Трейнеры за детски зъби — видове и използване на правила!

Трейнеры за зъбите на бебето

Към днешна дата е доста често срещан проблем и много пациенти в детската стоматология е погрешно формирующийся захапка. За лечение на зубочелюстных аномалии в ранните етапи на развитие се използват трейнеры за зъбите на бебето. В тази статия става дума за това, какво е преортодонтические трейнеры, за което те се използват, как да ги прилагат, за което са включени и те се различават от брекет-система.

Формирането на нарушения на привеждане в съответствие хапят децата

За да започнете, е необходимо да се разбере как се развиват зубочелюстные аномалии при децата. Има няколко фактори, които участват във формирането на правилното привеждане в съответствие хапят. Наследствеността е един от най-важните, тъй като е естествено качество на формиране на челюстните кости се засяга всички по-нататъшното им развитие.

При формирането на сериозни наследствени нарушения, като несращение горната челюст и устни (остарели имена: «вълча уста» и «заешка устна»), често може да се наложи хирургическа намеса. Друг изглед на вродени аномалии е формирането на твърде много или твърде малко на горна или долна челюст. В такива случаи прибягват до белодробна резекция за намаляване или костна операцията за увеличаване на размера на челюстите.

Всъщност, достатъчно често захапка се формира след раждането на детето. Челюстта на бебето може да се формира правилно и да има подходящи за възрастта размери, но въпреки това функционални нарушения водят до забавяне на растежа на челюстите, нарушения на състоянието на зъбите и по друг аномалия привеждане в съответствие хапят.

Че същото се отнася до тези функционални нарушения? Колкото и да е странно, често това е най-баналната вредни навици при децата. Примери за такива навици са: смучене на пръсти, прекалено продължителното използване на пустышек, навик прикусывать на долната устна или смучене на горната, прокладывание език между зъбите. Освен вредните навици, формиране на неправилно привеждане в съответствие хапят влияят заболявания на вътрешните органи, например, рахит или заболяване на дихателната система. Рахит, тъй като е известно, че причиняват развитието на груби деформации на костите, включително и челюстните. При заболявания на дихателните органи, включително и максиларните синуси, възникват трудности при което дишането, и детето е принуден дишане уста.

Факт е, че за правилното формиране на привеждане в съответствие хапят важно е правилното положение на устните и езика. Те трябва в еднаква степен и с еднаква сила да упражни натиск върху зъбите отвън и отвътре, придавайки им по този начин почит на положението на челюстта. В случай на развитие на вредни навици, този тънък баланс е нарушен и преобладаващата се превръща в една от сили – клаустрофобия отвън или отвътре. По този начин зъбите се измества напред, назад или в страни, а в най-тежките случаи се забави развитието на една техните челюсти. Ето защо е толкова важно навреме да забележите наличието на вредни навици и нарушения в дишането при деца.

READ  Альвеолит дупки: възможни причини и най-добрите начини за лечение на

Външните признаци на нарушения на привеждане в съответствие хапят децата

Таблица. Описание на основните външни признаци на неправилно привеждане в съответствие хапят детето.

Знак Външен вид Възможна причина
Неправилна формата на лицето Лицето може да изглежда ненужно дълъг или, напротив, по-къси в долната трета. Също така може да бъде нарушен външен вид профил – прекалената дъно (лицето прилича на птичи) или вогнутость. Може да има асиметрия на лицето, то изглежда повече от една страна и по-малко от другата. Твърде голяма или твърде малка челюст (горна, долна, или и тя, и др). Прекомерен наклон на зъбите в переднезаднем посока.
Разобщение зъбите на преден или страничен отдел Това нарушение е лесно да се разкрие, като попитате детето сомкнуть зъби. В норма размерът / видът на предните зъби трябва леко се допират, горните резци трябва да припокриват долните няколко милиметра, но с не повече от една трета от дължината. Прокладывание език между зъбите, смучене пустышек по-дълго полагаха възраст. Затруднено носового дишане.
Разомкнутые устните Дете постоянно върви с приоткрытым уста, когато се опитвате да сомкнуть устните се появяват признаци на напрежение на мускулите на лицето. Често възниква като резултат разобщения предните зъби или при ротовом дишането.
Тремор на езика към устните при преглъщане Всеки път, когато детето поглъща, той се основава на езика по устните. Нормално език трябва да опират в предните зъби и част от небето, прилежащую към тях. Характерна черта на така наречените инфантильного тип преглъщане, водещ до много нарушения на съотношението на зъбите.
Гримаса на лицето Визуално се вижда образуването на гънки в областта на устните и бузите, както и напрежението на кожата на брадичката. Възниква прекомерна напрежението на лицевите мускули при аномалиях, бр.
Нарушение на никнене на млечни зъби Възможни варианти – забавено никнене на млечни или първоначално неправилно положение на зъба в зъбната дъга. Неправилното хранене на бебето, като например липсата в храната на твърда храна. Травми и заболявания на млечните зъби.

Преортодонтический трейнер – какво е това и за какво е необходим?

Така че, ние открихме, като се формира от най аномалии привеждане в съответствие хапят. Как да се определи от наличните нарушения? В това ще помогне преортодонтический трейнер – специален апарат, използван при деца по време и сменяема цветна украса прикусе. Средната възраст на пациентите, на които е показано носенето на трейнера – 6-11 години.

Ортодонтический трейнер се прави от нетермопластичного полиуретан. Този материал притежава едновременно гъвкавост и паметта форма. Предварително оформени горни и долни лабиален брони имат подобен ефект с дъга брекет-система. Това означава, че те отговарят на дугообразной форма на естествените зъбни редове и се адаптират както към големи, така и малки размери зъбни дъги.

READ  Свищ на венеца - лекува домашни методи - няколко рецепти

Както и в случая с дъга скоби, не е необходимо вземане на различни размери трейнеров, променя се само от дължината на переднезаднем посока, в която могат да бъдат отглеждани в съответствие с дистальным положението на първите постоянни местни зъбите. Лабиален дъга в комбинация с канали за предни зъби осигуряват ефект на непрекъсната сила на разселените резцах, което помага при промяна на тяхното местонахождение.

Има първоначален трейнер, произведен от мек и много податливого материал за най-оптимално прилепване. Това му позволява да се адаптира към най-силно смещенным зъбите. Първоначално (синьо) трейнер влияе на зъбите само с лека сила, а след това на шест месеца, се прилага по-твърдо (розов) трейнер, който придава значително по-голямо въздействие върху biased chains (зависими предните зъби.

Вторият метод на въздействие преортодонтического трейнера на зубочелюстную система — миофункциональная тренировка. Конструкция трейнера включва в себе си езика, повдигна парцел което учи детето, е като да сложиш на върха на езика си в правилната позиция. Благодарение на тази тренировка, детето ще запомни правилното разположение на езика дори и след отстраняване на апарата. Язычный броня предпазва прокарва през езика между зъбите, което е характерно за инфантильного тип преглъщане. Лабиален брони, включени в дизайна трейнера за разтягане в продължение и обеззаразяване сверхактивного намаляване на кръгла мускулите на устата.

Доказано е, че лабиален брони позволяват значително да се удължи зъбните дъги в белите дробове и среднетяжелых случаи на струпване на зъбите.

Монтирани в устата трейнер предотвратява ротовое дъх. Постоянно отворена уста при децата води до забавяне на растежа на горната челюст. Специална форма на апарат допринася за приучению бебето да диша през носа. Най-ефективната тренировка на дихателната функция се случва по време на нощно носене на апарата. Повечето от децата са ротовое дишане носи характер на вредни навици и добре се поддава на корекция. Струва си да се вземе предвид, че в случаи на сериозни заболявания на дихателната система с остър срам носового дишане използването на преортодонтического трейнера е противопоказано.

Как правилно да носят преортодонтический трейнер?

Доказано е, че трейнер по-ефективно общо корекции на нарушенный захапка при деца 6-11 години, когато носенето на не по-малко от един час на ден плюс в продължение на цялата нощ.

Тъй като, за да преместите предните зъби се изисква много лесно въздействие, използването на комбинация от малки изравняване на силите, отстраняване на болестно миофункционального налягане на езика, долната устна и корекция на режима на дишане, както и функционални характеристики на въздействието на апарата, прави трейнер толкова ефективен. Това е особено добре за патологични окклюзий II клас (кандидатстване горната челюст напред по отношение на по-ниска), тъй като при носенето на апарата се случва выправление наклон на ножовете и стимулиране на растежа на долната челюст. Той също така допринася за развитието на челюстите при аномалиях III клас (кандидатстване долната челюст напред), обаче не е подходяща за тежки случаи.

READ  Атрофичен гингивит — опасно и непредвидимо намаляване на обема на венците

За почистване на трейнера трябва да прополаскивать го под течаща вода след всяко теглене. Има и специални таблетки и разтвори, в които може да се накисва дизайн за дезинфекция.

Ниска цена преортодонтического трейнера и лесна за приложение позволяват да се определи погрешно формирующийся захапка в повечето случаи. За съжаление, някои деца не винаги охотно се радват на ортодонтическими проекти, които могат да попречат на постигането на идеален резултат. Затова е много важно да се обличате и да мотивира детето да използвате трейнер стриктно според предписанията на вашия лекар-стоматолог.

Каква е разлика от брекет-система?

Презрамките са монтирани директно върху зъбите и не се прибира до края на лечението. Те се показват при постоянно прикусе, включително и при възрастни, и може да се прилага дори и в най-трудните случаи зубочелюстных аномалии. Презрамките са с лечебен апарат и механично «перетягивают» зъбите в правилното положение. Преортодонтический трейнер – машина е подвижна, не предназначени за денонощното носене. Се прилага в сменяема цветна украса прикусе, когато става смяна на млечни зъби постоянни, което означава, че не може да се използва по-възрастни пациенти.

Особено тежки форми на зубочелюстных аномалии не подлежат на корекция с помощта на трейнера, например, изразена мезиальная окклюзия (изместване на долната челюст напред). Механизъм на действие преортодонтического трейнера – най-вече функционален, преместване на зъбите се случва за сметка на коригиране на вредните навици и тренировка на мускулите на устните и езика.

Предимства на трейнера

Навременна корекция на вредните навици позволява да се избегне скъпо и продължително лечение с помощта на брекет-система. Ползване на трейнером не представлява особена трудност за бебето, тъй като през деня да се носи в продължение на само 1 час.

Възстановяване на баланса на силите, които оказват влияние върху зъбите, както и миофункциональная тренировка са идеални за лечение на привеждане в съответствие хапят при деца на възраст 6-11 години с нововъзникващите аномалии на разпоредбите на зъбите и растежа на челюстите. Всички тези предимства позволяват да се постигне най-добрия резултат от лечението при най-малките нередностите и за детето.

Видео — Трейнер за зъби. Подравняване, коригиране на привеждане в съответствие хапят

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00083 sec