Вярно про тиранти — кога да залагате, че има, дали може да се пуши и други остри въпроси

Инсталиране на брекет-системи, към днешна дата – доброто решение за корекция на привеждане в съответствие хапят и форма на зъбите.

Модерни скоби са почти незабележими за околните, но все пак те имат някои неудобства в ежедневието, с които лесно се справи, малко откорректировав ежедневното си меню и навици.

Преди инсталиране на скоби, трябва да знаете, когато можете да ги поставя, на каква възраст лечението ще бъде най-безопасно и ефективно, да се запознаете с особеностите на инсталацията и начин на живот брекетоносца, спецификата на храненето и други важни нюанси.

Благоприятен период за инсталация

За утвърждаването на зъболекари да започне да се занимава със своите зъби никога не е късно, обаче, отколкото преди един или друг проблем се обърне внимание, толкова по-ефективен ще бъде резултата. Подобна схема може да се приложи и към инсталиране на скоби.

Според повечето ортодонти, най-благоприятното време, за да поставят скоби на детето е на възраст от 5 до 9 години. Тъй като точно по това време се формира правилната захапка.

Въпреки това, част от специалисти твърди, че брекет-система в тази възраст оказва неблагоприятно въздействие върху не проявившиеся зъби и могат да станат причина за резорбция на корените, а това означава загуба на зъби.

Инсталиране на скоби, най-често попада в юношеска възраст от 12 до 17, когато всички местни зъби вече са на място. В този период от

на времето зъбите се поддават на въздействието на много по-лесно, така че може бързо да се постигне трайни резултати.

След 30-годишна възраст костната тъкан по-пластична, и да въздейства върху зъбната редица доста трудно, но това не е противопоказание за инсталиране. Презрамките могат да се поставят и до 30 години и на 40.

Единственото нещо, което в тази възраст се препоръчват ортодонти, е използването само на метални конструкции и продължителността на лечението ще бъде малко увеличен.

Възможна ли е корекция само една челюст?

Много от пациентите предпочитат да се поставят скоби само една челюст, но това може би далеч не винаги. Използването само на части

брекет-системата е разрешено само в тези случаи:

 • изкривяване в положение на зъбите леко, т.е., от общия броя на выбивается една или две;
 • челюстите са разположени симетрично и липсват значителни проблеми с захапка.

Обаче подобен вариант в практиката ортодонти се среща доста рядко, само около 5%.

Има ли разумна алтернатива?

Въпреки, че използването на скоби достатъчно популярна процедура, която е безспорен лидер в корекцията на радиуса на кривината на зъбите, но има една категория хора, които по една или друга причина не могат да се инсталира подобен дизайн.

За такива хора не всичко е загубено, тъй като изравняване на зъбите е възможно и без използването на скоби:

 • элайнеры – прозрачна капа се използва при малки деформациях;
 • фасети – керамични подробност, която най-често е залепен на зубу, се прилага този метод в случай, когато зъбната редица и не подлежи на корекция.
 • трейнеры – еластична плоча допринася за разширяване на челюстта.
READ  Компютърна томография на зъбите или 3D снимка на вашата челюст

Освен представени начините по детска стоматология се използва система с регуляцией корони.

Ограничение за инсталиране на брекет-система

Не винаги ортодонтско лечение е възможно, помислете за възможни ограничения.

Инсталиране на зъбните импланти

На зъбните импланти се поставят скоби категорично не, и свързват това с фактори:

 • в това време, като зъби ще започне да се движи, ще започне да се променя и положението на закрепване, че най-често води до неговото отделяне;
 • грижа за зъбите, когато импланте доста придирчив, инсталиране на скоби, още повече го усложни, което може да доведе до неговото натрупване на бактерии и като резултат воспалительному процес, а оттам и до отделяне на протеза.

Ортодонтическая дизайн на импланта се поставя само в редки случаи и доста опитни специалисти. Тъй като повечето случаи води до отделяне на протеза и повторно зъбни импланти.

Инсталиране на пломби

На пломбированные зъби по принцип се поставят скоби е възможно. Обаче пломби трябва да бъде в добро състояние, прилепва плътно към зубу, без да хлътва или да се деформира.

Пред непосредствена инсталирането на устната кухина преминава пълна санацию, където нередовни пломби се подменят и тогава вече директно се поставят дизайн.

Възможно ли е да се поставят скоби на коронки?

В инсталацията на ортодонтски системи в бита има редица особености. В зависимост от клиничната картина и индивидуалните особености на зъболекар може да предложи два възможни начина:

 1. Временно отнемане на моста, на мястото на които са определени временни пластмасови корони. Постоянна конструкция се връща на мястото си след ортодонтско лечение.
 2. Распиливание мост в няколко сметки, за да се избегне напрежение в неговата цялостна структура.

При наличие на корони препоръчват използването на метални конструкции, тъй като именно те са отлични блокировка с повърхността на протезата.

Наличие на корони – допълнителен стимул за по-цялостна хигиена на устната кухина, а също и да добави към зъбите, които трябва да се увеличи не теглото по време на лечението.

Депульпированные зъби

Инсталиране на скоби на депульпированные, или така наречените «мъртви» зъби – един от най-противоречиви възможности за инсталиране ортодонтски системи. Сложи дизайна на такъв вид на зъба е необходимо само опитен специалист, който вече се е сблъсквал с подобни случаи в практиката си. Тъй като има риск от това, че под натиска на система за зъб просто ще се падне.

Освен това, много от стоматолозите съветват първо да затворите зъб за корона и едва след това да се пристъпи към ортодонтско лечение.

Инсталиране по време на бременност и в периода на кърмене

Голяма част от специалисти не се препоръчва да се поставят скоби по време на бременност или кърмене. Тялото на бъдещата майка и така минава през големи натоварвания и въпреки, че съвременните ортодонтски конструкции са проектирани максимално удобно, рискът от усложнения е достатъчно висока.

READ  Четири съвременни методи и народни средства за изграждане на венците

Възможни усложнения:

 • рассасывание зъбни корени;
 • деформация на костната тъкан;
 • смяна на хранене може да повлияе отрицателно на развитието на детето.

Инсталиране в периода на кърмене също не е желателно. Тъй като в този период новоиспеченная мама трябва да се хранят добре, че детето получи всички необходими елементи, както при носенето на скоби – това е невъзможно.

Кога да очакваме резултат на лечението?

Срок на ортодонтско лечение достатъчно е различен и нито един експерт не може да каже точната дата, когато ортоконструкции ще бъдат извадени директно в момента на тяхното инсталиране. Минималният праг на терапия е 1 година. По-нататъшната корекция на времето зависи от следните фактори:

 • състоянието на устната кухина в период на инсталацията;
 • възраст, след 25 години срок на носене рязко се увеличава;
 • степента на изкривявания и деформации;
 • изтласкване на зъбната редица;
 • вид на брекет-система.

Въпреки това, съществуват и средните стойности на носене на скоби: при деца 1-2 години, при възрастните от 2 и повече години.

Възможно ли е да свали презрамките предсрочно?

Ортодонти изключително не препоръчват да стреля ортодонтски конструкции предсрочно, тъй като в този случай лечението се счита за незавършено и в подобни ситуации захапка може само да се влоши.

Освен това, преждевременно премахване на скоби, може да доведе до сериозни проблеми на цялата устна кухина. Към тях се отнасят: увреждане и унищожаване на отделни зъби, хроничен стираемость емайл, нарушение в работата на темпоромандибуларната състав.

Така че без остра нужда предварително да стреля брекет-системата е крайно нежелателно.

Въпрос на храна

Ако преди процедурата на инсталиране на ортоконструкции човек се притеснява за самия процес, а след завръщането си у дома пред него се появява друга редица въпроси, главната от които е, че може или не може да има с брекетами на зъбите, и тъй като по принцип променят своя начин на живот.

Един от основните недостатъци на използването на подобен метод при решаване на проблеми криви зъби това е невъзможността да се консумира твърда и лепкава храна, към който така е свикнал съвременният човек. Някои зъболекари дори дават приблизителен списък на това какво може да се яде с брекетами и какво не.

Списък на продуктите, които не може да има при определени брекетах:

 • ядки и семена;
 • карамел или други тянущиеся бонбони;
 • черен чай и кафе;
 • карамел, близалки;
 • твърди бисквити, крекери, сушене;
 • червено вино;
 • сушени плодове;
 • лимонада с ярко изразен боя;
 • ябълки и други твърди плодове;
 • всички житни храни;
 • касис, арония;
 • корнфлейкс;
 • всички видове сирена;
 • цвекло.

Някои от представените продукти могат да навеждането дъга, други допринасят за отклеиванию скоби, а някои са причина за счупване на част от конструкцията. Затова е важно да спазвате специална диета и не се препоръчва да не се консумират продукти.

READ  Паста за безболезнено девитализации маса С Девит

Препоръчителен списък на продуктите:

 • всички видове кисело мляко;
 • всички видове gruels;
 • достатъчно меки плодове: банани, киви, диня и пъпеш;
 • плодове;
 • сметана и обикновени супи;
 • картофено и детско пюре;
 • различни видове рибни консерви;
 • зеленчукови яхнии;
 • млечни шейкове и всякакви видове шейкове;
 • бургери и кюфтета.

Примерен режим на хранене трябва да отговаря на следните изисквания: храната трябва да бъде нарязан, почти течна, на стайна температура, не съдържат голямо количество оцветители.

Възможно ли е да се дъвчат дъвка или да яде чипс?

За съжаление, подобни храни трябва да се изключат. Чипс и дъвки се отнасят до така наречените лепкава храна, която се захваща за конструкцията. Останалите частици от храна не само изглеждат грозно, но и са причина за възпалителен процес на венците, а също така провокират развитието на кариес.

В случай, че желанието да се опита забранен продукт пересилило забрана, трябва веднага след храна да проведе процедура за оралното здраве.

Вредните навици

Една от най-често срещаните вредни навици – пушене, и за никого не е тайна, че зъбите пушач често са в окаяно

състояние. Защото пушенето вреди на целия организъм.

Въпреки това, ортодонти, които не забраняват пушенето брекетоносцам, но някои от видовете конструкции по време на лечението, защото от тютюнопушенето могат да променят цвета си, особено това се отнася за пластмасови сортове.

Специалистите съветват тежки пушачи период на лечение, за да намали броя на цигарите и спазвайте списък от правила:

 • опитайте се да изплакнете зъбите си със специални средства, след всяка цигара;
 • обърнете повече внимание на хигиената на устната кухина;
 • прекарват професионално почистване и процедури по хигиената на зъбите.

Може ли да се направи ядрено-магнитен резонанс с брекетами

При инсталиран брекет-системата може да е противопоказан при магнитно-резонансната томография на главния мозък, но за прецизиране на този фактор трябва да се консултирате с вашия лечащему ортодонт и да разберете от какъв метал се състои дизайн.

В случай, че конструкцията е изработена от титан или други елементи с ферромагнетиками – процедура ядрено-магнитен резонанс е възможно. Ако са използвани други компоненти, диагностика противопоказан директно до облекчаване на скоби.

Брекет-системи, при решаването на ортодонтски задачи – неоспорим лидер, който ще ви помогне да станете собственик на чаровна усмивка. Важното е да се обърне към подготовительному на процеса на инсталиране и по-нататъшно лечение отговорно и да се спазват всички препоръки на специалистите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00109 sec