Точков масаж при зъбобол: описание техник, акупунктура

Точков масаж при зъбобол

Зъбобол – сериозно изпитание, което води до стрес на целия организъм и действащи потискащо на всички системи и психиката на човека. Не напразно тя се смята за една от най-трудно выносимых разновидности на болка. Издържат дълго време на нарастващ дискомфорт, се превръща в болка, страдащ от чувство на тревожност, мешающий обичайния начин на живот, работа и отдих могат единица. Не всеки праг на болка позволява да се направи без силни болкоуспокояващи или за незабавно посещение при лекар. Но за някои не зависи от човека причини медикаменти за облекчаване на болката или на спешна помощ зъболекар могат да се окажат недостъпни. В този случай има смисъл да се обърнете към методите, които от древни времена се използва на Изток. Става дума за един масаж, който, нека за кратко време, но може бързо да се отърве от зъбобол.

Колкото по-опасно от зъбобол

Повечето граждани на зъбобол предпочитат да издържи. Във всеки случай, акупресура, като метод за облекчаване на зъбобол се възприема в едно европейско общество като нещо извън установените норми, екзотично и не твърде ефективно. Този метод не води до такава безусловно доверие, като приемане на обезболяващи лекарства на лекарството. И ако не е под ръка, се оказва «магически хапчета», както и аптека не е, започва търсенето на народни методи, използването на изплакване и припарок, които често не оказват желаното действие. Тогава човек реши да издържи. До сутринта, когато ще се отвори аптека или до утре, когато ще се върне от къща за цивилизацията, на лекарите и ефективни лекарства.

Има категория пациенти, които поради страха стоматологическим фотьойл готови сами да се справят с болки от няколко дни, а седмици. Но малко хора мислят и знае, че пускането на зъбобол дълго време не може да бъде.

Защо боли зъб

Зъбобол започва почти винаги внезапно. Тя е резултат на един вид на въздействието (а понякога и всички наведнъж) в нервните окончания зубочелюстного апарат:

 • химически;
 • термичен;
 • механичен.

Твърди или меки зъбни и околозубные тъкани, увредени от възпаление, изпращат болезнен тласък на нервите, които е завързана с зубочелюстной апарат. Най-честата причина за зъбни болки е кариес. Но не само при кариозном тежки случаи може да боли зъб.

Причина за болката са също така следните проблеми.

 1. Невралгия.

 2. Синузит.

 3. Хипертонична криза (рефлекторно въздействие).

 4. Заболявания на вътрешните органи.

 5. Инфаркт.

 6. Всички стоматологични заболявания.

Важно! Във всички случаи, зъбобол необходимо да се премахне, тъй като продължителното му въздействие върху организма разрушава система, нарушава тяхната работа, обнуляет имунитета и има поразителен ефект върху психиката, което води до депресия.

Болката може да възникне и на постоянна основа, например при воспалительном процес в меките тъкани. Тя ще ноющей, упорита, непрекъснат, нарастваща, особено през нощта. Вълнуваща все по-обширни района около един голям зъб, простираща се върху цялата челюст.

При разрушаване на твърдите тъкани на болковият синдром може да се появи само по време на попадане върху засегнатата област, горещо, студено, сладко или кисело стимул. Се отстранява дразнител – спира болката, но след това възниква с нова сила, при новия механично или химично въздействие.

Важно! Ако пациентът не се окаже навременна помощ и не свали болковият синдром, последвано от развитието на възпаление или увреждане до унищожаване на зъба, чреватого усложнения.

Най-бързият и достъпен начин за облекчаване на болката, когато нищо не е под ръка, може да се счита за точков масаж. Повечето прогресивни зъболекари препоръчват този метод на пациентите. Той не изключва и не замества посещение на лекар, но положително въздействие върху болката център, отдаване под наем без голям дискомфорт за да се държат до момента за оказване на стоматологична помощ.

Появата на метода

Появи за първи път акупресура, като да се отървем от болката, в Древен Китай. Споменава той в документите, на възраст над три хилядолетия. Благодарение на запазените документи, може да се определи точката, в които древните лечители открили в човешкото тяло.

Всяка точка отговаря за състоянието на всеки орган. При въздействие върху него не само намалява болевая чувствителност, но и напълно са съживени счупена функции, подобрява състоянието и на цялостното здраве.

Важно! Точков масаж «работи», благодарение на простия принцип. В основата му е способността на мускулната тъкан да се отпуснат. Благодарение на резултатите мускулен релаксация са заснети от болка.

Метод не изисква професионални умения. За да се отървем от болката по този начин не са необходими специални условия и лекарства. Може би това е най-безопасно и ефективно средство, което може да се прилага в домашни условия.

Защо тяло е най лекарства

Най-често хората се отървете от болката с помощта на хапчета. И ако изведнъж не им се оказва под ръка, те изпадат в паника и не знаят какво да предприемат. Но в обществото на хората, които се отглеждат в малко хапчета и прахове, не е прието да се замислят за това, че, заедно с прекратяването на болка (също, между другото, в краткосрочен план, защото хапчетата действат на същия принцип, че и масаж – облекчаване на мускулни и нервни окончания), тялото получава химически удари всички органи.

«Химическа атака» – така може да се нарече прием на всеки, особено многокомпонентного обезболяващ препарат. Не по-лесно ли се обърнат към опита на древните, без вреда за здравето?

Точка и работа с тях

Човешкото тяло има голям брой места, когато са изложени на които облекчаване на болката може да бъде почти незабавно и е гарантирано. Разбира се, за да се постигне желания ефект, трябва да знаете къде се намират те, и по какъв начин те трябва да действат.

Таблица. Масажни област

Заглавие Местоположение

Точка се намира от задната страна на ръката в ложбинке преход от палеца до указательному. Массажировать трябва точно межпальцевое пространство.

Ляв ъгъл – веднага около нокътя, част от възглавничките на показалеца си.

Там, където се намира челюстное връзка, на бузата » има задълбочаване. Това е третата масажът точка.

Отново длан. Този път – разликата между безименни и средния пръст, на разстояние 20 mm от пальцевой гънки.

От вътрешната страна на китката, точка на пулса.

Как да се извърши масаж

Се научи да изпълнява масаж на точките на модула. Запомни тяхното местонахождение, време и начин за въздействие върху тях също не е трудно.

Точка за задълбочаване на дланта

Въздейства върху нея трябва да се следва. Масажира ръката, противоположна на онази страна, която се намира болният зъб. Палеца на другата ръка в продължение на две-три минути трябва да се надавливать на точка със средна сила. Кожата на мястото на надавливания трябва да се изчервявам. Трябва да се изпитва при това в областта на дадена точка неприятни, но не са болезнени усещания. Ако няма възможност за засичане на времето, натискайте, докато бавно не досчитаете до 120. След 10 минути на въздействието може да се повтори до три пъти).

Показалец

На лявата страна на тампона кликнете удобно с палеца на същата ръка (но не с нокът), както и по някой пръст на другата ръка. Точка активира и на ръка, от другата страна на локализация зъбобол. Масаж може да се наложи доста дълъг, около 4-5 минути, докато възглавница не почувства болка. Това чувство на «начертайте» болка от зъб. След това дискомфорт, причинени от масаж указательному изменение и ще се проведе, заедно с паста за болка.

Събиране на бузата

Я-лесно да се открие, ако отвори широко устата си. Масаж-добре производство на показалеца си. На бузата » се използва в ляво, независимо от това, от коя страна на болен зъб. Първо на точка надавливают. След това се произвеждат пет дълбоки докосвания. След това 30 кръгове по посока на часовниковата стрелка трябва да promassirovat този участък. Може да продължи до пълното изчезване на болката или повторете процедурата по-късно.

Межпальцевая точка

На точка между средния и безименни пръста трябва да натиснете с нокът. Освен това, трябва да възникнат неприятни усещания. Когато спре тази временна болка, който е причинен въздействие на масажа, ще замре и зъбобол. Струпването се извършва на ръка, от другата страна на локализация на болката.

Точка на пулса

Място на китката си, където е пулса, масажирайте няма смисъл. Но към него може да се прилагат различни компреси и лосиони. Смята се, че най-ефективно ще бъде да се повлияе на болка център именно чрез тази точка. Традиционно към пульсу прилага чесън.

Важно! Чесън скилидки или паста с изцеден сок трябва да бъдат опаковани в няколко слоя марля и се поставя им не може да бъде повече от половин час. В никакъв случай не оставяйте на нощ и внимавайте да не беше директен контакт чесън с кожата, избягвайте я изгаряния.

Други антиболевые точки

Освен основните, а има и други, допълнителни точки, когато са изложени на които можете да се отървете от болката в зъба. Организми всички хора са различни, така че за някой помощна точка може да се окаже по-ефективно, отколкото основна. Проверете, експериментирайте и намерете вашето персонално средство, до които ще се възползват от всяка ситуация.

Меката част на ухото

Долният ръб на ушната дялове се приема за отправна точка. Масажът се извършва с една ръка, когато го боли зъб. От отправна точка трябва да слезе на половин сантиметър надолу. Кликнете с умерена сила, подходи по 3-5 пъти, за облекчаване на болката.

Височные яма

Точки, разположени във времето ямках, работят за премахването на главоболие, но при някои видове зъбни също могат да помогнат. Двата показалеца масажни кръгови движения трябва едновременно натискане на височные областта на ляво и на дясно. Влияе не повече от седем секунди. Да се повтаря до три цикъла.

Възглавничките на палците

Трябва на срещата, всяка подобна тупоконечная пръчка или на капачката на писалката. От тях последователно трябва да кликнете на средата на възглавничките на палеца на ръката, а след това краката. Опитайте се да изпитате болката, за да намерят най-чувствителните места. Можете гипс прикачите към открити точки на зърно, например елда или ечемик, и масажирайте точката на тези зърна. Метод отнема дори и на силна болка.

Между носа и устните

Също мястото на въздействие за облекчаване на остра болка. Точка се намира точно между носа и устните, ако начертаете линия надолу по центъра от основата на носа. Нокът на палеца се извършва силен натиск до есен зъбобол.

Допълнителни елементи

За масаж е най-ефективна, може да се пробвам на помощните вещества, под формата на масла и балсами. Те са разделени на затопляне и охлаждане. Ваша прилагането им е важно да се има предвид следното.

Важно! Ако зъб го боли, поради всякакъв възпалителен процес, сопровождающегося отделяне на гной, флюсом, да се използва затопляне на веществото не може да бъде.

Че използвате като помощни елементи.

 1. Ментовото масло (особено мента).
 2. Масло от градински чай.
 3. Масло от карамфил (подправка).
 4. Лавандуловото масло.
 5. Балсам «Звездичка».

Въздейства върху масажиране на точката е необходимо в спокойно и отпуснато състояние. Седнете в меко кресло или легнете на дивана, изключете се от всичко и се съсредоточете в мястото на локализация на болката. Опитайте се да се премине мисловен импулс в болевую точка, заедно с масажни движения, за прекратяване на болезнени усещания. Ще се изненадате, колко е прост и ефективен може да бъде точков масаж. Но той не ще замени екскурзия на зъболекар, а само ще ви помогне да не изпитвате дискомфорт в очакване на медицинската помощ.

Видео — Точков масаж при зъбобол

READ  Несъемные протези: видове и особености

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00087 sec