Триклозан в пастите за зъби: полза или вреда

Асортимент от пасти за зъби, магазини и аптеки, поразява със своето разнообразие. Така, и искате да закупите препарат, който се секретира от необичаен цвят или обещава да направи бели зъби само за две седмици. Въпреки това, за избор на средства за грижа за устната кухина трябва да се подходи разумно. Съставът на пастата трябва да отговарят на индивидуалните особености на зъбите статус, оказва профилактично и лечебно въздействие.

В състава на почти всички пасти включва няколко основни компонента:

 1. Абразивни. Механично премахване на зъбната плака и полира повърхността на зъбите.
 2. Класьори. Определят консистенцията и стабилизиране на състава.
 3. Овлажнители. Пречат на изпаряване на влагата от отворени опаковки.
 4. Пенообразующие. Образуват пяна за по-лесно използване на средства.
 5. Подсладители и аромати. Придават средство приятен мирис и вкус.
 6. Консерванти. Предпазват средство за развитие в нея на микроорганизми.

Освен абразивни и полирующих частици, избелване пастах се използват ензими от растителен произход, които разграждат плаката. Към тях се отнасят папаин и бромелаин. И в такива пастах се съдържат антиоксиданти, обесцвечивающие пигмент плака.

Има и фторидсодержащие паста – най-често срещано средство за профилактика на зъбния кариес при деца и възрастни. Ефективността на тези средства за предотвратяване развитието на кариес е доказано научно.

Паста със соли на калций, стронций, съединения на калий използват за намаляване на свръхчувствителност на зъбите.

За лечение на възпалителни заболявания на пародонта – комплекс тъкани около зъба – нанесете пастата с антибактериални и противовъзпалителни компоненти (хлорхексидин, гексетидин, триклозан).

Какво е триклозан?

Компонент за първи път е синтезиран в лаборатория в Швейцария преди повече от 40 години. Това вещество хлор-фенолна природа, които са намерили употреба като антибактериален компонент в средствата за лична хигиена и битова химия.

Също така той е бил използван като земеделска пестициди за унищожаване на вредители. Дълги години се провеждат проучвания и дебати за това, колко е опасен компонент за човека.

Веществото има антибактериални свойства. Спектър на антимикробно действие е изключително широк, ефективността на вещества е потвърдена дългогодишен използва в десетки различни продукти. Триклозан е добре съвместима с други компоненти, средства за хигиена, включително и пасти, така че изборът на много производители на точно на това вещество.

Ефективността на компонент, се потвърждава, дори когато се използва в ниски концентрации. Той унищожава бактериите и гъбичките, има бактериостатическое и бактерицидно действие, за да повлияят на конфигурацията на цитоплазматических мембрани на микроорганизмите. Веществото не предизвиква отговор на образуването на колонии от микроби, способни да се противопоставят на въздействието на антисептично средство. Неговото отрицателно свойство се състои в това, че той унищожава и полезна микрофлору, компонент на природната среда на организма на човека.

READ  Инфильтрационная анестезия: видове и практическото прилагане на "замразяване"

Къде се съдържа триклозан?

Това вещество съдържат много средства за лична хигиена, битова химия и други ежедневни неща, като например:

 • пасти за зъби;
 • антибактериален сапун;

 • душ гелове;
 • шампоани;
 • крем;
 • перални прахове;
 • средства за измиване на съдове;
 • средства за измиване на прозорци и автомобилни стъкла;
 • писалки;
 • детски играчки.

Това е частичен списък на продукти, в които може да го открие.

Антибактериални свойства на компонент

Пародонт се състои от венците, цимент, покриващи корена на зъбите, костната тъкан алвеоларен процес и ставните връзки, задръжте зъб в костната альвеоле. Възпалителни заболявания на пародонта най-често са причинени от действието на патогенни микроорганизми.

Като антибактериален компонент, триклозан се прилага в противовъзпалителни пастите за зъби, за унищожаване на микроби, делящи в огнището на възпаление. Освен това, в тъканите на организма, при възпаление на изграждането на специфични вещества – медиатори на възпалението.

Нормално те постоянно се намират в тъканите, но при възпалителни реакции концентрация на медиатори се повиши рязко. Те повишават пропускливостта на кръвоносните съдове, поради което около болестно огнище се появяват зачервяване и подуване.

Поради излизане на течната част на кръвта от кръвоносните съдове в тъканите на болка възниква, тъй като ексудат сдавливает нервните окончания. Местно и общо повишаване на температурата също е следствие от работата на медиатори.

Съставка потиска действието на невротрансмитери и предотвратява развитието на признаци на възпаление. Експерименти са доказали, че използването на средства с триклозаном ефикасно при гингивит и други възпалителни заболявания на тъканите около зъба.

Навреди на триклозана за организма

Доказано е, че триклозан, попадащи в организма, има редица нежелани ефекти върху различни органи и системи.

Нарушение на хормоналния фон

Вещество, хвърли върху кожата в състава на кремове и мазила, с лекота преминава през кожна бариера, тъй като е мастно-разтворим вещество. Той попада в кровеносное на пистата и се държи като женски полов хормон естроген. Такава хормонална терапия нарушава хормоналния фон и води до рак на половите жлези при мъжете и жените. При децата може да се появят в началото на пубертета.

Нарушение на работата на щитовидната жлеза

Продукти, обмен на триклозана пречат на нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Тази жлеза регулира всички видове обмен, е отговорен за образуването на енергия и за правилното развитие на организма.

Развитието на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове

Компонент променя сократимость мускулни влакна, в това число и главния мускул в тялото си – сърдечна.

Унищожаване на полезна микрофлора

Компонент влияе както на патогенни форми, така и на местно микрофлору на организма. Полезни бактерии, необходими за балансирана вътрешната си среда, умират от действието на веществото.

READ  Почистване на зъбите от зъбен камък: цени и ефективни техники

Отслабването на имунната система

За формирането на силен имунитет на организма е необходимо да се сблъскат с природната си «кал». Имунната система в такъв случай ще активира своите защитни системи и да произвежда антитела. Хората, от детството си, които използват средства за лична хигиена, с антибактериални компоненти, са по-податливи на инфекциозни заболявания, тъй като имунната им система не произвежда достатъчно устойчивост към факторите на външната среда.

При продължително излагане на вещества, патогенни бактерии произвеждат до вещество резистентност, или устойчивост. При развитието си в организма и инфекциозни заболявания, лечението на които изисква прием на антибиотици микроорганизми могат да изразят една и съща резистентност и терапия се окаже неефективна.

Вреда за плода

Според някои изследвания, триклозан негативно влияние върху здравето на плода в утробата на майката. Той намалява притока на кръв към мозъка на плода, което води до кислородна недостатъчност на органи, както и от това следва нарушение на неговото развитие.

Отравяне на организма

Встъпва във взаимодействие с чешмяна вода, веществото се свързва с хлор. В резултат на това се формират специални съединения – диоксиди, които се абсорбират в кръвта и оказват върху организма на токсичните действие.

Освен прякото въздействие върху тялото на човека, триклозан, се качва с вода в околната среда, като замърсява водата и почвата, отрови растенията и животните.

В Русия спокойно могат да бъдат закупени средства с веществото. Въпреки това, властите на САЩ през 2016 г., са освободени от забраната за продажба на сапун, съдържащ като антибактериален компонент на триклозан. Забраната не се разпространява на други средства, в това число и на пюре.

Как да се открие компонент в устната кухина?

Присъствие компонент в медиите можете да разберете, като прочетете състава на продукта. Той ще бъде определен като «триклозан» или «triclosan».

Ето някои от имената пасти за зъби с триклозаном в състав:

 • Colgate Total с триклозаном в концентрация 0,3%;
 • Aquafresh;
 • President Active.

Друго антисептично средство, применяющимся в средствата за хигиена, е хлорхексидин – производно на бигуанида. Той пречи на прикреплению патогенни микроорганизми към зъбния емайл. Негативната страна е, че продължителната употреба на средства, съдържащи това съединение може да доведе до дисбактериозу. Освен това, хлорхексидин стимулира образуването на камъни върху повърхността на зъбите.

Производителите предлагат набор от зъби, в която вместо триклозана и други агресивни съединения в ролята на антибактериални средства действат естествени растителни компоненти. Към тях се отнасят екстракти от евкалипт, мащерка, чаено дърво, градински чай, а също и прополис.

READ  Разнообразие от решения и предимствата на имплантите Bicon

Примери за пасти за зъби без триклозана в състав:

 • Colgate Propolis;
 • Эльгидиум с хлорхексидин;
 • President Exclusive с гекситидином, екстракт от мащерка и прополис.

Паста за зъби ръчно изработени

За тези, които не вярват на производителите и не желаят да придобият средства за хигиената в магазините, винаги има възможност да се готви средство за грижа за устната кухина в домашни условия. Домашна паста за зъби е гарантирано не съдържат твърди антибактериални и други агресивни съставки. Има много рецепти такава домашна паста. Ето някои от тях:

 1. Паста за зъби с морска сол. За да приготвите ароматна и полезна смес, се изисква смесете щипка прах копър и ситно морска сол, 1/3 ч.л. канела, 2 супени лъжици сода за хляб и 4 капки масло от чаено дърво. Трябва да се добавят в получената смес 1 чаена лъжичка кокосово масло, когато дойде време за миене на зъбите.
 2. От бяла глина. Изготавливая пюре от бяла глина, е необходимо да се смесват с 60 г глина с вода за получаване на гъста маса. В тази смес трябва да се добавят 2-3 капки масла от лайка и градински чай, 1 чаена лъжичка мед и 7 капки прополис, след което внимателно се разбърква съставки.
 3. С дървесна пепел. Също и за миене на зъбите може да се използва дървесна пепел, но трябва да се смесват с обикновена паста. Пепел има избелващи и абсорбирующими свойства, тъй като в нея се съдържа калиев хидроксид. Така че това лекарство трябва да се прилага не по-често пъти в седмицата.

Като всяко лекарство, триклозан може да е и отрова, и лечебно средство, всичко зависи от концентрацията му. Изследвания са показали, че прилагане на паста с компонент в продължение на две седмици, не влияе на състава на нормалната микрофлора на устната кухина и на резистентные свойства на патогенни микроорганизми.

Разумното използване на компонент от промишлени дейности и внимателен подход към избора на средства за обикновените граждани ще се избегне отрицателното въздействие на вещество върху здравето. Благодарение на съвременната химическа наука могат да бъдат създадени от колеги, които не ще отстъпи триклозану за ефективността или дори надхвърлят го и вредното въздействие на смалено до нула.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00109 sec