Стоматит: психосоматика заболявания, съвети за лечение

Стоматит: психосоматика

Статия ще бъде полезна за тези, които разбират, че корените на нашите проблеми е в главата, а болести на тялото са свързани с психика. Това се случва, се появи някакъв отдавнашен проблем – и веднага тялото на нея реагира чрез повишаване на температурата, алергии, влошаване на хронични заболявания и други признаци на психосоматични заболявания. Някой изглежда, че такива заболявания не са истински, а крехък, накрученные. Прояви на техните най-истински, но провокира развитието им не са вируси или хормони, а по-дълбоките причини.

Откъде изведнъж тялото спира да произвежда някакъв важен хормон? Цялата работа е в това, че той постоянно се адаптира към хода на нашите мисли и настроение. И тъй като повечето от нас емоциите не контролира, обратна връзка ни показва нашето тяло, сигнализирующее болка и дискомфорт в тази част, където неуспех. И за това, че тя не ни дава да живеят спокойно, ние трябва само да благодарим.

Според СЗО, предпоставки 70% от всички заболявания са психологически фактори. Сред най-честите причини за психосоматика нарича обида, гняв, чувство на вина, придирчивость, неспособността да се прощава. Когато сме зле възприемаме нова информация, неадекватно оценка на положението, се появява болестта на устата – парадонтоз, гингивит, стоматит. Така че да победи болестта може да е само при всеобхватен подход към проблема, стоматит и в това отношение не е изключение.

Психосоматика заболявания на устната кухина

Ако вашите преживявания са свързани с това, че човекът, на когото трябва през цялото време се опитвате да се докаже нещо, просто се игнорира, с течение на времето те да се превърна в раздразнение, умора. Ако една от страните реши да прекрати «играта», веднага възниква възпаление, за да се възстанови нарушения, което за време на конфликта. Ако заболяването е хронично, това може да означава дълготрайно прекъсване на процеса, и на този фон ние просто не разбираме.

Дори ако репетиция спорове се проведе само в главата, а после в един прекрасен ден вие все пак са решили да изразят своята гледна точка, обезщетението не може да принуди себе си да чакат. В тази връзка, спомням си един класически пример за заболяване на устната кухина.

Gz Фройд е бил болен от рак на небето. Предлагане на човечеството гениални идеи, той страда от подигравки и неразбиране. Как да се свързват с подсъзнанието, за да се излекува, психоаналитик тогава не го разбирах, но не можех да не кажа на света за своите сензационни открития, въпреки че знаех за последствията…

От рак на устата почина великият хирург Н.И. Пая. От Уикипедия научаваме, че в кабинета на Александър II Пая се опита да предаде на императора проблеми на руската армия и да я подготви, но монарх дори не е слушал за него. Когато великият лекар, попаднал в немилост, го изпратили в Парламента попечител на учебни окръзи. При опит за реформиране на образователната система, тя попадна на неразбиране на местните власти и е бил принуден да подаде оставка. Душата на учен се стреми към революционни промени, но не му дадоха шанс на себе си да се прояви. Преживявания трансформировались в тежко заболяване на устната кухина.

READ  Периостит горната и долната челюст, последователност лечение

За проблемите на устата (афтозном стоматит) казва и на Гилбърт Рено в книгата «Изцеление спомен»: «Кои от думите ви не е с език да го пусна, и те са останали с язви в устата?».

Стоматит – протест на тялото

С стоматитом по-често се сблъскват в детска възраст, но и възрастните в това отношение не е изключение. За живота на болестта не е опасна, но носи много дискомфорт, особено в напреднал етап. Не по-малко проблеми създават и опитите за самолечение: като нерегистриран антибиотици, може да се изработи в организма на резистентност (имунитет) към тях, и болестта ще премине в етап на хронична.

При постоянни рецидивах услуги зъболекар явно не е достатъчно. За да решат первопричинах проблеми на психосоматическом ниво, е необходима консултация психолог. Сред най-често срещаните предпоставки за възникването на стоматит специалисти:

 • малки конфликти, мръсотия, пережитые ситуации, от които не могат да излязат;
 • конфликт се дължи на думи, които ние не говорят, и те ни се връщат язвочками;
 • агресията се дължи на говорен от думи, които били обидни и корозивни;
 • ситуация, когато човек не се чу, оборвали на думата;
 • стоматит на долната устна: аз не казвам това, което изгаряния на устата ми, тъй като риска да останат без препитание;
 • при нежелание за това, че думата излезе извън допустимия лексика.

Как влияят стрес заболявания на устата

Особености на прехода на стрес, емоционално в телесна болест проучване на психосоматика. Вместо посочена причина за стрес могат да бъдат депресивни състояния, е скрита тревожност, всяко подтискане на емоциите. Обикновена уртикария, произтичаща като алергична реакция към храна, дрехи, битова химия, може да се прояви на емоционално фон. По подобен начин провокира психосоматика и стоматит по аллергическому тип. А в какъв вид ще се прояви – катаральном или везикулярном, ще зависи от особеностите на имунната система.

В края на миналото хилядолетие в САЩ се роди нова наука – психо. Неин главен теза: «Състоянието на душата на човека – весела или тъжен, изпитва вина или обида, влияе на имунната система!»,

Как да се отървете от стоматит с психосоматическими корени? За начало трябва напълно да се изключи от живота на стресови ситуации. Ако това не е възможно, трябва да се възползва от помощта на психолог, който се научи правилно да се излезе от стреса с минимални загуби. Само след възстановяване на психично здраве може да се премине към телесному, като се използват мехлеми, гелове и други лекарства, препоръчани от вашия лекар.

READ  Протеза "пеперуда": изработка, монтаж, грижи

Какви са видове ключалки при стоматити, и как да се възстанови хармонията в тялото и душата си, можете да научите от таблицата.

Видове брави Предпоставки Препоръки

Устата – входна врата на храносмилателната система, всички проблеми на устата говорят за невъзможността да се «поглъщат и смилат» идея. Източник на информация може да бъде като един външен обект, така и за самия пациент. Стоматити в този случай каза, че решението принималось необдуманно. Човек трябва да бъде по-отворен: е възможно, тази информация ще се окаже полезна.

Прикусывание устни говори за желание за нещо по-скриване на някаква информация, ако това предизвика в безпокойство.

Язвите се появяват от лоши мисли, ако ги дълго време да запази в себе си.

Стоматит – реакция на страх, спонтанно, необдуманное противодействие.

Следете ред на мисли и не задерживайте ги в себе си, высказывайте, не мисля за реакцията на събеседника.

Прегледайте прибързано решение, помислете за всички полезни идеи, ако не се е убедил в противното.

Как лекуват психосоматични заболявания

Лечение на стоматит с соматическими корените се занимават с психотерапевти много посоки – на психоанализата и гещалт-на практика, НЛП и когнитивно-поведенческа училища, семейни и арт-терапия.

Стоматит представлява фазата на възстановяване след промяната в отношенията. В дентална практика описан случай с грудничком. Дванадесет дете родителите са решили да отучать го от ръцете. След няколко дни тежък експеримент, сопровождавшегося вик, сълзи, нервни срывом, майката не издържа и започна отново да вземе бебето на ръце. И веднага от него в устата се образуват петна от кандидозного стоматит. Постепенно се свива, дори без медицинска намеса, тъй като конфликтът е бил изчерпан.

Още един характерен пример внезапно възникнали язви по лигавицата на устата. В навечерието на обостряне на този стоматит пациентката се връщаше от приятелка с малолетней дъщеря. Дете капризничал, се оплаква от умора, искаше да спи. Мама се чувства виновен и от това да е нервна още повече. Когато те се върнаха у дома, нервите на пациентката вече са били на границата. Тя не е издържал и шлепнула бебе по попе.

В детството си тя самата многократно е била изложена на побой от страна на родителите. Когато у него се появява собствена дъщеря на пациентката заклех, че никога няма да се появи тяхното дете. След инцидента чувство за вина я переполнило, и веднага се яви стоматит.

Я рани – това е реакция на обида, преживяване на гняв, свързана с материнскими си инстинкти. Чувството за вина пред дъщеря си и пред своята майка преплетени сега в един ком.

По силата на своята професия жена увлекалась фолклор. В ролята на образ, който да символизира гнева си, една жена, за да спре своя избор на медведе. Д-р прилага ериксон хипноза, и болен «видяла» мече и дори си играе с него. При следващата среща под хипноза тя «видяла» и кино. На сребърен екран е тя и майка й, а между тях стои мечка, който прикрывал на своите тяло и удря крака си майка. Пациентът буквално се тресеше от излишък на чувства – така трансформировалась цялата си натрупана към вече стара майка на гнева. След този курс на лечение д-р наблюдаваше болната 7 години. Рецидив на стоматит не е имало.

Профилактика на стоматологични проблеми

Превантивни мерки са на разположение на всички, които искат да останат винаги в добра форма. Болестта не ще се върне отново и отново, ако отговорно се отнасяме към своето състояние на ума и физическо здраве.

 1. Да контролирате своите хранителни навици и режим на сън и будно състояние, закалять на организма, укрепва защитните сили.

 2. Поддържа гигиеническое състоянието на устната кухина: почистване на езика и зъбите редица два пъти на ден, след хранене да се ползват с течност за изплакване.

 3. Редовно лечение на проблемните зъби, се проведе профилактичен преглед при зъболекар.

 4. Ако стоматит алергичен произход, трябва да се избягват провокиращи фактори, причиняващи защитна реакция.

 5. Независимо от това заразно ли конкретна форма на стоматит, не се свързват хора, които показаха признаци на това заболяване.

 6. Освен оксолиновой антисептичен мехлем и превръзка полезни и по-малко драстични мерки: контрол на своите мисли и постъпки.

Язви в устата, за да символизират ограничени възможности за усвояване на свежи идеи, не случайно всички малки деца изучават Вселената на вкус. При стоматити подсъзнанието крие мръсни думи и мисли, които спъват развитието на устните. Болестта ще седне в организма и да чака, когато човек ще се устреми. Тогава и това, пълзи стоматит – язви-от яд, корозивни устата и езика. Той държи в устата си тези думи и не се решава нито да се дъвчат, нито осмисли, нито да се освободи от тях.

В метафизиката на горната устна – това са желания, които човек поддържа в себе си, а долната е свързана с околната среда, в която той се развива. Когато ние кусаем устните, това означава гняв и досада поради това, че проговорились, казаха излишни. За профилактика е по-добре да говорим, отколкото да се мълчи. И за предпочитане е да се каже на всички навреме. А ако контактът не иска нищо друго да чуят, трябва да се намери по-приятна компания.

Лекува болестта без рецидив е напълно реално, ако навреме се консултирате с вашия стоматолог и психолог и да се съобразят с всички дестинация до пълната реализация на схеми на лечение.

Видео – Язви в устата: психосоматика

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00119 sec