Стоматит: лечение при възрастни, лекарства, народни средства за защита

Стоматит: лечение при възрастни, лекарства

Възпаление на лигавицата на устната кухина – доста често срещан симптом при различни заболявания, стоматологични сфера. Усещания по време на заболяване може да бъде много неприятно, но за щастие, стоматит се поддава на лечение, което понякога може да прекара сам. Но ако болестта не се лекува, това е рискът, че то ще започне да прогресира, и обвиняват след това в развитието на редица заболявания трябва точно стоматит. Лечение при възрастни, лекарства, за които може да се приобрети в аптека, се провежда на комплекса.

Какво е стоматит?

Лигавица, което се намира в устата на всеки човек, въпреки способността си да се противопоставят на въздействието на различни фактори и различни микроорганизми, все пак е доста нежен. Както и да провокира развитие на заболяване на тази част от тялото на човека не е трудно. Често и при деца, и възрастни се развива стоматит – възпаление на лигавицата на устната кухина.

Внимание! Да Не се бърка стоматит с други заболявания на устната кухина – хейлитом, глосситом или гингивитом. В първия случай са засегнати устните, във втория – на езика, както и гингивит – това е възпаление на венците.

Стоматит при бебе е доста често срещано явление, а възрастните страдат им е много по-рядко. По-чести случаи на възникване на заболявания сред възрастното население се дължи до голяма степен на факта, че се наблюдава намаляване на имунитета, също така значителен принос допринася и негативното влияние на екологично неблагоприятна среда в много градове.

Причини за възникване

Причините за възникването на стоматит могат да бъдат най-различни. Но основната счита за провал в работата на имунната система, проблеми с други органи. Ето защо стоматит – това винаги е повод внимателно и изцяло да изследват тялото, за да разкрие нередности в работата му.

Въпреки това сам по себе си, срив на имунитета и други проблеми не могат да предизвикат стоматит. Ротовая кухина винаги изпитва активно въздействие на различни фактори, тя често е в контакт с околната среда и не е чудно, че вирусите, бактериите, най-различни микроорганизми, се качва вътре в нея, стават причина за развитие на стоматит. В устната кухина, на практика винаги се намират гъби и стафилококи, стептококки и други организми. Тяхното отрицателно въздействие задържа защитна сила на организма на човека. Също така равновесието се постига чрез слюнка, която просто не дава възможност за паразити активно се разпространи. Дисбаланс в тази микросистеме лесно се превръща в причина за развитие на стоматит.

Също причина за развитие на това заболяване могат да станат нараняване на лигавицата, носене на зъбни протези, преклонные години – обикновено стоматит се развива при хора на възраст над 60 години. Стимулира заболяване и проблеми с ендокринната система, сърдечно-съдовата. Понякога дори развитието на тумори могат да съобщят за себе си чрез развитието на стоматит.

READ  Премоляры - това са зъбите? Разгледайте тук!

Забележка! Често стоматит се причинява и ксеростомия – това е състояние, при което човек се чувства сухота в устата. Ксеростомия може да възникне на фона на захарен диабет, проблеми със системата жлези, обезвоживании на организма, прием на някои лекарства и т.н.

Общото състояние на устата също могат да повлияят върху появата на стоматит. Например, зъбите, засегнати от кариес, периодонтит, липсата на грижа за устната кухина са едни от основните причини за развитие на болестта.

Симптоматика на стоматит

Стоматит — заболяване, което има няколко форми, всяка от които се различава със своите специфични признаци. Въпреки това могат да се разграничат редица симптоми, характерни за това заболяване:

 • подуване на лигавицата на устата;
 • изтръпване на повърхността на лигавицата;
 • парене и болка по време на хранене;
 • ерозия, язва, мехурчета;
 • плака белезникав, жълтеникав или сиво на цвят;
 • лош дъх;
 • влошаване на общото състояние на човека.

Стоматит започва, обикновено, с леко зачервяване, по-рядко – с чувство за парене и болка. Рани във вътрешността на устата могат да бъдат поставени както единично, така и на групите, обаче, в упадък случай се формира една доста голяма и болезнена язва. Установяват лезии може да на на лигавицата на вътрешната повърхност на бузите, устните, небцето, езика.

Отбелязва се и влошаване на състоянието на човека – той вече не се чувства здрав. Лош дъх, главоболие, умора, нервност – ето няколко признака, които заедно с неприятни усещания в устата, ясно показват развитието на стоматит.

Видове стоматит

Стоматит може да се прояви в различни форми. Всяка от тях има свои индивидуални симптоми, благодарение на наличието на които лекарят може да назначи правилното лечение.

Таблица. Видове стоматит.

Наименование Описание

Заболяването трае около 2 седмици. Първите, но не ярко изразени симптоми: главоболие, общо неразположение, температура, възпаление на лимфни възли. Лигавицата се зачервява, към него се образуват малки мехурчета с прозрачна съдържание, най-често те са разположени в малки групи. След известно време съдържанието придобива кални цвят. Около 3 ден мехурчета се спукат, се образуват малки, ярко червени язви, които са без терапия се сливат в един голям разсадник. След известно време ерозия са обхванати от жълтеникав или бял филм. Стоматолозите посочват, че понякога при тази форма на заболяването се появява и зачервяване на венците, което води до заболяване може да бъде спутано с гингивитом.

Този тип обикновено се наблюдава в предната част на устната кухина, т.е. на лигавицата на устните, поради честото нараняване на тази област на зъбите. Могат да празнува температура и слабост, но като цяло общото състояние на организма нормално. Също така понякога стоматит този вид удари и език. Формира афты – ерозия до 10 мм в диаметър. Обикновено не повече от 2 бр. Им край червено, а самите те са покрити с бяло и сиво покритие. Те са болезнени, поради което има, става трудно. Причините за развитие на патология-ЧРЕВНИ, нарушение на имунната система, алергия към храна, стафилокок.

Основната причина – активна симбиоза бактерии, възникващи на фона на лошата грижа за устната кухина, пушачи, ОРИ. Маркирани такива признаци, като влошаване на общото състояние, главоболие, кървене на венците, сухота на лигавицата. При прогрессировании заболявания слабост се засилва, температурата на тялото може да се увеличи до 40 градуса. Огнища на възпаление са много болезнени, поради което се превръща в просто невъзможно. Лигавицата е покрита с гъста сиво покритие. Без необходимото лечение на язвена форма се превръща в хронична форма. Също така, тази форма носи името «стоматит Венсана».

От своя страна, се разделя на два вида – бактериален и алергичен. Знак – зачервяване на лигавицата в мястото на докосване протези. Алергична реакция предизвиква химическия състав на материала, от който е направена протеза. Бактериална стоматит се развива и при неспазване на грижа за протеза и устата.

Основни принципи на лечение

Като цяло, лечение на стоматит не е толкова трудно и се състои в следното: трябва да се идентифицират и премахнат основните причини за развитието на заболявания, подобряване на имунитета. Също така първоначално се назначава симптоматично лечение – например, намаляване на телесната температура.

При герпетическом стоматит задължително се предписват на антивирусни лекарства, тъй като стандартно препоръчани в такива случаи Хлорхексидин и изплакване с билки ефект няма да даде.

При алергична форма е задължително лекарят ще предпише и антихистаминови препарати, като Кларитин или Супрастин. Въпреки това, ако причината за развитие на алергичен стоматит се превърна в лошото качество на протези, а след това пациентът има право да поиска замяната му в клиниката. Язвена форма лекува само с употребата на антибиотици, които, между другото, при други форми на заболяването са неефективни.

Внимание! За лечение се проведе възможно най-ефективно, е препоръчително задължително извършва дейности, които повишават имунитета. Например, приема на витамини, растителни имуномодулатори.

Се провежда и локално лечение на стоматит. Мерки, насочени към премахването на болезнените усещания, за възстановяване на лигавицата, формирането на нормалната микрофлора на устата. Назначени антисептични препарати за изплакване, като водороден прекис, Фурацилин, разтвор на калиев перманганат, Хлорхексидин и др

Важно е да се спазва и хигиена на устната кухина. Ако по зъбите е налеп или камък, те трябва да се премахне. В противен случай лечението ще даде само временен ефект, стоматит и ще развиете отново. Болните трябва да спазват специална диета. Забранен е приемът на горещи или пикантни храни, както и на груби храни.

Най-ефективни лекарства

В зависимост от това, коя форма на стоматит страда човек, той е и да се назначава специален списък на лекарства. Сред тях могат да бъдат комбинация от средства, които имат различен ефект.

При херпес форма могат да бъдат предписани таблетки антивирусни средства, които обикновено се приемат цял ден – Фамцикловир, Валацикловир. Също така лекарят ще предпише и антивирусно комплекс. Това могат да бъдат Мирамистин, Виферон-Гел. Трябва да се пие и иммуностимуляторы, като Амиксин, Имудон. Антипиретични се предписват само при условие, че повишаване на температурата над 38 градуса.

Са афтозен стоматит се лекува така: лекарят предписва противоаллергенные лекарства, например, Супрастин, Кларитин, Тавегил. Се извършва локална обработка на рани полосканиями, гел Холисал, Стоматофитом-А, Солкосерил-Гел. Повишаване на имунитет в устната кухина ще Имудон. Важно е задължително да се правят и санацию на устната кухина.

При стоматити Венсана предписват антимикробный курс. Най-често това е Линкомицин в комплекс с Метронидазол, Амоксиклав и Метронидазол и т.н. се Провеждат изплакване антисептици – например, разтвор на Хлорхексидин. Лигавицата на устата се обработват гелями тип Метрогил-Дента, Холисал и т.н., като антихистамини средства се предлагат Супрастин, Пипольфен.

За да се справят с протезным стоматитом, трябва или да се замени протеза, или внимателно да се отнасяме към неговата чистота. За почистване на протези се препоръчва след всеки прием на храна.

Народна медицина

Много последователи на народните методи на лечение, които отхвърлят аптечные лекарства, избор на лечение подручными средства. С стоматитом ще се пребори смес, състояща се от сок от алое вера, моркови и вода. А листа на алое препоръчват дори просто да се дъвче сурово.

Може да се правят и лапи от части от растения, например, добре се доказват с листа от зеле, чесън, картофите в суров вид. Зеленчуците са удряха до кашеобразного състоянието и да се прилепват към засегнатата лигавица.

Важно! Чесън в чист вид не се използва, се препоръчва да се смесват със заквасена сметана.

Профилактика

За да стоматит не се е развило, е необходимо да се извършва профилактика на това заболяване. Основни стъпки:

 • цялостна хигиена на устната кухина и внимателно отношение към него;
 • премахване на зъбен камък, в случай на появата му;
 • редовно посещение на зъболекар;
 • грижи за вашето здраве и здравословен начин на живот;
 • повишаване на имунитета.

Видео За стоматит

Видео – Лекува стоматит дома

В случай, че са се появили първите признаци на стоматит, се препоръчва да се прилагат незабавно към лекар. Въпреки това, ако сте уверени в своите сили, може да се опита да проведе лечение на себе си, въпреки че направи това силно не се препоръчва.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00093 sec