Всичко за брекетах: инсталиране, изтегляне, колко да нося

Тиранти много широко се прилагат в стоматологията за коригиране на дефекти на зъбната редица. Те се използват както в естетически цели, така и за да се избегне по-сериозни проблеми с захапка.

Са определени тези ортодонтски приспособления за деца така и за възрастни. И В двата случая корекция с помощта на брекет-системи дава много добри резултати.

Вид може да се настрои на скоби се избира с оглед на предпочитанията на пациента и медицински показания. Докато носите корректирующей дизайн чисто индивидуално за всеки конкретен случай и зависи от редица фактори.

Много пациенти, решившихся за инсталиране на скоби, се интересуват в хода на тази процедура. Болезнено ли минава определяне на система на зъбите и неговото оттегляне? Как се отстранява тела? И възможно ли е да направя това не посещават стоматологични клиники, в домашни условия?

Как ги определят?

На първо място, процесът на инсталиране и необходимото за това време зависи от избрания пациент и лекар на системата: лингвальной или вестибуларния. Първата се поставя на вътрешната повърхност на зъбната редица и на практика невидим. Втората се монтира на предната страна на зъбите и по-забележимо за околните.

Инсталиране на вестибуларния и лингвальных скоби преминава през няколко етапа. Но за монтиране на външна система се извършва по-лесно, отколкото вътрешната. А оттам и по време на тази процедура ще отнеме по-малко.

Инсталиране на вестибуларния апарат

За инсталиране на вестибуларния проекти трябва да мине през няколко стъпки.

Подготвителен етап включва предварителна консултация с лекар-ортодонт, преглед и рентгенова снимка (ЯМР) на устата, лечение на кариозен огнища и избор на брекет-система. Скоби се монтират само върху здрави зъби.

Така че ако пациентът има кариес, тогава той подлежи на задължителна лечение до фиксиране на ортодонтски приспособления.

Това се дължи на факта, че при коригиране на дефекти привеждане в съответствие хапят с помощта на скоби в зъбната редица се оказва значителна натоварване.

Освен това, инсталирана система пречи на хигиена на устната кухина и спомага за разпространението на различни бактерии. Взети заедно, тези фактори могат да доведат до развитието на кариес, а ако той вече има – това може да влоши ситуацията.

Лечение подлежат и различни видове възпаления на венците. Някои пациенти, преди да инсталирате скоби се препоръчва професионално почистване. Замочки система трябва да се монтира плътно към повърхността на емайла, а на разположение на зъбната плака пречи на това. Продължителността на подготвителния етап, зависи изцяло от състоянието на зъбите и венците на пациента.

READ  Какво причинява чувствителност на зъбите: профилактика гиперестезии

Когато устната кухина ще бъде напълно здрав, може да се пристъпи към инсталиране на брекет-система. Процедурата започва с разширяване на устата на пациента, с помощта на роторасширителя, началния преглед на всички зъби. Техният емайл е подложен на цялостно полиране и обработка на възстановителен състав. След което зъбите добре просушиваются, и лекарят започва директно към инсталацията.

С помощта на специален, много трайно лепило върху повърхността на всеки зъб да са приложени замочки. По своята консистенция и външен вид, той е сходен с материала, използван при пломбировании. След това се присъединява към системата ортодонтическая дъга, благодарение на която зъбите на пациента приемате правилната позиция.

Монтаж на метална система:

Цялата процедура отнема средно от един до един и половина часа. В някои случаи, инсталиране на скоби, може да продължи до три и повече часа.

Стъпки за инсталиране на системи лингвальных

Коригиране на аномалии на зъбната редица с помощта на лингвальных устройства е малко по-различна последователност.

  1. Всичко започва, както и в първия случай, с лечение на кариозен образувания и възпаления в устната кухина на пациента. Прекарано време зависи от броя на засегнатите зъби.

  2. След това с челюстта му се отстранява гласове, на базата на който е направен пълен размер модел. Тя трябва да бъде напълно аналогична на зъбите на пациента. Трябва това е така, защото лингвална брекет-системата се създават индивидуално за всеки отделен случай с отчитане на всички характеристики и дефекти привеждане в съответствие хапят. На този етап ще си тръгне от 1 – 2 седмици до един месец.
  3. На третия етап се извършва инсталирането на система на пациента. Предварително се извършва полиране и обработка (дезинфекция) на зъбната повърхност. След това се почистват емайла с помощта на ортодонтски лепило са прикрепени скоби-замочки. След всяко от тях се определя дъга, смещающая зъби в правилната посока.

Инсталиране на лингвальных скоби на зъбите:

Монтаж на вътрешна система е по-труден, така че цялата процедура отнема от 1,5 – 2 часа до 3, понякога на 5 часа.

Колко трябва да носят различни видове скоби?

Време на носене на скоби, за да се приведе в съответствие зъби, зависи от три фактора:

  • степента на челюстната и зъбни аномалии;

  • вид на инсталираната система;
  • възрастта на пациента.

В зависимост от това, колко силно изкривяване е зъбната редица, възрастните ходят с брекет-системи от 6 месеца до 3 години. При това шест месеца трае лечението на съвсем незначителни дефекти.

За коригиране На по-сериозни аномалии и си отива не по-малко от година, често този период се увеличава до 2 – 3 години.

На колко поставят невидими скоби?

При инсталиране на лингвальной система период на корекция успее да намали почти наполовина. Вътрешна система има в зъбната редица по-силно въздействие и е създаден индивидуално за всеки пациент. Затова ефектът при използването му се постига по-бързо.

Влияе на времето за носене и възрастта на пациента. При децата процесът на коригиране минава много по-бързо и по-ефективно, отколкото при възрастни. Колкото по-възрастен е човек, толкова по-дълго той ще трябва да носи коригиращи устройства за постигане на пълно ортодонтско лечение.

Как се отстранява система?

Оттегляне на скоби се случва в обратен ред. Първоначално ортодонт с помощта на стоматологична пинсета внимателно, последователно освобождава дъга от всеки замочка и извлича от нея. След това зъбите се премахват скоби (замочки) специални клещи.

На всички тези действия си отива средно от 15 до 30 минути.

След това зъбния емайл трябва да бъдат почистени от остатъци на ортодонтски лепило. Лекар извършва почистване и полировку на зъбите, която трае около половин час. Ако около замочков има признаци на demineralize, допълнително се провежда процедура фторирования или кальцинирования.

На видеото е показано как се снима скоби на зъбите:

По желание на пациента допълнително може да се практикува избелване на зъбите. С оглед на тези манипулации към първоначалното време трябва да се добави още около 30 – 40 минути.

Нека се обърнем към знаещи хора

Отзиви на пациенти, на които е проведена процедура за премахване и инсталиране на скоби.

Свали презрамките се оказа много по-бързо, да инсталирате. Лекарят е направил всичко много бързо и леко. В зъболекарски стол бях прекарал не повече от 40 минути, след това стана от нея, с гладки и чисти зъби.

Олга, на 29 години, Краснодар

За монтаж на скоби се впуска само на 33 години. Момента на «демонтаж» на системата, честно да кажа, побаивался. В края на краищата, тиранти много здраво са за зъбите, и аз си мислех, че процеса на теглене ще бъде дълъг и болезнен. Противно на моите опасения процедура се оказа напълно безболезнена и е достатъчно бърза.

С оглед премахване на дъга, замочков, за почистване на зъбите от остатъците лепило и последващо фторирования прекарах в клиниката малко повече от час. В същото теглене отне не повече от 20 минути.

Николай, на 35 години, Московска област

Често задавани въпроси

Всеки човек, реши да се определи откритата или четка за аномалии с помощта на скоби, интересува от много въпроси. Обикновено те са свързани с инсталирането на ортодонтски приспособления, го носенето и извадите. И това е естествено, защото системата е доста сложна и се инсталира на дълъг период от време.

Най-често пациентите се интересува, трябва ли им да изпитат болка при инсталиране и отстраняване на брекет-система? И как става процедурата за освобождаване на зъбни редове от коригиращи апарат?

Боли ли да се тиранти?

Процедурата по инсталация на системата е достатъчно дълга и трудна, но напълно безболезнена. Дискомфорт може да възникне само по време на механично почистване и полиране на емайла, тъй като някои зъби са достатъчно чувствителни. След фиксиране на ортодонтски дъга се появи значително налягане, защото тя настоява зъби в правилната посока. Но болката всички тези усещания не може да се нарече, освен това, те след известно време изчезват напълно.

Боли ли е да се стреля система?

Прибира тиранти и безболезнено. Лекар-ортодонт постепенно, внимателно се освобождава зъбите на пациента от елементи на системата. Премахването става по-бързо, отколкото инсталация.

Въпреки факта, че замочки прикрепят за зъбите с помощта на много трайно лепило, са отстранени, те много лесно, без използването на сила и причиняване на болка.

Възможно ли е да свали от себе си?

Оттегляне на скоби – много досадна процедура, която изисква определена точност, инструменти и умения. Така че се оттегли система за себе си, без помощта на специалист, не е възможно. В идеалния случай изтривате коригиращо устройство трябва да същия лекар, че е правил да го инсталирате. В края на краищата, той е добре запознат с особеностите на зъбни редове на пациента и брекет-система.

Монтаж на скоби – това е трудно решение за всеки човек. В края на краищата с това ортодонтическим апарат трябва да прекарат поне шест месеца, а в повечето случаи много по-дълго. Освен това, много се страхуват от болката в процеса на инсталация на системата и при оттеглянето.

Но подобни опасения са абсолютно безпочвени и нямат никакви основания. Монтиране и сваляне на проекти се извършва напълно безболезнено, а в резултат на корекция ще се зарадва на пациента е много, много дълго време!

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00071 sec