Стоматологично Лечение под упойка при деца

Лечението на зъбите често е съпроводено от болезнени усещания, а при деца все още и панически страх. Не всяко дете успява да се подготви за процедурата правилно и обясни, че «укольчик» правят, за да по-късно да не боли.

Съвременните методи на анестезия в детската стоматология отговарят на високите изисквания за безопасност, така че родителите могат да се доверите на специалист, относно избрания метод. За по-голяма информираност можете да научите подробно в какво се състои разликата съвременни методи за анестезия при лечение на зъби при децата.

Видове обезболяване

Далеч не всяка частна стоматологична клиника за децата е на разположение провеждане на лечение под упойка. За да се въведе такава услуга в своя ценова листа, трябва да получат съответния лиценз, който се изисква висока квалификация на анестезиологов и само свързаното на щата, както и оснащенность модерно оборудване. Този строг подход дава възможност за провеждане на лечение при деца с липса на риск, което е много важно за всеки родител.

Освен известния анестезия, съществуват и не са лекарства методи за обезболяване, които включват:

 • хипноза;

 • электроанальгезию;
 • аудиоанальгезию.

Към тези методи се прибягва много рядко, тъй като те изискват специална подготовка, и истински специалисти в тази област е трудно да се намери. В някои случаи се използват электроанальгезию, но основният акцент е върху упойка местна или обща.

Локална анестезия при деца

Локална анестезия в стоматологията при децата се провежда на два етапа. Първо правят аппликационное аналгезия, която е насочена към намаляване на чувствителността на парцела, където ще се въвежда и използва упойка. За «замразяване» използват спрейове или гелове, които, като правило, са приятни на вкус и мирис. След няколко минути анестезиолог прави инжекция с местните анестезирующим наркотици.

Има много различни упойващи за местна упойка, но за деца, обикновено се използва средства на базата на артикаина. Те имат ясно изразен ефект, превъзхожда по своите качества лекарства на базата на новокаина, освен това те по-рядко предизвикват алергични реакции, не са токсични, бързо се изхвърлят от организма. Артикаин е разрешено с 4 години, за да може да се прилага по време на бременност и кърмене. Това още веднъж потвърждава неговата сигурност от гледна точка на влияние върху организма.

Анестетици на базата на артикаина наполовина изхвърлят от организма в рамките на 20 минути. В някои случаи лекарството комбинируют с други вещества, сужающими съдове, за да се удължи периода на неговото действие. Към тях се отнасят:

 • адреналин (эпинефрин);
 • норадреналин (норэпинефрин);
 • фелипрессин (октапрессин);
 • мезатон.

Към комбинирана анестезирующим медикаменти с основна активна съставка под формата на артикаина се Артикаин ИНИБСА (Испания), Альфакаин и Септанест (Франция), Убистезин (Германия).

Артикаин в комбинация с вазоконстрикторами разрешено за местна анестезия при деца с пет години. Дозата се изчислява в зависимост от възрастта:

 • 5 години – 0,6 мл;

 • 6 години – 0,8 мл;
 • 7 години – 1 мл;
 • 8-14 години – 1,5 мл.

Преди инжектиране на артикаина мястото на убождане обезболивают гелями и спреями на базата на бензокаина и лидокаин.

Стоматологично Лечение под обща анестезия — какво трябва да знаете?

Обща анестезия – това е метод на обезболяване, по време на който се «изключва» съзнанието на детето чрез спиране на работата на мозъка. Тя се провежда в няколко етапа:

 1. подготовка. Задача на зъболекар и на родителите се състои в създаването на игрова ситуация, в хода на която детето ще бъде готов да нося маска и малко да дишам в него. За да се избегне страх и нервност, може да се каже, че така детето ще стане космонавт. Няколко секунди е достатъчно, за да въведете детето в състояние на анестезия;

 2. предварителен преглед. След като детето заспи, лекарят за пореден път се прави оценка на положението със зъбите и призовава за приблизителното време, което му е необходимо за лечение. След това родителите трябва да се оттегли от помещенията;
 3. свързване на хардуера. Преди лечение на дете се свързва обзавеждане, отслеживающее жизненоважни процеси, протичащи в организма. В продължение на цялото лечение анестезиолози са близо следят показанията;
 4. лечение на зъбите. Под обща упойка при зъболекар може да е не само за решаване на сложни, болезнени проблеми, които е невъзможно да се извърши под местна упойка, но и да се подложат на лечение веднага няколко зъби, че за едно дете в обикновена ситуация винаги е стрес;
 5. извеждане от анестезия. След като лечението приключи, родители ви канят обратно в стоматологичен кабинет, анестезиолози отнемането на дете от състояние на анестезия. Събуждайки се, детето ще види същото помещение, родителите си, в съзнанието му не е отложено информация за лечението, ситуацията изглежда ежедневието.

 6. рехабилитация. На този етап детето в компания с родителите остава в стаята за игри, където може да дойде на себе си, пийте чай, гледат анимационни филми. След 10-15 минути тяло ще дойде в нормално състояние. В рамките на един час на лекар оценява ситуацията, за да може в случай на възникване на усложнения под формата на гадене, повръщане или замаяност своевременно да се вземат мерки. Ако рехабилитация преминава успешно, детето може да ходи у дома.

В детска стоматология за обща анестезия се използва Севофлуран и неговите разновидности Супран и Севоран. Лекарства се характеризират с висока степен на сигурност, те не дразни дихателните пътища, не се повишават внутричерепное налягане, не допринасят за развитието на бъбречна и чернодробна недостатъчност.

Средство притежава бързо действие: вече с първите входове детето ще усети сънливост. За въвеждане в състояние на анестезия отива не повече от две минути. Действието на препарата след прекратяване на неговото подаване се за 10-15 минути, тъй като той напълно се извежда от организма с дишането.

Положителни качества Севофлурана е, че той се съчетава с всички лекарствени средства, използвани в стоматологията, и след приемане на минимални странични ефекти, изразени в сънливост или хиперактивност на бебето.

Показания за различните видове обезболяване

Местна упойка се прилага в процеса на сложни медицински процедури. Към основните показанията включват следния списък стоматологични проблеми:

 • stty форма на кариес;

 • премахване на зъб или му нервни окончания;
 • гнойни възпалителни процеси на челюстната кост и на ставите;
 • оперативната намеса;
 • невралгия на лицето нерв.

В някои случаи притежават локално облекчаване на болката на децата е невъзможно поради паническо страх от посещение в зъболекарски кабинет. В този случай препоръчват да лечение под обща анестезия. За него има специални показания:

 • дълъг период на лечение. Деца не се препоръчва еднократна такса посещение на зъболекар по-дълго от 30 минути. Ако има нужда от лечение веднага няколко зъба, лекарят може да предпише обща анестезия. Метод ще помогне за един път да извърши действия, които изискват не по-малко от пет посещения.

  Чести посещения при лекар са стресови за състоянието на детето, те могат да се развият в дентофобию. В по-високо възраст човек ще изпитва страх лечение на зъбите и отложи посещение на специалист за възможно най-дълъг период, което ще се отрази негативно върху състоянието на зъбите;

 • малък и възрастта на пациента. В редки случаи дори най-малките пациенти са принудени да посещават зъболекар сериозни проблеми. Те все още не са в състояние да седи неподвижно в продължение на дълго време и да си държа устата отворена в много отношения, защото не разбират, какво от тях искат. Обща анестезия в такъв случай ще позволи на зъболекар да реши проблема бързо и без риск да увредят устната кухина, поради факта, че това дете е неочаквано дръпна главата;
 • психологически и психически разстройства. Децата с легковозбудимой нервната система не са в състояние лесно да прехвърлите дори и бързото лечение на зъбите. Освен обща анестезия спестява им психиката на стресова ситуация. Тук са дентофобию, церебрална парализа, олигофрению, алергия към местни анестетици.

Предимствата и недостатъците на прилагането на анестезия в детската стоматология

Основната полза от прилагането на анестезия в стоматологията е липсата на болка. Това помага да се избегне стреса, детето не се формира отрицателно отношение към зъболекар. След лечение на дете не запаметява страшни звуци и специфичен мирис на лекарства.

Освен това, използването на обща анестезия ще помогне на зъболекар за лечение на всички зъби и в случай на необходимост от провеждане премахване на един път. При стандартен лечение на всички процедури попадаха само за няколко екскурзии до лекар.

Говорейки за недостатъците, трябва да се спомене за страничните ефекти, които се състоят в гадене, виене на свят, а понякога и повръщане и обща слабост или, напротив, хиперактивност. При спазване на всички, предписани от стоматолог изисквания, избора на добра клиника и разкриването на пълната информация за здравето на детето, детска анестезия рядко има усложнения, тъй като изискванията за тази процедура са много високи, а лекарите са изложени на постоянна проверка на нивото на квалификация.

Ако нещо от по-горе не са съблюдавани, може да увеличи риска от развитие на тромбоза, инсулт на мозъка, инфаркт на миокарда, възпаление на белите дробове. Точно за това е важен етап от клиниката, по време на който специалист в рамките на един час, проверки на състоянието на детето си, промяна на жизнените показатели.

За деца усложняващ фактор при анестезия е въздържание от храна, тъй като не може да яде, няколко часа преди процедурата, и по-късно два часа след нея. Това състояние помага да се избегне повръщане позывов, които са често срещано усложнение при деца след извеждане от анестезия. Дори и след изтичането на определено време, не трябва значително теглото на стомах, по-добре да дадете предпочитание на лека храна.

Наличието на риск прави анестезия не е най-съвършеният метод, но в някои ситуации той е необходим. Като алтернатива има и друг метод – седация. С негова помощ пациентът не изпитва страх по време на процедурата, но допълнително трябва да въведете болкоуспокояващи, тъй като азотният оксид не се освобождава от болезнените усещания.

Противопоказания

Обикновено местна упойка няма специални противопоказания, с изключение на непоносимост към компонентите, влизащи в състава му. Това е една от сравнително безопасните методи, от които се отказват от показания за обща анестезия при деца. Друга пречка може да се превърне в травматична повреда на лицево-челюстната област, които са променили топологията на костните канали, меките тъкани и на нервните стволове.

Упойката е повече противопоказания. Към тях се отнасят:

 • инфекциозни заболявания;

 • рахит;
 • астма;
 • пневмония;
 • болести на кръвта;
 • сърдечна недостатъчност;
 • захарен диабет.

Преди преминаване на лечение, лекарят задължително ще назначи анализ на кръвта, посетете кардиолог и други специалисти, които ще дадат заключение за възможностите дестинация на обща анестезия.

Цена на услуги анестезиологов

Цените на анестезия варират в зависимост от избраната клиника и региона, но заслужава да се отбележи, че по този въпрос трябва да се движите на по-висока квалификация на персонала, които отговорно са подходящи за оценка на състоянието на здравето на бебето и ще избере най-подходящия метод за облекчаване на болката и подходящ препарат.

Средно цените варират в следващото ниво:

 • Локална анестезия – от 400 рубли за инжектиране;
 • Обща анестезия – 3500-4000 рубли за лечение в продължение на 30 минути;
 • Седация – 1200-1500 лева за лечение в продължение на 30 минути.

Отзиви на родителите

В някои случаи е необходимо да се съглася с вашия стоматолог и да се вземе решение за избора на метод анестезирования. Опитен стоматолог винаги е оценка на риска и наличието на алтернативни варианти, така че не ще предпише лечение въз основа на лични предпочитания. На преден план винаги са извадени интересите на детето, неговото здраве и възприятие на ситуацията, което доказват мненията на родителите.

При най-малкия си син млечни зъби са много лоши са били на пет години вече четири сериозни дупка и един зъба пульпит. Лечение категорично отказал. Че да не сме предлагали, какъвто не са посещавали лекар, все без резултат. Много плаксивый, боязливый дете, освен това той е повишен мога да понасям рефлекс. В моменти на паника, веднага започва да хълца, впоследствие хълцане в повръщане отива.

Посещение на зъболекар – проблемът е ужасна. Назначен за обща анестезия, тъй като друг изход не е имало, нито седация, нито, още повече, местна упойка, не се възприемат. Преминали всички тестове, направени анестезия. Всичко мина гладко, без усложнения. Дай Боже, да има нови зъби не са били такива в затруднено положение!

Анастасия, Москва

След неуспешен опит за лечение на зъби при Невена, когато трябваше с нея да реши, че този метод на лечение, ние не се вписва. Кариес постепенно израства, трябваше да се търси алтернатива. В Интернет четох, че може да се лекува зъбите под обща анестезия. Обадих се в една от частните клиники в нашия град. На мен много любезно предложи да донесе на детето, взели пари за първичен преглед, се отчитат за процедура на 100 хиляди. Това беше шокира! Детето, разбира се, е жалко, но е сто хиляди за млечни зъби – това е норма?

Започва да търси отново. Дойде в друга клиника. Там всички да цивильно, разжевали всичко по рафтовете на магазините разложили, разказаха за използваните наркотици, напълно е обяснено как да се подготви детето. След завършване на изчислението на сумата се оказа два пъти по-малко. В резултат на успешно сме преживели този етап, всички зъби медикализирахме, един изтрили. Джулия лесно е излязъл от упойка, бързо се възстанових. Аз разбирам, че от клиниката и професионализъм на лекарите зависи много, но не трябва да се превръщат в необходимост в изтъркана набиране на средства. Здравето на детето и за родителите, и за лекарите, винаги трябва да остане на първото място!».

Тихичка, Санкт-Петербург

Много беше изненадан подход към лечението на зъбите при деца в частна клиника. Преди процедурата, за да обезвреди ситуацията с тях да общуват по завладяващ начин, се опитва по забавен начин създаде дете в изпълнението на желаното действие. На сина ми трябваше да се премахне два зъба, а традиционният метод, той не е подходящ, тъй като и в клиниката отиде отказва, лекарите се страхуват. И тук ние идваме на прием, всичко е пъстро, красиво, обзавеждане за деца създадени.

Медперсонал много приятелски настроен. Дадоха Илюше в маска дишат Севораном. Тридесет минути са прекарали на всички процедури, след още петнадесет да го извади от това състояние на анестезия. Премина с него в отделна стая, карикатури погледна. В процеса на разглеждане му показа как да работят с медицински изделия, дори дадоха на играчка майка лечение. Детето спокойно, всичко претърпява, в общинския всичко ще приключи стрес и за детето, и за мен!

Олга, Липецк

READ  Зубное протези: видове, характеристики на дизайна и инсталацията

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00113 sec