Съвременните стоматологични запълващи материали

Пломбирование – това е процес на възстановяване на зъба с оглед на анатомични характеристики. В днешния свят на технологии позволяват помисли, цвят, структура и прозрачност на повърхността.

За тази процедура в стоматологията се използват специализирани запълващи или възстановителни материали. Те са разделени на няколко вида и подвида, които трябва да отговарят на определени изисквания, в съответствие със своето предназначение.

Класификация на запълващи материали

Материали за пломбирования на коренови канали са разделени по няколко начина.

В зависимост от групата на зъб:

 1. За предни зъби. Трябва да отговарят на козметични изисквания.
 2. За дъвчащи зъби. Притежават повишена якост и да издържа на тежки натоварвания.

По използвания при направата материал реставрационни пломби са:

 • от метали: амалгама, чист метал, сплави;
 • от неметаллов: композитен материал, цимент, пластмаса.

В зависимост от целта на запълващи материали се делят на:

 • за налагане на временни пломби и чалми;
 • за редовни пломби при диагностициране на пульпита;
 • уплътнение при необходимост от лечение;
 • полагане на изолирующая;
 • за затваряне на кореновия канал.

Материалите, които са специфични при производството на пломбите, също разделени по предназначение.

За временни пломби се използват следните затвърждава:

 • цинк-сулфатните (изкуствен дентина, дентина-паста за зъби);

 • цинкогинольные;
 • поликарбоксилатные;
 • цинк — фосфат;
 • стеклоиономерные;
 • полимерни материали.

За изолиращи подложки:

 • цинк-фосфат цимент;
 • стеклоиономерные на цимент;
 • поликарбоксилатные на цимент;
 • лъки;
 • дентинные бонд система.

За лечебни подложки:

 • препарати на базата на калциев хидроксид;
 • цинк-эвгенольный цимент;
 • материали, съдържащи лечебни добавки.

Какво е запълващ материал Эстелайт и неговите отличителни характеристики:

Какви характеристики трябва да отговарят на стоматматериалы?

Изисквания към пломбировочным материали са разработени и одобрени в края на миналия век д-р Акционери. В съвременната стоматология те почти не са се променили, бяха направени незначителни допълнения и уточнения.

Художествени възстановяване стоматологичен материал трябва да отговарят на следните технологични и естетически норми:

 1. Да бъдат устойчиви на химически реакции, не се разграждат от слюнката, устната или дентинной течности, храна. Имат минимална разтворимост.
 2. Издържа на механични натоварвания. В процеса на дъвчене на храната възниква един впечатляващ налягане: 30 – 70 кг.
 3. Да бъде устойчив на въртящи се абразивни фактори. Т.е. при дъвчене или за почистване на зъбите не са подложени на преждевременно износване и повтарят функция на емайла.
 4. Отговарят на външен вид зъб на цвят, прозрачност, форма и текстура.

 5. За да има добро прилягание към стените на зъбната кухина. Освен това материалът трябва химически да се адаптират с тъканите или други използвани реставрационными материали.
 6. Да бъде стабилна, поддържа форма и обем, като по този начин, не като свиване и в продължение на дълго време, за да осигури безпроблемно използване.
 7. Не се влияе от влага в процеса на пломбирования и втвърдяване на материала.
 8. Има високи манипуляционные свойства. При работа не се придържаме към инструментите, има висока пластичност, лесно се прибира в пастите за кухина.
 9. Да се биосовместимым – не се прилага физическо увреждане на тъканите на зъбите, целулоза, лигавицата и на организма като цяло. Не съдържа токсични съставки, да бъде екологично безопасен както за медперсонала, така и за пациента.
 10. Запитване разпространение на кариес по границата на пломбата и зъба.
 11. Има ниска теплопроводимость за предпазване на пульпу от раздразнения, причинени при ползване на топла и студена храна. Този параметър трябва да бъде подобен на естествената среда тъкани на зъбите.
 12. Притежава рентгеноконтрастностью за осигуряване на по-нататъшен контрол за състоянието на пломбата и зъба.
 13. Да бъде минимално лесен за използване, поддържа своите свойства при продължително съхранение, не създават трудности при транспортирането.

Съвременните технологии позволиха на близо се доближават до съвпадение на изисквания за данни, но все още е перфектния материал за момента липсва.

По тази причина в стоматологията доста чести са случаите на комбиниране на възстановителна смес. Може да се използва до 4 различни слоеве, в зависимост от характеристиките на самия зъб и тъкани, местонахождение, характеристики на заболяването.

Освен това и характера на работа с различните видове материали се различават по използваните инструменти и технически процес.

Прилагането и техника на работа с различни пломбировочным състав завит от областта на прилагането му. Диетично най-често използваните материали.

Фосфатный и цинк-фосфатный цимент

Има широка област на приложение: от постоянни пломби на млечните зъби с последващо изолированием корона преди да се използва като прекъсване на тампони при пломбировании други материали.

Техника пломбирования

Подготовка на прах и вода. След това се изместват към устната кухина. Зъб да се изолират от попадане на слюнка с помощта на памучни тампони и се изсушава в поток от въздух.

Фосфат-цимент разбърква хромирано или никелированным шпатула. Консистенция се счита за добра, ако масата не е разтеглива, но е препълнен, оставяйки шипа не по-висока от 1 мм. Полученият състав на малки порции, се въвеждат в кухината на зъба, внимателно попълване на цялото пространство.

Трябва да се вземат предвид, че на финала попълване и моделиране трябва до втвърдяване на материала. При отстраняване на излишната гладилкой движение, трябва да отидете от центъра на пломби на нейните краища с голямо внимание.

При инсталиране на прекъсване полагане на сместа се наслагва по цялата повърхност на устната, включително и стената, но не достигне до краищата на емайла, тъй като този вид материал бързо се абсорбира и може да предизвика корозия на устната около пломби.

Силикатно цимент

Във връзка с това, че нейната структура не осигурява достатъчно прилипаемость, а също така има патогенни въздействие върху пульпу, а тази операция се извършва само при инсталирана г. от фосфат-цимент.

При производството на изолационен слой от сместа може да бъде по-дебела, отколкото при пломбировании, но не достигне до кремообразна консистенция.

След изсъхване фосфат-цимент, които преминават към налагане на основния материал.

Процесът на пломбировки

Силикатно цимент толкова се смесва с вода до образуването на хомогенна гъста маса и внасят в кухината. Трябва да имате предвид, че при работа с този материал, трябва да се запълни пространството в 1, максимум 2 приема.

Тъй като частично запълване на кухини нарушава монолитность пломби. Симулиране на формата и почистване на излишната трябва до изсушаване на материала, тъй като в твърдо състояние, той не се поддава на отстраняване на недостатъци.

Окончателната процедура пломбирования е покритието на пломби восък, вазелин или лак.

Се прилагат и силикофосфатные материали. Благодарение на използването на два материала в този случай не се изисква допълнителна самозалепваща уплътнение. Замешивание и пломбировка се случват така и за фосфатного цимент.

Полимерни материали

Като се има предвид, че тази група е естетически практична, а след това я използват предимно върху предните зъби. Процесът започва с

подготовка на устната кухина, изолация на зъба и изсушаване.

Когато се използва полимер е необходима също фосфатная уплътнение. Само след нейното нанасяне пристъпва към производството на смеси от прах норакрила и течен мономер.

В стъклена повърхност се поставя термосвиваемо фолио, избира се желания цвят пластмаси. Прахът се нанася върху повърхност и внимателно се смесва с течност, маса растирается по целлофану недоловимо шпатула. Процедура пломбирования препоръчва да се провежда в два етапа.

Веднага след месене, когато съвместимост на съставните доста течна, правят първата част на масата, като по този начин измества въздуха от устната и запълване на нередности. След това правят на втората част до пълно запълване.

Моделиране на форми се случва в началния етап втвърдяване на материала с помощта на гладилки. Не трябва да се бърза с решаването на излишък при упругом могат да се използват, като по този начин може да се наруши пределни сцепление.

Този материал напълно се втвърдява в рамките на няколко дни. При повторно посещение на пациента се извършва окончателната завършеност пломби. При това повърхността на смилане на материала трябва да се поливат с вода и се използва в малки обороти, за да се избегне затопляне на пломби.

Използването на акрилоксида

Този материал е с висока устойчивост на физически и химически въздействия, високо сцепление с повърхности и дълго време не губи цвета си.

Изолирующая уплътнението е наложена само в случаи на дълбок кариес. След избора на подходяща светлина в тигелек наля прах акрилоксида.

Цимент месите на общите изисквания, ако е необходимо полагане. По-нататък в тигелек се добавя течност и се разбърква около 50 секунди. В подготвената кухина един определянето на наслагва масата на разтвора.

Втвърдяване на материала започва по-късно от 1,5 – 2 минути, като през това време трябва да се проведе симулация на пломби. Време за пълно втвърдяване отнема от 8 до 10 минути. След това се провежда заключителен етап на механична обработка.

Композиционен материал консайз

В последно време популярни станаха ползват разработен наскоро нов композиционен запълващ материал консайз. Той е с висока эстетичностью, добро сцепление с платове и други материали.

Но като се има предвид, че при такъв пломбировании, емайла на зъба, обработени с киселина, е задължително да прилага изолирующую уплътнение. Предимство на използването на този материал е липса на предварително препарирования.

Техника на инсталацията

Старателно почистете повърхността с помощта на механична обработка. На 1,5-2 минути се нанася течност за офорт, след което зъб

измиват с чиста вода и внимателно се изсушава.

След този процес, трябва да се внимава, за да зъб е бил изолиран от попадане на слюнка. Гравиран парцел има миловидный оттенък. След това тампон се смесва две равни части течен пломбировочного материал и са го в участъка.

След това се разбърква две части предварително приготвената паста и запълване на кухината. При моделирането се радват на гладилкой, а при съществени дефекти целлофановым капачка.

Излишните си струва да се ликвидира до втвърдяване консайза. Втвърдяване на пломби отнема до 8 минути, след това може да премине към механична обработка. Всички материали, включително хартия от салфетка и поролоновые тампони, са включени в комплекта.

В статията се разглеждат съвременните запълващи материали, най-често се използва в стоматологията. Преди започване на работа е необходимо внимателно да се определи степента на заболяването на пациента и дефект на зъбите.

Тъй като производителите ползват при производството на материали, компоненти с различна консистенция, тогава трябва да се запознаете с инструкции преди да започнете пломбирования. Време на втвърдяване, гъста смес може да се различават малко. Но при най-малкото отклонения от изискваните условия на пломбата може да загубим нужните свойства.

READ  Избелване на зъбите със сода, водороден прекис и лимон: рецепти и коментари

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00117 sec