Тъмни петна по зъбите на детето: причините за възникване и лечение

Тъмни петна по зъбите на детето

Какво може да бъде по-красиво, отколкото обворожительная усмивка на бебето! Дете тя се засмя, доволен от живота, с участието на всички свои абсолютно бели и здрави зъби. Умиляются не само родителите, но и на всички, които следят този спектакъл. И далеч не веднага родителите забелязват, че на идеалните детски зъби се появи тъмен налеп. Ясно е, когато при липса на хигиена или ненадлежащем грижи, които имат маса, вредните навици и по-рядко посещават зъболекар възрастни черен налеп се появява на зъбите, венците, на ръба на езика. Това означава наличието на стоматологични проблеми, често е придружено от неприятни миризми и болезнени усещания. Но откъде имате малко дете, ако той не пие кафе, не пуши, на което родителите всели навик да си миете зъбите, може да се появи тъмен налеп? И ако сте открили това явление, как да се справят с него?

Защо потъмняват детски зъби

Състав на зъбната плака – частици хранителни отпадъци. Те се свързват с частиците на лигавицата на устата, като че ли «приклеиваясь» към нея. Плаката не винаги болезнетворный, в нея навлиза изобилие от полезни бактерии. Но микробите се размножават в тази благоприятна среда е много пъти по-бързо, отколкото липсата му. Ето защо не е за пренебрегване своевременно прочистване от тъмен налеп.

Ако покафеняване не отстрани в начален етап, те се втвърдяват и компактен, образуващи зъбния камък. Вече не се отстранява с помощта на четки и пасти, дори специална. Наложи прилагане на иновационни технологии. Не изтривате също не може, под него микроби ще безпрепятствено се размножават, което провокира много стоматологични заболявания.

Между другото. Освен твърда и мека консистенция, плака е от различни цветове – от почти черно до жълто, зелено или бяло.

Откъде идва плака

Изненадващо, появата на плака – често срещано явление, не само при възрастни, но и при деца.

Между другото. Най-малките деца, които се радват на зъбите си първите години от живота си, този на плаката може да има. Дори гръдните бебета, които само пият майчиното мляко, не са застраховани от потъмняване на зъбите.

Има няколко фактори, които влияят върху формирането на тъмно плака върху зъбите на детето.

  1. Липсата на подходящи грижи. Ако дори почистване на зъбите се случва два пъти на ден, но вътрешната повърхност не се изчиства внимателно, на него ще се появи плака.

  2. Грешен избор на четка или паста. Ако четка не е достатъчно силна, тя ще бъде само да се плъзга по емайла на зъба, без да махате бактериален слой. Труден е опасно, че тя може да навредят на венците и лигавицата, което води до тяхното възпаление.

  3. При кърмачета плака се появява, ако родителите са твърде не бързат с въвеждането на прикорма.

  4. Ако малко дете, способному дъвче и на този, който има достатъчно зъби, цялата храна се смила до консистенцията на картофено пюре, плака се появи от това, че зъбите не се почистват при дъвчене на твърда храна, остават замърсени.

  5. При липса на зъби, от една страна, ако дъвченето на детето става едностранно, зъби, които не се използват в процеса, покрити разцвет.

  6. Се появи на плаката също може, ако детето захапка, или са налице храносмилателни проблеми, нарушение на работата на ендокринната система, алергии, неправилен метаболизъм.

Между другото. Дете, на юношеството плака може да се посочи хормонален срив. При деца често е знак на дисбактериоза или гипоплазии на зъбите.

Изтриете ли тъмни петна по детските зъби самостоятелно или по-добре да се консултирате с лекар? Отговорът е еднозначен – компетентно и напълно премахнете потъмняването може само специалист.

Разновидности на зъбната плака при деца

Потъмняване на различни цветове свидетелстват за различни нарушения в организма на детето. Не всички са предвестници или показатели заболявания. Различни набези – различни причини.

Между другото. Потъмнее зъбите на бебето може, дори и ако стаята е прекалено сух въздух. Постоянен недостатък производство на слюнка в този случай води до това, че болестотворни бактерии, не се отмива, а в по-големи количества се задържат върху зъбите, скапливаясь и умножаване.

Таблица. Разновидности на зъбната плака

Разновидност Причини
Жълт плътен от вътрешната и от външната страна в основата на Не е достатъчно внимателна хигиена.
Жълто-кафяво Бутылочный кариес.
Сив Гипоплазия емайл.
Зелен цвят Доказателство за увреждане на пелликулы.
Кафяви Излишък на желязо в слюнката.
Черен Излишната захар в диетата, кариозные поражение, хронични заболявания и нарушения на хранопровода.

Плака Пристли

Този вид могат да имат по-тъмен нюанс от виолетово-кафяв до черен. Най-често се появява при деца, които имат нарушените чревната микрофлору. В повечето случаи тя е оформена на млечни зъби, но може да обхване и местни. Държат се, докато микрофлора да не се възстанови. В този случай, след отстраняване, изчезва и отново се появява.

Излишък на желязо

Наблюдава се при деца, които приемат добавки с желязо. При прекратяване на приема на желязо и клинична почистване емайл повече не се появява.

Липсата на калций

Също става причина тъмен налеп. Инсталирайте тази причина може само доставката на лабораторни анализи. За да се отървете от него, трябва да мине курс на лечение.

Наследственост

Ако сте родител на малко дете тъмни зъби, този генетичен знак често се предава по наследство, като дете собственик на тъмен налеп, който елиминира напълно невъзможно. Тази наследственост се среща рядко, при около 1,5% от децата.

Кариозный

Това, че плаката се появява дори при внимателно почистване, се счита за естествен процес. Но, ако своевременно не бъдат отстранени, това може да стане причина за появата на кариес. Тъмни кариозные петна – стоматологичен проблем, който може да се премахнат само чрез премахване на източника. Подобряване на кариес е задължително да стане причина за увеличаване на количеството на зъбната плака. Ако не се лекува, зъбите не само почернеют, но могат да бъдат изложени на значителни повреди, до тяхната загуба.

Как да се отървем

Понякога, особено ако почерняването на зъбите се случва при дете, чиито родители все още не са започнали да свиквам да си миете зъбите, началото на процеса, когато е покрит с емайл все по-разрастающимся мръсно-жълто покритие от вътрешната страна на зъбната редица, минава незабелязано. Родителите спохватываются само тогава, когато зъбите започват да получите тъмно, и на плаката става ясно изразен, простираща се върху всички зъби.

Важно! При кърмене на деца на възраст бутылочный кариес се проявява в появата на жълт налеп, който след това кора се превръща черно. Той възниква в резултат на използването на гумени биберони за хранене от шише. При прорезывании първо зъбите трябва да се замени с биберон пластмасово поильником.

Трябва ли да се отървете от тъмно плака, и по какъв начин да се направи това, може да реши само детски зъболекар. Задача на родителите е навреме да разпознаем първите признаци за промяна на цвета на емайла и да се консултирате с лекар.

Ако плаката се е появил в резултат на въздействието на такива фактори, като прием на желязо или използването на гумени биберони, е достатъчно да определи причината за своето образование и отчистить покриващи емайл, заедно с хранителни остатъци, докато те не отвердели и не са се превърнали в камнеобразные натрупвания.

Ако това е кариес, трябва да се лекува незабавно, дори и на млечни зъби, без да чака, докато болестта е да премине към коренното население.

Да се отървете от плаката Пристли е възможно само с помощта на хигиенично почистване в условията на стоматологична клиника. При това, известно време по-късно той се появи отново. Стреля натрупвания е необходимо, докато детето не расте, и зъбите не побелеют.

«Национални» лечение

Важно е, че методи да се отървем от натрупване на плака в домашни условия, които често се прилагат за възрастни, категорично не са подходящи за деца. Техният емайл е все още толкова слаба и не стационарно покритие не се стабилизира, и много лесно може да се разруши външни компонентите и контрол.

Единственото нещо, което можете да приложите у дома — това пюре на прах, калциев глицерофосфат с капка лимонов сок. Но средство не е подходящ за редовна употреба. Да се възползват от тях могат да бъдат само от време на време, преди лягане, и след почистване вече нищо не ядат и да не пият.

Също така е възможно да се прилагат специални детски почистване пасти за зъби, които не само премахват плаката, но и гарантират липсата на образование и за период от около два месеца (след курса почистване на паста).

Важно! В никакъв случай не почиствайте зъбите на детето абразивни вещества, като сода. Особено тази забрана е подходяща за млечни зъби.

Почистване с помощта на лазер, зъболекарски стол – един от новите начини, докато, за съжаление, той се прилага на деца на юношеството, а горд децата зъбите се почиства със специални пастами. Също е лекар, за да се отървем детски зъби от плака могат да се възползват от апарат за ултразвук.

Как да се предпазим

Тъмни петна по детските зъби – проблем, с който трябва да започнем да мислим вече с появата на първите зъби при бебето. Превантивни мерки, които могат да кандидатстват родители, се свеждат до следните мероприятия.

  1. Приучение на детето към правилно почистване на зъбите. Започнете да си струва, тъй като само прорезались първите зъби. Разбира се, полугодовалый дете не е в състояние да следи за хигиената, дори и с помощта на родителите си. За него това ще направи татко и мама. Придобива специална детска четка за зъби. И нейните родители вычищают детето зъби след всяко хранене. Паста за зъби при него не се използва – четка само споласкивается и се полива с чиста вода. След процедурата устата прополаскивается.

  2. Отучение от пустышек и зърното. Бутылочную биберон-залъгалка, след като това стане възможно, трябва да се замени с шише за вода от пластмаса. Що се отнася до биберони, каучук, от която го произвежда, може да предизвика бутылочный кариес при постоянно прилагане. Затова при първа възможност се откажете от биберон, заменяйки я с пластмасови прорезывателями.

  3. Включването в диетата на твърда храна. «Дъвча» за дете, пюрировать или да се хранят бебето само подготвени гомогенизированным магазинным прикормом в буркани, се допуска само при липса на зъби. След появата им в диетата задължително трябва да се въведе твърда храна. Това може да бъде на плодове (ябълка, круша и други), зеленчуци (броколи, карфиол, тиквички), коремни преси. Необходимо детето ви да учи ги дъвчете.

  4. Трябва да се внимава, за да лигавица на детето не пресъхват през деня и през нощта. Той трябва да се пие много вода, а в детската стая се препоръчва да инсталирате овлажнител на въздух, ако влажността е по-малко от 65%.

Видео — Как правилно да си мият зъбите

Как правилно да си мият зъбите на бебето

До началото на почистване да започне веднага с появата на първия зъб. Когато той е достатъчно надникнем из венците, както и ще се проведат болезнените усещания, свързани с прорезыванием, се купуват специални аксесоари, в частност, гумена четка. Тя подхожда повече на пръст на възрастен човек. Тази малка четка се извършва почистване на зъбни тъкани от плака и масаж на венците.

Между другото. Децата, особено в периода на никнене на млечни зъби, много обичат процедура за масажиране на венците. Той помага за по-лесно изваждане на етап начални.

Има пасти за зъби, препоръчани от стоматолозите на децата, като се започне от дванадесет годишна възраст. Избор на макаронени изделия – отговорен стъпка, не си заслужава да правите самостоятелно, без да се консултирате с вашия стоматолог.

Използването на калцинирана или фторсодержащей паста при спазване на инструкции, ще помогне за предотвратяване на плака или частично да оттегли вече на разположение. Но излишък на тези елементи, особено на флуор, може да доведе до печални за детски зъби последици.

Важно. Ако бебето се изпълни година, време е да започнете редовно да посещават зъболекаря. Прегледи трябва да се извършват с честота веднъж на шест месеца.

Ако забележите, че бебето потъмняване на зъбите, не си струва да отложи посещението при зъболекар. При липса на сериозни причини – генетика или хронични заболявания от областта на денталната медицина и СЧ, тъмни петна по зъбите, детето почти винаги е лесно да се отдръпва стоматолог при работа. Вярно, не е гаранция, че той няма да се появи отново. Въпреки това, ако се прилага на редовни превантивни методи, детето ще расте и ще се превърне във възрастен, няма да имат сериозни проблеми със зъбите, защото от най-ранно детство той знае как да се грижи за тяхното здраве.

Видео — Детски пасти за зъби

READ  Изтръпване на езика — симптоми, причини и тактика на лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00109 sec