Стоматит не минава седмица — причините и методите за премахване на

Стоматит не минава седмица

Стоматит – достатъчно агресивно стоматологично заболяване, което може да се различават дълготрайни, хронични и рецидивирующим течение. При правилно подбрана терапия стоматит обикновено се провежда в продължение на 3-5 дни. Изключение може да бъде случаи на гъбична инфекция, които се прехвърлят няколко други по-тежки форми на заболяването, но дори кандидозный стоматит не трябва да продължи повече от 7 дни.

Ако стоматит не минава седмица и повече, и пациентът не се наблюдава никакво подобрение, трябва да се консултирате с лекар и да разберете причината, тъй като е причина за липсата на ефект от лечението може да бъде не само грешки при диагностиката или неправилно подбрани лечебна схема, но и вторични инфекции, развиващи се на фона на основното заболяване.

Защо стоматит не минава?

Причини, се отразява отрицателно на ефективността на лечението, могат да бъдат много. Най-често срещаните са включени и подробно разглобена по-долу.

Грешки при изплащане и назначаване на лечение

Много важно е при първите симптоми на стоматит да се обърнат към лекар, а не да се самодиагностикой и самолечение. Стоматит има седем форми, всяка от които се различава клинични течение, патогенезом и провежданата терапия. Инфекциозни форми се развиват при контакт на лигавиците на болестотворните микроби и бактерии, гъбички (предимно гъбични и плесневых, по-рядко – дерматофити) и вируси. В зависимост от това, какъв вид микроорганизми стана причинител на инфекции, отделят три вида инфекциозни стоматит, симптоми и характеристики, които са дадени в таблицата.

Вида на заболяването в зависимост от патогенезата Изображение Признаци и клинични продължение Какво предписва лечение? Колко дни трябва да се възстановя (посочени средните показатели за възрастното население)?
Бактериална

Плътен налеп жълтеникав оттенък на повърхността на лигавиците, лош дъх, леко повишаване на температурата, гиперемия лигавиците, эрозийные дефекти на меките тъкани Антибиотици, средства за местните дейности, с добавка на антисептици и анестезирующих вещества 5-7 дни
Вирусен (герпетический)

Множество мехури, в които е напълнена с ексудат, отгоре покрити с кални фолио (при тежко протичане на техния брой може да достигне до 20-30 броя). Повишена телесна температура, подуване на лигавицата, зачервяване, изразен болезнен синдром Имунномодулиращи медикаменти под формата на перорални лекарства или ректална свещичка, антивирусно, мазила 3-5 дни
Грибковый (предимно кандидозный)

Млечен или пресечен плака, гиперемированные парцели, рани, гнил дъх. Температурата на тялото може да остане в рамките на субфебрилитета Антимикотические перорални лекарствени средства е системен, противогъбични разтвори, мазила и кремове До 7 дни

Както се вижда от таблицата, лечението на всяка разновидности на стоматит има своите функции, така че неправилно подбрани терапия е една от основните причини постоянен поток патология. За да се избегне това, е необходимо своевременно да се обърнете към специалист и да извършва всички задачи. В никакъв случай не може да лекува болестта по съвет на приятели, тъй като лекарства, които са им помогнали да може да се окажат неефективни при други форми на стоматит.

READ  Киста на зъба: лечение в домашни условия - най-ефективните народни средства

Важно! За лечение на бактериална стоматит пациента могат да бъдат предписани антибиотици. Ако на фона на прием на антибактериални и противомикробных лекарства стоматит не се провежда, причината може да е липсата на чувствителност на микроорганизми към активното вещество. В този случай се изисква да отговарят на бактериален посев и изборът на антибиотик в съответствие с получените резултати.

Хронично намаляване на имунитета

Стоматит се отнася до болести, естеството на които до края не е напълно проучен. Повечето специалисти смятат, че болестта е свързана с функционирането на имунната система и патологични признаци на заболяването са отговор на лимфните клетки в контакт с дразнещи, попадающими в устната кухина. За успешното лечение на патология е необходимо, за да клетки на имунната система са достатъчно активност по отношение на елементите, които те не могат да разпознават и приемат като чужденец.

Ако имунната система на болния е отслабена, тялото му не може пълноценно да се бори с патогенните фактори, така че в случаи, когато стоматит не минава в продължение на една седмица, трябва да се изведат тези фактори и да се опитват да ги отстранят. Имунната система може да се разпадне при наличието на един или повече фактори, изброени по-долу:

 • злоупотребата с алкохолни напитки и бесконтрольный прием на токсични вещества (включително силни лекарства);
 • чести респираторни инфекции;
 • небалансиран хранителен режим с малко съдържание на плодове и зеленчуци, зърнени култури, риба, мляко и месо;
 • редки и кратки разходки;
 • намалява нивото на физическа активност, не е подходящ възрастови и физиологичните нужди;
 • неблагоприятни социално-битови, климатични и екологични условия за настаняване.

Важно! Неблагоприятно да повлияе на имунната система и забавя възстановяването може хронични стрес и силни емоционални сътресения, така че в периода на лечение трябва да се спазват, съхраняващи режим и да се избегнат всякакви притеснения и вълнения.

Никотинова зависимост

Продължителен период на стоматит (по-дълго от една седмица) често се наблюдава при хронични пушачи, и това има научно обяснение. Тютюневият дим съдържа 58 вредни за здравето вещества, които влияят отрицателно върху състоянието на устната кухина, а именно:

 • променят химичния състав и вискозитет слюнного тайна;
 • оказват дразнещо действие върху травмирани мазен и пречат за тяхното изцеление;
 • почти 4 пъти намаляват концентрацията на лизоцима – вещества, произведена от слюнными жлези и притежаващ мощно антибактериално действие.

Именно лизозим се отразява на формирането на местния имунитет и способността на лигавиците да се противопоставят на въздействието на патогенни фактори. Ако човек е болен стоматитом, продължава да пуши по време на лечението, трябва да се разбере, че лечението може да бъде отложено, защото на естественото намаляване на защитните функции и постоянно травмирующего на въздействието, което оказва тютюнев дим и никотинови смола на меките тъкани на устната кухина.

Съвет! За да сведе до минимум негативните последици от тютюнопушенето, трябва след всяка выкуренной цигари внимателно изплакнете устата си с преварена вода. За подобряване на състоянието на венците може да се използва в отвари от лечебни растения с заздравяването на раните и противовъзпалително действие: мащерка, поредица, жълт кантарион, риган или лайка.

Неспазването на щадящего режим

Стоматит – заболяване с доста болезнено симптоматикой. Почти във всички случаи патология придружени с нарушение на целостта на лигавиците слой и образуването на язва и эрозийных дефекти. За да се ускори заздравяването, една медикаментозна корекция не е достатъчно — болните трябва да спазват съхраняващи режим, който изключва всяко дразнещо въздействие върху устната кухина, не по-малко от 3-5 дни от началото на лечението.

READ  Навременното откриване и лечение на кисти на слюнчените жлези

Основните препоръки на стоматолозите за бързо избавяне от стоматит и профилактика на усложнения, изглеждат по следния начин:

 • да си миете зъбите се препоръчва да се четка с четина от мек синтетичен кърпичка – такива неща не травмирует венците и позволява да се избегне засилване на болка регионална синдром;
 • до вендузи остра цялата храна трябва да бъде представена в пюреобразном или кашицеобразном състояние;
 • температурата на готови храни, не трябва да надвишава 35-36 градуса, като топли ястия ще дразнят лигавицата на пострадалия и да попречат на неговото изцеление;
 • всички действия по време на хигиенни или медицински грижи трябва да се извършват много внимателно, като се избягва твърде активно въздействие върху засегнатата област.

Ако пациентът отговаря на всички препоръки на лекаря, се прилага определени лекарства, пази подсилени хигиенни режим, болестта трябва да мине в рамките на 3-7 дни от началото на лечението. Ако това не се случи, трябва да се обърнете към лечащему лекар.

Видео — са афтозен стоматит

Нарушение на хигиена

Спазването на хигиена по време на лечение на стоматит — едно от най-важните условия за успешно да се избавите от проблема. От първия ден на болестта на пациента, трябва да закупят нова четка за зъби, за да се избегне повторна инфекция на тъканите, което протича обикновено по-тежки в сравнение с първична инфекция. Промените хигиена елементи е необходимо и след края на терапията, за да не предизвика рецидив на заболяването.

За да се подобри ефективността на лечение, в този период се препоръчва да се използват лечебните пасти за зъби с противовъзпалително действие (обща продължителност на употреба не трябва да надвишава 3 седмици). Четката трябва да се измива с топла вода с антибактериално или сапун всеки ден, внимателно просушивая си след всяка употреба, тъй като влажна среда създава идеална среда за размножаване на патогенни микроорганизми, особено ако стоматит е грибковую природата.

READ  Капа от бруксизъм — ефективно лечение и профилактика на естествена светлина чрез стриване зъбите

След всеки прием на храна и напитки трябва да изплакнете устата с билкови бальзамами, минерална или трапезария вода, както и използването на зъбния конец. В почивките между сутрешната и вечерната почистване на зъбите, се препоръчва да изплакнат устата си дезинфекционни разтвори или билкови отвари. От аптека лекарства се справят добре с възпаления на «Фурацилин», «Хлорхексидин», «Мирамистин» и «Гексорал». От фито-рецепти, можете да използвате отвари и инфузия на наследяване, мащерка, девисил и лайка.

Лечение на продължителна стоматит

Ако стоматит не минава седмица, на пациента задължително се назначава бактериологическое проучване с цел идентифициране на възможните грешки в диагностиката и за корекция на лечебната схема. Ако на пациента бактериална форма на патология, лечението се допълва от прием на антибиотици под формата на таблетки, на спиране или на капсули. Важно е да се знае, че средствата пенициллинового редица при подобна клинична картина не са много ефективни, така че ще бъде най-добре да предписват на пациентите лекарства от групата на флуорохинолони или макролидни (Сумамед, Зиннат, Ципролет).

При продължително гъбична инфекция в схемата на лечение се добавят хапчета с антимикотическим действие (Клотримазол, Флуконазол). Вирусен стоматит минава през 5-7 дни след началото на лечението, така че никаква специфична терапия при тази форма на болестта не се изисква.

Стоматит – заболяване, което достатъчно добре се поддава на лечение, при условие че своевременно лечение към специалист и правилно проведената диагностика. Ако пациентът спазва всички правила, задачи и препоръки на лекуващия лекар, заболяването преминава за няколко дни. Ако една седмица по-късно патология не минава, трябва задължително да посетите специалист, както и да коригира схемата на лечение е необходимо за предотвратяване на усложнения и предотвратяване на прехода на процеса в хронична форма.

Видео — Как да се лекува стоматит народни средства за защита

Видео — Лечение на стоматит

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00071 sec