Свищ на венеца: причини и лечение

Всички заболявания, свързани с зъбите или венците, изискват неотлагательного посещение в стоматологична клиника. Само лекарят е в състояние правилно да се постави диагноза и в случай на необходимост от провеждане на необходимото лечение.

Сами да се определи характера на болка или възпаление в устната кухина без подходящо обучение почти невъзможно.

С най-голяма сериозност трябва да се вземат за такова образование, като свищ. Само стоматолог може да разкрие причината за заболяването, характера му и възможните начини за лечение. Ако пациентът дълго време отлага посещението на лекар, той може и изобщо да изгубят един от зъбите.

Какво е това и какви са симптомите на нарушение

Свищ – заболяване, което има възпалителен характер. Изглежда то е като дупка или торбичка на венеца. Всъщност това е канал във вътрешността на венците, които се съединят нейната повърхност и нагноение в областта на корена на зъба.

По него от огнището на възпаление изпада в която течни и гнойни маса. В повечето случаи може да открие с прост визуален преглед с невъоръжено око.

Формира свищ на венеца поради разрастването на съединителната тъкан (гранулиране). В резултат на това се затруднява процеса на зарастване на възпаление на корен или на нерв на зъб. Заради това, което се случва вземане на бързото размножаване на болестотворните бактерии и нагноение.

При дълго протичане на болестта на процъфтяващата грануляцией нарушена лигавица и костната тъкан на венците. На нейната повърхност започне да излиза гной, се формира свищ.

Освен очевидните, това стоматологично заболяване има и други симптоми:

 • зъбобол, тя може да бъде силна или ноющей. Обикновено се засилва при натиск (например, при дъвчене);

 • подвижността, стрес решаване на зъб;
 • видимо възпаление и зачервяване на венците около засегнатия зъб;
 • отделяне на гнойни маси;
 • повишаване на температурата на тялото на пациента.

Най-точна диагноза се определят с използване на рентгенови апарати. Но в повечето случаи можете да се ограничи често срещано разглеждане.

Класификация заболявания

Свищ на венеца може да бъде външен или вътрешен:

 1. Образование външна форма пациентът обикновено се открива себе си. Обикновено това става причина за посещения при зъболекар.
 2. Вътрешен при визуален преглед, диагностика е изключително трудно. За неговото откриване е необходима радиография. Вътрешно заболяването е възпалението, образуването на огнища на инфекция в основата на зъба до постигане на sviŝëvoj тръба (фистулой) на повърхността на венците. Сами пациентът се открие вътрешната форма на заболяване не може.

Къде се крие причината за това?

Свищ, като правило, се появява в областта на болния зъб. Причините и характера на протичане на болестта могат да бъдат различни.

Но във всеки случай появата на фистули, предшествано от някакво възпаление и образуване на гнойной областта на корена на зъба. Впоследствие нагноение разбива на повърхността на венците, чрез формирана фистулы.

Дори ако зъбът изглежда доста здрави, или наскоро е бил подложен на лечение, поява на свища ясно показва на някакъв възпалителен процес в рамките на венците.

Причини за образование свища обикновено служат:

 • стартирани форма на кариес или пульпита, тяхното ненавременно или неадекватно лечение;

 • лошо пломбирование зъбни канали;
 • перфорирана корен на зъб;
 • воспалившаяся киста;
 • затруднено, продължително начални зъб мъдрост;
 • гранулема.

Необходими обяснения:

 1. Ако лечението на кариес е изпълнено не е достатъчно качествено, това заболяване може да прогресира и да доведе до възпаление на зъбни нерви и да придобият форма пульпита. Без необходимото лечение, той преминава в пародонтит. При пульпите се случва инжектиране, възпаление на директно нервната тъкан на зъба. Ако лечението не се проведе, това може да доведе до пълното смъртта на зъбен нерв и разпространението на възпалителни процеси по-дълбоко – до зубному лозата. В резултат на което се появява периодонтит – възпалението, образуването на гной на върха на зъба. Впоследствие се образува канал, тръба, по която гной от огнището на инфекцията идва на повърхността на венците, образувайки свищ.
 2. Статистиката показва, че процентът на слабо запломбированных канали при лечението на зъбите достигне 65-70%. Основна грешка е липсата на дълбочина пломбировки. В резултат на върха на корена остава незаполненная област. Тези кухини са любимо място за размножаване на бактерии и появата на инфекция. С течение на времето засегнатата област се разраства извън границите на зъбен корен и на върха се оформя кухина с образуването на гной, а след това свища.
 3. В случай неосторожной почистване на зъбен канал, той може да бъде случайно е повреден. В резултат на това се формира нефизиологическое дупка. Без навременно пломбирования то може да стане причина за възпаление, образуване на гнойни масите и появата на свища.
 4. Много често до определен момент киста на върха на корена на зъба не се показва, така че не се диагностицира и не се лекува. Но при настъпването на някакви неблагоприятни условия, като например, намаляване на имунната защита на организма, кистозное образование може да воспалиться. Когато се образува гной достатъчно много, той започва да търси изход. Така се формира свищ на венеца.
 5. Рядко някой мъдреците прорезываются без определен дискомфорт. В сложни случаи процесът се забави дълго време, венците в неговата област се възпалява и подува. В резултат на това се случва да я травмата на нарастващото зъбите от вътрешната страна и намиращ се точно обратното – с външна. В това място и се случва натрупване на гной, а след това се появява свищ.
 6. Причината за появата свища може да стане гранулема – натрупване на течност и гной в меките тъкани на венците около зъбите. Ако не се проведе навременно лечение, това възпалителен процес може да доведе до образуване на фистулы.

Как се случва формирането на свища на венеца и основите на неговото лечение:

Хирургично лечение — основното решение

В този момент, когато свищ зъб се появява на повърхността на венците и гной получава излизане навън, болният се чувства внезапно облекчение. Болезнените усещания са значително намалени, и човек си мисли, че настъпи подобрение.

Именно затова най-често се отлага посещението при зъболекар и болестта се усложнява. Какво можете да направите при поява на свища в устата си?

Stty форма много трудно се поддава на лечение терапевтични методи. Без навременно лечение на възпалителния процес и нагноение засяга надкостницу. В този случай се бави вече не е възможно, са необходими спешни мерки за бързото премахване на гной и възможности за запазване на съседни зъби.

Прибягва до хирургична намеса и при случайна перфорация на корена на зъба в процеса на почистване на инструменти. Хирургично лечение се прилага при образуването на свища на зъба, за да се покрият корона. Анализира определена конструкция обикновено е по-трудно, отколкото да премахнете фистулу чрез вскрытую десну.

Засегнатите тъкани се отстраняват посредством премахване, след което каналът се обработват с лазер. На това лечение не се прекратява и пациентът продължава да си самостоятелно в съответствие с препоръките на вашия лекар.

Лечението в домашни условия

Изберете най-добрия начин за лечение на свища е по силите само на зъболекар. И тогава със сигурност да определят достатъчно ли е лекарствено лечение, той може само след изследване с помощта на рентген.

Кое да не е било избрано лечение, му трябва да започне с премахване на причините за проблема. За това стоматолог телевизията болен зъб и внимателно прочищаются възпаление на канали. След това създадената кухина внимателно измити и дезинфекцирани.

В нея се поставя лекарство под формата на паста и се поставя временна пломбата. В следващите канали на зъба пломбируются, и се поставя постоянна пломбата.

При извършване на стоматологични манипулации е необходим допълнителен курс на лечение с антибиотици за спиране на възпалителния процес. Той е назначен на 7 или 10 дни в зависимост от тежестта на случая. Най-често се използват: Аугментин, Ципролет, Офлоксацин.

Освен това, в домашни условия лечение се допълва от изплакване на устната кухина лекарствени разтвори или отвари от билки.

За тази цел може да се използва Фурацилин, Хлорхексидин и Мирамистин. Лечение непременно се допълва от антигистаминными лекарства (Тавегил, Эриус).

Народни рецепти

Прилагането на отвари и мазила от билки не може да определи основната причина за възникването на свища или да доведе до пълно излекуване. Но те са отлични противовъзпалителни средства. Могат да се използват за посещение на зъболекар и за облекчаване на възпалението и подпухналостта на или след с цел бързото оздравяване.

От лекува свищ в устата си, без използването на химикали и хирургия:

 1. За изплакване се използва отвара или настойка от лайка и невен. Тези билки могат да се прилагат както поотделно, така и заедно. Освен тях противовъзпалително действие има евкалипт, градински чай, ела, бял равнец.
 2. От евкалипт се приготвя мехлем. Листата на растението са смачкани, се смесва със слънчогледово масло. Сместа се влива в продължение на дни, след което се добавят нарязания на ситно лук. Всички съставки се вземат в приблизително равни пропорции. Малко след това получената мазила, увити в стерилна превръзка или кърпа и се прилага за свищу. Средство измъква гнойни маса и спомага за забавяния на раната.
 3. Обеззараживающим ефект има пчелен прополис. За ускоряване на лечебния процес след лекарски намеса се препоръчва рассасывать си или да се държи под езика за почистване на устната кухина от бактерии.

Пълно освобождение от свища невъзможно без премахване на първопричините за появата му. Посещението при зъболекар е неизбежна. Го оттягивание може само усложни, може да влоши ситуацията и да доведе до загуба на зъби.

READ  Крезодент за антисептичен обработка и пломбировки канали на зъба

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00131 sec