Таблетки за почистване на зъбни протези: кратък преглед и указания за употреба

Таблетки за почистване на зъбни протези

Зъбните протези са зъбни конструкции, изпълнени от устойчиви на външно влияние и херметически материали (найлон, винил и т.н.) и които са предназначени за възстановяване на целостта на зъбната редица. Протезиране помага за възстановяване на дъвченето функция, осигуряваща правилното храносмилане и нормалната работа на червата, и влияе положително на психологически комфорт на пациента, премахване на естетични дефекти, свързани с липсата на един или няколко зъба.

Независимо от това, какъв вид протеза е човек, трябва внимателно да следите за чистотата на дизайна. Вече в рамките на 30 минути след поставянето на протеза в устата на повърхността му се образува бактериална плака и обвивка от слюнного тайни. Ако пациентът ще игнорира хигиенни правила за грижа за зъбни протези, в устата може да се размножава патогенна флора, която в повечето случаи става причина за възпалителни процеси в меките тъкани и пародонтални лезии. Най-лесният и популярен начин за почистване на зъбни протези е използването на специални таблетки, които се продават предимно в областта на фармацията.

Защо се нуждаете от: свойства и функции

Таблетки за почистване и избелване на зъбни протези съдържат химически вещества, ефективно растворяющие отломки, мръсотия и храна, а също и унищожаване на повечето разновидности на патогенни микроби, бактерии и гъбички. В повечето лекарства се намират билкови добавки, които подобряват състоянието на венците и стимулира кръвообращението и етерични масла, с освежаващ дъх и насърчаване на зарастване на малки рани и ожулвания на повърхността на венците.

Дезинфекция

Патогенни бактерии – основната причина инфекционно-възпалителни процеси в устната кухина, така че една от основните задачи след инсталиране на подвижни протези е унищожаване на инфлуенца флора. Бактериалната плака е оформена по повърхността на продукта в рамките на 30-40 минути след поставянето на проекти в устната кухина, така че рискът от инфекция на меките тъкани при липса на специализиран хигиенни грижи и антисептичен обработка е много висока.

Пациентите, които не използват химически форми за грижа за зъбни протези, по-често се сблъскват с такива заболявания на венците и лигавиците като:

  • периодонтит;
  • за въвеждане в експлоатация;
  • глоссит;
  • пародонтоза;
  • възпаление на венците.

Важно! Редовна антисептическая обработка на зъбни протези намалява риска от възпаления инфекциозна етиология почти на 80%.

Унищожаване на неприятна миризма

Много от пациентите, които са били монтирани на подвижни конструкции, се забелязват появата на лош дъх още на първата-втората седмица непрекъснато носене. Проблемът се дължи на куп хранителни остатъци по повърхността на протезата, които по-късно време, започват да гният и отделят токсини, които са източник на гнил мирис. Дори ако човек редовно почиства протеза по механичен начин (с помощта на четка за зъби), в някои места все още остават частици храна.

READ  Отколкото да се лекува венците, ако те воспалились? Виж отговорът тук!

Почистване хапчета съдържат активни химични съединения, растворяющие бактериална плака, зъбните отлагания и скопившуюся в труднодостъпни райони храна, която ви позволява изцяло да реши проблема с остаряла дишане (при условие, че пациентът не страда от възпалителни заболявания).

Запазване на външния вид и на потребителските свойства на изделия

След протезиране на всеки пациент се дава бележка и подробни препоръки за грижа за устната кухина. Не се препоръчва да се злоупотребява с кафе, плодове морсами и други напитки, съдържащи голямо количество багрилни пигменти, тъй като те могат да се натрупват на повърхността на протезата и да променят цвета му. Ако човек пренебрегва тези съвети, той трябва допълнително да се използват почистващи препарати за зъбни протези, растворяющие тези пигменти и допринасящи за връщане на нормалното на цветното покритие на конструкцията.

Популярни хапчета за зъбни протези: кратък преглед

Списък на средства за почистване и избелване на зъбни протези достатъчно голям, така че е важно да се знаят основните функции и характеристики на подобни стоки, за да направят правилния избор. Също така се препоръчва да се консултирате с вашия стоматолог, тъй като някои таблетки могат да не отговарят за проекти от определени материали.

«Корега»

Това е най-популярният производител на средства за определяне на зъбни протези и се грижи за тях. Хапчета за «Корега» съдържат силиконови полимери, които създават по повърхността на продукта тънък филмов слой, за оседанию частици храна и бактериална плака. Филмът защитава протеза от механични повреди, запазване на потребителските свойства на проекти и удължаване срока на нейната експлоатация.

Хапчета също помагат да се справят с неприятна миризма от устата, ефективно се дезинфекцира продукт и полирани повърхност. Избелване хапчета «Корега» помагат за поддържане на естествен млечен оттенък и предотвратява потъмняването на материали, както и образуването на петна с изобилие от консумацията на силно пигментирани продукти.

President

Хапчета President се отнасят към средния ценови сегмент, а една опаковка е достатъчно за около месец употреба (паковке съдържа 32 таблетки). Има високи полирующими свойства, благодарение на максимална концентрация на антисептични и бактерицидни компоненти осигурява надеждна защита от болестотворни бактерии. Характеристика на данни таблетки е наличието в състава на вещества с противогрибковой активност, така че редовното прилагане на таблетки помага не само за премахване на неприятна миризма и бактериални натрупвания, но и да се осигури превенция на гъбични инфекции, например, стоматит.

READ  Най-доброто облекчаване на болката при зъбобол - списък с най-ефективните средства

Dentipur

Друга популярна марка, отдаване под наем почистване кърпички и хапчета за грижа за зубными протези. Лекарството има комплексно действие: дезинфекцира, унищожава микроби, бактерии от групата на аэробов и анаэробов, се бори с неприятна миризма. Потребителите избират този продукт, тъй като той има пролонгированным действие, и постигнатия ефект се запазва до следващото почистване.

В съответствие Dentipur се издават и хапчета с повишена защита от въздействието и събирания на слизестите вещества – Dentipur Cleansing. Средство има повишени абразивни свойства, полира повърхността на конструкцията и защитава от въздействието на слуз, създаване на протезе защитен слой.

R. O. C. S.

Едни от най-ефективните хапчета за мека премахване на прах, хранителни остатъци и микроби с площ протезных проекти. Тяхното предимство е, че хапчето може да се прилага и с лечебна цел при неинфекционном травматични стоматит, возникшем на фона на носенето на протези и да се адаптират към него. Преди да използвате таблетки R. O. C. S. за лечение на възпалителни процеси и за предотвратяване на възможни усложнения е по-добре да се консултирате с личния си лекар, за да не се навреди на здравето и да не провокира влошаване на благосъстоянието.

«Донтодент Интенсив»

В състава на тези таблетки се предлагат молекула от активния кислород, ефективно чупене на всякакви натрупвания, здраво плака и остатъците от храна. Кислород също се разтваря багрилни пигменти, така че хапчета «Донтодент Интенсив» може да се използва за избелване на пожълтели проекти и за предотвратяване на потъмняване на полимерни материали.

Отлично Средство да се справят с различни представители на инфлуенца флора, дезинфекцира повърхността на продукта, осигурява профилактика на възпалителни процеси. При ежедневно прилагане на хапчета помагат за премахване на неприятна миризма и се удължи срока на експлоатация на протези.

Моля, обърнете внимание! Въпреки високите абразивни, бактерицидни и избелващи свойства, хапчета «Донтодент Интенсив» се смятат за едни от най-меките почистващи агенти средства, препоръчани от стоматолозите след всякакви видове протезиране.

Как да използвате: инструкция за употреба

Преди използването на каквито прочистването на средства протеза трябва да се извлече от устната кухина и намажете с помощта на четка за зъби. По-добре е за тези цели да избират продукти с мека четка от синтетични кърпичка – той не уврежда повърхността дизайн и запазва нейните потребителски свойства. Паста за зъби трябва да съдържа достатъчно количество абразивни частици за внимателно отстраняване на отлагания и бактериална плака, но съдържанието на тези компоненти, не трябва да надвишава 120 единици.

READ  Причините герпетического гингивостоматита и характеристики на лечение

Всички таблетки за почистване на зъбни протези се използват за приготвяне на дезинфектанти. Това се прави по следния начин:

  • 1 таблетка се налива 200 мл вода със стайна температура;
  • изчака пълното разтваряне на препарата и разбъркайте добре състав.

Поставите изделието в готов разтвор на 15-30 минути, след което изплакнете обилно протеза течаща вода и подсушете. За отстраняване на остатъци от вода може да се използва стерилна медицинска салфетка или чиста хлопковую плат. Недопустимо е да се прилага за тези цели марля, тъй като марля влакна могат да запушена протеза: това може да предизвика възпалителни процеси или намаляване на качеството на проекти.

Важно! Почистване на процедурата трябва да се извършва 2 пъти на ден — сутрин и вечер. Това ще гарантира добър хигиенни грижи за протеза и профилактика на инфекционно-възпалителни процеси. Вечер можете да се слагат продуктите в разтвор върху цялата нощ. Готов разтвор съхранение и повторно използване не се възстановява.

Колко струват почистване на хапчета?

Таблетки за почистване на зъбни протези имат различен състав и свойства, така че стойността им също може да варира. За купувача е по-лесно да се ориентирате и да направите избор, в таблица е събрана информация за цените на средства най-популярните марки, са широко представени на пазара.

Таблица. Среднерыночная цената на прочистването на таблетки.

Заглавие Цена
«Президент» 450 лева
«Корега» 218 лева
«Rocks» 434 рубла
«Донтодент Интенсив» 75 лева
«Фиттидент» 480 лева
«Протефикс» 317 рубли

Таблетки за почистване на сменяеми зъбни протези – неразделна част от хигиенни грижа за продукта и хигиена на устната кухина след протезиране. Изберете подходящо средство за почистване дизайн най-добре с личния си лекар, който ще вземе лекарството, на максимално подходящ конкретен пациент, с оглед на индивидуалните характеристики, общото състояние на устната кухина, материали, от които е произведен продукта, както и на факторите на риска от развитие на инфекциозни и възпалителни процеси.

Видео — Подвижни протези: въпроси и отговори

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00142 sec