ТОП 8 на антибиотици, предписани при стоматити

При лечение на стоматит антибиотици се използват далеч не винаги. Най-често терапията се извършва с помощта на местните противовъзпалителни, антисептични и ранозаживляющих средства.

Антимикробни лекарства, предписани в някои случаи, в зависимост от вида и форми на възпаление. Антибиотиците също могат да се използват при лечение на основните заболявания, които провокират появата на стоматит.

Възпалителни процеси в областта на лигавицата на устата и устните, за които е характерна проява на язви, мехури или възпаления се нарича стоматитом. Образование могат да бъдат единични или в общите групи, спиращи големи парцели. Те са много болезнени и носят много неудобства. Стоматит се появява и се развива по различни причини, съответно им се подбират лечение.

В кои случаи терапията се допълва с антибиотици?

Противобактериальные лекарства за лечение на стоматит използват рядко, както при много видове заболявания антибиотиците са безполезни и дори вредни. В някои случаи стоматит дори се развива след прием на антибиотици, особено часта подобна е ситуацията при децата.

Например, антибактериални средства провокират развитието на гъбична инфекция.

Антибиотик не е ефективен и не е нужно да го предписват при:

 • вирусни и алергичен стоматит;

 • кандида и афтозной форма на възпаление;
 • лезии на лигавицата, причинени от травми, порезами или изгаряния.

Антибиотично лечение се извършва, ако бъде разкрита:

 • всички съпътстващи бактериални инфекции в организма;
 • мехури и рани с гнойни съдържание;
 • бактериален вид на стоматит;
 • остри и тежки форми на възпаление (язва-некротическая).

В тези случаи приемането на антибиотици целесообразен и носи неоспорима полза. Антибактериални лекарства, предписани както перорално, така и под формата на мехлеми или присыпок на местно ниво, което води до тяхното директно върху засегнатата лигавицата.

За успешното лечение с антибиотици трябва да се проучи засаждане от устата, за да идентифицира конкретен вид на причинителя на инфекцията. Правилно подбран лекарство действа добре, без да се нарушава микрофлору.

Че се предписва на възрастни пациенти?

Разновидности на противомикробных много лекарства. За лечение на възрастни пациенти, при бактериальном стоматит или при присъединяването на инфекция като произтичащите от него проблеми се предписват следните антибиотици.

Амоксиклав — тя е една и съща за всички познати на Ампицилин

Това е комбиниран антибактериален препарат. В основата на наркотици – ампицилин, който се отнася към антибиотици пенициллинового редица, с широк спектър на действие.

Активното вещество действа потискащо на редица бактерии, директно потискане на тяхната синтеза. Участвува в състава на клавуланова киселина осигурява устойчивост на медикамент към ферментам, разпределени микроорганизми за разграждане на активните компоненти на лекарства.

READ  Флюс паста за: лечение в домашни условия на народни средства за защита!

Медикамент се предписва на възрастни и деца, когато локална терапия на стоматит не е ефективна. Дозата следните:

 • възрастни 375 мг/3 пъти на ден;
 • деца (7 – 12 години) 250 мг/3 пъти на ден;
 • деца (до 7 години) 125 мг/3 пъти на ден (сироп).

Курс на лечение — 6 – 7 дни. Лекарство приемат независимо от приема на храна.

При прием на лекарства са възможни гадене, повръщане, диария, главоболие. Противопоказания — индивидуална непоносимост, тежки поражения на черния дроб и бъбреците.

Медикамент с широк профил на експозиция на Азитромицин

Това е антибиотик от новата група макролидни. Има широк спектър на действие. В състава на препарата влиза азитромицин – полусинтетический представител на група азалидов.

Принципът на действие се основава на бактериостатическом действие. Той потиска растежа и размножаването на бактерии. Има активност към стрептококкам, стафилококкам и някои анаеробно бактерии. Лекарството се предписва на възрастни: 2 пъти дневно по 500 мг, като между храненията. Продължителност на курса – 3 дни. Деца над 12 години – по 250 mg/2 пъти на ден.

Амоксицилин

Антибиотик пенициллинового реда с широк спектър на действие. Притежава добра биодоступностью. Действа нарушават този начин

на стената на бактерии. Действието започва след 15 – 20 минути след прилагане и продължава до 8 часа. Веществото не се разгражда до киселина на стомаха.

Лекарството е предписано само за системния действия, за да спре развитието на основната инфекция в организма.

Лекарството се прилага, когато локалната терапия в продължение на 5 – 7 дни е безрезультатна. Основна лечебна доза за възрастни е 1 таблетка (500 mg)/3-4 пъти на ден.

Сумамед за деца и възрастни

Антибиотик от групата на макролидни. В състава е включена дигидрид азитромицина. Действието се проявява в потискането на синтеза на бактерии. Има широк спектър на действие. Добре се абсорбира, скапливаясь в огнището на инфекция. Действа дълго време.

Антибиотик се предписва на възрастни и деца от 6 месеца при тежки бактериални инфекции, които провокират стоматит.

Лекарство приемат под формата на таблетки или сироп е подходящ за деца. Дневната доза за възрастни е 1 капсула (500 мг), които вземат 1 час преди хранене. Курс – 3 дни. Децата предписват суспензия, от 10 мг/1 кг телесно тегло, в продължение на 3 дни.

READ  Име на зъби при бебето - номерация на зъбите, по реда на никнене на млечни, грижи

Аугментин — модерна подмяна на Амоксиклаву

Лекарство на базата на полусинтетического антибиотик от вид пенициллинов. Притежава силно пагубно въздействие върху различните микроорганизми. Състои се от амоксициллина и клавулановой киселина, е механизъм на въздействието на подобни Амоксиклаву.

При бактериальном стоматит да предпише лекарство, когато за локално лечение без успех. Го приемат под формата на таблетки, суспензия или сироп. Може да се предписват на деца след 12 години.

Не изисква продължително лечение, се предписват за срок не повече от 4 – 5 дни. Лекарството спира възпалителния процес в първите 3 дни.
Точното дозиране взима лекар, въз основа на тежестта на инфекцията и форми на течове. Обичайната доза при средна степен на заболяването е 1 таблетка/2 пъти на ден. При сложни инфекции – 1 таблетка/3 пъти на ден.

Кларитромицин

Противомикробный лекарство от групата на макролидни. В състава е включена активна съставка – кларитромицин, което притежава

бактерицидно действие на някои видове бактерии. Характеризира се с добра биодоступностью и бърза всасываемостью. Период полувыведения – 4 – 6 часа.

Е Противопоказан при свръхчувствителност към макролидам. Не се предписва на деца до 12 години. Лекарство се приема: възрастни – 500 mg/ 2 пъти на ден, по време на хранене. Деца след 12 години – 250 mg/2 пъти на ден. Продължителност на курса – 6 – 10 дни.

Странични ефекти се проявяват основно нарушения в работата на СЧ, головокружениями, безсъние.

Линкомицин — доказана ефективност!

Това е ефективен антибиотик, въз основа на активното вещество – линкомицин хидрохлорид от група линкозамидов. Има тропностью в меките тъкани. Добре се натрупва. Показан е при гнойни язви, причинени от бактериални стоматитом. Потиска развитието на грам положителни микроорганизми чувствителни към линкомицину.

Лекарството се предписва на възрастни по 500 мг 4 пъти на ден. Децата след 12 години – по 500 мг/3 пъти на ден. Лекарство приемат 1 – 2 часа преди ядене.

Антибиотик от ново поколение Канамицин

Антибактериален препарат от първо поколение, състояща се от комплекс от три компонента канамицина. Има висока проникваща способност. Нарушаване на структурата на протеини микробни клетки, причинява смърт.

Е Активен срещу много видове бактерии. Използва се в уколах, интрамускулно. Предписва само при изрично тежки форми на бактериална инфекция. Дозата ще определи лекарят.

Че се използва за лечение на деца?

Лечение с антибиотици на стоматит при децата се извършва само в тежки случаи и на строго показания. Антимикробни лекарства, предписани в случаите, когато е определена бактериални стоматити, както и при присъединяване на инфекцията в случай на други форми на заболяване.

READ  Какво да правя, ако детето е болезнено изкачване зъби, а трябва да бъдат ваксинирани?

Лекарства подбират индивидуално, в зависимост от вида на причинителя на инфекцията. Лекарят оценява степента на възпалението, характер и възможните усложнения, след това назначава адекватно лечение. Лекарството се подбират в съответствие с напредване на възрастта. Ефективни и сравнително безопасни от антибиотиците, които можете да използвате за деца от деца, се считат за:

 • Амоксицилин е антимикробното средство пенициллинового редица, с широк спектър на действие;
 • Сумамед — медикамент на основата на азитромицина, който се понася добре от деца и няма да има силни странични действия;
 • Аугментин — силен противомикробный лекарство, което позволява да се постигне бърз резултат, може да се прилага вече на възраст 2 месеца.

Всички антибиотици, предназначени за деца, се произвежда под формата на сиропи. Те имат приятен вкус, което ги прави лесни за прием.

Антимикробни лекарства се прилагат, когато няма положителен резултат от локално лечение на мехлеми, съдържащи антибиотик. Лечението се извършва в комплекс с други допълнителни лекарства.

Предпазни мерки

За лечение донесе положителни резултати с най-малко странични ефекти при прием на антибиотици е необходимо да се спазват някои правила:

 • вид лекарства и схема на лечение, взима само от лекар;
 • курс терапия без прекъсване, дори и след изрично подобрения;
 • трябва строго да се спазва определената ви доза, без да се променя себе си;
 • да комбинирате прием на антибиотици с препарати, восстанавливающими чревната микрофлора;
 • приемат лекарства с пролонгированным период на действие;
 • използват първо локални антимикробни средства (мази, запрашаване, гелове);
 • не се приема заедно с лекарства, за ослабляющими действие на антибиотика.

Невъзможно е по време на лечението се пие алкохол. Препоръчително е да се откажат от тютюнопушенето.

Всеки антибиотик има раздвоен действието, той носи както ползи, така и вреди, е необходимо правилно да се оцени степента на необходимостта от неговото приемане и необходим ли е той изобщо. Понякога това е единствената помощ в борбата с инфекциите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00115 sec