за намаляване на имунитета на фона на прием на антибиотици, сериозни заболявания, чести стрес и други фактори.
 4. Травматичен. Се развива след увреждане на лигавицата на механичен начин, а също и след изгаряния или излагане на химикали (основи или киселини).
 5. Алергичен. Възниква вследствие на алергична реакция на скоби, протези, средства за хигиена на устната кухина, храни и така нататък.
 6. Греда. Може да се развие при пациенти, което се проведе лъчева терапия. Се характеризира с появата на големи или малки ранички.
 7. Катарална делене стоматит се счита за най-леката форма на заболяването. Характеризира се с повърхностни увреждания на лигавицата на устата. При правилен подход лесно и бързо да се излекува.
 8. Улцерозен стоматит се различава дълбоко проникване в тъканите. Придружени от големи или дълбоки рани и эрозиями, както и силна болка. Възниква при липса на лечение катарального стоматит или язва на стомаха.
 9. Са афтозен стоматит. Характеристика на тази форма на заболяване е появата на езика дълбоки язви с гладки ръбове. Отгоре афты са покрити с бял или жълт разцвет, около празнува зачервяване на тъканите. Може да навлезе в остра или хронична форма.

Как се проявява болестта?

Проява на стоматит език зависи от степента и вида на заболяването. Сред основните симптоми, които се срещат най-често, струва си да се отбележи:

 • появата на бял налеп на езика;
 • образуването на язви, ерозии или afl (при афтозном стоматит);
 • зачервяване;
 • неприятна миризма;
 • подуване на езика;
 • болката;
 • дискомфорт и парене.

Понякога може да се появи повишено слюноотделяне, а при кандидозном стоматит, напротив, се появява сухота в устата. Този вид болест се характеризира и с творожистым разцвет.

Остра форма на афтозного стоматит могат да бъдат придружени от повишена температура и отпадналост.

Човек с поражение на лигавицата на езика си от болка и дискомфорт, е трудно да се говори, да дъвчат и поглъщат храната си. На мястото На дълбоки ранички се появяват белези.

В повечето случаи стоматит засяга не само езикът, но и други части на устната кухина: вътрешна страна на бузите, венците, на повърхността под езика и така нататък.

Диагностични методи

Диагностирование заболяването започва със събиране в медицинската история на пациента, който казва доктор за симптомите и особеностите на протичането на заболяването.

За да назначи ефективно лечение, вашия лекар трябва да определи основната причина за възникването на стоматит език. За тази цел се вземат проби за анализи. Също така се изисква кръвен.

Понякога се нуждаят от допълнителни клинични проучвания. Например, ако пациентът е алергичен стоматит, трябва да се определи алерген. В редки случаи може да е необходимо изследване на СЧ, на горните дихателни пътища и на други системи и органи.

Комплекс от терапевтични мерки

Лечение на стоматит на език изисква комплексен подход. Основните цели на лечението е отстраняване на симптоми и причини

появата на болестта.

Освен това, вашият лекар може да предпише лекарства, ускоряване на процеса на заздравяване на рани и възстановяване на лигавицата. Задължително условие за лечение на стоматит, е спазването на диета.

На пациента трябва да се откаже от остра, кисела, солена и твърда храна. Също така трябва да избягвате употребата на прекалено гореща или студена храна.

Обезболить — първостепенната задача

Тъй като стоматит придружени от болезненностью, че осигурява на пациентите много неудобства, лекарят назначава и анестетични лекарства местно действие:

 • Анестезин;
 • Лидокаин Асепт;
 • Лидохлор;
 • Гексорал табс и други.

Лекарства с анестетиком се предлагат под формата на гелове, мехлеми, таблетки за резорбция, спрейове. Някои от тях не само обезболивают, но и имат антисептично или противовъзпалително действие.

Противовъзпалителни и антисептични средства

За да се отървете от стоматит, който се проявява язви на езика, задължително е необходим прием на противовъзпалителни и антисептични медикаменти, независимо от причините за появата на заболяването.

Лекарят може да препоръча следните лекарства:

 • Холисал;
 • Ингалипт спрей;
 • Стоматидин;
 • Евкалипт М;
 • Каметон;
 • Эвкаром;
 • Гексорал спрей и други.

Противовъзпалителни и антисептични медикаменти, използвани за лечение на стоматит, се освобождава под формата на спрейове, мазила, хапчета или близалки, разтвори за изплакване на устната кухина и така нататък.

Други препоръчани лекарства

В зависимост от формата на заболяване, също могат да бъдат причислени:

 1. Ако пациентът герпетический стоматит, д-р задължително назначава антивирусни средства (Ацикловир, Маз, оксолиновую или интерфероновую мехлем).
 2. За премахване на гъбична форма на заболяването изисква прием на противогъбични лекарства (Микозона, Леворина, Дактарина).
 3. В случай на възникване на алергия задължително трябва да приемате антихистаминови лекарства (Цетрин, Тавегил, Лоратодин).

Също така предписват лекарства, които ускоряват процеса на заздравяване на рани (Солкосерил, балсам Шостаковского и така нататък).

Понякога се нуждаят от укрепване на имунната система (при герпетическом или грибковом стоматит), затова предписват имуномодулатори, комплекси витамини и минерали, успокоителни. Понякога е необходимо да се проведе лечение на съпътстващите заболявания.

Оказване на помощ в домашни условия

Принцип на лечение на стоматит език в домашни условия не се различава от медикаментозно. Ако за лечение на язви на лигавицата на дома, а след това нанесете обилно, а също и приспособления и домашни мехлеми.

За изплакване използват отвари от лечебни билки:

 • невен;
 • лайка;
 • градински чай.

Тези растения имат противовъзпалителни, антисептични и болката свойства. За намаляване на възпалението и възстановяване на лигавицата на засегнатата език се намазва със сок от алое или каланхое.

Изплакнете устната кухина и може да се разтвор на frc, слаб разтвор на калиев перманганат или йод, алкохол тинктура от прополис.

А ето и смазване на язви зелена боя или йод не се препоръчва, тъй като те лесно се дразнят лигавицата.

Лечение на стоматити дома могат да бъдат само в случай, ако той протича лесно и без усложнения. Ако висока температура, язви увеличава или болестта се проявява нови симптоми, посещение на лекар не може да отлагаме.

Възможни усложнения

Много хора смятат, че стоматит не се отнася до опасни болести. Но, както и всяко друго заболяване, стоматити на езика, може да предизвика усложнения, които възникват при упадък лечение или неговата липса.

Усложнение катарального стоматит е развиващ се в една по-тежка форма – язва-некротическую. Ако заболяването не се лекува, а след това поражение на лигавицата се разпространява в меките тъкани и костите. Поражението на венците изпълнен с развитието на заболяване на венците и загуба на зъбите.

Също така заболяването може да закупите хронична форма, се усложняват появата на гнойников или гангренозным възпаление.

Превантивни дейности

За да намалите риска от развитие на болестта си струва да се спазват прости превантивни мерки:

 1. Трябва внимателно да следят за хигиената на устната кухина. Трябва два пъти на ден миене на зъбите, след всяко хранене изплакнете

  устата си.

 2. Изберете качествени средства за грижа за устната кухина, включително и паста за зъби и четка.
 3. Инсталиране на качествени брекет-системи и протези, а също така да спазват всички препоръки на лекаря да се грижи за тях.
 4. При възникване на алергичен стоматит да се избягва контакт с алергени.
 5. Следете за правилно хранене.
 6. Поддържа имунната система.

Стоматит език дава на човека много неудобства. Освен това, ако болестта не се лекува, тя перетечет в по-тежки форми и някакви усложнения.

Лечение изисква комплексен подход. Моля, обърнете внимание, че за да се установи причината на заболяването и да се назначи ефективно лечение може само лекар след извършване на проверка и клинични изследвания.

READ  Ретинированный зъб - какво е това? Виж отговорът тук!

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00096 sec