Видове и функции на класификации на пациента edentulous челюстите

Такова явление като адентия, представящо себе си липсата на зъби както на горната, така и долната челюст, доста често се среща далеч не само при хора в напреднала възраст, но и по-младото население.

Подобна патология е необходимо да се премахнат в най-кратки срокове. Това е свързано не само с чисто естетически моменти, но и с по-нататъшното развитие на сериозни усложнения.

За да изберем най-ефективен метод на лечение на зъболекар предварително трябва детайлно проучване на характеристиките на структурата на челюстта конкретния пациент и го класифицира според съществуващите правила.

С помощта на стандартните методи на квалификация може лесно да изберете правилната стратегия за лечение на пациента, както и да се улесни работата на зубным техники от гледна точка на изработка на протези. Също така това ще даде възможност да се сведе до минимум вероятността от възникване на някои усложнения и проблеми на всеки един от етапа на лечение.

Видове и функции на пациента edentulous челюстите

В съвременната медицина няма единно стандартизирано квалификация. Това се дължи на факта, че сред всички известни видове челюстите има много преходни варианти, което затруднява създаването на единна класификация. В момента се използва от няколко от най-известните класификации.

Класификация по Шредеру

Така, класификация на Вятъра излъчва три вида горните челюсти, с липсващи зъби. Типове данни, се различават степен на изтощение на костната тъкан в района на алвеолите:

 1. Първо. Това несерьезная деградацията на зубонесущей част. При тази клинична картина на челюстта тепетата и участъци от горния зъбната редица, които служат като места за зъби, ярко изразени. При това небето се различава добра дълбочина. Извивки на лигавицата и пространство за определяне на мускулите, поставени доста на прилична надморска височина. Лекарите вярват, че такъв тип сгради е най-подходящ за производство и последващо инсталиране на протезата. Това се дължи на факта, че в този случай няма никакви физиологични отклонения, които направо пречат на инсталирането на зъбите.
 2. Втората. Се определя от специалисти на базата на средната тежест на деградацията на алвеоларен аксона, когато го размита выраженности. При тези пациенти лекарите наблюдават умерена дълбочина небной равнина. В този случай става отместване на преходната гънка близо до альвеолярному билото. При определяне на челюстного протеза при наличието на такава клиничната картина се увеличава вероятността от влошаване на качеството му определяне. Такива проблеми възникват на фона на скока на мускулите, които участват в мимически движения.

 3. Трети. Може да се наблюдава сериозно разрушаването на костите в основата на челюстта. Напълно се изглаждат всички могили и гребени альвеоляр. Небето придобива плоска форма. От лигавицата на гънка е много ниско директно в една и съща равнина, че и самото небе. Тази форма се причинява най-големите проблеми при провеждането на зъбната протеза. Това е свързано с повишена подвижност на конструктивни елементи се дължи на болестно сгради.

Класификация по Келлеру

За няколко опростяване на самия процес на възстановяване на части-долния ред на челюстта били специално създаден класификатор Келър. В тази класификация има четири типа, а именно:

 1. Първо. Представлява несерьезную атрофия челюстните кости и малко изглаждане альвеолярных елементи. Този тип е идеален за извършване на манипулации по инсталиране на протези. Гънките на черупката, както и мускулите са закрепени в района на начало на парцела алвеоларен гребен. Както казват стоматолозите, подобен тип са изключително рядко срещани сред пациентите. Най-често тази челюст е следствие от едновременното премахване на всички зъби при минимален период на тяхното отсъствие.
 2. Втората. Представлява забележителен процес на разграждане на тъканите. В общия контекст на основата на устната кухина гребен малко се откроява. При това той има сравнително остра повърхност, което силно усложнява надеждна фиксация на зъбната протеза. В този случай мускулите са планина в района на алвеоларен гребен. Някои от нюансите на такава структура на челюстта могат да причинят известен дискомфорт и дори болезнени усещания у пациента при използване на протезата.
 3. Трети. Откроява стоматолози при тези пациенти, при които се наблюдава ранна екстракция на зъбите, които са разположени от двете страни. Този тип се характеризира с изтъняване на процес на алвеолите в района като моляров, така и премоляров. При това се запазва пълния обем на костни тъкани в централния отдел. В този случай зубное протези разрешени така, както в латеральном отдел на редица зъби има гладка повърхност, че са идеални за надеждно определяне на изкуствено създадени моляров. Също заслужава да се отбележи, че за сметка на запазването на бум на алвеолите в централната част се елиминира възможността за изпадане на протезата навреме дъвчене на твърда храна.
 4. Четвърто. Се характеризира със силно атрофическим процеса на алвеоларна зона в участъка, където са разположени предни резци. Едновременно с това отстрани зъбната редица се наблюдава добра безопасността на тъканите. В този случай протеза се определя не е много добре защото има голяма вероятност, че тя може да отиде и губи своята устойчивост.

Класификация Оксмана

Виден деец на съветската медицина д-р на науките професор Оксман е разработил собствена система за определяне на вида на челюстите, без зъби.

Според Оксмана, горна беззубая челюст може да бъде условно разделен на следните четири типа:

 1. Първо. При определяне на първа форма при човека се наблюдава дълъг альвеолярный аксон и изразени могили. При тази клинична картина палатин повърхност с ярък тежестта. Мускулите в този случай, са приложени в достатъчна височина.
 2. Втората. Е по-забележимо изтъняване на костната тъкан при постоянна атрофия. В сравнение с първия тип небето става все по-дълбоки. В центъра на алвеоларен сектор е подпечатан обвивка на устата.
 3. Трети. В случай на диагностициране на третия вид човек се осъществи значителна и единни атрофия на горната челюст. Небето човек с течение на времето става напълно плосък, а черупката се прикрепя към билото.
 4. Четвърто. Ако става дума за четвъртия вид, то в този случай се наблюдава неравномерно атрофичен процес парцели альвеоляр. Като цяло всички патологични промени, засягащи челюст, напълно съответстват на тези, които са описани в предишните три вида.

Що се отнася до класификацията на долната челюст, след това Оксман на базата на етапа на атрофического процеса на костна тъкан и определени анатомични промени избрал четири следните разновидности:

 1. Първата форма. При алвеоларен процес се наблюдава значителна височина, като същевременно ниското разположение на закрепване на лигавицата и всички уздечек.
 2. Втората форма. Става постоянен процес на промяна на плътността на альвеольных тъкани при средно ниво выраженности.
 3. Третата форма. Альвеолярный сегмент слабо изразени или напълно липсва. При това често се наблюдава деформация.
 4. Четвъртата форма. Става неравномерно изтощение тъкан на костите в различните си части. Това е продиктувано от различни времето загуба на зъбите.

Класификация по Курляндскому

Според систематизиране, разработен от д-р Курляндским, се откроява четири отделни класа челюстите, без зъби:

 1. Първа група. Към първата причисляются пациенти, които може да се наблюдава альвеолярный отломък, стърчащи напред точката на закрепване на мускулите.
 2. Втората група. Обединява в себе си челюст с изтъняване на костните тъкани в района на челюстного процес, с неговото местоположение са на едно ниво с място за захващане на мускулите.
 3. Третата група. Пациентът има сериозна атрофия на тези части, които са разположени под нивото на точката на закрепване на мускулите.
 4. Четвъртата група. Предполага се, че костите на места, където преди са били разположени премоляры и моляры, сериозно истончается.
 5. Пета група. Атрофичен процеси напълно удари тъкани в тези места, където преди това са били поставени на предните зъби.

Класификация Дойникова

Разработена Дойниковым система за класификация на пациента edentulous челюсти до голяма степен сходен с классификатором, предлагани Шредером. При това той има някои съществени различия, основани на характеристиките на разреждане на отделните части на костната тъкан:

 1. Първата форма. И двете челюсти са изразени гребени и альвеолярные израстъци. В самолета на небето лигавицата на устата се намира хомогенен начин. При него тя има добър податливостью. При гънки са разположени на малко разстояние от върха на билото.
 2. Втората форма. Всички пациенти се наблюдава средно ниво на унищожаване на изпъкналости на зъбите. При това се намалява общата дълбочина на небето в сравнение с първата форма. Доста добре изразени торус.
 3. Третата форма. Не може да се проследи альвеолярные част броя на зъбите. Могили и организма сериозно намалява за разлика от параметрите на нормалното състояние на челюстта. Небето придобива напълно плоска форма при доста широк торусе.
 4. Четвъртата форма. Само отпред може да се наблюдава изразено альвеолярный отломък. Отстрани същите парцели сериозно атрофированы.
 5. Пета форма. Атрофия се наблюдава в предната част, като същевременно запазване на костната плътност от двете страни.

Процесът на създаване на библиотеката

С помощта на създаването на библиотеката могат да се формират както за диагностика, така и напълно работни форми, които по-късно се прилага за последващи кастинг проекти на зъбни протези. Към днешна дата в стоматологията е прието да се използват няколко основни вида на библиотеката.

Анатомический тип на библиотеката може да се снима с конвенционалните ложечек за библиотеката и използване на стоматологични гипс.

Такива важните си препечатки притежават високи ръбове. В този случай не е прието да се използват функционални проби. Поради това е невъзможно да се разгледа цялостното състояние на тъканите на устата, които пряко граничат с ложем протеза.

Функционален тип препечатки, произведени с помощта на индивидуална лъжички и функционални тестове, което дава възможност да се определи състоянието и цялостната възможност за движение гънки на лигавицата. За разлика от предишния тип оттиска в този случай край оттиска се намира малко по-долу. При това на границата на крайния протеза засяга черупката, не по-голяма от 2 мм.

Функционални зъбни важните си препечатки, от гледна точка на натиск върху лигавицата, разделени на три отделни вида:

 1. Разгружающий вид на библиотеката. Се отстранява с помощта на гипс при прилагането на минимално налягане на черупката.
 2. Важните си препечатки компрессионного тип. Се използват само в случай на добри несъответствия от страна на лигавицата. Те са направени чрез използването на силикон, гипс или термопластической маса и с лек натиск.
 3. Комбиниран клас от библиотеката. Позволява притискат онези части на лигавицата, които се различават добра податливостью. В този случай не перегружаются райони с лоша податливостью.

Лигавицата на вила е на протеза

Освен аксесоари беззубой челюстта на един или друг сорт, специалисти преди извършването на протезиране отчитат особености и характеристики на лигавицата, която се намира директно в леглото на протезата.

Приема се отделят три основни типа на лигавицата на:

 1. Нормално. За нормална характеризира се с добра еластичност и добра хидратация. Най-често тази лигавица има нежно розов оттенък. Този вид е най-подходящ за извършване на манипулации по зубному протези.
 2. Гипертрофированная. За гипертрофированной характеризира със свободна структура, както и наличието на някои от междинните структури. При него се наблюдава добра хидратация. При това, поради високата несъответствия често може да се наблюдава висока мобилност на определения зъбната протеза.

 3. Атрофированная. При атрофированной черупката има повишена структурна плътност при едновременно лошо влага. Често той има бял нюанс. Част от лигавицата, която се намира на верхнечелюстном отростке, прикрепен към надкостнице. В този случай за специалисти-трудно изпълним качествено протезиране на зъбите се дължи на спецификата на лигавицата.

При продължителна липса на зъби в тъканта на костите на зъбната редица и на устната кухина започват да се случват сериозни патологични процеси:

 • ; атрофия на костните тъкани;
 • пълното унищожаване на лигавицата на устата;
 • функционални промени в челюстните стави;
 • производството на патологични процеси с възпалителен характер;
 • проблеми с питателна храна;
 • проблеми с говора;
 • нарушение на структурата на лицето за сметка на изчерпване на лицевите мускули.

Повечето медицински специалисти са единодушни в това, че не трябва да се отложи за по-късно с извършването на протезиране в случай на липсващи зъби.

READ  Боли венците по време на бременност - възможните причини, нюансите на лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00094 sec