Структурата на зъба: подробно описание — структурата и функцията на зъбите

Структурата на зъба: подробно описание на

Зъби – органите, включени в дъвченето и речевия апарат на човека. Те в комплекс с езика, устните, слюнными жлези и до мускулите и костите се осигури нормалното дъвченето и преглъщане на храна и звукопроизношение. Възрастен здрав човек в устната кухина е 32 зъба. Някои хора ги броя по-малко се дължи на вродени аномалии или стоматологични интервенции.

В устната кухина на зъб (dens) са разположени в два реда. Всеки от дъвкателните органи отнема определен зубочелюстной парцел. Този сегмент се състои, освен зъб, част от челюстната кост, сухожилия, кръвоносни съдове и алвеолите – задълбочаване на костите, покрити с лигавица.

Млечните зъби

Зъбите на човека се характеризира с двата специфични признаци. Те гетеродонтные и текодонтные.

Внимание! Гетеродонтизм – специфика на анатомични устройство, при което зъбите имат определена функция при кусании и пережевывании храна и, в тази връзка, са с различна форма. Текодонтизм – характеристика на структурата на дъвченето апарат при бозайниците и на животните и на човека, при което зъбите не сращены с челюстными кости.

Постоянните зъби се появяват при човека до 6-12 години. Преди този период, в устната кухина се намира на 20 млечни зъби (dentes decidui), които са напълно растат до 24 месеца.

Схема на никнене на млечни зъби при детето

Зъби Възраст
Долните централни резци За 6-7 месеца

Горни централни резци В продължение на 8-9 месеца

Горните странични резци 9-11 месеца

Долните странични резци 11-13 месеца

Горните моляры За 12-15 месеца

Долните моляры За 12-15 месеца

Горните кучешки зъби 16-18 месеца

Долните зъби 18-20 месеца

Долните големи моляры 24-30 месеца

Горните големи моляры 24-30 месеца

Структурата на зубочелюстного апарат при децата има редица особености. Тази специфика следва да се вземат предвид, когато се грижат за зъбите си, и при тяхното лечение. Има следните отличителни признаци dentes decidui:

 1. Цвят на емайла. Цвят на млечен зъб може да варира от ярко-бял до синьо. Понякога заради такива цвета на емайла на детето погрешно се диагностицира пульпит.
 2. Форма на зъбите. Dentes decidui ниски и широки, но по-тънки и остри. На режущем редици на млечни зъби са парченца, които от 4-5 години истираются.
 3. Млечните зъби са по-закръглена и выпуклую форма. Това се отнася особено за моляров.
 4. Dentes decidui имат по-малко дълги корени, от постоянни зъби, но кореновата система е по-разветвлена.

Структурата на млечен зъб

Анатомическое структура dentes decidui в много отношения е подобно на устройството на постоянните зъби. Млечните зъби също са покрити с емайл, но тя е по-тънка и мека, поради което по-податливи на различни наранявания и щети.

Внимание! Трябва редовно да давам детето на профилактични прегледи при зъболекар. В противен случай повърхностен кариес може много бързо да доведе до разрушаването на зъбите и образуването на пульпита.

Директно под емайла се намира достатъчно тънък слой на дентина. Той заобикаля кухина коронки и коренови канали. Кухината на зъба е напълнена с пулпа, която е осеяна с плавателни съдове и нерви. В dentes decidui брой на маса много повече, отколкото в постоянни. Тя осигурява нормалното хранене и за обменните процеси в тъканите на зъба.

Структурата на зъбите на възрастен човек

Зъби – това е най-важният орган на храносмилането в устната кухина. При нарушаване на целостта или липсата на зъби е нарушен процес на първична механична обработка на хранителни маси, включващи кусание, дъвчене, кълцане и раздробяване на хранене. Освен това, наличието на зъбите трябва да се полагаме на човек за нормално дишане и произношението на звуци.

В течение на живота на хората се променят еднократно зъби. Постоянни зъби (dentes permanents) започват построен на 6-10 седмица на ембрионалното развитие и накрая се формират, когато детето навърши 4-6 години.

Ред на никнене на млечни от постоянни зъби

Зъби Възраст
Централни резци-долния ред на 5-7 години

Странични резци-долния ред на 9-10 години

Централните резци на горния ред 6-8 години

Странични резци най-горния ред на 9-10 години

На горния ред зъби 10-11 години

Първите малки местни 9-10 години

Вторите малки местни 11-12 години

Зъби-долния ред на 10-11 години

Големи местни първа линия 5-6 години

Големи местни втория етап 12-13 години

Големи местни трети ред 20-25 години

Внимание! Зъб – това е образование, което не може спонтанно да се възстанови при повреда. Ето защо трябва внимателно да се следи за тяхното състояние и редовно се провеждат профилактични прегледи при специалист.

Зъб, обучени корен и корона. Коронката се извисява над венеца. Тя е покрита със здрава и твърда емайл. Именно емайл, предпазва зъбите от външни въздействия. При здравия човек този слой на зъба лъскав, гладък и блестящ. Крехка, жълто или сиво емайл с бичен и напукани показва патологиях зубочелюстного апарат или общи нарушения на здравето на човека.

Внимание! Емайл – една от най-здрави тъкани. Въпреки това недостатъчни за устната хигиена, само и дефицит на калций в организма могат да доведат до нарушаване на нейната цялост. През пукнатините в емайла на дебелината на зъба може да проникне бацили, провокира кариес или по-тежки нарушения.

Директно под емайла се намира дентина. Това е твърда тъкан, компонент на голяма част от зъб, той поддържа зъбния емайл и предпазва пульпу. Средната дебелина на дентина варира от 2 до 5 мм. Дентина е по-мека от емайла, така по-лесно се поддават на разрушителни процеси.

Дентина е завързана с много канальцами, които се различават от маса по посока на емайла. Те са необходими за осигуряване на нормални обменни процеси вътре в зъба.

В състава на постоянен зъб включва три вида дентина:

 1. Начална формира в етап на формиране на зъба, преди да го никнене на млечни.
 2. Заместительный – се формира в продължение на целия период на съществуване на зъба.
 3. Терциера – се появява при увреждане на зъба в областта на травма или кариес. Се развива като реакция на местно дразнене.

В главната част на зъба се намира целулоза. Това е ронлива субстанция, която изпълни кухина dentes decidui. По периметъра на маса на няколко слоя са специфични клетки одонтобласты, израстъци, които се различават в дентинные канальцы. Също така меката тъкан на зъба, осеян с множество седмица, венул и нервни корени.

Корените на зъба, простираща се в десну, не са покрити с емайл. Отгоре на дентине е разположен слой от цимент, който с помощта на колагеновите влакна се прикачва към периодонту – специфична плътна съединителна тъкан, която се намира между корените и альвеолой. Корените на зъба корени дълбоко в дебелината на алвеолите.

Внимание! Поражението на корените на зъба е тежка патология, която изисква продължително лечение и често го резекция. В редица случаи на нарушаване води до затяжному воспалительному процес, в резултат на което се образува киста, заради това, което зъб трябва да изтриете.

Видове постоянни зъби

Зъбите на човека гетеродонтны. Те се различават както по форма, така и по размер по отношение на своята цел. Някои от тях са предназначени за гризе храна, други – за дъвчене. Всички видове зъби могат да бъдат разделени в четири групи:

 • ножове: централни и странични;
 • кучешките зъби;
 • премоляры;
 • моляры – големи коренните зъби.

В стоматологичната практика за удобство и краткост се позова на зубочелюстной система се прилага на зъбната формула. Коренните зъби в нея са обозначени с арабски цифри от 1 до 8.

Спецификата на структурата на зъбите на горния ред

В основата на зъбната редица представляват резци, кучешки зъби, премоляры, както и моляры първа и втора линия. Моляры от трети ред, които се наричат мъдреците, обикновено се появяват при хора на възраст 20-25 години и често подлежат на премахване, тъй като могат да доведат до нарушаване на привеждане в съответствие хапят и други неприятни последици:

 1. Резци са необходими, за да гризе и отрывания храна. Те имат уплощенную достатъчно тънка коронку с остра режещата повърхност. На съкращенията на зъба чрез три характерни удебеляване – една къртичина, които постепенно истираются. При ножовете в норма има един корен.
  Единици, т.е. предните резци, се различават широката повърхност. Странични резци по-тесни и се характеризират с по-малък размер. Като правило, те имат няколко выпуклую, сгъсти възвръщане на формата.
 2. Кучешките зъби са необходими за разрывания хранене и разделянето й на малки парченца. Тези зъби най-много приличат на зъбите на животното. Те имат характерно зауженную форма на задната му страна се намира бразда.
  При клыка един много дълъг корен, който огъването кнутри. При човека в норма на горната челюст е два клыка.

 3. Премоляры зъби, разположени зад зъби. Има жевательными зъбите. Тяхната основна функция – перемалывание хранителни маси. И първите, и вторите премоляры имат коронку призматической форма. Първото премоляра се празнува един или раздваивающийся корен. Вторият има само един уплощенным корен.
 4. Моляры или коренните зъби – големи дъвчащи зъби, предназначени за механична обработка на хранителни маси. Те са достатъчно големи, с много корени, чийто брой може да достигне четири-пет.

 5. Третият моляр – има класическа форма местни зъбите, обаче прорезается обикновено при хора на възраст 20-25 години, при това може да не физиологичное положение, поради което зъб трябва да изтриете. Основната трудност се състои в това, че на третия моляр има големи и по-дълги корени, напомнящи на външно ствола на дървото.

Внимание! Ако при прорезывании трети моляров на пациента тормози силна болка в устата се появява гнил мирис и докосване до венеца причинява рязко нарастваща болка регионална синдром, е необходимо спешно да се обърнете към лекар.

Спецификата на структурата на зъбите-долния ред на

Зъбите на долната челюст, имат едни и същи имена и структури, както и зъбите на горния ред, но също притежават няколко отличителни разлики:

 1. Ножове нанижней челюст имат най-малки размери. При тях е достатъчно тънка и тясна корона и един малък корен.
 2. Зъби-долния ред на отхвърлени кзади, те притежават по-загнутой форма. Често долните кучешки зъби са по-къси, отколкото горните.
 3. Долните премоляры се различават по-плоска и кръгла форма. И при първия, и при втория премоляра има само един директен кратък корен.

Зъби – органи, предназначени за преработка на масите, извършване на нормалния акт на дишане и на произношението на звуци. Зубочелюстной апарат на човека има доста сложна структура и собствен комплекс нервом и кръвоносните съдове, осигуряващи храна и иннервацию тъкани на зъбите. Такава сложна структура е необходимо да се гарантира, че зъбите се съхраняват непокътнати колкото е възможно по-дълго.

Видео — Структура на зъба

Видео — Структурата на зъба. Видове и функции на зъбите

READ  Кариес на зъбите: лечение в домашни условия - най-добрите рецепти и средства

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00096 sec