Стоматит при децата: симптоми и лечение

Възпалителни заболявания на лигавиците на устната кухина на бебето най-често се проявяват във вид на бял налеп, болезнени язви и ерозии. Това състояние доставя много неприятни усещания на болно дете и много неприятности на родителите му.

Стоматит трябва да се приема много сериозно. На пръв поглед един обикновен детска болест в действителност може да се дължи на наличието на други, по-сериозни здравословни проблеми.

Са афтозен стоматит

Най-честата форма на заболяването при малки деца. Това поражение на лигавицата на устната кухина с образуване на белезникави жълти обриви под формата на язви (afl).

Са афтозен стоматит в повечето случаи възниква в резултат на отслабена реакция на имунната система на бебето на патогени. Чести предшественици на заболяването са грип, дифтерия, морбили, adenovirus и други вирусни заболявания.

Причините за появата могат да бъдат:

 • — бери;
 • заболявания на храносмилателната система;
 • генетично предразположение;
 • травми и инфекции на лигавицата на устната кухина.

Точните причини за този вид заболяване специалисти не са инсталирани.

Симптоми

В начален стадий на проявление са много сходни с тези на остър вирусен или респираторно заболяване. При афтозном стоматит са характерни следните признаци:

 • обща слабост, отпадналост, неразположение;

 • раздразнителност, плаче;
 • влошаване на апетита, отказ от хранене;
 • повишаването на температурата до 38-39 градуса или по-висока;
 • възпаление на лимфните възли в областта на шията и тила;
 • появата на покраснений на мукозните мембрани на устата;
 • образование в устната кухина единични или групирани болезнени язви (afl), покрит със сива или жълта разцвет, по ръба на които има ярко червен панела, в диаметър на образованието достигат до 5-10 мм.

Как се лекува заболяването?

Са афтозен (улцерозен) стоматит със сигурност се нуждае от лечение. При липса на афты (язви) започват да се сливат, увеличиваясь в размери, и се разпространи и в други части на устната кухина. При тази болка значително се засилват, детето става трудно да се яде и дори да се говори.

За лечение се назначава от местната и общата терапия. Местната обработка включва изплакване на устната кухина и приложение на лекарства под формата на спрейове и гелове. Гаргара може да се извършва с разтвор на водороден прекис или сода за хляб, тинктура от невен или лайка. От аптека средства ще отговарят на Мирамистин или Холисал.

Общата терапия включва прилагането на антихистамин лекарствени средства, като Тавегил, Супрастин. За увеличаване на защитните функции на организма, лекарят може да препоръча витаминен комплекс или имунномодулиращи лекарства. При значително повишаване на температурата на тялото му е необходимо да се намали антипиретическими средства (Парацетамол, Нурофен).

Са афтозен стоматит се проявява не веднага след попадане в тялото на причинителите на болести, инкубационният период обикновено продължава около 3-5 дни, а понякога и по-дълго. След появата на първите признаци на болестта започва да се развива много бързо и изисква спешно лечение.

Обикновено по време на заболяване при детето се покачва температурата на тялото дори до 39 градуса. Всички симптоми на стоматит, в повечето случаи напълно преминават през 10-14 дни и настъпва пълно оздравяване.

Бактериални стоматити

Второто име е «болест на мръсните ръце». Най-често възниква при активизиране в организма бактерии стрептококка и стафилокок. Тези агенти присъстват в организма дори на здрав човек, а с отслабването на имунната защита, които те «се събуждат». Освен това, те могат да съществуват в устната кухина на бебето, ако той страда от хронични тонзиллитом, кариес, ларингитом и така нататък.

Ако целостта на лигавиците на устата не е изложена на риск, опасности тези бактерии, които не представляват. А тук, в случай на дори по-малки щети те се втурват към раната, от което на това място се развива бактериален процес.

Признаци на развитие на болестта

Тази разновидност на заболяването може да се различава от другите по външни прояви. При бактериальном стоматит са характерни следните симптоми:

 • зачервяване на лигавиците на устната кухина;

 • подуване на меките тъкани в устата;
 • появата на пукнатини и язви;
 • повишено отделяне на слюнка;
 • лош апетит или липсата му;
 • неприятна миризма на гниене в устата;
 • слабост и висока температура;
 • в някои случаи се появяват признаци на интоксикация на организма.

Как бързо да освободи детето от болестта?

Като се има предвид естеството на заболяването лечението трябва да се извършват с прилагане на антибактериални средства. Местната обработка на устната кухина може да се използва Тантум Верде, Мирамистин, Гексорал, Метрогил-дента, изплакнете с разтвор на Frc.

При тежка форма на болестта може да се развие гнойное осложнеие, което ще наложи назначаването на детето антибиотик за перорално приложение.

Инкубационният период е 2-10 дни. Заболяването е заразно първо за другите деца. Предава въздушно-капково и пин начин. Възрастен човек може да се зарази, но само при условие за ползване на общи прибори и наличието у него в устата си рани или микротрещин.

Температурата на тялото на детето се издига в първия ден на болестта и трае до 3 дни. Ако говорим за това, колко трае външни прояви на болестта, а те обикновено минават през 7-14 дни, тогава идва и пълно възстановяване.

Грибковый стоматит

Най-често се появява при деца на първата година от живота, но се среща и в по-високо възраст. Другите му имена «млечница» и кандидоза. Болестта започва да се развива при намаляване на имунитета и контакт на лигавиците на устната кухина, гъбички по рода Candida.

Обикновено причина за това е достатъчно спазване на хигиена, немити ръце и използването на нестерильных чашки и шишета. Други провоцирующим фактор може да бъде и прием на антибиотици.

Как се проявява заболяването на устната кухина?

Гъбична форма на заболяване се различава от другите. Тя се проявява под формата на извара крупинок бял цвят на езика, което води до поражението на езика, а също и вътрешната повърхност на бузите, венците. След известно време може да се разпространи и върху повърхността на устните. Ако лечението не започне веднага, след което зърната се сливат, образувайки рохкава фолио, лесно отделяющуюся от лигавицата и покриваща нуждите на достатъчно големи парцели. Парцели за нея руж и се възпаляват.

Освен това, детето се наблюдава промяна в настроението, раздразнителност, лош сън. Той губи апетит, засилено слюноотделяне, при тежка форма на заболяването е възможно повишаване на температурата, слабост.

Характеристики терапия

Бързо лечение на лека форма може да се използва слаб разтвор на сода. Им се извършва напояване на устната кухина на бебето. Също така могат да се обработват засегнатите участъци със смес от боракс в глицерине. Добре помага хоросан една скрита — средство, чрез клотримазола, разрешения за локално приложение при деца.

Ако за локално лечение не е достатъчно ефективно, на пациента се предписват лекарства общото действие: Низорал, Diflucan.

Инкубационният период може да продължи до 8 дни. Заболяването е заразно и може да се предава при използване на обща посуда като деца, така и възрастни.

При «молочнице» при деца е възможно повишаване на температурата, но най-често болестта протича без нея. Треска възниква само при тежка форма на заболяването, в този случай тя може да продължи 3-5 дни.

Колко време минава грибковый стоматит?

При подходящо лечение на изчезването на симптомите настъпва след 7-10 дни. Но прилагането на местни лекарства след това трябва да се продължи още в продължение на 5-7 дни, тъй като кандидозу са характерни пристъпите.

Травматичен стоматит

Името на този вид заболявания говори само за себе си. Той възниква поради някаква травма на лигавицата на устата при дете на 1-2 години. Увреждане може да има както механично, така и химично или физически характер. Обикновено се случва по време на строежа «през устата».

Това може да изгори по време на прием на горещи храни или някакво увреждане на твърди предмети, например, остър ръб на зъба или играчка.

Да се проявява болестта?

Мазен подуе, изчервявам се и се възпаляват, по-късно на тези места се появява язва. Възникват болезнени усещания при отварянето на устата, пережевывании храна. В случай на киселина изгаряне на мястото на поражението се появява филм. При работеща форма на заболяването може да се наблюдава повишаване на температурата, слабост, летаргия.

Лекарствена терапия

Лечението трябва да започне с премахване на причината на болестта. След това се назначава антисептическая обработка на болезнените места с разтвор на frc, карбамид, отвара от лайка или невен.

При сложна форма на заболяване се предписват противовъзпалителни и анти-микробни препарати: Холисал, Ротокан, Мирамистин, Люголь и други.

Травматичен стоматит не е заразно. По време на него, е възможно повишаване на температурата на бебето, но обикновено това се случва само при липса на своевременно лечение. Възстановяване при лека форма отнема около 7 дни при сложни травми на това може да отнеме до 10-14 дни и повече.

Герпетический стоматит

Заболяване на детето възможно при първичния контакт с вируса (HSV-1)в тялото му. Обикновено заболяването се проявява в тежка форма, в момент на спад на защитните функции и отслабване на имунитета. А веднъж попаднал в тялото на детето, вирусът на херпес симплекс може от време на време се проявяват под формата на остри периоди.

Клиниката на заболяването в зависимост от тежестта на

Се проявява под формата на болезнени раните и малки мехурчета в устната кухина и на устните на бебето. Различава тежка, средна и лека форма на заболяването.

При тежка форма на пациента рязко се повишава температурата до 40 градуса и се появява обширно възпаление на лигавиците на устната кухина. Възникват множество обриви, които могат да се разпространят в областта около устните, крилата на носа и дори по клепачите на очите. Влошава общото състояние на здравето, се появяват признаци на остра интоксикация на организма, силно главоболие и мускулни болки, гадене, превръщат в бълвоч. В детето са възпалени лимфни възли в областта на шията.

Средната форма се характеризира с повишаване на температурата до 37,5-39 градуса. Наблюдава слабост, втрисане, главоболие, възпаление на лимфни възли. Венците и другите меки тъкани на устната кухина се възпаляват и подуе, се появяват обриви под формата на мехури по устните, езика, бузите.

При лека форма се появява малък брой везикулозна обриви по устните си, детето става апатичен, той може леко да се увеличи температурата.

Какво да правя при вирусна патология?

Требуетс задължителен лекарски преглед. Той може да се определи формата на заболяването и да предпише подходящо лечение, в тежки случаи може да се наложи хоспитализация.

Лечението се извършва цялостно и преследва едновременно няколко цели:

 • противовирусное въздействие;

 • оказване противовъзпалително ефект;
 • засилване на имунната функция на организма;
 • автомобилът може да ускори оздравителния процес.

За локално приложение на пациента се назначава Ацикловир, Маз, Холисал. Като иммуномодулирующего средства се препоръчва Виферон.

Говорейки за това, заразна ли герпетический стоматит — трябва да се посочи, че този вид е особено контагиозным и се предава на въздушно-капково и пин начин. Инкубационният период при първична инфекция продължава от 3-5 дни, при хроничната форма може да не се прояви с няколко години.

Колко трае температура?

Висока температура при острата форма може да задържи до 7 дни, при средна – до 3 дни. Външната проява на заболяването преминава за 1-2 седмици, напълно вируса в организма да унищожи невъзможно.

Всички разновидности на стоматит най-често се засягат малките деца. Явно те по-различен начин, но изискват непременного разглеждане на лекар и адекватно лечение.

READ  Предимства и недостатъци на протезиране върху телескопични коронках

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00125 sec