Свойства и значение монофторфосфата на натрий в пастите за зъби

Паста за зъби – това е фармацевтичен препарат за хигиена на устната кухина, предназначена също и като профилактично и лечебно средство.

Благодарение на този медикамент може ефективно да извършват почистване на зъбите и оказва лечебно-профилактично въздействие върху обвивката на устната кухина.

Независимо от предназначението, в състава на пасти влизат следните компоненти:

 1. Свързващи вещества. За структурата на пюре е лесна за прилагане и пазила своите свойства целия срок на годност (агар, пектин, декстран, глицерин, альгинат натрий, натрий-карбоксиметилцелулоза).
 2. Абразивни. Предназначени за почистване (премахване на плака, бактерии, остатъци от храна) и за избелване на емайла (съединения на калций, натрий, силиций, креда).
 3. Повърхностно-активни. Се използват с цел подобряване на ефективността на пречистване с най-малко щети (натриев лаурил сулфат, бетаины).
 4. Лечебно-профилактични вещества. Флуориди, връзки с антимикробна ефективност, микро — и макроелементи, витамини, минерали, билки, прополис, ензими.
 5. Флуориди. Натриев флуорид и калай, аминофторид, монофторфосфат или калциев глицерофосфат имат противокариесное имот.
 6. Сорбенти. Оказват меко абразивное действие, эмалепротекторный ефект и премахване на миризми.
 7. Пенообразующие. Броят им зависи От колко паста ще вспениваться по време на почистване.
 8. Парфюми, аромати, хранителни оцветители. Натурални етерични масла (ментол, лимонен) и идентични на естествените съединения (синтетични хидроксиапатит).

Свойства монофторфосфата натрий

Монофторофосфат натрий (Натриев monofluorophosphate) — съединение на неорганични произход натриевой сол и фторфосфорной киселина, с формула Na2PO3F.

На вид представлява кристали, които нямат цвят. Лесно се разтварят във вода, образувайки кристаллогидраты състава на Na2PO3F•10H2O. Връзката се получава чрез реакция триметафосфата натрий и натриев флуорид.

Монофторофосфат на натрий в пастите за зъби — това е антикариозная добавка, за подобряване на засилване на минерална решетка тъкани на зъба. Също така се използва в някои фармацевтични средства за лечение на остеопороза.

В зависимост от предназначението и функционалността на компонент се прилага за:

 • основната активна съставка в стоматологични пастах;
 • реагент за фторирования вода;
 • междинно съединение при синтеза на други флуор фосфати.

Значение, ползи и на вредите за флуор

За първи път се прилага флуор в зъбите пастах са станали още през 1914 г. американските фармацевти. След дълги изследвания на космоса основната функция на елемента – ефективна защита от кариозности.

Зъбните средства на базата на флуор, намалява риска от кариес до 45 % и подобряват устойчивостта на емайла към отрицателно на въздействието на киселини, които произвеждат вредни микроорганизми.

Флуорът и неговите съединения са жизнено-необходими елементи, налични в състава на водата и на повечето храни.

В случай на недостиг в организма на човека започва кариозный процеса води до нарушаване на целостта на зъбите. Избягване на подобни ситуации производители добавят в състава на флуор.

READ  Дентина-прах за временно запечатване кухина на зъб

Ползи компонент

Ползата от използването на фторированных пасти за грижа за устната кухина е, както следва:

 1. Укрепва структурата на емайла. Покритие на зъбния емайл се състои от елемента калций под формата на хидроксиапатит, който при контакт с флуор се превръщат в фторапатит, създавайки постоянен елемент по отношение на кариесогенных бактерии.
 2. Има бактерицидно свойство. Естествено антисептично средство по отношение на инфлуенца микрофлора.
 3. Не позволява появата на зъбна плака и камък. Предотвратява залепване бактерии по повърхността на емайла.
 4. Подобрява собственост на слюнка. Жлези започват да работят по-добре, предизвикване на приток на слюнка с фосфор и калций в размер на правилното за премахване на зъбния кариес.
 5. Необходим е за обмяната на веществата. Ефективно въздейства на СЧ, подобрява процеса на усвояване и самочувствие.

Навреди на връзката на флуор

Неблагоприятно въздействие на флуор в зъбите и човешкото тяло е на практика липсва.

В резултат на проведени изследвания, учените забелязали, че от 0,5 мг вещества в литър вода – недостатъчно количество, за лечебни и профилактични цели, а 1,5 мг е много високо. Така че твърде голяма доза флуор токсична, води до появата на заболяването флуороза.

Това некариозное заболяване на зъбите, характеризиращо се с наличието на бели точки на емайла, при това да променя цвета си. Резултатът – пожълтяване, разъедание и разрушаването на зъбите. Не малко важно е, че високото съдържание на тази връзка на флуор води до остеохондрозу, наростам на костите, промяна на формите и цветовете на самите зъби.

Това вещество е трудно да се оттегли от тялото. Накопившись, дълго действа негативно, удря всички органи.
Неконтролирано нахлуване на компонент по различни пътища води до такива негативни последици, като:

 1. Гормональному дисбаланс. Йони флуор, накопившись в организма, неблагоприятно въздействие върху производството на хормоните на щитовидната жлеза (Т3 и Т4).
 2. За намаляване на нивата на тестостерон. При мъжете – проблеми на полов характер, а при жените – може би безплодие.
 3. Намаляване на интелигентност. Има нейротоксическим действие – нарушение на речта и паметта, неправилно възприемане на учебния материал, особено в детската възраст, при изучаването на точните науки и чужди езици.

За ежедневно приложение фторсодержащие средства за хигиена на устната кухина, в лечебно-профилактично безопасни и с минимално съдържание на компонента до 1500 ррм.

Всички останали видове зъбни пасти вярно използват при такива показания като кариес или дефицит монофторфосфата натрий, редуващи се със средства, без флуор.

Стойността на флуор в пастите за зъби

Паста за зъби с флуорид е важен хигиенни средство в ежедневието на всеки човек, който има желание да притежават холивудската усмивка и здрави зъби. Тази съставка потиска образуването на инфлуенца флора в устната кухина, укрепва емайла и е профилактика на зъбния кариес.

READ  Прозрачни мехурчета в устата – сериозен повод за безпокойство!

Под влиянието на зловредни бактерии в по-малка степен са активни, по-малко да отделят киселина и леко оказват вреда на зъбния емайл.

Затова тази паста има своите предимства:

 • подобрява процеса на обмен на веществата;
 • действа антисептично;
 • не позволява образуване на замах и твердому резба върху повърхността на зъбите;
 • помага за подобряване на слюнчените жлези.

Съединения флуор

Флуор и неговите съединения – флуориди, широко прилагани за повече от 100 години и притежаващи добра противокариесной ефективност. Те се абсорбират в повърхностния слой от зъбите, не прониква в кръвта, дори в случай на заглатывания. При производството на пасти в състав включва не само флуор, но и връзката му.

Монофторфосфат натрий

Сигурно, е често срещано и не е скъпа връзка, не притежава ясно изразен защитен качество. За образование флуорид-филма се изисква провеждане на чистка повече от три минути.

Натриев флуорид и калций

Натриев флуорид — това е сигурно и ниска по цена на връзката. То е активно влияе на освобождаването на йони с цел да се осигури здравината на емайла и за обогатяване на микроелементи. Има бактерициден ефект на зловредни бактерии, причиняващи кариес.

Флуорид калций се различава от предишния компонента на скоростта на влияние между слюнка и зубными тъкани.

Аминофторид (олафлур)

Действа най-активно и скъпо връзка. Той ефективно реминерализирует и се покрива с емайл предпазно фолио, като предоставя най-продължително действие.

Алуминиев флуорид

Вредно и малоприменимое връзка се дължи на способността да се натрупват в организма и разрушително действа върху клетките на мозъка. Но алуминий нужда от човек за възстановяване на тъкани. Прилага се като противовъзпалително и блокиране на кървене от венците елемент. При локално приложение степента на засмукване на това съединение е ниска или равна на нула.

Флуорид калай

Активно и неизползвани, въпреки ефективно реминерализующее имот. Отрицателно въздействие върху повредени площад на емайла и пломби чрез промяна на цвета, което не е естетичен.

Как да си изберете паста за зъби без флуор

При избора на паста за зъби без съдържание на флуор трябва да получи препоръка от квалифициран специалист. Ако към закупуване на средства решили да се ползват самостоятелно, нещо, което си струва да се обърне внимание на химическия състав на лекарството:

 • в устната кухина не трябва да се съдържат токсични съставки;
 • избягвате цветни пасти, поради наличието на оцветители.
READ  Прилагането на материала Резодент за пломбирования на коренови канали

Паста без съдържание на натрий монофторфосфата

Списък на стоматологични средства за почистване на зъби без флуор вместо токсичен компонент съдържа съединения на калций (пантотенат, глицерофосфат, лактат и калциев цитрат).

Списък с такива пасти препоръчват много зъболекари и купувачи:

 1. President Unique. Италианско средство меко въздействие, внимателно премахва плаката, придава блясък емайл, предпазва венците, зъбите стават по-малко чувствителни. Притежава антибактериално качество, поради наличието в състава на естествени съставки (лайка, градински чай, ехинацея). Защитната функция на кариес дават съединения на калций. Наличието на ензима папаина и ксилитол позволяват да се разграждат плаката и предотвратява бързото му отлагане.
 2. Parodontax без флуор. Активен по отношение на мека плака, се прилага при кровоточивых венците. В състава му аптечные билки (лайка, ехинацея, ратания, смирна, градински чай) и минерални соли.
 3. Знак биокальций. Лечебно-профилактично средство за ежедневно приложение, благоприятства за укрепване и възстановяване на повърхността на емайла до 35%. Функция паста се състои в полиране на емайла, неутрализира нивото на рН в устната кухина, заздравяването и възстановяването на лигавиците.
 4. R. O. C. S. PRO. Идеално средство за руския производство, когато се грижат за млечни зъби. Почти изцяло се състои от компоненти с растителен произход. Защитна функция възниква за сметка на съединения глицерофосфат калций и ксилитол.
 5. Weleda Zahngel. Стоматологичен гел за ежедневна хигиена за детски млечни зъби на базата на естествени съставки (екстракт от водорасли, невен, масло от копър, мента). Паста притежава противовъзпалително действие, счищает плака. Единственият минус средства при липса на защитни функции от кариес. Така че трябва да използват допълнително паста за зъби със съдържание на калций.

Фторсодержащие паста са важен стоматологическим средство за хигиена на устната кухина, за цялото семейство.

Монофторфосфат натрий – важен елемент, който позволява намаляване на риска от прояви на кариес, за укрепване на повърхността на емайла и повишаване на устойчивостта на въздействието на киселини, които произвеждат вредни микроорганизми.

Според статистически данни на потребителите, които използват паста за зъби без флуорид, по-често се обръщат с проблеми в развитието на кариеси и образуване на плака и зъбен камък. Тези лекарства се препоръчват повечето зъболекари и предлагат много производители.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00084 sec