Временни протези: предназначение, разнообразието, ползите

Вероятно няма нито един човек, който не са загубили зъби в течение на живота си, ако живее той успя поне 40 години. Не помня естествена загуба на млечните зъби, се премахват и местни.

А понякога ние губим ако не на целия зъб в резултат на травма, определена част от него. Усмивка и дикция стават по-малко привлекателни, а приема на храна болезнено. Обжалване на зъболекар ще бъде правилният ход, но той няма да може да произвежда постоянна протеза за едно посещение.

За това има услуга временно протезиране на зъбите. Това могат да бъдат временни подвижни мостове и корони, отбелязани на цимент. Пациентът може спокойно да продължи комуникацията, не се колебае външния си вид.

Самата дума «временни», казва за някакъв минимален период на носене на протези, преди да инсталирате постоянни изкуствени зъби. Но опитът показва, че такива проекти са в състояние да издържат няколко години активно използване от страна на пациента.

Функционална необходимост

В ситуации, В които понякога се срещат хора, временна протеза може да направи неоценима помощ. И това не е прищявка, а именно необходимост.

Например, човек е решил да замени повредените зъби или попълнете прорехи, получени при тяхното премахване. Веднага се поставят на постоянен имплант не се препоръчва. Причината е, че след инсталиране на импланта с тежка корона затруднится процеса на оздравяване. А временна корона е по-лек и не пречи на регенериране на венците.

Също така «протеза за един час,» е необходимо, ако пациентът обтачивает зъб под бъдещата керамични коронку. Продуктът е временно дестинация скроет

козметична неприглядность усмивки, ще запази от влиянието на храна изработени стоматолог «пън».

При този временен мост дори може да зареди дъвчене функция, до това време, докато зъбния техник изготви постоянна структура, и няколко дни или седмици ще отнеме на подгонку. Без тази възможност, целия този период трябваше да ходи с дефект, се страхуват да отворят устата си в обществото. И тук е въпрос не само на естетика, има и влияние върху речта, също е необходима защита на костната тъкан третираната област.

Лека пластмасова протеза ще помогне временно решаване на проблема. Стоматолозите твърдят, че носенето на временни коронки или мостове ще улесни процеса на привикване към постоянна, облицовка не е подвижна изкуствено сърце.

По-систематично всички ползи от прилагането на временни мостове и корони може да се определи този списък:

 • има какво да се дъвче, докато се прави постоянен заместител;
 • осигурява естетичен вид на зъбната редица при липса на зъб или наличието на обточенного пънчето;
 • продукти запазват отворена десну от нараняване и инфекция;
 • челюстта на костите нагружаются пълноценно и равномерно, което спестява от деформация и атрофия.

Какво предлага съвременната стоматология?

Има няколко вида зъбни конструкции за временна инсталация. Основното разделение се случва на принципа на протезиране: подвижни или несъемные изделия.

Протези-пеперуди, те се наричат иммедиатами, се отнасят към първия тип. Материал за производство служи гипоаллергенная

пластмасата. Обикновено, такава протеза се състои от една или две подвижни зъби, и за определяне на формата на найлонови листенца прилепва към съседните зъби. Тяхното външно човек не може дори да се види на фона на венците, тъй като те се сливат с меки тъкани на челюстта.

READ  Аденофлегмона подчелюстной име: особености в клиниката и методи на лечение

Цвят и форма на пластмасови детайли добър специалист вземе без много труд, чрез сравняване на цвета на изкуствени конструкции с естествените зъби на пациента.

Протези несменяеми протези тип са произведени на базата на коронки и стоматологичен плочи, закрепляемых на опорните зъби. Конструкция се определя толкова плътно и здраво, че човек сам го свали, не може.

Носенето на временни изделия добре ще емайла на зъбите и венците към инсталирането на постоянни конструкции. Метални или керамични коронки няма да даде толкова качествено успокоят зубному имплантату, тъй като това ще направи временен мост или корона.

Производство и монтаж на

Преди да инсталирате временни проекти, лекуващият лекар определя състоянието на устната кухина и венците, се разглеждат възможностите за прилагане на тези или други видове протезиране.

Ако има възможност за инсталиране на подвижни протези, зъболекар се опитва да се вземат предвид всички моменти: силни и слаби страни на такива продукти, последиците за венците конкретния пациент и дори разходите.

На пациента трябва да се смени не само санацию устната кухина, но и още няколко задължителни стъпки:

 • дискусия с лекар, предимствата и недостатъците на използването на един или друг вариант на протезиране;

 • обработка на съседните зъби, на които конструкция ще бъде инсталиран;
 • пряко протези предвижда отнемане на слепка с всяка челюст и отпечатък на местоположението на зъбни единици;
 • имитация на изработен модел на повредени и отдалечен на зъб;
 • определяне на промените, които ще настъпят на лигавицата, след като ще се сбъдне отстраняване на един от ножовете;
 • денталный техник подготвя восковую модел на мост или корона в неговата лаборатория;
 • протеза в челюстта на пациента сяда на гел или лепило;
 • индиректно производство предполага естествено премахване на засегнатия зъб, и едва след това се отстранява гласове и се подготвя временната корона.

Най-забележими и най-необходимите

Тъй като типът / размерът на предните зъби са по-отворени към околните хора, да ги повреди или пълното отсъствие много забележимо. Човек се срамува проблема и се опитва да го реши в кратки срокове. Но докато постоянна протеза ще бъде произведен, ще мине известно време. И лекарят може да предложи да се използват временни пластмасови изделия.

Достатъчно е само веднъж да посетите специалист, за да се установи румънският дизайн за кратък период от време. Това могат да бъдат плоча на предните зъби, ако става въпрос за протезирането или премахването на някой конкретен кътър. Понякога предлагат коронку, ако страда един нож.

Често временно протези на предните резци не изисква обточки челни зъби. Придават им метод за директно залепване с използването на еластични материали. Използва се балочный начин, предварително определяне на съседните зъби допълнителна конструкция, на която ще се монтира на всички продукти.

Снимка На временни коронки, монтирани на предните зъби:

Пародонтоза в място протезиране не позволява на инсталацията дори на временни конструкции. Пациентите трябва първо да се лекува венците, а след това да се отдадете на попълване на зъбната редица.

Предимства и възможности

Данни за дизайни са станали много популярни сред хората, които са принудени да се проведе многодневную подготовка за инсталиране на постоянни изкуствени зъби или мостове.

Докато това е краен продукт при обработката и чака своя час, пациентът вече води пълноценен живот, дъвча без смущения, общува с хора без срам.

READ  Преглед на системата за избелване на зъби Amazing White: предимства, цени

Ако човек ще се инсталира фасети, временни протези ще помогнат да се оцени крайната постоянна конструкция.

При лечение на заболявания на венците също са монтирани временни протези. Лекарят при него гледа този момент, когато се подобри състоянието на венците и може да се монтират по-надеждни постоянни дизайн.

Процеса на адаптация

Привидно въпрос: защо трябва да свикне с временни зъби, те все още ще бъдат? Не е ли по-добре да се коригира, за да се адаптира към постоянно продукт? Но привыкнув към носенето на краткосрочни изделия, човек по-лесно перестроится и на постоянни зъбни протези.

Не всички хора спокойно се отнасят към долгому намиране в устата на някой допълнителен предмет. Те трябва да свикне до такава степен, че просто не забелязваме на чуждо тяло в устата си.

Зъболекарите разработен специален масаж, при който човек сам си масажи за тази част на венци на мястото, където ще се изправи продукт.

Възможни проблеми и техните източници

Уви, но има тъжната статистика, благодарение на която може да се определи най-често срещаните усложнения, които възникват дори при протезирането на кратък период от време.

Най-често може да го повали с подобни проблеми:

 • натертость от протезата;
 • гальванизм;
 • стоматит и възпаление на венците, покрити с протези;
 • бузите и устните променят своята позиция;
 • определянето на проекти отслабва.

Основните предпоставки, които предизвикват такива ефекти, са:

 • липса на професионализъм на зъболекар или на зъбен техника;
 • при неизпълнение на пациента препоръките на лекуващия лекар;
 • реакция на организма, която предварително се предвидят не работи.

Когато изкуствената корона е много плътно прилепнала към венеца, възниква протезный стоматит. Налягане на дизайна на десну нарушава кръвообращението в нея, тъкани в това място, за да умрат. Да се избегне развитие на заболяването специалист назначава промиване на устната кухина антисептици и водороден прекис.

Когато напуснал процеп, за да венците «диша» и не са изложени на прекомерно налягане, там засяда храна, което води до появата на кариес. Но ако обеспокоиться редовна хигиена на устната кухина, тогава кариес шанс да се развие, ще бъде значително по-малко.

Алергия към материали, от които са направени протези. Трудно е да се предскаже предварително тази причина усложнения, но природата я е отчасти разбираемо. Реакция при контакт протеза и протеиновите тъкани на устната кухина. Обикновено при този запис от следните симптоми: парене и петна по езика, кожни обриви, астматичен пристъп.

Във всеки случай в подобни ситуации е необходимо спешно да се обърнете към лекар, за да е излетял протеза и го заменя с временна конструкция от друг материал.

Характеристики на грижи

Като естествени зъби се нуждаят от почистване, така и изкуствени. Ако храната е постоянно попада в процепа между протези и живи

тъкани, тогава тя се превръща в източник на лош дъх, с течение на времето венците започват да се разболяват и припухать. Особено внимателно трябва да се извърши хигиенни дейности в местата на закрепване на протезата до жива тъкан. Стоматолозите препоръчват да се използват за тази цел четка със средна твърдост.

Изплакнете устата си струва не само вода, но и предварително приготвени отвари от лайка, невен и градински чай. В аптеките също има ополаскиватели за тези, които не искат да ги готви сам.

READ  Избелване на зъби в системата Zoom 3: характеристики на процедури и мнения

Подвижна протеза на нощта е най-добре да се оттегли и да постави в контейнер със специален разтвор, който се използва веднъж сутрин и резултати.

С постоянни конструкции, малко по-сложно. В период на използване на временни протези трябва да се въздържат от твърда и лепкава храна. Трябва да не се допуска голям натиск върху чинията при дъвченето на натоварване.

Конец за зъби може да се използва и за почистване, но не трябва да се допуска никакви резки движения, трябва да се забави плавно я настрани от лицето си.

Противопоказания за инсталиране

В редки случаи временните зъби се инсталира, не се препоръчва изобщо. Причините за тези не много, но те са там.

Ако известно време преди протезиране пациента в устната кухина са инфекции, трябва известно време да се изчака до пълно възстановяване на всички тъкани.

Когато лекарят не е сигурен, че имплантът ще свикне, ще трябва да се изчака известно време. След като причини за съмнение ще изчезнат, към въпроса за протезирането да може да се върне отново.

Инсталиране на иммедиата малко, че може да попречи. Въпреки това, ако разкри възпаление на меките тъкани, е време да се въздържат дори от такъв вариант.

Има мнение

Отзив на пациентката, която беше създадена временна найлон дентальная плоча.

Когато е на 20 години ми изтрили преден зъб, поставих метална коронку. Но вече е на 30 години спукани корен, и коронке не на от е да стоят. Зъболекар предложи найлонов протеза, като временна мярка. Привыкала към него сравнително кратък живот, усещането беше, сякаш в устата си нещо ненужно и искате да го плюе.

Минаха 4 години, а аз с него не част. Не всички са доволни вече, той расшатался, така и за почистване трябва да махате го. Чувствам баба си.
Към предимствата на отнесу това, че няма нужда от обработка на съседните зъби за инсталиране на моста.

Но това е по-добре, отколкото да се усмихва «лице в дупката» и да търпи още по-голям дискомфорт от погледите на околните.

Алина, 34

Цена на въпрос

При възхода на всички услуги и материали на цените на непрекъснато се променят. Не толкова отдавна «пеперуда» за един зъб струва 600-1000 лева. Сега вече в района на 2000.

Всичко зависи не само от цената на услугите във всяка конкретна клиника, но и от началната цена самия материал, избран за изработката на конструкцията.

Крактовременное дентальное продукт може да бъде предмет на продължително носене само защото не всеки може да си позволи по-скъп имплант. Знаейки това, много родители трябва да възпитаваме децата си да добави съхранение на здравето на устната кухина.

Но ако щети поради някаква причина, има място, а след това временно протези ще запази естетичния външен вид и способност да дъвча, докато има средства за нещо по-постоянно.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00107 sec