Трахисан — ефективна помощ при инфекции в гърлото и устната кухина

Неприятни усещания и дискомфорт в гърлото и устната кухина често възникват по причина на вирусни и бактериални инфекции. В лечението на подобни заболявания се прилага серия от средства, едно от които е Трахисан.

Това лекарство има антисептично действие и се отнася към групата на противомикробных и противопаразитарных лекарствата с естествен произход.

Форма на продукта и състав

Трахисан се предлага под формата на таблетки, предназначени за резорбция, в състава на

на лекарственото средство се състои от следните активни съставки:

 • лидокаин хидрохлорид — мощен антисептик, не повече от 1 mg в 1 таблетка;
 • тиротрицин — антибактериално средство, 0,5 мг в една таблетка;
 • хлорхексидин диглюконат — аналгетичен компонент по 1 мг в таблетка.

Като помощни вещества медикамент съдържа магнезиев стеарат, сорбитол (заместител на захарта) и ментовото масло.

Вид на комбинация от съставки позволява ефективно да се бори с бактерии и микроорганизми, причинявайки възпалителни процеси в устната кухина и гърлото, както и да се облекчи състоянието на пациента, премахване на болката.

Важно е да запомните, че таблетките са предназначени за резорбция, само в този случай активни вещества са в състояние да се справят с болезнени процеси. В случай, когато пациентът е просто проглатывает хапче, компоненти, попаднал в стомашно-чревния тракт, просто се срути.

Опаковка таблетки се състои от алуминиево фолио и дължина, лентови поливинилхлорид филм и има ячейковую форма. Картонена кутия с лекарство съдържа 2 ячейковых опаковки по 10 таблетки всяка.

Фармакологични свойства и механизъм на действие

Медикаментозно средство е ефективно в борбата с бактериите, които засягат устната кухина. Активни съставки на лекарството действа, както следва:

 1. Лидокаин хидрохлорид оказва антисептичен и аналгетичен ефект. Това вещество оказва местно въздействие, и присъства в състава на медикамент в малки количества, само на 1 mg във всяка таблетка. В големи дози лидокаин може сериозно да навреди на здравето на човека.
 2. Тиротрицин не позволява на бактериите да се размножават и предотвратява по-нататъшното им разпространение. Първи на лигавицата на вещество се свързва с клетките на микроорганизмите, които са причина за развитието на заболявания в устната кухина или гърлото, и е на патогенную микрофлору разрушителен ефект. За сметка на това се постига положителен ефект и възпалението не се разпространява по-нататък.
 3. Хлорхексидин хидрохлорид има местен противовъзпалителен ефект. Това е вещество, не представлява опасност дори и за тялото на дете или бременна жена. При контакт на лигавиците на устната кухина и ларинкса, компонент не само унищожава микробите и бактериите, но и допринася за възстановяване на увредените тъкани. По този начин, хлорхексидин хидрохлорид оказва не само антибактериално, но и регенериращ ефект.
READ  До колко години може да се коригира захапката - сега или никога

Съчетание на тези активни компоненти и се дължи на високата ефективност на препарата. Въпреки това, трябва да се помни, че след резорбция хапчета не не може да се храни или да се консумират никакви напитки в продължение на 30-40 минути. Причината е, че активните вещества на препарата имат локално въздействие, както и за това е необходимо известно време.

Лекарство трябва да се приема в продължение на кратък период от време. В противен случай ефективността му е значително намалена.

Показания и противопоказания за приложение на

Показанията за прилагане на лекарствени средства Трахисан са следните заболявания:

 • възпалителни и инфекциозни заболявания на устната кухина и гърлото (стоматит, гингивит, пародонтит, тонзилит, фарингит и други заболявания, които причиняват трудности в процеса на вземане на храна и при преглъщане);
 • след оперативни интервенции в устната кухина и фаринкса за предпазване от развитие на инфекции.

Е забранено да се използва средство за защита при наличието на алергични реакции към компонентите на препарата, лезии на устната лигавица и при открити рани на венците, небцето и гърлото.

Схема на приложение и дозировка

Препоръчителни дози и продължителността на курса на лечение се определя от специалист в зависимост от възрастта и състоянието на болния.

Обикновено се изисква рассасывать по 1 таблетка на всеки 2 часа. При това дневното количество от защитния на лекарството не трябва да надвишава 8 таблетки за възрастни и юноши от 12 години. Деца от 4 до 12 години могат да вземат по 6 хапчета на ден.

Положително действие на препарата значително в първия ден на прилагане. Често симптомите на болестта изчезват след 3 дни, но за определяне на ефекта на лекарите препоръчват да се удължи терапия за още няколко дни.

Ако няма ефект не се наблюдава в продължение на 4-5 дни, е препоръчително да се поставя въпроса за отмяната на това средство и дестинация на друго лекарство.

Специални пациентите

Има определени насоки за прилагането на лекарството Трахисан в специални случаи, а именно:

 1. Възраст до 4 години. Като правило, децата на малки деца не се предпише тези таблетки, за да ги възможно само в случай, че детето е в състояние рассасывать лечебно средство, а не поглъща го веднага.
 2. Бременност и кърмене. Изследвания на влиянието на действащ компонент медикамент на здравето на бременната жена и плода не е било проведено. Също така няма данни за това, дали лекарството се отделя с кърмата. По тази причина лечащему лекар трябва да се претеглят всички «за и против», преди да се назначи този медикамент.
 3. Пациенти със захарен диабет. Тъй като лечебно средство не съдържа глюкоза, а в състава е налице заместител на захарта, могат да го приемат болни със захарен диабет в миналото.
READ  Свещички Вибуркол: указания и инструкции при прорезывании на зъбите

Странични ефекти и предозиране

Голяма част от пациентите могат да понасят лекарство и никакви странични ефекти не са открити. Само в някои случаи са отбелязани и следните проява на странични реакции:

 • изтръпване на езика;
 • промяна на вкусовите усещания и появата на послевкусия;
 • жълтеникави петна по емайла на зъбите.

Тези симптоми не са причина за отмяна на лекарството и не изискват специално лечение. Изтръпване и вкус в устата изчезват за няколко минути, а за премахване на плаката ще хигиенни процедури.

Една лека доза лекарство няма да нанесе сериозна вреда на здравето, но в случай, че количеството на лекарството е многократно надхвърлен, на пациента следва да се направи промивка на стомаха.

В случаи на влошаване на състоянието или тревожни прояви от страна на една или друга система на организма е необходима незабавна консултация с лекар.

Особености на приложение и специални указания

Преди началото на курса на лечение е необходимо да се проучи внимателно инструкциите за употреба лекарства, по-специално, за да не вредят на организма, трябва да се спазват следните правила в процеса на терапията Трахисаном:

 • не да предпише лекарство за себе си, а също трябва да се промени дозата и схемата на приложение само по споразумение със специалист;
 • в случай на влошаване на благосъстоянието спрете приема на лекарствено средство и да се обърнат към лечащему лекар;
 • правилно съхранение на наркотици, както и в случай, ако хапчета стават крехки и се рушат, а също така се променят вкуса и цвета, да се откажете от тяхното приемане.

Забележително е, че активните вещества не оказват влияние върху скоростта на реакция и способността за концентрация на вниманието. По тази причина, да се откаже от управлението на автомобил в процеса на лечение не е задължително.

Данни за взаимодействие на компонентите на препарата с други медикаментозными средства липсват, поради тази причина е необходимо наблюдение на състоянието на пациента в случаи, ако е необходимо и други лекарства.

От практиката на прилагането на

Мнение на лекар и отзиви от пациенти, които пият хапчета Трахисана в едни или други случаи.

Трахисан се прилага предимно в стоматологична практика и при УНГ-заболявания. Отбелязва се високата му ефективност, способността да стреля болки в гърлото и купировать възпалителни процеси на устната кухина.

READ  Покрывные протези: характеристики на приложението и мнения

Освен това, лечебно средство притежава силно обезболяващо действие и има приятен вкус, което дава възможност да го предписват и на деца.

В изключително редки случаи лекарството не е подходящо за конкретния пациент, а лечението не носи желания резултат. Но, най-вече, лекарството се понася добре и ви дава възможност в кратък срок да се облекчи състоянието на пациента.

Анатолий Мария, терапевт

В нашето семейство Трахисан се прилага често при деца, тъй като и аз, лошо гърло, а съпругът ми по 3-4 пъти в годината страда от стоматит. Преди това много лекарства са опитвали, но този препарат е идеален вариант за нас, тъй като помага на всички. Този ефект е наистина забележим вече след две-три хапчета, а след няколко дни болестта най-често преминава. Цената, разбира се, висока почти 500 рубли за опаковане, но здравето е много евтино, не се купува.

Лина, 29

Чудодейни свойства на това лекарство – не повече от рекламен ход. Не твърдя, лекарството е добър, помага за бързо, но има много други средства, със същата степен на ефективност, но за по-малко пари. В края на краищата, ние плащаме за резултат, а не за красива опаковка и качество на вкус.Разбира се, ако става въпрос за детето му по-добре приятна на вкус tabletochki даде, но за себе си може и по-евтино лекарство купя, ще се отрази тя не е по-лошо.

Нина, 30

Покупка и аналози

Цената на лекарството може да се различават в зависимост от такива фактори, като компанията-производител, аптека надценка и брой продажби, средно цената на една опаковка хапчета Трахисан в диапазона от 400 до 520 рубли.

Срок на годност на лекарственото средство е 3 години. Да се съхранява опаковка с таблетки се в сухо, недостъпно за деца място при температура до 25 градуса.

Ако пациентът по една или друга причини е противопоказан прием Трахисана, или медикамент не е налична на цена, възможно определяне на следващите подобни медикаменти:

 • Ангилекс;
 • Биопарокс;

 • Гексаспрей;
 • Имудон;
 • Кингингивал;
 • Метрогекс;
 • Нео-Ангин;
 • Пропосол;
 • Трайсилс;
 • Ультрафарм;
 • Фарингтон;
 • Эрбисол.

Решение за избор на лекарственото средство трябва да се приема само лекуващият лекар в зависимост от характера на заболяването.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00096 sec