Телескопични корони — какви са и как са устроени — мнения

Телескопични корони — плюсове и минуси

Добър ден, нашите уважаеми читатели. В тази статия ще говоря за това забележително откритие на съвременната стоматология, как телескопични корони. Ние ще ви кажем за това, кои те са, как са устроени. Ще научите за показанията и противопоказаниях, предимствата и недостатъците, материали и т.н. Разбира се, не сме пропуснали и за такъв важен пункт, като цени.

В някои случаи са определени корони телескопического тип?

Така че, обобщава основните показания за инсталиране на телескопични корони. Основна причина за избора на този тип корони – малко количество естествени зъби, останали в редица. В подобни ситуации не поставят бюгельный протеза и се налага да търсят алтернативи. Една от тях е телескопична конструкция.

Ако останалите зъби твърде ненадеждни и има риск от това, че пациентът ги изгуби, в скоро време, този тип корони и ще пасне идеално.

Още една причина е свързана с естетиката. Тези коронки могат изобщо да не се различава от естествените зъби на клиента. И накрая, последният елемент – надеждна фиксация.

Противопоказания – твърде ниска коронковая част на здрави зъби. Липсата на всички дъвчащи зъби и премоляров. В крайна сметка, ако ви плашат «бабини зъби», плаващ в чаши, и няма медицински противопоказания, със сигурност си струва да се обърне внимание на телескопични корони.

Устройство телескопична коронки

Технология на протезиране се усъвършенстват. Появяват се нови, по-прости и ефективни решения. Телескопична конструкция е направена индивидуално за всеки пациент. Тя се състои от подвижна и трайно прикрепените части. Първата прилича на малка метална капачка. Му се монтира върху предварително подготвен, с предварително обточване зъб. За това на долната, несъемная част от държеше здраво, обикновено се използва стоматологичен цимент. Той осигурява надеждна адхезия. Също така е възможен монтаж и не на естествения зъб, а на импланта. Подвижна част – металлокерамический протеза. Това може да бъде класически «мост», или на по-съвременен бюгельный вариант.

Тъй като само една част се побира върху друга, се случва плътна и стабилна фиксация. Въпреки това, ако възникне необходимост, лекарят може лесно да се свали горната част.

Съвременните зъболекари предлагат два вида такива корони:

 • конусни зъбни коронки с телескопическим тип фиксация;
 • цилиндрични телескопични корони.

Най-често в стоматологичната практика се използват конусни зъбни коронки. Те имат няколко преимущества.

 1. На първо място, те не могат да перекосить или сладко.
 2. На второ място, те са лесни за производство.
 3. Трето, може да изберете силата на фиксация, просто чрез промяна на тънки изделия.

Ако пациентът интактный вид на пародонта, препоръчани от телескопични корони с цилиндрична форма. И двата вида корони имат плюсове и минуси. Но първият осигурява силна фиксация.

Все пак, това не означава, че пациентът може да дъвче карамел и друга лепкава храна, без да рискуват отстранете горната част на короната.

Плюсове и минуси на коронки телескопического тип

Този вид на зъбни коронки има доста предимства. Ние се изброят тези, които, според експертите, са най-значимите за пациентите. И така, данните корони:

 • не нарушават дикцию;
 • не изискват продължителна адаптация;
 • могат да се поставят както с предварително обточване на зъб, така и на импланта;
 • здрави и дълготрайни;
 • правилно разпространяват свободно товар;
 • незабележими в устата;
 • никакви усложнения при гигиеническом грижи за протеза;
 • ако пациентът губи още няколко зъба, конструкция лесно може да се преработи;
 • да постави мост на телескопичен тип корони по-евтино, отколкото да инсталирате няколко импланти за същата цел.

Минусите не са толкова много. На първо място, това е цената. Все пак, този вид корони не е от най-евтините от предлаганите на пазара на стоматологичните услуги. За цените ще научите по-нататък. Вторият момент – двойна корона изисква повече място, отколкото стандартните.

Също така не забравяйте, че продължителността на живота е ограничен, а дизайнът ще изисква корекция. Дори най-скъпата и качествена телескопична коронката след три или четири години вече не ще бъде фиксирана са толкова трайни, тъй като при инсталиране. Самите протези под телескопичната коронку могат да служат до 10 години.

Ако пациентът е останало от две до шест зъби по челюстта, е трудно да си представим по-ефективен и безопасен вариант за възстановяване на красива усмивка.

Използвани материали

Коронки могат да бъдат изработени от злато или по-достъпните по цена на джанти. Препоръчително е да използвате еднакъв материал за подвижни и трайно прикрепените части. Всички съвременни материали, използвани при производството на телескопични корони, са безопасни за здравето. Те не се окисляват в устната кухина, не отделят никакви вредни вещества. Също така те са напълно хипоалергенни. Това е важен момент при избора на методи на протезиране на зъбите.

Дълго време не съществува аналог на златния сплаву. Сега, с появата на гальваники, може да се направи циркониевую основа, върху която се нанася слой от злато. Готовата конструкция се оказва много по-евтино е изцяло златист. Освен цирконий, има и други материали, използвани като алтернатива на благородни метали.

Грижа за протеза на телескопични коронках

Като цяло, на протеза на телескопичната конструкция корони е много удобен. Не може да стреля за една нощ, не трябва да държите чаша с вода, като за обикновена вставной челюстта. Ако ви се наложи да прекарате хигиенни процедури, корони лесно да се прибира. Консултирайте се със специалист по въпросите на правилен избор на продукти за грижа.

Винаги отстранявайте протеза с телескопични корони пред огледалото, максимално внимателно и не бързайте. Основата (долната част) не трябва да се почистват абразивни вещества. Това ще доведе до промяна на параметрите. В резултат на горната част ще започне да лети по време на хранене. Ако промываете продукт под течаща вода, сложете кърпа в мивката. Тя ще омекоти удара при падането.

Редовно подложени на проверка. В този случай ще бъде навреме забелязан всяка промяна, извършена корекция.

Разходите за инсталиране на коронки телескопического тип

Вас със сигурност се интересуваха от книгата цена телескопична коронки. Предупредим веднага, удоволствие е недешевое. Самата корона е на стойност от 5 до 21 рубли. (78-330 долара). Сумата може да бъде и повече, ако се използват благородни метали. Бюгельный на протеза на телескопичната рамка струва средно 22 хиляди евро. (345 долара).

Украински пазар на стоматологични услуги предлага подобни опции за цена 2000-4500 гривна за предварителна коронку и 2000-3000 долара за втория. Можете да намерите етикетите с цените и за 12000. Те Зависят както от града/клиники, така и от използваните сплави.

Телескопични корони — мнения на пациенти

Решихме да проучи и да ви представя положителни и отрицателни отзиви за телескопични корони. Първото нещо, за което говорят доволните клиенти – значителни предимства пред инсталацията на найлон и акрилни протези. Представете си ситуация, в която пациентът имаше няколко здрави зъби. Той поръчал найлонов протеза, го носеше година. След това, в резултат на травма или друга причина, един от естествените зъби падна. Това означава, че се превърна в протеза не е подходящ. Не може да се преобрази. Може само да се поръча нов, започвайки от нулата и отново да плащат кръгла сума на зъболекар. В случая с телескопични коронките могат без проблеми да коригират дизайна на потребностите на пациента.

Вторият момент, който се харесва на хората, е свързан с факта, че при инсталиране на протеза на телескопични коронках не е нужно да премахвате зъби. И още «телескопи» печелят в удобство и надеждност за определяне. Вероятността, че коронката слетит и протезированные зъби отпадат по време на хранене или разговор, е изключително малък. Хората, носившие преди това акрилни протези, по-точно ще го оценят, колко стана по-удобно.

Радва скорост производство и монтаж на телескопични корони. Не е нужно да чакате няколко месеца, като, например, при инсталиране на импланти.

Може би един от най-популярните въпроси, които си задават специалистите, е свързана с болезненностью. Всички операции по инсталирането основи се извършват с помощта на съвременни медикаменти за анестезия. Защото болката, която ще почувствате.

Много доволни клиенти сред тези пациенти, при които го алергия на акрилни протези. Както вече се изписа по-горе, този вариант е много по-безопасно.

А сега една малка лъжичка катран.

 1. Понякога за инсталацията на тези корони представляват обработка на здрави зъби. Това е удобно не всички пациенти.
 2. Подвижни мостове често не харесват пациенти на средна възраст, тъй като те са свързани с идването на старостта и стават причина за психологически комплекси, на други проблеми.
 3. Над венеца може да се забележи тънка ивица метал. За съжаление, тя не е заличен.

Моля всички е невъзможно. Освен това, някои клиники предлагат не твърде качествени продукти. Недоволни клиенти на такива лекари напускат гневни коментари, съдържанието на които често се прилага за услугата като цяло.

Вие решавате, дали този вариант е подходящ лично за вас. Ако планирате да инсталирате на себе си телескопични корони, задължително се консултирайте с добър специалист. Той ще каже, дали този метод е подходящ за вас. Често той (метод) може да се окаже по-лесно, удобно и дори по-евтини от други.

Видео — Телескопични корони

READ  Подвижна протеза на един зъб: отзиви и цените на различните варианти

MAXCACHE: 0.41MB/0.00111 sec