Трахисан — ефективна помощ при инфекции в гърлото и устната кухина

Неприятни усещания и дискомфорт в гърлото и устната кухина често възникват по причина на вирусни и бактериални инфекции. В лечението на подобни заболявания се прилага серия от средства, едно от които е Трахисан.

Това лекарство има антисептично действие и се отнася към групата на противомикробных и противопаразитарных лекарствата с естествен произход.

Форма на продукта и състав

Трахисан се предлага под формата на таблетки, предназначени за резорбция, в състава на

на лекарственото средство се състои от следните активни съставки:

 • лидокаин хидрохлорид — мощен антисептик, не повече от 1 mg в 1 таблетка;
 • тиротрицин — антибактериално средство, 0,5 мг в една таблетка;
 • хлорхексидин диглюконат — аналгетичен компонент по 1 мг в таблетка.

Като помощни вещества медикамент съдържа магнезиев стеарат, сорбитол (заместител на захарта) и ментовото масло.

Вид на комбинация от съставки позволява ефективно да се бори с бактерии и микроорганизми, причинявайки възпалителни процеси в устната кухина и гърлото, както и да се облекчи състоянието на пациента, премахване на болката.

Важно е да запомните, че таблетките са предназначени за резорбция, само в този случай активни вещества са в състояние да се справят с болезнени процеси. В случай, когато пациентът е просто проглатывает хапче, компоненти, попаднал в стомашно-чревния тракт, просто се срути.

Опаковка таблетки се състои от алуминиево фолио и дължина, лентови поливинилхлорид филм и има ячейковую форма. Картонена кутия с лекарство съдържа 2 ячейковых опаковки по 10 таблетки всяка.

Фармакологични свойства и механизъм на действие

Медикаментозно средство е ефективно в борбата с бактериите, които засягат устната кухина. Активни съставки на лекарството действа, както следва:

 1. Лидокаин хидрохлорид оказва антисептичен и аналгетичен ефект. Това вещество оказва местно въздействие, и присъства в състава на медикамент в малки количества, само на 1 mg във всяка таблетка. В големи дози лидокаин може сериозно да навреди на здравето на човека.
 2. Тиротрицин не позволява на бактериите да се размножават и предотвратява по-нататъшното им разпространение. Първи на лигавицата на вещество се свързва с клетките на микроорганизмите, които са причина за развитието на заболявания в устната кухина или гърлото, и е на патогенную микрофлору разрушителен ефект. За сметка на това се постига положителен ефект и възпалението не се разпространява по-нататък.
 3. Хлорхексидин хидрохлорид има местен противовъзпалителен ефект. Това е вещество, не представлява опасност дори и за тялото на дете или бременна жена. При контакт на лигавиците на устната кухина и ларинкса, компонент не само унищожава микробите и бактериите, но и допринася за възстановяване на увредените тъкани. По този начин, хлорхексидин хидрохлорид оказва не само антибактериално, но и регенериращ ефект.
READ  Реминерализующая и лечебното паста за зъби Ападент: преглед, препоръки

Съчетание на тези активни компоненти и се дължи на високата ефективност на препарата. Въпреки това, трябва да се помни, че след резорбция хапчета не не може да се храни или да се консумират никакви напитки в продължение на 30-40 минути. Причината е, че активните вещества на препарата имат локално въздействие, както и за това е необходимо известно време.

Лекарство трябва да се приема в продължение на кратък период от време. В противен случай ефективността му е значително намалена.

Показания и противопоказания за приложение на

Показанията за прилагане на лекарствени средства Трахисан са следните заболявания:

 • възпалителни и инфекциозни заболявания на устната кухина и гърлото (стоматит, гингивит, пародонтит, тонзилит, фарингит и други заболявания, които причиняват трудности в процеса на вземане на храна и при преглъщане);
 • след оперативни интервенции в устната кухина и фаринкса за предпазване от развитие на инфекции.

Е забранено да се използва средство за защита при наличието на алергични реакции към компонентите на препарата, лезии на устната лигавица и при открити рани на венците, небцето и гърлото.

Схема на приложение и дозировка

Препоръчителни дози и продължителността на курса на лечение се определя от специалист в зависимост от възрастта и състоянието на болния.

Обикновено се изисква рассасывать по 1 таблетка на всеки 2 часа. При това дневното количество от защитния на лекарството не трябва да надвишава 8 таблетки за възрастни и юноши от 12 години. Деца от 4 до 12 години могат да вземат по 6 хапчета на ден.

Положително действие на препарата значително в първия ден на прилагане. Често симптомите на болестта изчезват след 3 дни, но за определяне на ефекта на лекарите препоръчват да се удължи терапия за още няколко дни.

Ако няма ефект не се наблюдава в продължение на 4-5 дни, е препоръчително да се поставя въпроса за отмяната на това средство и дестинация на друго лекарство.

Специални пациентите

Има определени насоки за прилагането на лекарството Трахисан в специални случаи, а именно:

 1. Възраст до 4 години. Като правило, децата на малки деца не се предпише тези таблетки, за да ги възможно само в случай, че детето е в състояние рассасывать лечебно средство, а не поглъща го веднага.
 2. Бременност и кърмене. Изследвания на влиянието на действащ компонент медикамент на здравето на бременната жена и плода не е било проведено. Също така няма данни за това, дали лекарството се отделя с кърмата. По тази причина лечащему лекар трябва да се претеглят всички «за и против», преди да се назначи този медикамент.
 3. Пациенти със захарен диабет. Тъй като лечебно средство не съдържа глюкоза, а в състава е налице заместител на захарта, могат да го приемат болни със захарен диабет в миналото.
READ  Шиниране на зъбите при пародонтит - начини, доставки, правила за грижа

Странични ефекти и предозиране

Голяма част от пациентите могат да понасят лекарство и никакви странични ефекти не са открити. Само в някои случаи са отбелязани и следните проява на странични реакции:

 • изтръпване на езика;
 • промяна на вкусовите усещания и появата на послевкусия;
 • жълтеникави петна по емайла на зъбите.

Тези симптоми не са причина за отмяна на лекарството и не изискват специално лечение. Изтръпване и вкус в устата изчезват за няколко минути, а за премахване на плаката ще хигиенни процедури.

Една лека доза лекарство няма да нанесе сериозна вреда на здравето, но в случай, че количеството на лекарството е многократно надхвърлен, на пациента следва да се направи промивка на стомаха.

В случаи на влошаване на състоянието или тревожни прояви от страна на една или друга система на организма е необходима незабавна консултация с лекар.

Особености на приложение и специални указания

Преди началото на курса на лечение е необходимо да се проучи внимателно инструкциите за употреба лекарства, по-специално, за да не вредят на организма, трябва да се спазват следните правила в процеса на терапията Трахисаном:

 • не да предпише лекарство за себе си, а също трябва да се промени дозата и схемата на приложение само по споразумение със специалист;
 • в случай на влошаване на благосъстоянието спрете приема на лекарствено средство и да се обърнат към лечащему лекар;
 • правилно съхранение на наркотици, както и в случай, ако хапчета стават крехки и се рушат, а също така се променят вкуса и цвета, да се откажете от тяхното приемане.

Забележително е, че активните вещества не оказват влияние върху скоростта на реакция и способността за концентрация на вниманието. По тази причина, да се откаже от управлението на автомобил в процеса на лечение не е задължително.

Данни за взаимодействие на компонентите на препарата с други медикаментозными средства липсват, поради тази причина е необходимо наблюдение на състоянието на пациента в случаи, ако е необходимо и други лекарства.

От практиката на прилагането на

Мнение на лекар и отзиви от пациенти, които пият хапчета Трахисана в едни или други случаи.

Трахисан се прилага предимно в стоматологична практика и при УНГ-заболявания. Отбелязва се високата му ефективност, способността да стреля болки в гърлото и купировать възпалителни процеси на устната кухина.

READ  Кариес на зъбите - някои от нюансите и процеса на лечение

Освен това, лечебно средство притежава силно обезболяващо действие и има приятен вкус, което дава възможност да го предписват и на деца.

В изключително редки случаи лекарството не е подходящо за конкретния пациент, а лечението не носи желания резултат. Но, най-вече, лекарството се понася добре и ви дава възможност в кратък срок да се облекчи състоянието на пациента.

Анатолий Мария, терапевт

В нашето семейство Трахисан се прилага често при деца, тъй като и аз, лошо гърло, а съпругът ми по 3-4 пъти в годината страда от стоматит. Преди това много лекарства са опитвали, но този препарат е идеален вариант за нас, тъй като помага на всички. Този ефект е наистина забележим вече след две-три хапчета, а след няколко дни болестта най-често преминава. Цената, разбира се, висока почти 500 рубли за опаковане, но здравето е много евтино, не се купува.

Лина, 29

Чудодейни свойства на това лекарство – не повече от рекламен ход. Не твърдя, лекарството е добър, помага за бързо, но има много други средства, със същата степен на ефективност, но за по-малко пари. В края на краищата, ние плащаме за резултат, а не за красива опаковка и качество на вкус.Разбира се, ако става въпрос за детето му по-добре приятна на вкус tabletochki даде, но за себе си може и по-евтино лекарство купя, ще се отрази тя не е по-лошо.

Нина, 30

Покупка и аналози

Цената на лекарството може да се различават в зависимост от такива фактори, като компанията-производител, аптека надценка и брой продажби, средно цената на една опаковка хапчета Трахисан в диапазона от 400 до 520 рубли.

Срок на годност на лекарственото средство е 3 години. Да се съхранява опаковка с таблетки се в сухо, недостъпно за деца място при температура до 25 градуса.

Ако пациентът по една или друга причини е противопоказан прием Трахисана, или медикамент не е налична на цена, възможно определяне на следващите подобни медикаменти:

 • Ангилекс;
 • Биопарокс;

 • Гексаспрей;
 • Имудон;
 • Кингингивал;
 • Метрогекс;
 • Нео-Ангин;
 • Пропосол;
 • Трайсилс;
 • Ультрафарм;
 • Фарингтон;
 • Эрбисол.

Решение за избор на лекарственото средство трябва да се приема само лекуващият лекар в зависимост от характера на заболяването.

MAXCACHE: 0.41MB/0.00090 sec